Zavrnili so skoraj 20 odstotkov vlog za domače sončne elektrarne. Največ jih zavrnejo pri Elektru Maribor.

Lani je bilo v Sloveniji vloženih okoli 29.700 vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, od tega jih je bilo zavrnjenih ali omejenih z delovno močjo okoli 5750 oziroma 19,4 odstotka. V državi je bilo konec junija letos okoli 39.700 sončnih elektrarn, od tega 35.630 za samooskrbo, kažejo podatki SODO.

Do konca junija letos je bilo vloženih okoli 13.400 vlog za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, od tega jih je bilo zavrnjenih ali omejenih z delovno močjo okoli 3000, kar predstavlja 22,4-odstotni delež, so STA povedali v sistemskem operaterju distribucijskega omrežja SODO.

Največ zavrnitev oziroma omejitev moči je na območju Elektra Maribor, sledi Elektro Ljubljana in nato Elektro Celje.

Malo zavrnitev je na območju Elektra Primorska in še manj na območju Elektra Gorenjska.

V Sloveniji je bilo konec junija na distribucijsko omrežje priključenih okoli 39.700 sončnih elektrarn skupne moči 899,5 megavata.

Od tega je bilo 35.630 sončnih elektrarn priključenih po načinu samooskrbe, gre za predvsem manjše elektrarne na hišah, skupne moči 458 megavatov.

Sončnih elektrarn z merjeno proizvedeno električno energijo, to so predvsem večje sončne elektrarne, je bilo 4070, skupne moči 441,5 megavata.

Vloge začele presegati kapacitete

Razvojni načrt distribucijskega omrežja električne energije v Sloveniji za obdobje 2023-2032, ki je objavljen na spletni strani SODO, navaja, da distribucijski operater skupaj z elektrodistribucijskimi podjetji neprestano vlaga v razvoj in krepitev omrežja ter da so prav zaradi teh vlaganj lahko večino proizvodnih naprav iz razpršenih virov vključili.

»Vendar prehajamo v fazo, ko je delež zavrnjenih vlog za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih naprav začel naraščati, kar ni posledica zamud pri vlaganjih, temveč je obseg vlog in s tem priključevanje proizvodnih naprav pričel presegati razpoložljivi obseg kapacitet v omrežju, kar v posameznih delih omrežja že pomeni prenasičenost s proizvodnimi napravami,« so zapisali v načrtu, pripravljenem novembra 2022.

V letih 2019-2021 je bilo skupno 383 zavrnitev priklopov proizvodnih naprav skupne moči 4,99 megavata, omejitev moči pa je bila predpisana pri 495 proizvodnih napravah z želene moči 7,90 megavata na omejeno moč 4,53 megavata. V obdobju januar-oktober 2022 se je delež zavrnitev in omejitev moči zvišal na 18 odstotkov.

»Ocenjujemo, da bomo ob takšnem prirastu vlog in nespremenjenem načinu spodbujanja proizvodnje iz OVE v splošnem morali zavrniti tudi do 20 odstotkov vseh priključitev,« so zapisali.

V načrtu so ocenili, da bi bilo za priključitev vseh proizvodnih naprav, ki jim je bila izdana zavrnitev ali omejitev moči, potrebnih za 72 milijonov evrov investicij v omrežje. Novo oceno bodo podali v razvojnem načrtu za obdobje 2025-2034, ki ga že pripravljajo in bo objavljen konec leta 2024, so povedali STA.

V distribucijsko omrežje je bilo v letih 2020 in 2021 skupno za 271 milijona evrov investicij, v letu 2022 pa za 116,2 milijona evrov. Kot so STA pojasnili v SODO, so bile lanske investicije nižje kot v prejšnjih letih zaradi izpada dela omrežnine in daljših dobavnih rokov.

