V Pomurju in ob morju so policisti ponovno zaznali povečanje števila ugrizov psov. Ti veljajo za posledico človeškega ravnanja in odziva.

Psi se brez vzroka ne odločijo, da bodo nekoga napadli, opozarja stroka.

Kako takšne napade preprečiti, kako se v primeru napada odzvati in kdo je tisti, ki je za napad odgovoren?

Med poštarji velja nenapisano pravilo, da nisi pravi pismonoša, če te vsaj enkrat ni ugriznil pes.

»Do zdaj me je ugriznil pes, ki je bil res majhen tako, da se je ponavadi treba bati majhnih psov,« o svojih izkušnjah s psi pove pismonoša Gregor Golob

Žrtve ugrizov tudi vsakodnevni sprehajalci

Sicer je nekoč veljalo, da so prav poštarji tisti, ki so največkrat žrtve napadov psov, kar pa zagotovo več ne velja.

To potrjuje tudi vodja enote vodnikov službenih psov Murska Sobota Peter Rančigaj: »Ne, to pravilo več ne velja, niso samo žrtve ugrizov poštarji, ampak tudi vsakodnevni občani sprehajalci, tako, da niso samo poštarji tarče.«

Sicer so na Pošti Slovenije v lanskem letu zabeležili 22 napadov psov na pismonoše. Ti se najpogosteje zgodijo na podeželju oziroma v naseljih s hišami. Pošta Slovenije ima v primeru, da pošiljk ni mogoče varno dostaviti določen protokol. 

»Če me ogroža pes sredi ulice, da ne morem dostaviti pošte, obvestim upravnika pošte, da je potem lastnik psa obveščen o ukrepu, da psa priveže, da je lahko dostava pošte varna«, pojasnjuje Golob. 

Pošta Slovenija prizadeva za spremembo zakonodaje na tem področju. S pomočjo zakona si želijo uvesti nekaj sprememb, ki se tičejo prav postavitve hišnega predalčka. Ta bi moral biti postavljen tako, da je pismonošem vedno omogoča nemoteno in varno dostavo pošiljk.

S tem bi obvarovali pismonoše, kaj pa ostali?

Vodja enote vodnikov službenih psov Murska Sobota poudarja, da je odgovornost na lastnikih oziroma skrbnikih psov, ki morajo zagotoviti, da žival oziroma v tem primeru pes ne predstavlja nevarnosti za okolico: »Še vedno je odgovornost na lastnikih oziroma skrbnikih psov, ki morajo zagotoviti, da žival oziroma pes ne predstavlja nevarnosti za okolico.«

In kaj storiti v primeru, da se nam približuje pes, ki bi nas lahko napadel?

»Ne strmeti v psa, ne mu izpostavljati teh vitalnih delov, se pravi obraza, vrata trebuha in tako dalje. Postavite se z blokom, poglejte stran, nastavite mogoče roko, ker če že pride do ugriza pride do ugriza v te ne vitalne dele, manj boli«, predlaga Darinka Lečnik-Urbancl, predsednica Slovensko združenje inštruktorjev - Center za šolanje psov vodnikov in psov spremljevalcev CANIS.,
Če do ugriza vseeno pride je potrebno obvestiti policijo. Ta zbere vse obvestila in obvesti pristojni organ za veterinarstvo, ki izpelje inšpekcijski postopek s pomočjo katerega se ugotovi ali pes velja za nevarnega.

V primeru, je ta spoznan za nevarnega se ga, kot takega, tudi zavede v centralnih registrih hišnih živali. To pa pomeni dodatne obveznosti za skrbnike. 

»In ga tudi v centralnih registrih hišnih živali zavede oziroma označi kot nevarnega, kar potem pomeni za skrbnike neke dodatne obveznosti,« razlaga Rančigaj.  

Takšnih napadov v celoti ne moremo preprečiti, lahko jih pa v veliki meri omilimo. 

»Ne glede na pasmo, ne glede na velikost, bi bilo dobro, da bi se lastniki v neki rani mladosti, ali pa ko so psa dobili, pač udeležili nekih kinoloških tečajev za osnovno poslušnost, osnovno socializacijo in s tem morda preventivno in preprečili kdaj, kakšen neprijetni dogodek z ugrizom«, izpostavlja Lečnik-Urbancl in opozarja, da je na vratih obešena tabla 'Pozor hud pes' nezadostna, lastniki psov so tisti, ki morajo narediti vse, da do ugrizov ne pride.

Komentarji (56)

43ff44f34f34f34f (ni preverjeno)

Ne pozor hud pes nagobčnik 24ur gor in ne bo problemov kurva naj se zaduši kot so se naši otroci v šoli ko so jih jebali v glavo s korona NATEGOM!

realnoo (ni preverjeno)

najboljši pes
mrtev pes
najboljši komunajzer
mrtef komunajzer

In reply to by 43ff44f34f34f34f (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Preoblečeni komunajzer!

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Kaplan joža (ni preverjeno)

Na goricko ite pa se malo sprehajajte po radovcaj. Pes te vjej pa pride lastnik pa trdi ka te nej nejgov pes vgrizno ... cuda goricanci...

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Tij se radovski čudak

In reply to by Kaplan joža (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

najboljši pes
2 metra pod zemljo

In reply to by Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Heeeh (ni preverjeno)

S sosidon si svajeni, zdaj pa sces anonimno na interneti sranje delati? Ce te kaj moti, pozove policijo! Nej se skrivati za anonimnimi nebulozami

In reply to by Kaplan joža (ni preverjeno)

tuncika

Davek za peseke in kazen za nevestne lastnike..................v Soboti je preveč pesekov, ki se prosto sprehajajo.................

Mousee (ni preverjeno)

kazen, ja, ko pa policija nič ne mrdne, gamadi vsi povprek

In reply to by tuncika

Gost555 (ni preverjeno)

Ka nej radarof majo dosta vne.

In reply to by Mousee (ni preverjeno)

antipes (ni preverjeno)

Pse bi trbelo obdavčiti, tou več nej normalno ka eni delajo. Gnes san vido frajera v Soboti ka je z dvema pizdolizcoma šeto po mesti. Pa kak ga je nej sran? Pou Sobote ma namesto dece nekše baterijaše s keri se pogučavlejo, jih gor oblačijo, jih vozijo v otroških vozičkaj.... narod je resno pošašavo totalno.

FranjoPacman (ni preverjeno)

odkar je avtocesta mate cuda v sobote 🤣🤣

In reply to by antipes (ni preverjeno)

Gost555 (ni preverjeno)

Kak je tebe nej sran ka ti takso tele. Pa brigaj se za sebe pa prle pred svojin pragon pomete pa te pri drujgej. Ka te boli k…. Za drujge…..zato pa smo tu ge smo, zaradi taksih idi….v. Zaradi mene se naj spijo s tejmi pesame, ce njin pase. To ka pa na sakon kujkle snofas travo ka se zadejvlejo, to te pa ne mote?!

In reply to by antipes (ni preverjeno)

antipes (ni preverjeno)

Bokibogme me peske smrduge po blokaj pa drek po pločnikaj bole mouti kak tou ka šnofan travo. Določeni bloki v Soboti tak smrdijo po peskon ka ti je že na vhodi slabo. Ja brigan se za druge, zato ka se tou tiče mejne.... lejko stoupin v drek, lejko me pes vgrizne.... tak ka ja, brigan se za tou!

In reply to by Gost555 (ni preverjeno)

Gost555 (ni preverjeno)

Pa ka si ded ali p….., tebe je lejko sran ka se tej pesov na baterije bojijs. Kama te svejt ide, se malo pa bos se mravle bojo. Ja pa ka te odes okole, v sobo se zapre pa tan ostane. Vijden ka si tij tude eden izmet tejh travasov zasmrdejneh, na kozlanje mi ide gda vas vijden pa snofan…golazen ena.

In reply to by antipes (ni preverjeno)

….. (ni preverjeno)

Ja in? Te bokse ka je na socialni, z 2 otrokoma, kere prevaza v zakajenon avtoji? Taksnih je se vec! Nejso vsi za deco!

In reply to by antipes (ni preverjeno)

Sumič (ni preverjeno)

In kaj to tebe boli???? Če ima lastnik psa na povodcu,pobira za njim iztrebke ne vidim nobenih težav. Se pa strinjam,kdor ne pobira iztrebke 500 EUR kazni, za vse ostalo se pa pasjemrzneži,ne razburjate ker sakši lahko dela ka njeni paše.

In reply to by antipes (ni preverjeno)

Otroški voziček (ni preverjeno)

Tudi na Lendavski je pravo eden, ka je dober mesec nazaj srečal eno vzvišeno, pametno kozo
okouli 55, ka je v otroškem vozičku vozila psa od doma v trgovino Tuš. Za kozlati, van poven.
Ni se za čuditi, ka se je planet neveličo svojih prebivalcecov zavolo norosti, ki se pa ne začne
in ne konča le s poosebljanjem psov.

Mousee (ni preverjeno)

definitivno raje to kot pa ga privežeš na kolo/moped in mora terat do smrti. ali pa še koga ugrizne, pa kakanje pa to. sicer pa kje živiš, drugod je to že let IN, edino tu je tak primitivizem.

In reply to by Otroški voziček (ni preverjeno)

Trotoarski (ni preverjeno)

Da ne omenjam tiste, ki se po mestu vozi z električnim kolesom, odzadaj pa ma otroško prikolico, not pa psa.

In reply to by Otroški voziček (ni preverjeno)

Krokar123321 (ni preverjeno)

Ja,pa te se skozlaj,ka bos te drugo

In reply to by Otroški voziček (ni preverjeno)

M..... (ni preverjeno)

Ka bi psa gono na spagovini pa dreke za njim gor pobiral , lepo vas prosim ljudje , z nami je nekaj hudo narobe.

105 (ni preverjeno)

Po blokih bi morali prepovedati pse.Ko stopiš iz stanovanja začuješ neznosen lajež raznoraznih psov nekateri so še povrh agresivni.Če pa ne bo s tem uspeha pa bi vsi psi morali zuna obvezno nositi nagobčnike.

Labod (ni preverjeno)

To, da se ženske imajo mamice psom in, do moški psu govori, da mu je ljubica je jasno, da nobeden nima ne pameti, ne spoštovanja ljudi, ne človeškega dostojanstva...Takšen ni človek ampak bolj primitivno bitje kot njihov pes. Vse to sem slišal na pločnikih po mestu.

...mm (ni preverjeno)

Gre za pasje mamice.

In reply to by Labod (ni preverjeno)

Krokar123321 (ni preverjeno)

Te si pa das zivalski vzdevek,ti si tudi primitiven

In reply to by Labod (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Zakaj te moti živalski vzdevek? Pisal sem o početju ljudi ne živali.

In reply to by Krokar123321 (ni preverjeno)

VRAN (ni preverjeno)

Nagobčnike bolj rabi kar nekaj ljudi, hihi... Dosti bolj, kot to rabijo psi, hihi... Predvsem taki, ki mrzijo vse okrog sebe zaradi svojih frustracij... Ne paše jim ama ništa... Ja, vroči asfalt, beton dela tou iz ljudi. In ti isti se delajo pametne in celo mislijo, da so več vredni, kot npr. Goričanci oz. drugi vaščani, ki so za njih "seljaki".

busolenko (ni preverjeno)

Že pa ti.... ha ha ha.... lidan v tvoji bližini more redno biti žmetno gda si ti doma....

In reply to by VRAN (ni preverjeno)

VRAN (ni preverjeno)

Se ti je nagobčnik doj poškalo, hihi? Ka bevskaš?:))

In reply to by busolenko (ni preverjeno)

3568 (ni preverjeno)

Ti si ziher eden od tistih seljakov ka ma psa v parki spuščenoga brez povodca in se mu jebe za ljudi. Vse vas kazniti in vam pse pobrati ker ste grožnja varnosti.

In reply to by VRAN (ni preverjeno)

VRAN (ni preverjeno)

Ges san eden tistih, ka ma 3 pse. Pa jih izredno rad nahuštim na takšne, kak si tij. Trije psi mečejo takšne smrade kak 5dag posebne klobase, hihi...
Takšni, ki vam ne paše ama ništa, takšni ste onesnaženje okolja, hihi... Živi in pusti živeti !!! Vejpa moji trije psi se morejo nekje nagesti. En prst tü, en prst tan, pa so siti na konci dnejva...

In reply to by 3568 (ni preverjeno)

Nepreverjen (ni preverjeno)

Večina lastnikov ne obvladuje svojih psov, ampak ti obvladujejo njih. Čedalje bolj nemogoči so. In to neumni lastniki. Psi jih samo posnemajo.

Mousee (ni preverjeno)

A ko javiš policiji, pa napravijo en velik drek.

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Najbole se bunijo za pse soboške silosare....

Kuli

Péské ološ.

Kubira (ni preverjeno)

Follow your leader!

In reply to by Kuli

Atide (ni preverjeno)

Naravnost "nora" sem na mačke, še posebej tiste z rumeno-belo dlako. Toda, kot blokovska
stanovalka ji za nič na svetu ne bi dovolila, da živi znotraj zidov. Prvič, ker je to zasužnjevanje
živali, ki rabijo drugačen življenjski prostor od človeka, drugič, ker normalen človek ne more
deliti svoje postelje, kuhinjske mize ... z živalmi, njihovimi dlakami, vonjavami ...
Pogosto slišimo izjave lastnikov poosebljenih živali, da kdor nima rad živali, ne prenese niti člo-
veka. Menim, da je eno imeti žival rad, in nekaj povsem drugega imeti toliko kulture, higiene in
samospoštovanja do sebe in svoje okolice, kot so blokovska naselja, da svojimi ljubljenčki ne pov-
zročas neprijetnosti ostalim.

Kuli

Wokerka stara, kak si prebujena pa oh-in-sploh. Sigurno te puno maute, pa bi rada mejla svoj red v svojon socialnon bloke.

In reply to by Atide (ni preverjeno)

Mimec (ni preverjeno)

V blokaj prepovedati pse. Narodi se že mejša z tejmi psami pa mačkami, eni ne vejo več ka njin je te pes, žival ali dejte? Na kozlanje ti ide da tou coj gledaš pa poslujšaš. Si smo meli domače živali, pa se je znalo ge so meje! V kratkon vse izrojeno! Bolano!

Takjeto (ni preverjeno)

Te naj prepovejo se kadilce, ka nas vse strupijo pa vse smrdi zaradi njih. Pa tiste ka se en keden ne mujvlejo pa smrdijo kak smetisce. Tiste ka nabijajo muziko, pijance kere razbijajo pa se derejo. In konec koncov deco, keri rusijo strope in more celi blok prenasati njihove izpade. De te blok za anonimne kavc fajterje, keri nucajo absoluten mer, pa boje na interneti 🤣🤣

In reply to by Mimec (ni preverjeno)

Spizdi, DF (ni preverjeno)

v svojo blokofsko socialno klunjo. Nejč si ne zaslűjžiš socialnoga pesjaka, nej ka bi stanovanje.
Pes eden, lejni!

ĐV (ni preverjeno)

Što nema rad živali nema rad ljudi ! Živali sami so nej krivi vse odvisno vzgoje lastnika.tak ka što ma psa (živali) naj se sam odloči o vzgoji in sten de tuj menje vgrizov in napad na ljudi !

Lego76 (ni preverjeno)

Poklicati lovca da ga ustreli

čarni vrag (ni preverjeno)

Policija ukrepa šele, kda te pes ugrizne. Mi smo enkratna evropska vukojebina. Pri nas se lejko nevarne pasme sprehajajo naokoli brez nagobčnika. Pred leti je ena zmejšana baba, sestra enoga od glavnih udbašov, gonila okoli 5 bullmastifov. Te so pa napadnoli nekšnoga Megliča in iz njega napravili invalida. Te pa nej mogo dobiti odškodnine. Na konci so ti psi bujli svojoga lastnika doktor Baričeviča. Vseeno pasji strokovnjaki zagovarjajo neomejeno preseravanje s psi.

trg zmage

Velika večina lastnikov psov, mačk vzorno skrbi zanje. Tudi, če živijo v blokih. Sam imam mačke veliko rajši, ampak tu in tam lajež kakšnega peseka po blokovskem hodniku ali stopnicah vsaj meni polepša dan. Da nekaj slišiš, da veš, da se neko bitje veseli. Saj tile "baterijaši" več ali manj lajajo ali iz veselja, ali pa določenega človeka pozdravljajo. Nekatere pač vse moti, pa četudi se psi ne bi oglašali, bi se pač spotikali ob njihovo prisotnost. Žal!
Mene bolj skrbi, da je čedalje več psov razpuščenih po vaseh, kjer napadajo pešce, kolesarje. Večkrat sem napisal primera v Fikšincih in tam pri Romih v Kuštanovcih.
Dokler ne bodo nekoga do smrti obgrizli, se policija res ne zgane. To je žalostno, bom kar pripravljal rop banke in če si premislim, ali pa mi ne uspe, naj ne ukrepajo?
Banana republika!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

pes je bil pravičen sodnik in je raztrgal svojega pesojebca
ki je tega psa celo posojal tudi drugim pesojebcem
Potem pa v cajtung piše Kakšna tragedija Pes raztrgal Lastnika
Še spola niso pravilno napisali
Če na koncu psa ne bi evtanazirli bi rekel
Kakšna komedija
Še enkrat
Prav je ,da je pes raztrgal pesojebca
Škoda, da ni raztrgal vse ljubljanske pesojebce

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Nekoč so bili psi večina po vaseh in privezani in/ali za ograjo in ni bil nevaren za okolico.

Danes je tako, da imajo ljudje psa v mestih in kjerkoli, kot hišne ljubljenčke.

In glede na to je potem jasno, da gredo s psom ven na sprehod.

Toliko psov, kot je sedaj, še ni bilo nikoli.

Potem nastane problem, ko po ozkem pločniku gre lastnica s psom in nasproti pridejo ljudje ali celo druga dama s svojim cuckom.

Pes pač reagira na "nevarnost".

Problem je, ko vidiš, da ena majhna suha teta ali punca ima na povodcu mrcino, ki je težja od nje in je niti pod razno ne zmore ustaviti.

In velik dominanten pes je sploh ne uboga.

No, včasih je problem tudi kakšen manjši pes, ki se dere in laja vsepovprek na vse kar leze in gre okrog njega.

.. (ni preverjeno)

Se ne čudin, ka je telko odvrženih živali, če okoli nas živi telko človeških izmečkov, komentatorji gnoji ste

upokojenec70 (ni preverjeno)

Kakšna "stroka" neki? Mene je napadel cucek na pločniku sredi mesta iz čistega mira, tudi pogledal ga nisem, samo šel sem mimo njega in že to je bilo za njega preveč. Tudi kot otroka me je ugriznil pes brez vsakega povoda, zato sem energično proti psom na javnih površinah.

Praf (ni preverjeno)

Upokojenec70, psi so pametne živali, že na daleč zavohajo dobroga pa slabo ga človeka

trg zmage

Ob primerni vzgoji si pozabil napisati?

In reply to by Praf (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Res si cepec.

In reply to by Praf (ni preverjeno)

Amigo (ni preverjeno)

Ene se fukarijo s psami, kda cujes moj sincek!

Caricaa (ni preverjeno)

Mene je lepše v posteli s kužkom, kak nekšnim pijancon smrdečim, ka pozneje
vse razlapa po gostilnaj. Pa še brige niman za njegovo hrano.

Frenkiboj (ni preverjeno)

Kaksi gazda taksi pes!

Starejše novice