Slika je simbolična.
Po družbenih omrežjih že kroži fotografija kazni za prehitevanje, izdane 30. avgusta na gorenjski avtocesti.

»Pazite, kako prehitevate na avtocesti, kajti več kot dva avta ne smeš prehiteti in se moraš vrniti nazaj na vozni pas. Če pa vztrajaš in voziš na levi strani tako kot ostali, te pa doleti tole: 80 evrov (40 evrov) kazen. 30. 8. pa je bila na cesti grozna gužva in policija tako lovi žrtve,« se glasi zapis.
 

Voznica je, kot je razvidno iz komentarja pod objavo, ravnala v nasprotju z določbami tretjega odstavka 51. člena (varno prehitevanje) zakona o pravilih cestnega prometa, ki pravi: 

»Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj

Zato previdno: levi pas je namenjen prehitevanju, sicer se je treba umakniti na desni vozni pas, da bi se izognili prekršku. 

Komentarji (40)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Neumnost. Tovornjaki na avtocesti ne smejo prehitevati, torej morajo ustvarjati kolono na desnem pasu, osebni avtomobili bi pa morali voziti slalom med tovornjaki in prehitevati le po dva. Logika odpove na vsej črti.

kamenskala (ni preverjeno)

prehitis pa ides nazaj na vozni pas. ce ti tu logika odpove deponiraj izpit na upravni enoti, avto daj vnukon pa te naj uni okoli vozijo

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Oleander (ni preverjeno)

Hahaha naj se sebe deponira

In reply to by kamenskala (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

budale ste volili 4pm

In reply to by Oleander (ni preverjeno)

hm2 (ni preverjeno)

pa kak se lejko vrneš po prehitetih 2 tovornjakih, če je med njimi 10 m prostora, pa še hitrost moraš spustiti iz 120 na 90km/h, bi te rad videl... in tako vsaka 2 tovornjaka do ljubljane, ko jih prehitiš najmanj 30 tovornjakov

In reply to by kamenskala (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

lele,se vlines ,si napravo preklsek 4pm

In reply to by hm2 (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

ka sa pravo

In reply to by majmun (ni preverjeno)

FRANC IZ PREKMURJA (ni preverjeno)

Ti si majmun, na desnem pasu je na desetine tovorjakov, ki vozijo en za drugim, nimaš kam.

In reply to by kamenskala (ni preverjeno)

majmuntenapravo (ni preverjeno)

ideš na vozni pas ob prvi primerni priliki in ne delaš blesarij. lejko pa ideš po regionalki, če ti je vožnja po avtocesti preveč zahtevna

In reply to by FRANC IZ PREKMURJA (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

ne smes se vriniti ,kolona slonov ne pisti

In reply to by majmuntenapravo (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Tako je! Tebi "upokojenec" pa priporočam vožnjo do Milana v Italiji ... po moje se ti zmeša od strahu ... če pa ne od strahu, pa od gestikuliranja normalnih voznikov ...

In reply to by kamenskala (ni preverjeno)

Komunjara (ni preverjeno)

Funkcionalno nepismeni pa ne razmijo: če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

Mofo!

Ce prehitevas s 130km/h, ne mores ovirati hitrejsih, ker jih ni.

Ce pa so, so v prekrsku. En je hitrost, drugi pa varnostna razdalja.

Pri tovornjakih pa je to res tezava, ker se ne mores vriniti - ker ne drzijo varnostne razdalje.

Se en paradoks. Prehiti te avto, zavije direktno pred tebe in s tem si v prekrsku, ker nimas varnostne razdalje. V primeru zaviranja in nesrece - si kriv.

majmun (ni preverjeno)

cemu je namenja vecpasovna , budale pa to v amerki nega

In reply to by Mofo!

154123 (ni preverjeno)

Kaj pa stopiš na gas in pospešuješ, ko te drugi prehiteva. Malo več strpnosti in ne boš nič kriv.

In reply to by Mofo!

Kot vedno (ni preverjeno)

Zaradi takih kot ti ki prehitevajo s tempomatom na 130 so kolone.Vozni pas zabit s kamjoni prehitovalni pa z "lokalnimi šerifi" ki mislijo saj vozim po omejitvi in hitrejši ne smeš bit

In reply to by Mofo!

Mofo!

Torej nisi v prekrsku, ce prehitevas s 150?
Ali pa se mi pri 130 prilepis na rit?
Ko ni prometa lahko vozis pijan?
Podnevi brez luci?
Ali torej omejitve na prehitevalnem pasu ne veljajo?
Daj, razsvetli me, katera pravila CPP so zgolj posvetovalne narave. Brez zalitev.
Jaz pa se (preden prehitevam) prepricam, ce lahko varno zavijem na prehitevalni pas. Ce kdo za mano vozi prehitro in mi prileti za rit, je to njegov problem. Lokalnim F1 voznikom in nestrpnezem pa se ne umikam.

In reply to by Kot vedno (ni preverjeno)

Boštjanr (ni preverjeno)

Kaj imate mogoče izpit za tovornjak? Če nimate, ne pišite neumnosti.

In reply to by Mofo!

Janes (ni preverjeno)

Praf je tak naj bi 500€ bilo nej pa ka se narod jajca po levi spuri….prehitis pa ides nazaj na desno spuro pa te nisce nede kazno ce bos prehitevo 2 ali pa 20 kamionov, nej pa mas lidi ka se od ms-mb pela po levi strani pa nikoga naprej ne pistij…

Pika na I (ni preverjeno)

Imam občutek da pri tej zgodbi nekaj manjka. Voznica ni povedala celotne zgodbe. Drugače pa v primeru, da se vrneš na vozni pas več ne moreš ven.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ajajaj, da ne bi vsega sranja že objavljali na spletu.

Teta očitno ni razumela, da je po prehitevalnem pasu vozila prepočasi.

Drugače pa je že stalnica, da so na desne pasu tovornjaki v koloni, na levem pa osebni.

Seveda ne smeš po levem črviviti 100km/h.

Povprečno se leti cca 140km/h.

Gnojni tvor (ni preverjeno)

Pri nas je nemogoče tako vozit

Vojko (ni preverjeno)

Problem je da je povečan promet ze zdavnaj prerasel nase avtoceste in tudi zakonodajo... Na žalost je potrebo pri nas svetlobno leto da se kaj spremeni.

ĐonVejn (ni preverjeno)

Te kazni pisejo ti lenuhi policaji da izgleda da nekaj delajo.Placo im dat minimalca pa kdo ostane ostane, tak ni nobene koristi od njih.

majmun (ni preverjeno)

budale v senci terajo klimo ,motor laufa 24ur, poleti pa pozimi

In reply to by ĐonVejn (ni preverjeno)

Ferrari (ni preverjeno)

Treba upoštevat trenutno zakonodajo. Marsikaj je narobe, potrebne so spremembe, policija pa bi morala pri tem pomagati, dati pobude in zahteve po spremembi zakonadaje. Iz pisarn pametujejo sami pametnjakoviči, tukaj pa je polno butastih komentarjev in neveščih voznikov.

Surfeiter (ni preverjeno)

Ne morem verjeti, kaj berem zgoraj. Kaj vi osli veste, da povsod po svetu, kjer imajo avtoceste promet na njih tako deluje? Od vas zgoraj komentatorjev ima kateri izpit za avto? Zakaj v Nemčiji, Franciji, Italiji, Nizozemskem, vam ljjubi Madžarski nikjer ne vidiš osla, ki bi prehitevalni pas uporabljaj za normalno vožnjo. Pazi! Res čudno! Prehitevalni pas je za PREHITEVANJE in vozni za vožnjo, ko se NE PREHITEVA! Vsi tisti, ki tukaj trdite, da vas jebejo kamioni, pa si v ribiški trgovini kupite največji trnek in se z njim v dnevni sobi obesite za jajca ... očitno za drugo niste ...