Razvojni načrt za obdobje 2023-2032 predvideva za skupno 3,53 milijarde evrov investicij v omrežje, od tega 2,66 milijarde evrov v novogradnje in 872 milijonov evrov v rekonstrukcije.

Pri tem je predvidenih 1,36 milijarde evrov investicij v nizkonapetostno omrežje (od tega 1,02 milijarde evrov v novogradnje) in 1,20 milijarde evrov v srednjenapetostno omrežje (856,3 milijona evrov v novogradnje).

V 110-kilovoltne povezave naj bi v desetletju vložili 407,7 milijona evrov (210,6 milijona evrov v novogradnje).

Od 3,53 milijarde evrov naj bi na območju Elektra Ljubljana v desetletju investirali 1,077 milijarde evrov, na območju Elektra Maribor 953,5 milijona evrov, na območju Elektra Celje 614,9 milijona evrov, na območju Elektra Gorenjska 515,9 milijona evrov in na območju Elektra Primorska 373,1 milijona evrov, je razvidno iz razvojnega načrta.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Lukčev Mesec (ni preverjeno)

To nam pove, da so omrežja stara, slaba, zastarela.

Ponekod so še žice iz prejšnjega stoletja.

In potem bi naj čez 10 let vse bilo sončnice, pa toplote črpalke in avti na štrom.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

čarni vrag (ni preverjeno)

sovič je bil leta in leta direktor
Njega vprašajte kam je šel denar od omrežnin

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

LukyRock (ni preverjeno)

praf je tak! NEMRE VSAKA “SAMOHRANILKA” ka ZIVE Z “SKRITIN” PARTNERON ZATO KA POTEGNE OTROSKE PA VRTECA NE PLACUJE ITD….. NEMREJO TAKI DELATI IN PREMISLAVATI O ELEKTRARNI… SRAMOTA IN PRAF JE KA SE NAREDI RED IN DISCIPLINSKA
ODGOVORNOST TAKSNIM PREVARANTON

Prevarant. (ni preverjeno)

Luk Rock, praf maš, takšnin samohranilkam, vsen prevarantom, vsen socijalašon šteri cejli život živejo od socialne pomoči, troje dece njin socialno gor stepej, takšnin stopiti na prste. Sramotno je tak živeti.

In reply to by LukyRock (ni preverjeno)

debeli fuknjeneccc (ni preverjeno)

tudi jaz tako mislim

In reply to by Prevarant. (ni preverjeno)

LuckyRock (ni preverjeno)

ja ka… v sakoj vesi je neksa kurbetina kera ma po 2-3 dece pa zivi s 3-4 partneron… dokec de drzava taksne podpirala je tak nej cudo ka ne funkcionera ze dugo nic vec

In reply to by Prevarant. (ni preverjeno)

LuckyRock (ni preverjeno)

minuse kurbetine stiskavlejo? 🤣🤣 rad vas man

In reply to by LuckyRock (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

naj mi še eden reče da sem stara, zabuhla, ločena, debela čoka
ga tožim
in odšel bo v zapor

In reply to by LuckyRock (ni preverjeno)

black panter

zabiti politiki tupijo pa mutijo o "zelenoj "energiji,idioti pa nemajo omrežja ka bi to preneslo,banda nesposobna

žgžg (ni preverjeno)

Električari so denar za omrežja rivali v žepe !

In reply to by black panter

Anon2103 (ni preverjeno)

Seveda ka zavračajo. Naslednje leto prihajajo nove tarife za plačilo elektrike. Kak pa mislite, ka do služili, kda ma vsaka drujga svojo mini proizvodnjo elektrike? To tak nejde, profit na konci more biti par deset milijonof, nej samo par milijonof, zato ka gospoda nucajo svoje milijonske bonuse ob konci leta.

msmsmms (ni preverjeno)

