Slika je simbolična (vir: Facebook I. E.).
Obnavljajo predrt nasip Mure, začeli pripravljati teren za temeljito in celovito sanacijo 40 kilometrov nasipov.

Reka Mura v soboto, 5. avgusta, predrla protipoplavni nasip na Dolnji Bistrici. Del nasipa, ki je popustil, so začasno sanirali s pomočjo dveh helikopterjev, ki sta na območje odtrganega nasipa vozila betonske bloke in protipoplavne vreče.

Slabo vzdrževani nasipi pa niso težav povzročali zgolj v občini Črenšovci, temveč tudi v občinah Gornja Radgona, Beltinci in Lendava.

Prvi štirje sporazumi za dograditev in povišanje nasipov podpisani že februarja 2022

Po tem, ko je visok vodostaj reke Mure izpostavil šibke točke protipoplavnih nasipov, so se župani občin ob reki Muri in pomurski poslanci obrnili na vlado v želji po začetku več kot potrebne sanacije nasipov vzdolž reke Mure.

Jožef Horvat, pomurski poslanec iz vrst stranke Nova Slovenija, je 16. avgusta 2023 predsednici Državnega zbora Republike Slovenije Urški Klakočar Zupančič poslal poslansko pobudo v zvezi s pospešitvijo dograditve visokovodnih nasipov ob reki Muri.

V poslanski pobudi je zapisal, da je reka Mura v začetku avgusta pokazala svojo grozečo moč, saj je nasip začel popuščati tudi na drugih mestih.

Kot je pojasnil, so bili v februarju 2022 podpisani prvi štirje sporazumi za dograditev in nadvišanje visokovodnih nasipov ob reki Muri: »Gre za pomemben projekt, saj zajema obnovo in novogradnjo skoraj 40 kilometrov visokovodnih nasipov ob reki Muri, ki bodo povečali poplavno varnost in ščitili mnoga naselja ter prebivalce pred visokimi vodami reke Mure.«

»Občine - podpisnice sporazumov z ogorčenjem ugotavljajo, da se je v postopku pridobivanja projektnih pogojev in mnenj zataknilo pri predhodnem strokovnem mnenju s strani Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave,« je dodal.

Začeli pripravljati teren za sanacijo 40 kilometrov nasipov ob obeh bregovih

Nasipi ob reki Muri so v lasti in upravljanju Direkcije Republike Slovenije za vode, takoj po prazniku Marijinega vnebovzetja pa so začeli z obnovo v ujmi predrtega nasipa.

Po poročanju STA so betonske bloke odstranili, izvajalci pa sedaj vgrajujejo glineno jedro nasipa in ga v celoti obnavljajo.

Pomgrad - vodnogospodarsko podjetje, ki je izvajalec del, je nižje od točke, kjer je Mura predrla nasip, vse do državne ceste Srednja Bistrica - Razkrižje proti Dolnji Bistrici začel pripravljati teren za temeljito in celovito sanacijo 40 kilometrov nasipov ob obeh bregovih reke Mure.

V občini Črenšovci naj bi obnovili 13 kilometrov nasipov, 5 kilometrov pa v občini Lendava in Beltinci

Županja Vera Markoja je za STA povedala, da naj bi v občini Črenšovci obnovili 13 kilometrov nasipov, tako da bo nasip občutno višji od obstoječega; v višino naj bi meril štiri metre, širok pa naj bi bil 20 metrov, saj bodo ob nasipih uredili tudi služnostne poti. To se je, dodaja Markoja, prav ob zadnjih dogodkih pokazalo kot nujno potrebno.

Občina Črenšovci je z direkcijo za vode lani februarja podpisala sporazum, v skladu s katerim zdaj pripravljajo dokumentacijo za popolno obnovo 18 kilometrov nasipov - 13 kilometrov v omenjeni občini, ostalo pa v občini Lendava in Beltinci.

»Dokumentacija je skoraj že v celoti pripravljena; trenutno zbiramo soglasja lastnikov zemljišč, da dovolijo gradnjo nasipov. Delajo pa se tudi cenitve zemljišč, saj bo zemljišče, kjer bo nasip, prešlo v last države,« dodaja Markoja.

Tam, kjer je država že lastnica nasipov, pa že pripravljajo teren za nove, višje in širše nasipe ter sekajo drevje.

Sredstva za obnovo nasipov - gre za 50 milijonov evrov - so predvidena iz načrta za okrevanje in odpornost, dela pa naj bi končali do oktobra 2026. To ne velja zgolj za nasipe ne levem bregu reke, ampak tudi na desnem - v občinah Ljutomer, Razkrižje, Radenci in Tišina.

Za podrobnosti o sanaciji nasipov ob reki Muri smo se tudi sami obrnili na občino Črenšovci, na naša vprašanja pa še niso odgovorili. Poklicali smo tudi županjo Vero Markoja, ki pa se na naše klice za zdaj še ni odzvala.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
J9ni (ni preverjeno)

Naj samo popistijo nasipi tu na Muri pa na Ledavi

Stari sobočanec (ni preverjeno)

Predre se lejko guma.

ŠPEGL (ni preverjeno)

olafguma

In reply to by Stari sobočanec (ni preverjeno)

marija marija

Zabetonirati po sredini 1m široko ne pa nekšno glino naj se napravi kot je treba
Zelene pa stratifikacije nekam

Shiudjicu (ni preverjeno)

Bobri de pa vse zrihtali!

In reply to by marija marija

Poiut (ni preverjeno)

Se ne mudi, takšne poplave so 1x na 10 let, tako da je še veliko časa. Razen če Avstrijci spet zapornic ne odprejo na hitro.

otokar (ni preverjeno)

To je bilo dosti lajanja o nasipih samo ko je bila povoden .Obljubljali so vse se bo obnavljalo na novo se bo marsi kaj naredilo in od teh obljub ne bo polovica narejena .Samo so se vozili gledat in obečavat

praskač (ni preverjeno)

Za mo solidarnostno po Sobotaj delale pa de pejnez šau v sklad za naravne nesreče, iz sklada pa spet neznano kam. In spet bo zmanjkalo kot že dostikrat.

Slavkovi (ni preverjeno)

Prekmurje in Prlekija lepe obljube kaj pa denar? Ne pozabite to ni Ljublana se slišimo ob novoh poplavah pa ne pozabite lp

In reply to by praskač (ni preverjeno)

Kkklllll (ni preverjeno)

Prekmurje in Prlekija lepe obljube kaj pa denar? Ne pozabite to ni Ljublana se slišimo ob novoh poplavah pa ne pozabite lp

In reply to by praskač (ni preverjeno)

Starejše novice