Slika je simbolična.
Konec maja je začel obratovati prvi avtobus brez voznika na redni liniji v potniškem prometu.

Podjetje Stagecoach je v Edinburghu na Škotskem zagnalo linijo AB1, ki je dolga 14 milj (22,5 kilometra) in med drugim prečka most, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

AB1 je prva registrirana avtobusna linija na svetu, na kateri se uporablja povsem avtonomne avtobuse, so sporočili iz družbe Stagecoach. Pričakujejo do 10.000 potnikov na teden. Sprva je do leta 2025 predvideno testno obratovanje s skupno petimi avtobusi.

Čeprav gre za avtobus brez voznika, pa sta na njem dva zaposlena - eden sedi za volanom, da lahko po potrebi posreduje pri vožnji, drugi pa v zadnjem delu preverja vozovnice in odgovarja na vprašanja potnikov.

V Stagecoachu so povedali, da so projekt pripravljali deset let. Preden so se odločili sistem dati v uporabo, so opravili skupno 1,8 milijona testnih kilometrov.

»Želimo, da Škotska ostane na vrhu razvoja povezanih in avtonomnih vozil, in začetek tega testa v živo bo državi pomagal odtisniti pečat na svetovnem odru,« je dejal škotski minister za promet Kevin Stewart.

Tehnologija po njegovih besedah »podpira našo vizijo trajnostnega, integriranega, varnega in dostopnega prometnega sistema«.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Oboževalec (nepreverjen)

Prideš za karto ker si invalid neke stopnje in zato ti AP MS pove da rabiš mednarodno zavovalnico prekleta fusija....tepa zakaj nimajo potnikov te AP MS si naj vtaknejo nekam.....

Oboževalec (nepreverjen)

Ko treba priznati hčer in ne samo držati noge narazen.....lp S

Oboževalec (nepreverjen)

Boz že priznal ali ne...

Oboževalec (nepreverjen)

Pridete v Vidonce gremo fukat gasilske..

Hubert Holob (nepreverjen)

Kot je videti, zadnje čase na Sobotainfo nihče več komentarjev ne piše razen "vsestransko aktivnega"
D. Fuknjenca. Zbogom tudi z moje strani, HH

D fuknjenec (nepreverjen)

Prosim pridite komentirati ker njim falijo kometararji hvala adijo...

Luke Tegg (nepreverjen)

My pal's pal makes $ seventy-eight hourly on the internet. She has been without work for 5 months however in the final month her fee became $12747 really walking on the internet for some hours. look at more on this internet website online.....www.Cash.Salary49.com

BREJA ČOKA (nepreverjen)

Ne serite. Ge ste pa tau novico fkrali.

Starejše novice