Vir: Facebook, Matjaž Han
Kaj je razloga obiska ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana na sejmu Agra?

Na sejmu Agra, ki se te dni odvija v Gornji Radgoni, se je minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han srečal s podjetniki in kmetovalci, sestal pa se je tudi z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. 

»Kmetijsko, živilsko in vinarski del so zelo pomembni deli gospodarstva in zelo prispevajo k družbeni blaginji in prav je, da se ministrstvo za gospodarstvo predstavi in sliši vse težave, ki jih imajo v teh segmentih gospodarstva ljudje,« je dejal Han. 

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem je po besedah ministra idealna priložnost za spoznavanje drugih idej in zamisli, sploh v luči poplav, ki so se zgodile v Sloveniji, lahko pride do izmenjave ključnih informacij: 

»Predvsem pa se mi zdi po minulih težavah in obdobju covida, da je druženje zelo pomembno.«

Ob obisku sejma Agra pa se je minister za gospodarstvo, turizem in šport dotaknil tudi trenutno najbolj peročih tem, glavni fokus pogovora so tako bile spet poplave kot tudi sam zagon podjetij prizadetih v naravni nesreči, s tem pa posledično slovenskega gospodarstva. 

Za odpravo posledic poplav na mizi še en zakon

Po uničujoči ujmi, ki je v sredini avgusta opustošila več krajev po Sloveniji, je bil najprej sprejet zakon glede sanacije, nato pa je še vlada sprejela interventni zakon, o usodi katerega bo jutri odločal državni zbor.

Han ob tem obljublja, da za odpravo škode in lajšanje posledic naravne katastrofe prihaja še en zakon, tako imenovani zakon o obnovi, ki bo v veljavi kar nekaj let. 

Čimprejšnji zagon podjetij ključnega pomena, trenutna stiska idealna za konkurenco

Minister ob nedavnih tegobah poskuša ugoditi najbolj nujnim potrebam gospodarstva. Tako so v luči preteklih dogodkov najprej uperili moči k temu, da so podjetjem, kjer ljudje nimajo zagotovljenega dela, omogočili čakanje na delo.

Han pa je še posebej ponosen na ukrep, s katerim bodo povrnjeni stroški dela pri sanaciji:

»Druga zadeva, ki smo jo dobro izpeljali in so nas pohvalili, da bodo za mesec dni povrnjeni vsi stroški dela, za vse ljudi, ki so sodelovali pri čiščenju.« 

Prav tako so na ministrstvu sprejeli ukrep glede likvidnosti, s sodelovanjem vlade pa omogočili tudi moratorij na kredite za fizične in pravne osebe. 

Kot enega izmed najpomembnejših ukrepov pa je minister za gospodarstvo, turizem in šport izpostavil zagotavljanje sredstev ob nastali škodi, hkrati pa pozval podjetja, v kolikor še niso, da do prvega septembra vložijo okvirno oceno škode:

»Iz tega naslova prosim, da gospodarstvo, ki je na nek način bilo poškodovano, da na ministrstvo pošlje okvirno oceno škode, ki je nastala na objektih, na zalogah in ter izpadu prihodka.« 

Ministrstvo bo financiralo deset odstotkov avansa: »Želeli bi to res hitro izpeljati, da bi do konca septembra poskušali narediti izplačila. Pri tem je zelo pomembno, da ne zahtevamo garancije podjetij. Za Slovenijo je ključno, da podjetja čim prej zaženejo svojo proizvodnjo zaradi težav v nabavnih verigah.« 

Po besedah ministra obstaja resna nevarnost konkurence, druga podjetja, lahko izkoristijo trenutek in skočijo v nabavno verigo, s tem pa izrinejo slovenska podjetja. 

Zakon o rokodelstvu zgodovinska odločitev

Minister je nagovoril tudi udeležence strokovnega posveta o rokodelstvu z naslovom »Izzivi in priložnosti rokodelstva na področju kmetijstva«, ker je izpostavil pomen rokodelstva.

»Vesel sem, da smo letos sprejeli zgodovinsko odločitev, in sicer smo sprejeli zakon o rokodelstvu. Z zakonom želimo ne samo ohraniti, ampak v prihodnje tudi razvijati rokodelstvo in ga posredovati našim zanamcem, da ne bo nikoli šlo v pozabo,« je bil jasen minister Han.

»Vsak dober gospodarstvenik je najprej začel delati s svojimi rokami in nato gradil naprej. Rokodelstvo je sicer majhen del gospodarstva, a zato nič manj pomemben. Zakon, ki smo ga sprejeli, ni idealen, je pa začetek in v prihodnje ga bomo glede na sprotne izkušnje tudi dopolnjevali. Rokodelstvu tako vračamo mesto, ki si ga v Sloveniji zasluži,« je dejal minister Han.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
bedaki (ni preverjeno)

zdaj bou, Han strokovnjak za.....

majmun (ni preverjeno)

toplo vodo

In reply to by bedaki (ni preverjeno)

LuckyRock (ni preverjeno)

HAN DE VAN WCJE PUCO CE IZ PETROLA VEN SPADNE… HAN ZA WC MINISTRA

In reply to by bedaki (ni preverjeno)

Stole (ni preverjeno)

Ho,ho,ho,grohotom se smijem, z končano trgovsko šolo minister,no baje , da je še eno leto naredo zraven in pa koršmit sekretar, no to pa je naveza,res nas je lahko strah.

Gost0011 (ni preverjeno)

Bili so pejneze za obnovo pa ste je rajši med NVO raztalale

105 (ni preverjeno)

Nič već ni nikjer Nikice pa Teji iz Triglava pa Jaše na biciklu.Svoje so dobili za druge p jim je malo mar.

In reply to by Gost0011 (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Rupar je vse razgnal, saj potrebuje prostor, za delitev obljubljenih visokih penzij pred parlamentom! In njegove "čebelice" bodo veselo "brenčale"!

In reply to by 105 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

On ga je spisal, ali so ga našli tam?

majmun (ni preverjeno)

ce zgleda cudno potem 4pm

Ograček (ni preverjeno)

Hahahahahaha🤣🤣😂😅🤣🤣😅 Holob pa muc muc pa bo financiro. Zjebale ste cejlo državo. Ne ven, ka še tou lejko coj gkedamo.

Jožefina (ni preverjeno)

Super gospod minister Han!!!Da vidimo ta izplačila,nadomestke,čakanje na delo,še posebej pa plačilo za pomoč čiščenja....Bo kje spisek kdo je koliko dobil izplačila,ali bo .....

laris (ni preverjeno)

nebo spiska, nebo izplačil....tak je to pri levakih, samo obljube

In reply to by Jožefina (ni preverjeno)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice