Slika je simbolična.
Ste se kdaj vprašali, koliko v žep na leto pospravi povprečni Slovenec? Odgovor je nekaj več kot 11 tisočakov. Pa veste, v katerih občinah zaslužijo največ in kje najmanj? Ali pa koliko zasluži povprečni Mariborčan? Preverili smo vse to in še več.

Dohodek je ključni dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja prebivalcev. Eno izmed pomembnih meril za oceno ekonomske blaginje prebivalcev je povprečni dohodek na prebivalca. 

V Sloveniji se vsako leto spremljajo in analizirajo podatki o povprečnem dohodku, ki nam omogočajo vpogled v gospodarsko stanje države ter socialno in ekonomsko neenakost med prebivalci. Statistični urad Republike Slovenije je nedavno objavil zadnje dostopne podatke, ki se nanašajo na leto 2021.

Leto 2021 je bilo posebno leto, ki je prineslo številne izzive in spremembe na različnih področjih, vključno z ekonomijo. Kljub negotovosti, ki jo je povzročila globalna pandemija, so statistični podatki o povprečnem dohodku na prebivalca v Sloveniji za leto 2021 pokazali pozitivne trende.

Povprečni letni prejeti neto dohodek na prebivalca Slovenije je bil v 2021 nominalno za sedem, realno pa za pet odstotkov višji kot leto prej

Zraven splošnih statističnih podatkov pa je zanimivo raziskati tudi regionalne razlike v povprečnem dohodku na prebivalca v Sloveniji. Tako smo preverili, v katerih občinah so dohodki prebivalcev najvišji in katere občine se nahajajo na repu lestvice.

Najnižji dohodki v Pomurju

Če si prejemke Slovencev ogledamo pobližje, lahko vidimo, da je povprečni letni prejeti bruto dohodek prebivalca 14.664 evrov, neto dohodke pa 11.202 evrov. Kot že omenjeno je bil prvi za 7,7 odstotka višji kot v letu pred tem, drugi pa za 6,8 odstotka.

Na ravni statističnih regij je bil v opazovanem letu 2021 povprečni neto dohodek na prebivalca najnižji v pomurski, kjer je znašal 9847 evrov in je bil za 12 odstotkov nižji od slovenskega povprečja. Takoj za pomursko, pa se po povprečnem neto dohodku nahaja Podravska regija.

Na drugi strani pa je bil najvišji dohodek v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je znašal 11.975 evrov in bil za sedem odstotkov nad slovenskim povprečjem, kar je bilo enako kot leto prej.

Prav tako je bil višji od slovenskega povprečja še v treh regijah, in sicer osrednjeslovenski, gorenjski statistični regiji ter jugovzhodni Sloveniji.

Najvišji dohodki v občini Kranjska Gora, najnižji v občini Kuzma

Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil v 2021 najvišji v občini Kranjska Gora, kjer je znašal 15.346 evrov in bil za kar 37 odstotkov višji od slovenskega povprečja.

Zraven Kranjske Gore so se po višini povprečnega neto dohodka na prebivalca v prvi deseterici znašle še občina Trzin, Mežica, Log - Dragomer, Ankaran, Grosuplje, Bled, Škofljica, Šmarješke Toplice in Žirovnica.

Na drugi strani pa je bil najnižji povprečni neto dohodek na prebivalca v občini Kuzma, saj je znašal 7288 evrov in je bil tako za 35 odstotkov pod povprečjem.

Na zadnjih deset mest pa so se zraven Kuzme zvrstile še občinea Rogašovci, Hodoš, Grad, Apače, Cankova, Solčava, Gornji Petrovci, Razkrižje in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Nadpovprečni dohodek v Ljubljani, podpovprečen v Mariboru

Ne nazadnje smo preverili tudi, kakšno je bilo stanje v drugih večjih mestih, in sicer Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Ptuju.

Od omenjenih mest je najvišji povprečni neto dohodek na prebivalca po zadnjih dostopnih podatkih zabeležila Ljubljana, kjer je znašal 12.156 evrov, kar je 8,5 odstotka več od slovenskega povprečja.

Ljubljani sledita Ptuj in Murska Sobota. Na Ptuju je povprečni neto dohodek znašal 11.110 evrov, v Murski Soboti 11.055 evrov, kar dva oziroma en odstotek manj od povprečja na ravni države.

Izmed omenjenih mest pa je na dnu Maribor, kjer je neto dohodek po zadnjih podatkih znašal 10.650 evrov, kar je pet odstotkov manj od slovenskega povprečja.

Komentarji (17)

. (ni preverjeno)

prekmurci se ne vejo iti

wefwefwef (ni preverjeno)

Nej. Župani prekmurij so cejle masni, kda tovarno odprejo, ge se zaposli 5 inženirov, 2 managera pa 200 sužnjev za minimalca. Ka bi kerome kapnilo pa bi probo spraviti v pomurje firmo z dodano vrednostjo ge bi zaposili 40 inženirov pa drujgih šaulanih kadrov pa nej. Tisti idejo v LJ,MB ale pa Graz. Te pa tuga v MS.

In reply to by . (ni preverjeno)

rumburak (ni preverjeno)

No, torej nan v Soboti te li nejde tak slabo kak eni ščejte nostop prikazati.

Anon2103 (ni preverjeno)

V firmi maš enoga, ka zasluži 50.000 evrov in devet drugih, ge vsaki zasluži 900 evrov. Povprečna plača v tej firmi je 5.810 evrov. Po tvoji logiki zaposlenin v toj firmi nejde tak slabo, kak ščejo nonstop prikazati.

In reply to by rumburak (ni preverjeno)

rumburak (ni preverjeno)

Daj ne fantazejraj, ka vsi ka delamo v Soboti znamo ka je nej tak. To se samo tisti tolažite ka ste nesposobni za kakšno drugo delo kak za na minimalca.

In reply to by Anon2103 (ni preverjeno)

Anon2103 (ni preverjeno)

Dragi neolikani (in očitno nepismeni) Sobočanec, nigi nejsan napiso, ka ges ali što koli drugi dela za to (izmišleno) firmo. Predstavo san ti izračun t. i. povprečne plače oz. ka povprečna plača pomeni na papiri in ka dejansko lejko pomeni v praksi.

In reply to by rumburak (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

rumburak sedi 1 matematika ti nejde preveč.

In reply to by rumburak (ni preverjeno)

M..... (ni preverjeno)

Poročat o povprečju je popolnoma brez pomena.
Tako je tudi po podjetjih, par manupof ima veliko plačo in ravno to dvigne povprečje , potem pa pravite saj pa nimajo tako slabe plače in ravno tu se prezrejo tisti z mizernimi plačami.
Tako sta besedi , povprečje in procent, najbolj nehvaležni besedi kar se tiče plač in nasplošno matematike.

leVicar (ni preverjeno)

Sociala se tudi coj štej? Jes san s svojo socialno čista zadovoljen. Hvala bogu da mamo goloba keri skrbi za nas in za nevladnike.

Kucko (ni preverjeno)

Tudi za nas duhovnike Golob lepo skrbi in nas plačuje. Da dvigamo to povprečje. Hvala

In reply to by leVicar (ni preverjeno)

Hbjjjjjk (ni preverjeno)

S 1000 eu na mesec večna sirotinja.

paprika (ni preverjeno)

Prekmurci smo sigder na rejpi,gda pa pridejo žabari v Prekmurje je njim vse drago

Hnjeee (ni preverjeno)

Če nebi Prekmurja priključili, bi bili zdaj skoraj druga Švica. Sigurno pa pred Avstrijo.

seveda..... (ni preverjeno)

Ja seveda, ostali bi pod Mađarsko in bi zdaj delo za 600€ na mejsec pa odo v Slovenijo po špecerijo pa ostale stvari ka bi tan bilo vse falej tak kak je zdaj. Ka ne gučin o Avstrijcaj kerih je vedno več v Maximusi pa BTC-ji pa ostalih naših trgovina. Za Hrvate pa tak znamo kak stvar stoji....
Švica ja...

In reply to by Hnjeee (ni preverjeno)

Ojojojoj (ni preverjeno)

Smo v drugi polovici leta 2023. Gledate pa 2021 namesto 2022 in razlike med 2021 in 2022 so ogromne.

povprečje (ni preverjeno)

Povprečen dohodek na prebivalca se najverjetneje izračuna tako, da seštejejo vse prihodke prebivalcev določene regije in le-to vrednost delijo s številom prebivalcev v tej regiji. Glede na dejstvo, da je v Prekmurju velik delež ljudi brez prihodka iz takšnih ali drugačnih razlogov, je nekako logično, da je ta vrednost nizka. Dodatno v regiji obstaja zgolj nekaj redkih podjetij, ki ustarjajo dodano vrednost in zaposlujejo ljudi, ki delajo za kaj več kot minimalno plačo, večinoma obstajajo proizvodna podjetja, kjer država doplačuje do minimalne plače.
Drugo povprečje pa pravi, da nam v Prekmurju pravzaprav ne gre tako slabo. Dokler je vozni park večinoma višjega razreda, dokler redko kdo životari v pravem pomenu, do takrat je standard pri nas, navkljub statističnim podatkom SURS, napovprečen. Pri nas je večji determinator posameznikovega statusa limita posameznikove lenobe in ne limita posameznikove nesposobnosti. Ampak kot regija smo pa prvaki v jamranju, to si pa moramo priznati.

PAPA333 (ni preverjeno)

V Prekmurje redko kera firma da več kak minimalca. Moji soseda je računovodja z 10 let izkušnjami pa ma "samo" 1050€ neto plače, kolega komercialist pa ma tudi samo 1100€ neto pa dela sake eden več kak 8 vr. Telko o dobrij firmaj pa plačaj prinas.

Starejše novice