Slika je simbolična.
Vodna ujma je v začetku avgusta opustošila Slovenijo, zaradi posledic poplav so ustavljeni mnogi infrastrukturni projekti. Tudi vzhodna soboška obvoznica?

Ko je vodna ujma v začetku avgusta opustošila Slovenijo, je država ročno zavoro potegnila pri mnogih že načrtovanih infrastrukturnih projektih.

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo, je nekaj dni po najbolj obsežnih poplavah v zgodovini Slovenije na eni izmed novinarskih konferenc dejala, da se v tem trenutku ne objavljajo novi javni razpisi, ne sklepajo pogodbe in ne oddaja javnih naročil.

»Direkcija za infrastrukturo in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji sta dobila nalogo, da pripravita seznam javnih razpisov po njihovi oceni nenujnih investicij,« je povedala.

Zaradi omenjene izjave ministrice za infrastrukturo so mnogi sklepali, da se bo zamaknil tudi začetek del za vodni zadrževalnik v Sebeborcih, kar bi vplivalo tudi na začetek del za težko pričakovano vzhodno soboško obvoznico.

Spomnimo ...

Leta 2020 je za več kot 20 milijonov evrov padla ena izmed bistvenih ovir za nadaljnji postopek, saj je občina Moravske Toplice sprejela prostorski načrt za gradnjo zadrževalnika, ki je pogoj za gradnjo obvoznice.

Iz Mestne občine Murska Sobota so že v mesecu maju za Sobotainfo pojasnili, da je projektna dokumentacija pripravljena, izvedene pa so bile tudi parcelizacije in odkupi skoraj vseh zemljišč na trasi vzhodne obvoznice.

Iz direkcije za infrastrukturo so takrat pojasnili, da če ne bo zapletov pri odkupih zemljišč, pridobitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter izvedbi javnega naročila za gradnjo bi lahko z gradbenimi deli začeli v drugi polovici leta 2025 in jih zaključili v roku 24 mesecev.

Je vlada odstopila od prvotno načrtovane časovnice in projekt zamaknila?

Jožef Horvat, pomurski poslanec iz vrst stranke Nova Slovenija, je nedavno v državni zbor poslal poslansko pobudo v zvezi z izgradnjo vodnega zadrževalnika v Sebeborcih.

Kot je pojasnil v pobudi, so letošnje poplave ogrožale tudi Severno obrtno industrijsko cono v Murski Soboti, zato je dal pobudo za pospešitev postopkov za izgradnjo vodnega zadrževalnika Sebeborci, ki je predviden v okviru projekta iz Načrta razvojnih programov 2023 – 2026: Obvoznica Murska Sobota - vzhod.

»Zanima me, kakšna bo časovnica izvedbe omenjene obvoznice in vodnega zadrževalnika. Zakaj je vlada odstopila od prvotno načrtovane časovnice in projekt zamaknila?«

Zaradi izjave Alenke Bratušek glede nenujnih investicij in vprašanja Jožefa Horvata, ki ga je zastavil v pobudi, poslani na državni zbor, smo preverili, ali se načrtovana časovnica res zamika.

Murskosoboška občina ni prejela dodatnih obvestil o morebitnem zamiku del

Iz Mestne občine Murska Sobota so za Sobotainfo dejali, da niso prejeli nobenih dodatnih obvestil o morebitnem zamiku del na projektu vzhodne obvoznice in sočasne gradnje zadrževalnika.

»Po zadnjih okvirnih informacijah iz maja 2023 bi se obvoznica morda lahko pričela graditi v letu 2025,« so odgovorili iz murskosoboške občine.

Trenutno je v recenziji projektna dokumentacija za zadrževalnik

Tudi iz direkcije za infrastrukturo so za Sobotainfo pojasnili, da je gradnja predvidena v drugi polovici leta 2025, v kolikor ne bo zapletov pri odkupih zemljišč, pridobitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter izvedbi javnega naročila za gradnjo.

»Trenutno je v recenziji projektna dokumentacija za zadrževalnik. V nadaljevanju je predvidena izvedba parcelacije in odkupi zemljišč za zadrževalnik,« so dodali.

Komentarji (27)

itakjetak (ni preverjeno)

Res je ka politikom nemreš nič verjeti, ampak če bi zdaj šli zamikat to gradnjo zadrževalnika bi pa bila norost brez primere. Glede na to, da se zdaj glih protipoplavne objekte misli forsirati, bi tudi ta zadrževalnik mogo ostati na seznamu in posledično tudi ta obvoznica.

DA BI ODNESLO VLADO (ni preverjeno)

Poplave, dobrodošle vladi, zdaj bodo lahko sredstva delili po domače, večina denarja tako ne bo prišla k tistim, ki ga rabijo ker se bo to vse pokradlo, kot zmeraj v Sloveniji. Ne po pa denarja zmanjkalo Golobovim prijateljem - kolesarjem, nevladnikom in delomrznežem, tu so se za te v tem času poplav nakazila še povečala, če kdo ne verjame vse je javno dostopno in se vidi. VI delavska raja pa boste udarili obvezne sobote od katerih ne bo nobene koristi.

nevladiknakubik (ni preverjeno)

Največji nevladniki smo gasilci! Med večje nevladnike in prejemnike javnih sredstev spada tudi cerkev in pa Karitas in Rdeči križ... in ja, vse je javno dostopno in se točno vidi kdo dobi koliko denarja od države. Torej prosim izpostavi tiste kolesarje, nevladnike in delomrzneže, ki po tvojen neopravičeno dobijo ta sredstav. Hvala!

In reply to by DA BI ODNESLO VLADO (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

Vsi ki razpolagajo in neupravičeno delijo sredstva in izdelke, ki na koncu končajo v smeteh

In reply to by nevladiknakubik (ni preverjeno)

0iiutzu (ni preverjeno)

da se lažje išče izgovore za delitev proračunskih sredstev mešalcem magle, zato so vse zmetali v en koš nevladnike in tiste ki to dejsnko sploh niso kot npr. gasilci, kmetijska zbornica, humanitarne institucije itd

In reply to by nevladiknakubik (ni preverjeno)

2378489324764 (ni preverjeno)

Vse organizacije, ki niso organizacije, s katerimi vlada nima kaj dosti opraviti so Nevladne organizacije NVO. Vsak lahko ustanovi NVO. Tako so tudi taborniki, gasilci, lovci NVO-ji. Kakor tudi razni 8-marci, inštituti, zavodi, ki si takšnih imen dostikrat ne zaslužijo. Problem je, da se ta izraz zlorablja. JE pa tudi res, da določeni NVO-ji ne "vedo", kam gre denar, ki ga dobijo. Pa še zanimivost iz študenstkih let. Ko se je delil državni denar, se je pojavil cel kup Organizacij, ki ji ne prej in kasneje nisi videl nikjer. Verjetno se še to vedno dogaja. In za NVO-je gre precej denarja, ampak od določenih je korist oz so nujni za delovanje družbe. Določeni pa mešajo drek. Ponavadi se manjšina teh meša v politiko, da še ta bolj smrdi.

In reply to by 0iiutzu (ni preverjeno)

eieoeoeo (ni preverjeno)

O RTV davku raje ne govorim. 12€ mesečno za nulo, nič, nada, zero ( kljub temu, da jih je jeb...pre več). Na seznam tistega, kar plačujemo in za to plačilo nič ne dobimo sodijo še slavno NGO, slavne nevladne organizacije za mešanje megle. Tudi ti letno pokasirajo lepe vsote, nikomur pa ni znano, kar za to dajo. No, je znano, nič ne dajo ali pa morda kako globokoumno izjavo letno, kot na primer, da so ugotovili, da ptiči letijo.

In reply to by nevladiknakubik (ni preverjeno)

Insomniaa (ni preverjeno)

tebi je odneslo spomin, živiš v preteklosti, ni več na vladi SDS in priskledniki, tisti so to delali, če se še spomniš, maske -> kamijon pa šleper keroga še zdaj iščejo, pomali de odaja na Discovery-i, pa ovi majstri stetoverani ka so teste zriktali pa se sledi slikali v Meksiki kakši biznis so spelali... stvari so zdaj transparentne, menjala se je plošča, samo tebi še isto svira

In reply to by DA BI ODNESLO VLADO (ni preverjeno)

DrugiRakicanec… (ni preverjeno)

Golob bo nategnil Prekmurce kot še nihče v zgodovini Slovenije. Gledajte in čudite se.

žgžg (ni preverjeno)

Najbolj POŠTEN politik v celotni zgodovini samostojne Slovenije je velecenjeni Janči Komunajzar iz Grosupljega !

