Silovito neurje je prejšnji teden v Domu starejših Rakičan povzročil pravo razdejanje, silovit veter je med drugim podrl žerjav. Preverili smo, kakšna škoda je pri tem nastala in ali bi lahko žerjav poleg premoženjske škode terjal tudi življenja.

Minuli teden smo bili priča neurju, kot ga ne pomnimo že vrsto let, silovito neurje pa je prizadelo tudi gradbišče Doma starejših Rakičan, kjer že od lanskega leta poteka prenova doma.

Močni sunki vetra so na gradbišču podrli tamkajšnji žerjav

Na Dom starejših Rakičan smo se obrnili za podrobnosti o posledicah četrtkovega dogajanja, o škodi, ki je nastala v neurju in kako bo le ta vplivala na časovnico prenove doma starejših

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je pojasnil, da je v neurju najbolj prizadelo predvsem okolico doma, podrlo je velik delež dreves, kot tudi hišico namenjeno druženju.

Na samem objektu pa je bilo polomljeno večje število oken, zaradi tega je v teh delih prišlo do zamakanja. Dodatna škoda je nastala tudi s podrtim žerjavom, ki se je zrušil na nov objekt pralnice. 

Bi lahko žerjav terjal smrtne žrtve?

Da so bili sunki vetra izjemno močni, priča dejstvo, da se je na gradbišču doma starejših, kjer že dlje časa poteka prenova, podrl žerjav.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje so v Rakičanu izmerili uradno najmočnejši sunek, hitrost katerega je dosegla kar 103 kilometre na uro. 

Ob tem se poraja vprašanja, ali bi lahko pri taki hitrosti, neurje poleg premoženjske škode terjalo še kaj več. 

Hoblaj je obrazložil, da žerjav ni ogrozil nikogar, saj je padel na del stavbe, ki je trenutno še v izvajanju oziroma je del gradbišča. 

Kaj pa škoda, kdo bo zagotovil sredstva?

Cenilci so že naslednji dan prišli popisat nastalo škodo, a kot razlaga direktor doma starejših, za zdaj še ni na voljo podatkov o sami višini stroškov. 

»Stroški nastale škode se bodo pokrili iz zavarovanj s tem, da je gradbišče zavarovano s strani izvajalca, že prevzeta in prenovljena prva polovica stavbe pa iz naših zavarovanj,« je dejal Hoblaj za Sobotainfo, ob tem pa dodala, da bodo za morebitno nekrito škodo dali zahtevke ali pristojnemu ministrstvu ali morebiti na drug naslov, iz katerega bi lahko bila pokrita škoda prizadetim v neurju.

Ali sledi zamik del?

Na dom starejših smo se obrnili še z vprašanjem, kaj pomeni povzročena škoda za samo časovnico poteka prenovitvenih del.

Hoblaj nam je zatrdil, da se bodo dela normalno izvajala naprej, ministrstvo je sicer takoj po neurju ponudilo zamike nekaterih rokov, ki pa se nanašajo predvsem na nekatere obveznosti glede plačil in poročanja.

Časovnica predvidene izgradnje del in predvidene uporabe prenovljenega dela ostaja kot do sedaj, je pojasnil Hoblaj, zaključek gradbenih del je tako predviden do 30. septembra 2023. 

Sledil bo pregled stavbe s strani pristojnih služb in izdaja uporabnega dovoljenja, dodaja direktor doma starejših Rakičan in razkril, da pričakujejo selitev v prenovljen del doma nekje proti koncu leta.

Komentarji (13)

Stole (ni preverjeno)

Ne morem verjeti,žerjav , skozi katerega piha, to ni nič zaprtega, je podrlo,ne vem no,mogoče je bil pritrjen z zobotrebcem?

Niko i ništa (ni preverjeno)

Piha tebi skozi možgane kerih nega.

In reply to by Stole (ni preverjeno)

kntakinte (ni preverjeno)

... zakoj ste se pa na dom starejših obrnili s pijtan Jon?... pijtan je bi mogli nasloviti... zaj pa nouvo dodatni pejnazgov...

Ms123 (ni preverjeno)

Delajo kot Noe barko,

lukčev mesec (ni preverjeno)

Super POČASI !!!

In Super PREDRAGO !!!

Itak, ker se dela za JS in plača država.

Spet bodo aneksi, kot je že v navadi pri poslih kjer je plačnik država.

Moravcan (ni preverjeno)

Moja mama pa trpi v Diani sramota kaj mi placujemo

Goatt (ni preverjeno)

vzemi jo k sebi

In reply to by Moravcan (ni preverjeno)

Moravcan (ni preverjeno)

Daj jo ti ti plačam samo klimo imej

In reply to by Goatt (ni preverjeno)

Ich (ni preverjeno)

Gradnja se bo zavlekla tako dolgo dokler ne bo z najenino,ki jo dom plačuje odplačan hotel DIANA. To je jasno kot beli dan.

Trickl (ni preverjeno)

tako ja, pravnim osebam omogočijo zamik plačila, navadnemu smrtniku pa pri sekundni zamudi rubijo vse.

Bumefekt (ni preverjeno)

In zopet si bo nekdo nehote napolnil preluknjane hlacne zepe,obnova se bo sicer koncala,ampak kakovost narejenega pa bo katastrofalna..Tako je to v mafijski drzavi

Đaboka (ni preverjeno)

Pa se nišče ne pijta zakoj je bilou najhujše okoule Douma? Zatau ka si je dal Hoblaj gir montejrate G 5, v bolnici pa so tej antene nej ščele

In reply to by Bumefekt (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Zakaj tega Hoblaja ne vprašate, zakaj so na streho tega doma zmontirali mobitel antene. Imajo kakšen pozitiven efekt na zdravje varovancev?

Starejše novice