Slika je simbolična.
V drugi polovici letošnjega leta 26,68 odstotka slovenskih delodajalcev načrtuje dvig plač. Rast plač se tako umirja, saj jih je v prvem polletju zvišalo več kot tri četrtine delodajalcev. Največ jih načrtuje zvišanje plač za do pet odstotkov.

V raziskavi Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene skupine Manpower je sodelovalo 300 različno velikih podjetij iz Slovenije.

Na vprašanja skupine Manpower so odgovarjali kadrovniki in vodstveni kadri iz podjetij v proizvodnji, trgovini na drobno in veleprodaji, transportu in logistiki, računovodskih storitvah, telekomunikacijah in elektroniki, avtomobilski industriji, zdravstvu in farmaciji, gradbeništvu, strojništvu, finančnem sektorju, medijih, znanosti in izobraževanju ter drugih dejavnostih.

Kot so ob objavi raziskave pojasnili v Manpowerju, je za prvo letošnje polletje zvišanje plač načrtovalo 65,65 odstotka delodajalcev, podatki pa kažejo, da jih je plače dejansko zvišalo 78,67 odstotka. V podjetjih, kjer so zvišali mesečne bruto plače, so v več kot polovici primerov to storili za vse zaposlene.

Od tistih delodajalcev, ki so zvišali bruto mesečne plače v prvi polovici leta, je bilo dobrih 55 odstotkov takih, ki so plače zvišali za od šest do 10 odstotkov. Dobrih 27 odstotkov jih je plače dvignilo za do pet odstotkov.

Kje delodajalci načrtujejo nižje plače?

Delodajalci so za prvo polovico letošnjega leta poročali o povprečni stopnji fluktuacije zaposlenih pri 8,62 odstotka. Izstopajoči razlog za to je bil boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih, kar je izrazilo 45,33 odstotka delodajalcev.

Panoga z najvišjo stopnjo fluktuacije je bila strojništvo, sledila je panoga turizem in gostinstvo.

Za drugo polovico leta dvig plač načrtuje več kot četrtina delodajalcev, od tega jih slaba tretjina predvideva zvišanje plač za vse zaposlene. Največji delež (14,53 odstotka) jih načrtuje zvišanje plač do pet odstotkov.

Kot ugotavljajo v Manpowerju, delodajalci do konca leta ne načrtujejo dviga plač zaposlenih za več kot 20 odstotkov. V panogah strojništva ter znanosti in izobraževanja sploh ne napovedujejo sprememb plač za drugo polletje.

Panogi, kjer delodajalci načrtujejo tudi znižanje plač, sta trgovina na drobno in veleprodaja ter proizvodni sektor.

Povečanje plač za zadržanje zaposlenih

69 odstotkov delodajalcev spremembe v plačah in ugodnostih za drugo polovico leta napoveduje z namenom zadržanja trenutnih zaposlenih.

Več kot polovica anketiranih delodajalcev namerava v drugi polovici leta več zaposlovati kot odpuščati, medtem ko jih 2,71 odstotka namerava več odpuščati kot zaposlovati. 28,81 odstotka jih napoveduje, da sprememb pri zaposlovanju ne bo, 12,54 odstotka pa je še neodločenih glede zaposlovanja.

»Neto napoved zaposlovanja za drugo polovico leta 2023 je +53,22 odstotka in je optimistična,« poudarjajo v Manpowerju.

Raziskava Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene H2 2023 je del širše raziskave skupine Manpower, v katero so vključene štiri države iz južne in vzhodne Evrope, poleg Slovenije še Hrvaška, Srbija, Bolgarija ter Bosna in Hercegovina. V Sloveniji so bila vanjo vključena podjetja iz celotne države in različnih dejavnosti. Manpower to raziskavo izvaja ob koncu vsakega polletja.

Komentarji (9)

Mrs. Animal (ni preverjeno)

Najbolj se bodo povišale plače svetovalkam na zavodu za zaposlovanje, ker se njihovo uspešno delo kaže v rekordno nizki brezposelnosti oz. drugače povedano - so jih zmetale z borze ali so se pa sami odjavili, ker zavod itak nobenemu še ni zrihtal zaposlitve!

Noseča Sestra . (ni preverjeno)

meni kar paše da mi bodo zvišali plačo
sedaj ko bom na porodniški 2 leti

In reply to by Mrs. Animal (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ne me hecat, da bi znižali plače v trgovini na drobno.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Oni so najbolj zaslužni za inflacijo in tudi vse cene so povprečno za tretjino previsoke.

Trgovci pa extra dobičke.

Sicer pa lahko delavci v trgovini in tudi drugje lastnike danes hitro disciplinirajo.

Kak dan ali dva vsi ostanejo doma in jih bodo šefi prišli prosit, da pridejo na delo.

Grmek (ni preverjeno)

Zgleda ka de resan trbelo enok henjati.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

4tgf44g4g3g (ni preverjeno)

Znižati obvezno vsem škodljivim državnim pohabljenim podganam policija vojska zdravstvo političarom itd..

whatsoever (ni preverjeno)

trgovine na drobno manjse place? dolocene trgovine ze delajo tak na neprimernij delovnij razmeraj zavolo vodstva te se pa place ne dobijo postene.. kama to vodi

.. (ni preverjeno)

Trgovina na drobno de zmanjševala plačem vej pa že zdaj je večina na minimalci.

In reply to by whatsoever (ni preverjeno)

whatsoever (ni preverjeno)

večina pa še krepko pod minimalcem…

In reply to by .. (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

san ciu ka do na sobotainfo znizali placke, ker kvazi novinarcki vse prepisavlejo in dodatno se lazejo.

Starejše novice