Didi2023 (ni preverjeno)

Končno, ubijajo me slovenske avtoceste, kjer je že navada, da se vozi po levem pasu, medtem ko je desni že pozabljen in prepuščen samo še tovornjakom. Še več izrečenih kazni, sploh za oviranje prehitevanja po levem pasu bi morali izreči, da se mogoče zadeve spravijo v red.

Licifer (ni preverjeno)

Odlicno za tiste za tiste ki se nočejo umakniti pa tiste ki rabijo 2km da prehitijo en tovornjak

Borut68 (ni preverjeno)

To je kr neki članek. Če jaz vozim 130/h,zakaj bi se umaknil enemu, ki vozi 180km/h ali več? Po zakonu ne smem čez omejitev, a oni za mano pa lahko, al kaj? In še umaknit se mu moram?! Glede komentatorjev pa... Kje sta te omenjena dva vozila v odgovoru (iz zakona?)? Piše - če hočeš prehiteti še drugo vozilo (še naslednje vozilo, za tiste, ki ne vste, kaj pomeni še drugo vozilo, oz. še drugega udeleženca)

Licifer (ni preverjeno)

Ti si tudi delegat za to kazen! "Prehitevalni pas" je da prehitiš in se umakneš, ne pa da stopaš tiste ki vozijo 180kmh, za to so policaji!

In reply to by Borut68 (ni preverjeno)

3248951 (ni preverjeno)

Ma ti si en velik luzer!!!

In reply to by Licifer (ni preverjeno)

Ata Shmrk (ni preverjeno)

Dovesedno si bolan v glavo, kaj se zanimaš koliko drugi vozijo,moraš se umaknit da grejo lahko ljudje mimo tebe ker delaš gužvo, zaradi takih bolnikov kot si ti so zastoji, ker ljudem ješ živce so posledično nesreče. Ko boš umrl bo svet za odtenek lepši

In reply to by Borut68 (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Problem so avtoceste! Za taksen tovorni promet, (pac smo na liniji vzhod zahod ) bi morali imet tropasovnice ( plus odstavni pas )

Matej77 (ni preverjeno)

Ja na naših kozjih stezah se da res prehitevat po dva kamijona nato spet ven itd. Tedaj bi bilo klmaj nesreč po AC. Problem so nedeljski vozniki katiri se 100km vrže ven pa še v ogledalo ne pogleda in potem z isto hitrostjo prehiteva.

Zlomljen noht (ni preverjeno)

Na desni so tovornjaki, saj ne moreš med njimi vjugat

Primka (ni preverjeno)

Pri nas nekateri radi vozijo po levem pasu kar tako, četudi je Dešen prazen. Ker so tujci, ali imajo velik avto in so bolj pomembni, ali ker so ovca v čredi pred seboj. Vsi ti zaslužijo kazen. Ceste so kar so, a to še ne pomeni, da si sam na cesti.

Kocka (ni preverjeno)

Zadnjić sem šel med vikendom iz KP v LJ. Moram priznati da sem želel vozit 130 na ni bilo variante. Na desnem kamperji ~100 km/h na prehitevalnim pa od 80 do 120, ti pa prehitevanj če lahko????

Mark123678 (ni preverjeno)

Sklepam, da se voznica ob dokaj redkem prometu ni vrnila na vozni pas tako, da je kazen čisto opravičena. Ob gostem prometu, kot smo mu priča ob prometnih konicah pa zagotovo ne dajejo policaji kazni če se pelješ v koloni po prehitevalnem pasu.

Ata Shmrk (ni preverjeno)

Jah seveda, ziher je dobesedno najedala strogo 125 km/h po prehitevalnmu, tisto kolono ka se nabira za njo ze 10 km pa ko j***. Take ne samo 80 € kazni amak do psihiatra ce so sploh sposobni vozt!

Starejše novice