Slika je simbolična.
Vročinske nevihte še niso rekle zadnje! Tudi za danes so vremenarji izdali opozorilo za možnost močnejših neurij s točo.

Potem ko so včeraj neurja, predvsem v severovzhodni in osrednji Sloveniji, podirala drevesa in odkrivala strehe, se bo intenzivno nevihtno dogajanje nadaljevalo tudi danes, razširilo pa naj bi se na celotno državo.

Vremenoslovci so izdali vremensko opozorilo za najvišjo 3. stopnjo nevarnosti

Napovedane zelo močne nevihte, izdana najvišja stopnja nevarnosti

Kljub tem, da imamo trenutno po državi pretežno suho in ne pretirano vroče vreme ter zgolj posamezne krajevne plohe, so vremenoslovci na portalu Neurje.si za današnji dan napovedali burno vremensko dogajanje po skorajda celotni Sloveniji.

Ozračje naj bi se hitro ogrelo tudi do 33 stopinj, kar pa bo vodilo v razvoj nevihtnih celic, zaradi česar so izdali najvišjo 3. stopnjo nevarnosti. 

»Zaradi prehoda vremenske fronte lahko pričakujemo razvoj zelo močnih neviht (superceličnih), ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, jugovzhodneje kot včeraj – na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem Koroškem in po Sloveniji,« so zapisali na portalu Neurje.si.

Predviden je tudi okrepljen višinski veter in sunkovito vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter, so dodali.

Razvije se lahko debelejša toča, možnost hudourniških poplav

Kot so še napovedali, bodo prve močne nevihtne celice prišle iz avstrijske strani ter dosegle sever in severovzhod države, nato pa se pričakuje, da se bodo pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji.

»Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji bodo imele potencial razviti debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter. Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi pred udari strel.

Priporočamo posebno previdnost tekom današnjega dne v območju zarisanem z vijolično barvo,« so poudarili vremenarji pri Neurje.si.

Najhuje bo na severovzhodu, nevihte se obetajo okrog 17. ure

Previdnost priporočajo tudi na portalu Meteoinfo, kjer so prav tako mnenja, da se nam danes obeta burno vremensko dogajanje. 

Močne nevihte se bodo po njihovem mnenju razvile zaradi tega, ker se nad nami še vedno zadržuje vlažna in nestabilna zračna masa, v višinah pa piha močan veter. Predvsem v popoldanskem in večernem prehodu hladne fronte se zato spet pričakuje nastanek številnih neviht, ki bodo zelo verjetno prerasle v krajevna neurja.

Meteorološki izračuni kažejo, da bodo nevihte med 17. in 19. uro najprej zajele severovzhodne kraje (Štajersko, Koroško in Prekmurje), kasneje pa bodo začele nastajati tudi na zahodu in jugu Slovenije. Nekatera območja bo lahko v kratkem času prešlo tudi več nevihtnih pasov, opozarjajo na Meteoinfo.

»Ker bo pomikanje nevihtnih celic razmeroma hitro, bodo glavno nevarnost spet predstavljali močni sunki vetra. Prav tako je pričakovati lokalne nalive in na manjših območjih točo, ki bo zaradi velike količine konvektivne potencialne energije lahko tudi debela.

Spet so možni obsežnejši vetrolomi, poleg tega pa lahko lokalno pade večja količina dežja, zato lahko predvsem na severu in severovzhodu Slovenije hitro narastejo in poplavijo posamezne manjše reke in hudourniki,« so še napovedali vremenarji Meteoinfo.

Komentarji (8)

5z4zh54h5e23 (ni preverjeno)

Ne bo nič toče edino dež bo pa ja pizda vam je materna podkupljena lažniva!

njiva

Lepo vas prosin sobotainfo. com, henjajte že inok s temi vašimi smešnimi objavami vremena sakši den. Lidij samo spravlate v paniko, pa straj. Dobro znamo, ka če je nevihta je leko vse, nej, od vetra, deža, toče, strele, poplave... itd.

Indašnja (ni preverjeno)

Objavili so informacije od Nevihta.si, ki je zagotovo verodostojna. Dobro znamo, ka so te nevihte več nej takše, kak so negda bile in je strah upravičen.

In reply to by njiva

OBRAMBE NI (ni preverjeno)

GE JE OBRAMBA PROTI TOČI ? Prekleta banda komunistična. V Jugoslaviji v pravem komunizmu je ta obramba bila in delovala, sedaj pa samo na veliko kradete in lažete.

... 3 (ni preverjeno)

Sobotainfo mi lekoo povejte kak de v Monoštre?

.... ..... (ni preverjeno)

Lotite se že enkrat kakšne bolj koristne teme in ne zgolj prepisovati vremenskih prognoz! Seveda, za kakšen dober in koristen članek, je pač treba vložiti nekaj truda! Za isto plačo, se vam verjetno trud ne splača!?

Opazovalka (ni preverjeno)

Tezko je napovedati v nulo.

Petrol (ni preverjeno)

Po moje niti dezja pri nas ne bo. Čist ste spet mimo usekal

Starejše novice