Na Hrvaškem se govori o dvigu davkov na nepremičnine, katerih lastniki so tudi marsikateri Slovenci.

N1 poroča o davčni reformi, ki bi na Hrvaškem dvignila zgornjo mejo obdavčitve počitniških hiš, kar utegne vplivati tudi na tiste Slovence, ki so lastniki tamkajšnjih nepremičnin, namenjenih počitnikovanju.

Omenja se celo poseben davek za lastnike iz tujine.

Kot poroča hrvaški N1, se obeta sprememba razpona davka za počitniške hiše. Trenutno lokalne enote oziroma občine določajo davek med 0,66 in 1,99 evra na kvadratni meter uporabne površine, po novem pa se bo razpon gibal med 0,60 in pet evri.

Pričakovati je, da bo večina lokalnih enot davek zvišala do najvišjega možnega zneska, kar bi lahko lastnike počitniških hišic in apartmajev občutno udarilo po žepu, še dodajajo pri N1

Kaj se torej opredeljujejo kot počitniška hiša oziroma kdo naj bi bil z novo uredbo obdavčen več? 

Zakon o lokalnih davkih za počitniško hišo šteje vsak objekt, del stavbe ali stanovanje, ki se uporablja le občasno ali sezonsko.

Status počitniške hiše je tako odvisen od tega, ali je ta v uporabi sezonsko ali pa služi drugim namenom.

Vendar pa kot počitniška hiša ne šteje nepremičnina, ki se uporablja celo leto, ne glede na to, ali v njej biva lastnik, ali jo ta oddaja v stalni najem, opozarja N1. Za počitniško hišo prav tako ne velja tista nepremičnina, ki je primerna za bivanje in ni v uporabi.

Kdaj pričakovati davčne novosti?

Mediji na Hrvaškem napovedujejo, da naj bi davčne novosti veljale že naslednje leto, a nepremičninski strokovnjaki sprememb tako hitro še ne pričakujejo.

Nova reforma pa bo seveda vplivala na Slovence, ki so od leta 2013 na Hrvaškem kupili 9439 nepremičnin. Med temi so večinoma počitniški objekti, stanovanja in apartmaj. 

Da prihaja sprememba, pravi tudi direktor ljubljanske agencije D5 ING Damjan Damjanovič, ki poudarja, naj se s skokom davka ne obremenjujemo, dokler ne bo jasno, kakšne bodo konkretne spremembe.

Kako se bodo spremembe, ki se obetajo na Hrvaškem, odražale v praksi, kaže počitniška hišica, ki ima petdeset kvadratov površine.

Lastnik takšne nepremičnine zdaj plača najmanj 33 in največ 100 evrov davka na leto. Višina je odvisna od odločitve posamezne občine, ki davek določa med 0,66 in 1,99 evri na kvadrat uporabne površine.

Po novem bi lastnik iste nepremičnine za davek lahko plačeval med 30 in 250 evri, saj naj bi bil nov razpon postavljen med 0,60 in pet evri.

Za vikend ali stanovanje, ki je veliko trideset kvadratnih metrov, najvišji davek zdaj znaša slabih 60 evrov in bi se po novem gibal okoli 150 evrov.

Najvišji davek za lastnike večjih nepremičnin, denimo stanovanja, ki je veliko sedemdeset kvadratnih metrov, trenutno znaša 140 evrov, po novem pa bi ta skočil na 350 evrov.

Tujci obdavčeni bolj?

Za zdaj kaže, da bodo tujci s počitniškimi hiškami in nepremičninami obremenjeni še bolj kot domačini. Damjanovič ob tem poudarja: »Je pa treba povedati, da ni jasno, kako bi tujce bremenili, saj pravno gledano zadeva ne drži. Najti bodo morali način, kako tujce obdavčiti drugače kot domačine.«

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Lopovski Hrvati bi tujce več obdavčili, znajo pa ka je tao v nasprotji z direktivo EU.

lukčev mesec (nepreverjen)

Kaj si ti vedno tako nor ali samo ob ponedeljkih zvečer ?

Ti pojma nimaš kaj so direktive EU.

In reply to by . (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Ti pa maš pojma tou pa rejsan.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Prijava na ESČP zaradi diskriminacije in zahtevanje pejnez nazaj z obrestmi vred. Do se tuj na jugi slej ko prej nafčili, ka je s šerifovskimi dnevi konec.

lukčev mesec (nepreverjen)

A si ti tudi nor ob ponedeljkih zvečer ?

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

Anon2104 (nepreverjen)

Težko je biti nej nori, kda mi ga tvoja vliče.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Noben siromak nima nepremičnine na Hrvaškem.

Vsak, ki ima tam nepremičnino jo ima tudi tukaj.

Pomeni, da je kar premožen.

Zato nekaj stotakov pač ne bo problem.

Ponavadi v te nepremičnine hodijo še vsa žlahta, prijatelji in še kdo.

Bodo že kaj zraven primaknili.

. (nepreverjen)

Ti si rejsan za mejsec ka pijšeš blesarije. Ogromno jih ma iz časov stare Juge kere so podedovali pa tistoga časa je toi bilou fejst pocejni in tudi gor so jih postavili sami. Tak ka ne blebeči blesatije.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

vidiš točno takšni komentari delajo vedno maloga človeka še menšoga, ker je tebi pač normalno da se plačuje vedno več in več, in da sirotinja si nima sploh kaj namišljat da bi kdaj kje kaj imela, davek so plačale ob nakupu, do sedaj so plačevali itak že davek in turistične takse, ampak, problem je nastal, da so podražitve postale čista normalna zadejva, pa si zapaume, nejso normalna, so izkoriščanje vseh po vrsti

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

Nepreverjeni (nepreverjen)

Lukčev mesec ziher nima apartmaja na morju. Zato pa ga žre zavist. Kot tipičen klošarski komunist se mu nabijanje davkov zdi v redu. Če pa bi lukec bil bogataški komunist pa bi skrival premoženje v davčnih oazah.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

točno tako, bi pa lukčev mesec povedal, da je treba za državo skrbeti in biti državo tvoren

In reply to by Nepreverjeni (nepreverjen)

Ghjkkl (nepreverjen)

Boli ne patka, za njih!

H2O4 (nepreverjen)

mene pa to sploh ne prizadene, mi je vseeno

JEBALA VAS HRVAŠKA (nepreverjen)

Kaj nas briga za davke na Hrvaškem, pišite kako se davki dvigujejo v Sloveniji TEGA PA NE SMETE RES STE BEDNIKI.

Jovane (nepreverjen)

Pravilno. Še premalo davka so nabili.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice