Še vedno poteka preiskava smrti 27-letne državljanke Srbije, katere truplo so v soboto našli v stanovanju v Mariboru.

Policija še vedno preiskuje smrt 27-letne državljanke Srbije, katere truplo so v soboto našli v stanovanju v Mariboru. Preiskava je do zdaj potrdila, da je umrla nasilne smrti, policija je na kraju dogodka odvzela prostost 20-letniku.

Sprva so bili na kraj dogodka napoteni reševalci in nato policisti. Prve ugotovitve so pokazale, da sta oba bivala na območju občine Maribor in da naj bi bila domnevno krajši čas tudi v partnerskem odnosu.

Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor, pove, da sta bila tako osumljeni kot preminula že obravnavana s strani policistov.

20-letnika so sicer policisti najprej proglasili za državljana Kosova, kasneje popravili podatek - v resnici gre za državljana Slovenije.

Dogodek je seveda pretresel lokalne prebivalce.

»Ne vem, to kar se dogaja zadnje čase na ulicah, je pretresljivo, se mi zdi. Da nisi več varen hoditi, to, kar se po stanovanjih dogaja. Ni zdravo,« pravi eden izmed njih. »Ja, ni ravno prijeten občutek, ampak se dogajajo take stvari pogosto na svetu,« doda drugi, pravijo pa tudi, da je kaj takega hudo slišati v današnjem času in da »se danes dogaja že vse, kar hočeš«.

Žrtve se povzročitelja pogosto bojijo

Na Centru za socialno delo opozarjajo, da naj kakršnokoli nasilje takoj sporočimo pristojnim organom, a žrtve tega iz več, pogosto kompleksnih, razlogov ne zmorejo vedno.

»Žrtve se pogosto povzročitelja bojijo, jih je strah, kaj jim bo prijava prinesla, pred prihodnostjo, pred tem, kaj jih čaka, če bodo prijavili, bojijo se morebitnih novih nasilnih dejanj ali še hujših,« pravi Marinka Dajčer, koordinatorica za preprečevanje nasilja v družini CSD Maribor.

V zadnjem času smo videli kar nekaj hudih nasilnih dejanj v partnerskih odnosih. Sociolog Rudi Klanjšek s Filozofske fakultete v Mariboru je pripisal naraščajočo napetost v posameznikih naraščajoči napetosti v družbi.

»Lahko so pričakovanja družbe, na primer da se posamezniki zelo slabo počutijo v svoji koži in potem te napetosti poskušajo kanalizirati tako, da internalizirajo ali pa eksternalizirajo tudi v smislu nekega nasilja ali pa samopoškodovalnega vedenja, bega v droge in tako naprej,« je dejal.

Do tako pretiranega dejanja posameznika pa vodi več razlogov hkrati, »lahko bi rekli, da je njihov potencial za samokontrolo izčrpan«, nadaljuje Klajnšek.

»Če je v okolju več stresorjev, ki delujejo, da vsak po malem izčrpava človeka, tudi novice, tudi mediji, tudi mogoče grobost sveta, pritisk za storilnost. In to privede k temu, da posameznik vedno težje kontrolira svoje emocije.«

Je Maribor varen?

Nekateri mimoidoči, ki smo jih prosili za izjavo, kljub vsemu ocenjujejo, da je Maribor še vedno varen.

Povedali so nam:

»V Mariboru je dokaj varno, moram priznati. Ampak vseeno bi morala policija delati večjo kontrolo.«
»Ne bi rekla, da imam občutek nevarnosti v Mariboru, ampak zdaj sem kar malo v šoku.«
»Ja, saj še kar varno je, ne. Zdaj tu še ja, zvečer pa ne več.«

Vsako obliko nasilja, fizično in psihično, je treba prijaviti, sporočajo iz Centra za socialno delo. To lahko storite preko njihove telefonske številke, ki jo ima vsak centrer po državi zapisano na svoji spletni strani, ali pa pokličete na 113.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Niansa (nepreverjen)

bla bla bla. ko pa se jim oglasiš, eni ali drugi ustanovi, pa ti rečejo, da dokler ti nič ni napravila oseba in ni (pravih) dokazov, ti ne pomagajo. pomoč je samo hipotetična teorija.

Urška zabuhla (nepreverjen)

sem nekje prebrala da se na kosovu že tepejo
Prva srbska žrtev je že padla v sloveniji

In reply to by Niansa (nepreverjen)

Pujsa Pepa (nepreverjen)

EJ EJ EJ kje to piše

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

to pa lahko pripelje do mednarodnega spora

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

Ma so migranti… (nepreverjen)

oe24/oesterreich/chronik/ngos-berichte-von-pushbacks-an-der-deutsch-oesterreichischen-grenze

In reply to by Niansa (nepreverjen)

Kuli (nepreverjen)

Za to ka je Kosovar napravo Srbkinji pa se mi Prejkmurci resno nemamo kaj sekejrate. Tau je čisto drujga kultura, na drujgon, bistveno nižjon nivoji. To so jamski primitivci. Ka delajo tej neandertalci med seuf, se nas ne tiče. Je pa rejsan, ka je na nas, ka poskrbimo, ka tau delajo v drujgi državi. Pri nas so nezaželene. Tu nema nišče razen nas, Slovencov, kaj iskati. Nej brazilce, nej skenderbege, nej ataturke itd.

Shqiptare (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Rrofshin shqiptarët! Rroftë familja! Shqiptarët janë ligji! Djalli po ju shikon, sllovenë!

In reply to by Kuli (nepreverjen)

Kuli (nepreverjen)

Daj piše v slovenščini ali prejkmurščini, ker tau neje berljivo

In reply to by Shqiptare (nepreverjen)

IksD (nepreverjen)

Ka tau kakše Emrule komentejra slučajno? Pijtan za kolega...

In reply to by Shqiptare (nepreverjen)

Shqiptare (nepreverjen)

Po të vras ​​nënën tënde sllovene!! ;)))

In reply to by IksD (nepreverjen)

Antialbanjez (nepreverjen)

Jajaja škip si, štekamo, veze pa maš na Püjšči, tüde štekamo

In reply to by Shqiptare (nepreverjen)

Starejše novice