In reply to by DrugiRakicanec… (ni preverjeno)

3039390 (ni preverjeno)

ko psihopat zamenja psihopata, se bedaki prepirajo o oslovi senci, katera je bolj temna

In reply to by žgžg (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

lendavsko industrijska je v redi, samo budale se nevejo kcoj spraviti
lidil pa semafor naj zrihtajo ka nede premzal

franček75 (ni preverjeno)

Financejranje ukrajinske vojno-zločinske sramote (pravzaprav evropske sramote) de pa nemoteno teklo naprej.... Saka čast!!!!!!

3232 (ni preverjeno)

brez skrbi bo župan soboški uredil, saj hodi kaj v Lj na obiske in kavice?!

domovimna (ni preverjeno)

živimo v sistemu, kjer imamo na eni strani razbohoteno in drago strukturo upravljanja, ki ob prvem resnem problemu računa na solidarnost namesto na lastne resurse. Ter na drugi neopravnomočene državljane, ki taisto državo goljufajo kot nacionalni šport, ploskajo škodljivemu populizmu, a istočasno ob tragediji pričakujejo učinkovito in strokovno pomoč.

mestanik (ni preverjeno)

Mastni zaslužki Hoferja, Lidla, Eurospina in Spara: z diskonti na lestvice milijarderjev
Temle je treba malce vstran vzeti in bo za solidarnost več kot dovolj. Če so v Slo. naj prispevajo nekaj

Cezar (ni preverjeno)

zdržvelanika sploj nebi trbelo ka to nej biu pogoj države, obvoznica bi že zdavnaj bila če par buđojov nebi napravlo kuče tak ge nebi smelo pa jin poplavla, za njihovo modrijo pa plačamo vsi ostali

majmun (ni preverjeno)

trosijo po mesti za gluposti,ca pa nemajo kompas
ha zadrzevalnik,tranzitne vode treba

In reply to by Cezar (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Težki modrijaši, so v Martjancaj postavili kuče ob potoki. Ka bi vsaj za kakšno stubo dvignili te svoje kuče. Zdaj pa zaradi tej brezveznikov moramo graditi zadrževalnik za 20 milijonov. Objavite što je podpiso gradbena dovoljenja za gradnjo na poplavnon območji v Martjancaj. Je pa zakon, ki je dovoljeval gradnjo na poplavno ogroženih območjih sprejela vlada našega spasitelja in Supermana Janše, leta 2008. Minister za infrastrukturo je bil Dr. Podobnik. Po poklici zdravnik splošne prakse. Glavno ka je naš. Politična banda je kasirala, mi pa zdaj moramo plačati škodo, ki so jo povzročili zaradi svoje norosti in nesposobnosti.

Stari sobočanec (ni preverjeno)

Kitajci bi tou napravili v dvej kednaj.2 leti? Za tri kilometre?

2378489324764 (ni preverjeno)

Tej bi pa prletejla voda, pa bi v dvejh vürah vtrgalo jejz.

In reply to by Stari sobočanec (ni preverjeno)

JozeTuk5ri (ni preverjeno)

Pa če glij bo obvoznica nede nikaj inači de se dele problem hofe lidel

necepec (ni preverjeno)

JozeTuk5ri ... obvoznica pride prav za Goričance, kak za avtocesto tak za bolnico Rakičan in dale na markasto.

In reply to by JozeTuk5ri (ni preverjeno)

sandi 1 (ni preverjeno)

Ta OBVOZNICA, 3 km se bo začnola graditi po tem, kda do se ŽUPANI ZGUČALI, kak pa kje se .... bo pisalo LETO 2030 ali več. Malo pač ne razmin, zakoj Glavač forsera zadrževalnik, pa tüj nega takšnih poplav ali ?? .... ali ma tam parcelo pa jo dobro hoče prodati??

3y3 (ni preverjeno)

Zadrzevalnih zahteva soboski OPN zaradi poplavne varnosti! Prebral danes na vestniku!

Sanjasvinjakukuruz (ni preverjeno)

Zadrževalnik je zahteva direkcije za vodo, kakši opn. Seveda pa je neločljivo povezano s prostorskimi akti, ja.

In reply to by 3y3 (ni preverjeno)

Sanjasvinjakukuruz (ni preverjeno)

Ste zaspali? Pomurski vestnik že pred poplavami, pred mesci, poročal, ka obvoznice nede v ton mandati....

Starejše novice