Vlog je čedalje več zavrnjenih, saj elektro distributerji nimajo interesa za tak način obračuna elektrike.Sedaj se elektrika praktično menjava , konec leta pa poračun. Prihaja nov način obračuna , ki bo proizvedeno elektriko tržil na borzi in bo uporabnik elektriko kupoval kot do sedaj. Ne bo več neetmetinga in obračun bo mesečni in novopriklopljeni uporabniki bodo oškodovani, saj pravila za vse proizvajalce ne bodo več enaka. Torej sedaj vse zavračajo, kao probremenjeno omrežje , ki pa boste videli, kaj hitro več ne bo tako, samo naj pride nov način obračuna. Vsi ki so sedaj dobili zavrnitev se morajo združiti in vložiti tožbo da se pravice izenačijo, saj davkoplačevalci niso krivi , da dobijo zavrnitev vlog. Sedaj eni ki so vloge dobili odobrene imajo netmeting - blagovno menjavo, a drugi ta isti pa zaradi birokracije pridejo v neenak položaj kar ni vredu. Pa še nekaj , elektrarna ni samooskrbna če je brez baterij, zvečer ne deluje elektrarna, tudi v dežju ne , niti pozimi, tako da samooskrba je samo zmotni naziv , ker poleti proizvede več za mesece ko ne proizvaja ničesar. Ta energija pa ni shranjena v omrežju, ampak poleti je elektrike v sončnem obdobju preveč, prihaja do preobremenitev omrežja , pozimi pa ni proizvodnje in se vsi napajajo iz omrežja tudi tisti ki elektrarno imajo. In če logično gledamo če je borza , poleti cena elektrike zaradi viška pada pozimi pa zaradi visoke porabe pomanjkanje , kar bo pa povzročilo spet dvig cene. In netmeeting ne more biti vzdržen napram uporabnikom, ki take pravice več ne bodo imeli. To bo še nateg. Za 1 KW sončnih panelov je tak ogljični odtis za proizvodnjo , da v življenski dobi toliko ne pridela elektrike, samo smo svinjarijo preselili v revne dele sveta, kjer tovarna za proizvodnjo paneleov za energijo porablja premog, vpliv za okolje za litij katastrofalen, za silicij ravno tako. Razgradnje pa ni. Tako da ta zeleni prehod tudi ni tako zelen kot se ga želi prikazat.
Vetrnice v Nemčiji sedaj po 20 letih menjavajo krake, ki pa jih zaradi snovi v lopaticah odlagajo kar v naravo zraven obstoječih vetrnic, ker nimajo razgradnje . Mal se treba zamisliti, glede baterij , glede panelov kam z njimi za 10 let ali prej ko enim preneha živ.doba, ko jih poškoduje toča itd...

. (ni preverjeno)

pravijo, da bojo zvišali omrežnino, tak da bo tiste država spet okrog prinesla. ki kreditirajo elektrarno, financirajo zavarovalnice, financirajo odvetnika in tožijo, ko se jim znesek ne povrne, popravljajo, kličejo gasilce..., ker bo omrežnina šla v nebo, cena elektrike pa minimalna. s tem spodbujajo rabo drv in vožnjo z dizlom in ne zeleni prehod.

. (ni preverjeno)

in polnijo svoje žepe. na žalost tak diktirajo lobiji v evropi, katerim se jebe za naravo kljub srečanjih in dogovorih se gre samo da dajo čimveč v žepe.

In reply to by . (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

V načrtu so ocenili, da bi bilo za priključitev vseh proizvodnih naprav, ki jim je bila izdana zavrnitev ali omejitev moči, potrebnih za 72 milijonov evrov investicij v omrežje.

Zdaj lahko vidite, da Golob nima pojma o pridobivanju elektrike. Ta sončni boom bo samo povzročil, da bo pri nas elektrika rekordno draga kot je že v Nemčiji. Kdor tega ne vidi, spada v norišnico.

. (ni preverjeno)

Ima pojma, zato pa blokira, ker potem ne bi več polnili v njihove požrešne žepe .l

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice