Svet Radiotelevizije Slovenija je podal soglasje upravi RTVS k razrešitvi Uroša Urbanije z mesta v. d. direktorja Televizije Slovenije. Svetniki so soglašali tudi s predlogom uprave za imenovanje Andraža Pöschla za novega v. d. direktorja TVS.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je odločitev za razrešitev Uroša Urbanije pojasnil z navedbo, da je po pregledu stanja izdanih pooblastil ugotovil hujšo kršitev. Nekdanji v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je namreč Urbaniji dal pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25.000 evrov in ga pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine do 5000 evrov. Urbanija pa je to pooblastilo prenesel na dolgoletno pomočnico direktorja TVS za finance, a brez omejitev.

Omenjena povrh vsega v tistem trenutku na RTVS ni bila zaposlena, ampak je z njo sodelovala na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel le na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja. To je bil poglavitni razlog za podan predlog za razrešitev, je dodatno pojasnil Andrej Trček iz pravne službe RTVS.

V svojem odzivu na razrešitev Urbanija ni priložil nobenega dokaza, da se je nekdanji v. d. direktorja Grah Whatmough strinjal o prenosu pooblastil brez omejitve, je povedal Trček. Na podlagi listinskih dokumentacij je zato uprava presodila, da je bilo pooblastilo prenešeno v nasprotju z omejitvami.

Urbanija na seji ni dobil možnosti zagovora, saj je predsednik sveta RTVS Goran Forbici pojasnil, da svet daje le soglasje k razrešitvi. Pritrdil mu je tudi odvetnik Jožef Klavdij Novak iz odvetniške pisarne Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, ki jo je angažiral svet RTVS, ki je dejal, da je Urbanija svojo pravico do zagovora že imel in jo tudi izkoristil. Urbanija je temu sicer ugovarjal, a po tem zapustil sejo.

Svet RTVS se je nato seznanil še s predlogom uprave RTVS k imenovanju dosedanjega urednika kulturnih in umetniških programov na TVS Andraža Pöschla za v. d. direktorja TVS. Med svojo predstavitvijo je Pöschl pojasnil, da je pripravljen prevzeti odgovornost in da se veseli izzivov, ki se jih bo lotil v sodelovanju z upravo in v skladu s statutom, zakonom in veljavnim programsko-produkcijskim načrtom. Svetniki so soglasno, s 15 glasovi, podali soglasje k njegovemu imenovanju.

Pöschl bo televizijo vodil do imenovanja novega direktorja oz. direktorice s polnim mandatom, so sporočili z RTVS.

Nova uprava je v petek že objavila razpise za mesta direktorjev televizije, radia in digitalnih vsebin. Kandidati imajo čas za prijavo do 8. septembra.

Direktorjema radia in televizije je sicer mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTVS, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Komentarji (32)

neda

Poglaviten razlog razrešitve je bil maščevanje in večletna zajebancija drugače mislečih.

per (ni preverjeno)

Razlog je finančni mamevri in ugodnosti samo nekaterim prišlekom iz NOVE 24 ne pa maščevanje korupcija je razlog finančna in moralna

In reply to by neda

trg zmage

Ker drugega ne morejo najti, so pač to privlekli na plano kaj vem zadnje leto. Nekih drugih razlogov za razrešitev levi nimajo. Točno ne vem, ampak nekako slutim, da bo zadeva šla na sodišče in na koncu mogoče celo na ESČP?
In kateri so tile "prišleki" iz Nove 24??? A je letela iz službe kljub poraznim komentarjem in obnašanju Staričeva? Da navedem samo Odmeve. A je neki prišlek Svetina in nesposoben? Tudi Krevsa imajo v zobeh, ker se ni udeležil stavke. Plaskanova je že bila na nacionalki, nisem v medijih zasledil, da je nesposobna, čeprav ji je ena ta leva in verjetno več kakor sposobna rekla, da je "niko i ništa!" Nekako so na miru pustili dr. Peskovo, so se pa spravili in to tisti "glupan komedij" na Petrovčičevo. Katera je sigurno na televiziji z veliko kilometrino in vsaj dvajset let starejša od tega komedijanta radia! V čem je torej Sašo Hribar tako profesionalen???

In reply to by per (ni preverjeno)

Bdf (ni preverjeno)

Jebigha če do pa dale viske poloznice za rtv

urška rules (ni preverjeno)

zdaj pride odaja v petek zvečer z tino in nutriji ter urška v rdečih petkah

per (ni preverjeno)

in puklasti janči pa njegova patrija in urška v beli halji

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

bul (ni preverjeno)

puklasta tvoja mama, ker so jo čefuri žgali

In reply to by per (ni preverjeno)

Statistik (ni preverjeno)

Nika nej, zaj de genaralni direktor ovcam pri svojih kolibah...

Deep (ni preverjeno)

Še zadnji troll je padel!

tuncika

Ukiniti RTV naročnino, prosim........................

105 (ni preverjeno)

Naj ljudem omogočijo prostovoljno izbiro.Če želiš RTV SLO plačaj če ne želiš plačevati pa odklop iz programske sheme pri ponudniku TV programov.

In reply to by tuncika

hipiji (ni preverjeno)

JA VČERAJ SEM VIDEL TO UMOBOLNICO.

per (ni preverjeno)

sigurno odznotraj in ti je uspelo pobegniti

In reply to by hipiji (ni preverjeno)

STOP - naročnina (ni preverjeno)

Mi plačujemo oni se pa zajebavlejo, prekleta banda levičarska nesposobna. Plačilo naročnine STOP pa potem naj delajo kar hočejo.

637 (ni preverjeno)

Kaj se zdaj nekaj repenčite ubogi mali janšeki. Do zdaj, ko je puklavi haral na RTv pa se niste oglašali. Hinavsko in dvolično. Sicer pa itak drugega ne znate.

In reply to by STOP - naročnina (ni preverjeno)

trg zmage

Pa res? Dve leti je res imela vodstvene položaje desnica, ampak kaj pa prejšnjih 80 let? Edina napaka je bila, da so ukinili Studio City. Naj bi bil še naprej na prvem programu, na drugem npr. Arena in kdo kaj hoče gledati, naj gleda. Tudi pri Tarči so probali delati oddaje malce drugače, se pa bojim glede na to, kakšna je Žnidaričeva, da je s tem konec!
Za vse ostalo pa nakladaš čisto brez argumentov: a je to haranje, da smo imeli več komentarjev npr. dr. Možine in manj kaj vem Kovača? Manj tega in onega...? A ni obvezno plačevanje prispevka, torej tudi mi desni hočemo, da je televizija kar se tiče politike uravnotežena!
Ravno tvoj komentar je hinavski in dvoličen! Ampak to levakom dopovedati?

In reply to by 637 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zopet neko bedasto bluzenje, ki nima repa in ne glave! Pustite že enkrat ljudem, da si sami ustvarjajo svoje mnenje! Ne bodite vsiljivi z vašo propagando oddaj, ki pač ustrezajo vašemu primitivizmu. Zvesto se rajši držite No. e 24TV in skupaj brcajte v temo s svojimi kvazi resnicami in "vrhunskimi" novinarji!

In reply to by trg zmage

zakajtak (ni preverjeno)

ti hinavsko in dvolično žališ, si nej opazo?

In reply to by 637 (ni preverjeno)

54 (ni preverjeno)

Res ta banda desničarska se "zajebavle" s svojim vsiljenim nesposobnim "novinarskim" kadrom, ki niso vredni žlice tople vode in za take moramo normalni Slovenci plačevati naročnino! Zato zares kot pišete, STOP naročnini!

In reply to by STOP - naročnina (ni preverjeno)

Pika na I (ni preverjeno)

Ampak ta Urbanija je najbolj antipatična oseba kar sem jih kdaj videl. Ksiht ma čisto gestapovski.
Fala bougi.

pav er (ni preverjeno)

no, če je pa to merilo za zamenjavo!? Po levičarsko očitno je...vendar, vsaka šiba ima dva konca!

In reply to by Pika na I (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Točno in prav ste ugotovili!

In reply to by Pika na I (ni preverjeno)

Lepec (ni preverjeno)

Udri mašinca po domobrancih!!!!

Ficlek (ni preverjeno)

Domobrance so poklali po 2. svetovni vojni. Pa še koga zraven. Komuniste bi pa bilo treba odstraniti po osamosvojitvi. Pa jih niso in to je bila napaka. Dva direktorja (ki naj bi bila desna, kar je izjema od nastanka RTV) in trije ali štirje novinarji, so bili napoti, da bi bila RTV 100% komunistična, tako, kot je bila od svojega nastanka. In sedaj je spet. Le še Studio City nazaj na TV in Še pomnite tovariši na radio pa bo spet na Murglah mir.

In reply to by Lepec (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Bog daj stare dobre čase! Še vedno živite v zablodi in nevednosti kdo je poraženec 2.svet.vojne? Kot kaže, nacizem in domobranstvo še nista iztrebljena? Zagotovo je tega kriva Udba, zaradi svoje nedoslednosti!?

In reply to by Ficlek (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Tako se govori!

In reply to by Lepec (ni preverjeno)

Praskač (ni preverjeno)

Lepec. Domobranci so ti mamo in te si prišel tij na svejt. In zaj mrziš domobrance kak je Hitler mrzo jude ker je sam izhajal iz judovske familije.

Pričevalec (ni preverjeno)

Ja to z izdajalcami je že od negda jeba... upravičeno jih sovražijo izdani, novi gospodarji pa tudi prezirajo izdajalce...

In reply to by Praskač (ni preverjeno)

Lepec- DF (ni preverjeno)

puklast ti je tvoj K, Debeli F.

čarni vrag (ni preverjeno)

Če ne gledaš RTV Ljubljana si neinformiran, če pa gledaš si pa dezinformiran.

45 (ni preverjeno)

Skrajni čas, da so "spucali" tega slabonamernega tipa! Ko bo SLO RTV očiščena vsiljevanja "vrednot" nacizma in domobranstva, bo zopet postala nekaj normalnega! Zopet bo očitek o "pregonu" drugače mislečih, kar pa je velika neumnost! No, prav pa je, da se preženejo vsi slabo misleči in to je tudi bistveno. Upajmo, da nam bo v prihodnosti gledalcem izpolnjena želja po dobrih in kvalitetnih nivinarjih!

majmun (ni preverjeno)

rtv kodirat ,pa sto hoce budale gledat

Starejše novice