Slika je simbolična.
Z današnjim dnem je reaktiviran Klub pomurskih poslancev, med prioritetami pa krepitev odnosov do geotermije in izgradnja vzhodne soboške obvoznice.

Na dan ustanovne seje državnega zbora 13. maja 2022 je bil ponovno ustanovljen Klub pomurskih poslancev, ki pa ni zdržal dolgo, saj je meseca junija istega leta iz kluba izstopilo večje število poslancev.

Med razlogi za odstop so poslanci takrat navedli, da želja po usklajevanju stališč in sodelovanju članov kluba v dobro pomurske regije ni bila izkazana, obljubili pa so, da odločitev ne bo vplivala na razvoj Pomurja.

Danes reaktivirali Klub pomurskih poslancev

Približno eno leto po izstopih iz kluba pa so se pomurski poslanci sedaj odločili, da ponovno aktivirajo Klub pomurskih poslancev.

Kot je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo pojasnil Tine Novak, poslanec Gibanja Svobode, ki od današnjega dne in za pol leta prevzema mandat predsednika kluba, so danes uradno formirali oziroma ponovno reaktivirali Klub pomurskih poslancev.

»Junija smo izstopili, ker smo imeli nekakšen čustveni odziv na zakone, vložene s strani opozicije, ki so samo zavirali formiranje vlade. Zdaj so se glave ohladile, situacija je pokazala, da brez sodelovanja in naših enotnih pogledov, regijski projekti ne bodo realizirani,« je pojasnil.

Tine Novak, pomurski poslanec iz vrst Gibanja Svoboda.

Kakšne so prioritete kluba?

Novak je pojasnil, da so si zadali nekaj regijskih projektov, za katere bodo maksimalno vložili napore, da bodo čim prej realizirani.

Poudaril je, da želi v svojem mandatu, ki bo naslednjega pol leta, predvsem okrepiti odnos do geotermije: »S pobudo za izboljšanje geotermalne energije nismo čakali, ampak smo jo v štirih točkah vložili že pred dvema tednoma, sedaj pa bo klub bdel nad čim hitrejšo implementacijo pobude na vladi.«

Med prioritetami tudi izgradnja vzhodne soboške obvoznice

Kot smo nedavno razkrili na Sobotainfo, gradbeno dovoljenje za vzhodno soboško obvoznico še vedno ni pridobljeno, iz Direkcije za infrastrukturo pa so pojasnili, da naj bi se gradnja predvidoma začela v drugi polovici leta 2025.

Novak je med prioritetami Kluba pomurskih poslancev izpostavil tudi izgradnjo soboške obvoznice: »Danes smo imeli okroglo mizo, na kateri sem seznanil vse ostale poslance, da se izgradnja vzhodne soboške obvoznice izmika na leto 2025, kar je skrajno sprejemljivi rok skozi naše oči.

Naša naloga bo, da bomo delali na nadaljnjih aktivnostih glede soboške obvoznice, ker če se še kaj koli zamakne, se lahko to vleče v nedogled, kar je nesprejemljivo, saj vsi vemo, kako je to pomembno zaradi prometa, industrijske cone in PM delcev.«

Izstop koalicijskih poslancev lansko leto izjemno obžaloval

Za odziv o reaktivaciji Kluba pomurskih poslancev smo se obrnili tudi na Jožefa Horvata, člana stranke Nova Slovenija, ki je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo povedal, da je zelo vesel, da je končno prišlo do spoznanja, da morajo pomurski poslanci med seboj sodelovati.

»Pripravil sem akt o ustanovitvi oziroma poslovnik na dan konstituiranja seje državnega zbora. Takrar smo se konstituirali, vendar pa so koalicijski poslanci izstopili, kar sem izjemno obžaloval,« je pojasnil.

Tudi Horvat izpostavil (ne)izgradnjo vzhodne soboške obvoznice

Tudi Horvat je med prioritetami izpostavil izgradnjo vzhodne soboške obvoznice: »Pretekla vlada je načrtovala, da bi imeli dokumentacijo in že razpis za izvajalca del do konca leta 2022, zdaj pa se te zadeve nekako izmikajo.«

»Tukaj bomo gotovo pritisnili na pristojno ministrico in tudi na celotno vlado, da se bo ta projekt z nekim pospeškom oziroma prej načrtano dinamiko tudi začel izvajati,« je povedal.

Evropska sredstva za Center za reševanje pred poplavami se lahko ob neukrepanju izmaknejo

Član stranke Nova Slovenija je v nadaljevanju izpostavil tudi Center za reševanje pred poplavami. Omenil je, da bo treba delovati zelo hitro, saj se jim v nasprotnem primeru evropska sredstva iz naslova za okrevanje in odpornost izmikajo.

»Upam, da bomo toliko uslišani, da ne bo ta projekt šel kam drugam, ker je to izjemnega izjemnega pomena za Pomurje,« je dodal.

Želja tudi po samostojnem prekmurskem arhivu in zaščiti pomurskih kmetov

Horvat je za Sobotainfo razkril še, da bodo pomurski poslanci delovali v smeri ustanovitve samostojnega zavoda Pokrajinski arhiv za Pomurje.

Glede podobnih institucij v Pomurju podhranjeni: »Kot veste, je prejšnja vlada - sam sem se tu zelo angažiral - zagotovila denar in do danes je praktično že zrasel objekt, ki je namenjen arhivu. Dobro pa bi bilo, da bi se ustanovil tudi samostojni zavod Pokrajinski arhiv za Pomurje, saj smo glede te in podobnih institucij v Pomurju močno podhranjeni

V nadaljevanju je dodal, da morajo poslanci zaščititi pomurske kmete, sicer ne bomo nikoli dosegli prehranske samooskrbe.

»Veliko je takšnih zadev, kjer imamo v Pomurju potenical, vendar je potreben en pospešek oziroma malo več politične volje tudi v Ljubljani,« je poudaril.

Namestnik Novaka bo Damijan Zrim, poslanec Socialnih demokratov

Namestnik predsednika Kluba pomurskih poslancev Damijan Zrim, poslanec Socialnih demokratov, je za Sobotainfo pojasnil, da so poslanci enotnega mnenja, saj ne glede na to, kar se dogaja na državnem parketu, to ne sme vplivati na njihovo sodelovanje v regiji, zato so zdaj hitro pristopili k reševanju določenih problematik.

»Ena od problematik so težave povezane z geotermijo. Mi vemo, da je vlada sprejela to neslavno uredbo, to je v bistvu že neko drugo maščevanje uradnikov. Prejšnja vlada je to uspela rešiti, to mora storiti sedaj tudi sedanja vlada. Tu imamo strnjene vrste, ne glede na politične barve,« je povedal.

Vzhodna soboška obvoznica bi olajšala pot voznikom iz območja Goričkega

Tudi Zrim izpostavil vprašanje vzhodne soboške obvoznice: »Danes je potekal sestanek na to temo in to se mora čim prej začeti izvajati, kajti ne moremo si privoščiti, da se časovnica zavleče.«

»Kot gorički poslanec lahko povem, da tisti, ki se vozimo z Goričkega, moramo skozi center, da pridemo do avtoceste in tukaj prihaja do velikih zastojev in to je v interesu Murske Sobote, da se to čimprej uredi,« je zaključil.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

...od toga kluba nikšega haska nau...lani njin je nej pasalo ka jih je Joško vküp pouzvau ...nej pa vloženi zakoni ...

r77 (nepreverjen)

Bravo Tine! tako je, potrebno je stopiti skupaj. le združenim nam lahko uspe.
tudi goričanci upamo čimprej na obvoznico, ne samo sobočanci

trg zmage

Kje bi ti imel obvoznico? Če bi bila neka prioriteta za bilokatero vlado, bi bila že zgrajena. Boli vlado k... za ta del države.
Klub bo sedaj deloval in delal čuda, ker ga bo vodil poslanec Gibanja svobode? Torej dolgoletni predsednik več ni bil dober? Mogoče da, vendar ste lani enostavno blokirali delo kluba še pred ustavnovnim sestankom, kjer se voli predsednik, ane?
In sedaj neki naiven Goričanec, kot je tale zgoraj naivno verjame, da bodo Goričanci hitro dobili "obvoznico" in iz Hodoša rabili do avtoceste petnajst minut. Ojoj...

In reply to by r77 (nepreverjen)

A63 (nepreverjen)

vaaaaj kak si tij pameten

In reply to by trg zmage

r77 (nepreverjen)

pri tem zmazku se na daleč vidi da prihaja s strani sds

In reply to by trg zmage

R333 (nepreverjen)

Če ima nekdo drugačno mnenje ali kritiko ali se ne strinja je za vas že SDS, kaj pa če je xy? Pa vi v Gibanju svoboda ste kopija SDS, zato se pa greste namišljene sovražnike.

In reply to by r77 (nepreverjen)

Tincekovvolilec (nepreverjen)

Tine se je ze naucil pozdravljati volilce? Ali se vedno jezno gleda vse okrog sebe?

SLAVNI (nepreverjen)

PRIURITETA NAŠI DENAR V ŽEP.

Pred 1 letom beremo (nepreverjen)

Izstop poslancev Gibanja Svoboda iz Kluba pomurskih poslancev. Pobudnik izstopa poslancev največje stranke je bil ravno Krajnc.
1 leto so rabili da so se ohladili in da jim politicna slava malo iz glave stopila, in ego popustil niso vredni pol kozarca tople vode. jao, jao.

Labod (nepreverjen)

Samo lažnivega Horvata nagonite nekam kateri se še do sedaj ni upravičil za laži o Šarcu katere je širil v parlamentu.

lubenica5412 (nepreverjen)

Super! Samo če skup podržimo lehko nekaj v LJ napravimo!!

Gghhj (nepreverjen)

Zakaj lažeš ljudem v Prekmurju??? Nismo vsi od včeraj.

In reply to by lubenica5412 (nepreverjen)

šparklin (nepreverjen)

Kak dugo je Horvat že v parlamenti? Kak dugo je že v ton klubi poslancov?
In ka ma tej Horvat za pokazati, oziroma ka je on za Prekmurje gda napravo? To ka laže v parlamenti in zganja paranojo je nej nekaj s ken bi se lejko pohvalo. Sicer so dugi nej kaj dosta boukši, samo on ma največjo kilometrino med lažnivcami.

Truman (nepreverjen)

Bravo. Dajmo strnit vrste za Pomurje.

Kopllki (nepreverjen)

Vsaj 20 let so prepozni, tako da tudi če jih ne štejejo, nima več smisla. Ljudje so se znašli po svoje. Oni se pa naj dalje med sabo kregajo za poslanske plače.

In reply to by Truman (nepreverjen)

Nategooj (nepreverjen)

Gibanja Svobode so bili prvi ki so najprej razbili ta poslanski pomurski klub, sedaj se še nekaj lepe delajo. Isti dvoličneži kot ovi pred vami. Vsako leto bolj gre h koncu mandata, bolj bodo priliznjeni s praznimi obljubami in sladkorji do volivcev, samo opazujte.

Čemernež (nepreverjen)

telebajski.

etee (nepreverjen)

Razlagate odstavke za odstavkom nekaj o geotermiji, nikjer pa ne piše nič konkretnega... krepitev odnosov do geotermije? ne modruvli

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice