Enota za Prekmurje bo predvidoma v Murski Soboti vzpostavljena še prej, kot je bilo načrtovano. Govorice tudi o tem, da naj bi Prekmurje dobilo lasten arhiv.

V lanskem letu smo poročali, da se je na območju nekdanjega Muralista, na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, začela izgradnja stavbe, v kateri bodo prostori Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor.

Izgradnja Enote za Prekmurje v polnem teku

Na začetku je bilo sicer načrtovano, da bi del stavbe nekdanjega Muralista v Murski Soboti zgolj sanirali, vendar so nato ugotovili, da stavba statično ne ustreza potrebam za hrambo arhivskega gradiva, udeleženci pri gradnji objekta pa so ugotovili, da deli stavbe niso dovolj stabilni, zato so stavbo v celoti porušili.

Novo urejeni prostori bodo med drugim vključevali opremljena arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale prostore, ki bodo zagotavljali nemoteno delovanje Enote za Prekmurje.

Ker je od takrat minilo že skorajda eno leto, smo se ponovno obrnili na Pokrajinski arhiv Maribor in jih povprašali o tem, kako napredujejo gradbena dela ter kdaj predvidoma bo Enota za Prekmurje zaživela v Murski Soboti.

Prostori bodo predvidoma odprti pol leta prej, kot se je pričakovalo

Pojasnili so nam, da gradnja poteka po zastavljeni časovnici oziroma je terminsko celo pred zastavljeno časovnico, tako da bo predvidoma Enota za Prekmurje lahko dokončno izvedena še pred postavljenim rokom, namesto v drugi polovici leta 2024 načrtujejo dokončanje del v prvi polovici leta 2024.

Bo pa kljub predhodno dokončani gradnji treba v novih prostorih še veliko postoriti. 

»Seveda bo potrebno po končani gradnji iz Maribora v Mursko Soboto preseliti vso gradivo, ki se nanaša na Prekmurje, usposobiti strokovni kader, ga pripraviti na samostojno delo in pričeti z izvajanjem strokovnih del na pristojnem območju.

Ker je zaradi ustavljenih prevzemov veliko gradiva še vedno pri ustvarjalcih, bo potrebno v enoto prevzeti tudi vso arhivsko gradivo, ki je starejše od 30 let,« je za Sobotainfo pojasnila Nina Gostenčnik, direktorica Pokrajinskega arhiva Maribor.

V prekmurski enoti bo kar 329 arhivskih fondov z okoli 1700 tekočih metrov gradiva

Kot je poudarila direktorica mariborskega arhiva, bodo novi prostori Enote za Prekmurje bistveno razbremenili prostorske kapacitete in arhiv bo lahko po odprtju pospešeno nadomestil zamude pri prevzemanju gradiva od ustvarjalcev na območju upravnih enot Murska Sobota in Lendava ter ga dal v uporabo zainteresiranim posameznikom.

V prostorih prekmurske enote pa so prav tako načrtovane tri dodatne zaposlitve, saj trenutni kader Pokrajinskega arhiva v Mariboru za delo v Murski Soboti ne bo zadoščal.

»V Pokrajinskem arhivu Maribor s sedanjo, že podhranjeno, kadrovsko zasedbo žal ne moremo zagotoviti delovanja Enote za Prekmurje,« je dejala Gostenčnik.

Za delo potrebujejo ustrezno usposobljen kader

Ker pa gre v arhivih za strokovno delo, ki zagotovo ni za vsakega, se v pokrajinskem arhivu že sedaj trudijo najti ustrezen kader, ki bi ga pred delom v Murski Soboti usposobili v Mariboru. 

»Trije zaposleni bodo morali obvladovati 329 arhivskih fondov z okoli 1.700 tekočih metrov gradiva, hkrati pa opravljati strokovni nadzor pri več kot 200 javnopravnih osebah obeh upravnih enot. V Mariboru jih bomo zato najprej usposobili za delo v arhivu, opraviti morajo strokovne izpite, da lahko potem samostojno delajo v enoti in na terenu.

Pomembno je, da bodo novi kadri sposobni obdelovati arhivsko gradivo, tudi tisto, ki se nanaša tudi na obdobje madžarske oblasti, ga razumeti in uporabnikom podati verodostojne informacije. Zadolženi bodo tudi za dialog in sodelovanje z drugimi kulturnimi inštitucijami, da bo Enota za Prekmurje resnično zaživela. Še posebej pomembno je sodelovanje z arhivoma v Zalaegerszegu in Szombathelyju, kjer še vedno hranijo precej gradiva za Prekmurje,« je še dodala.

Vzpostavitev dela v enoti zato, po njenem mnenju, zagotovo ne bo enostavna. Potrebno bo intenzivno delo na terenu, da se v arhiv prevzame arhivsko gradivo, ki je že predolgo pri ustvarjalcih, se ga obdela in preda v uporabo zainteresirani javnosti.

Bo Prekmurje že kmalu dobilo lasten arhiv?

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Sobotainfo smo izvedeli še, da bi naj Prekmurje zaradi obsežnosti gradiva nekoč dobilo celo svoj lasten arhiv oziroma nov javni zavod, ki bi se ukvarjal z arhivskim gradivom.

Enoto za Prekmurje bi naj tako nadomestil 'prekmurski arhiv', ki bi deloval ločeno od Pokrajinskega arhiva Maribor

Direktorico mariborskega arhiva smo povprašali, ali te informacije držijo ter kdaj bi lahko Prekmurje dobilo svoj arhiv.

»V Pokrajinskem arhivu Maribor nimamo uradnih informacij o morebitni ustanovitvi samostojnega javnega zavoda, tako da ne moremo komentirati njegove ureditve in nalog.

Vsekakor pa je potrebno najprej uspešno dokončati gradnjo enote in začeti z rednim delom,« je zaključila Nina Gostenčnik.

Mineva 30 let od ustanovitve Enote za Prekmurje

Prostori enote za Prekmurje, ki pokriva pristojno območje upravnih enot Murska Sobota in Lendava so bili sicer prvotno vzpostavljeni leta 1933, takrat še v sklopu arhivske institucije z nalogo ohranjanja arhivskega gradiva na območju Štajerske, Koroške in Prekmurja, tako da letos mineva 30 let od ustanovitve.

Enota je bila najprej vzpostavljena na lendavskem gradu, od leta 2002 pa do 2013 je imela sedež v stavbi stare šole v Dolini pri Lendavi. Leta 2013 pa je bilo arhivsko gradivo zaradi popolne neustreznosti mikroklimatskih pogojev v Dolini pri Lendavi, preseljeno v Maribor.

Pokrajinski arhiv Maribor hrani danes, po 30. letih, kar 1,7 tekočega kilometra gradiva, ki je vezano na Prekmurje.

Gre za arhivsko gradivo javnopravnih oseb – upravne in pravosodne organe, šole, podjetja in gospodarska združenja, verske institucije in druge ustanove. Obenem hrani tudi gradivo društev, posameznikov ali družin. Zadnji prevzemi gradiva z območja Prekmurja zajemajo arhivsko gradivo podjetja Pomurka mesna industrija, Mura Murska Sobota ter Okrožnega sodišča v Murski Soboti. Samo v zadnjih dveh letih je arhiv prevzel okoli 400 arhivskih škatel gradiva, ki je vezano na obravnavano regijo.

V Enoti za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor je poleg strokovnega nadzora nad ustvarjalci arhivskega gradiva na pristojnem območju ter obdelave arhivskega gradiva, zelo pomembna tudi dejavnost evidentiranja arhivskega gradiva, ki se nanaša na to območje in je v tujini.

Vsako leto tako izvedemo nekajdnevno evidentiranje v madžarskih arhivih, z namenom popisa arhivskega gradiva, ki se nanaša na Slovence na območju, ki je bilo nekoč pod madžarsko oblastjo.

V okviru Enote za Prekmurje pa že 30 let poteka Mednarodni arhivski raziskovalni tabor, ki je vse od leta 1991 pa do začetka koronske krize potekal v sodelovanju z arhivoma iz Zalaegerszega in Szombathelya.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. (nepreverjen)

Kader je že rezerviran, nič upat.

čarni vrag (nepreverjen)

Čestitam za še eden arhitektonski zmazek v M. Soboti. Oken očitno ne bo. Bodo pa svetili z elektriko iz veternih in sončnih elektrarn.

DžoužiinMarija (nepreverjen)

Pa ka se siliš komentirat pod vsako temo, o keri nimaš pojma. Arhivsko gradivo se hrani čim dlje od sončne svetlobe. Če ne, ne zdrži dugo. Pusti za kakšen teden papirnati dokument na soncu, pa boš vido, ka de se zgoudilo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lili12 (nepreverjen)

Arhiteza pač, vse kaj delajo, je never ending story. Na primer bazen Pristan v MB.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

ment (nepreverjen)

tudi to je zagotovila vlada Janeza Janše, Golob pa ne zagotovi niti kadra??? Ker vztrajno rusijo vse, kar je Janseva vlada sprejela in dosegla dobrega za drzavljane ??!!
Sedanjo vlado lahko zrusijo samo protestniki.
Prej, ko jo zrusijo, manj skode bo in prej se bo lahko zacelo popravljati nastalo skodo za to skodozeljno in nesposobno in nespodobno vlado !

Starejše novice