Raziskava kaže, da smo Slovenci med najbolj skeptičnimi do članstva v Natu.

Zveza Nato je pred vrhom objavila rezultate letne raziskave o javnem mnenju med prebivalci držav članic glede različnih vidikov članstva v severnoatlantskem zavezništvu.

Slovenija se je pri vseh kriterijih uvrstila med države, katerih prebivalci so najbolj skeptični do članstva v zvezi Nato in njenih politik.

Slovenci nadpovprečno skeptični 

Raziskava, ki jo je zveza Nato izvedla v aprilu in maju, objavila pa minuli petek, kaže, da so prebivalci Slovenije v primerjavi z ostalimi članicami Nata nadpovprečno skeptični do različnih vidikov članstva v zavezništvu in politike zveze Nato do konflikta v Ukrajini.

Prav v vseh državah članicah je več kot polovica vprašanih dejala, da bi v primeru referenduma o članstvu v Natu glasovali za obstanek svoje države v zavezništvu.

Slovenija je imela v tem pogledu s 56 odstotki drugi najmanjši delež, nižji odstotek je zabeležila zgolj Bolgarija.

V primerjavi z enako raziskavo leta 2022 se je v Sloveniji za šest odstotnih točk znižal delež tistih, ki so odgovorili, da bi glasovali za obstanek države v Natu, medtem ko je delež tistih, ki bi glasovali za izstop iz zavezništva, ostal pri 30 odstotkih.

Za pet odstotnih točk pa je narasel delež tistih, ki so odgovorili z »ne vem«.

Posebej izstopa tudi ugotovitev, da je zgolj 30 odstotkov vprašanih v Sloveniji izrazilo popolno ali delno zaupanje v verodostojno poročanje slovenskih medijev glede ruske invazije na Ukrajino, medtem ko poročanju medijev o tej temi ne zaupa 67 odstotkov Slovencev.

Najvišji odstotek zaupanja pri tem kriteriju je zabeležila Finska (83 odstotkov), nižje od Slovenije pa so se uvrstile le Madžarska, Grčija in Bolgarija.

Poleg tega je le 56 odstotkov vprašanih v Sloveniji menilo, da je članstvo v zvezi Nato pomembno za nacionalno varnost, s čimer se je Slovenija pri tem kriteriju uvrstila na zadnje mesto med vsemi članicami zavezništva.

Manj kot polovica Slovencev pa je menila, da bi morala Slovenija braniti katero od preostalih članic Nata v primeru napada, in da članstvo v Natu zmanjšuje verjetnost napada na državo.

Prebivalci Slovenije so precej nenaklonjeni tudi povečanju izdatkov za obrambo.

V primerjavi z lanskim letom je sicer delež prebivalcev Slovenije, ki podpirajo višje obrambne izdatke, narasel iz 22 na 25 odstotkov, delež tistih, ki menijo, da bi morali za obrambo porabiti manj denarja, pa se je znižal iz 33 na 26 odstotkov.

Po drugi strani Slovenci ostajajo nekoliko bolj naklonjeni zagotavljanju nadaljnje podpore Ukrajini, kljub temu pa je bila Slovenija v tem pogledu s 50 odstotki v primerjavi s preostalimi članicami Nata še vedno krepko pod povprečjem, ki znaša 64 odstotkov.

Raziskava zveze Nato je bila izvedena med 17. aprilom in 18. majem, v njej pa je skupno sodelovalo 30.481 prebivalcev 31 članic zavezništva in kandidatke za članstvo Švedske - v vsaki od članic je sodelovalo približno 1000 ljudi, v Albaniji in Črni gori pa približno 500.

Komentarji (23)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Brez veze te neke statistike.

Itak, da ima Finska najvišji odstotek podpore, ker je letos pred kratkim komaj stopila v NATO.

Države, kjer je podpora nizka so članice že zelo dolgo in so spoznali, da NATO ni tisto, kar smo mislili na začetku.

Danes je spet bilo slišati, da bi naj Ukrajina bila nekoč sprejeta v NATO.

To so mokre sanje kavbojev.

No, tisti, ki globalno politiko dobro poznamo, vemo, da do tega nikoli ne bo prišlo.

Kavboji s svojimi norostmi slabijo in uničujejo EU.

Radnik (ni preverjeno)

NATO = NORTH AMERICAN TEROR ORGANIZATION !!! MI PA SMO ŽAL NJIHOVI SOFINANCERJI IN NJIHOVI TEŽKI RITOLIZCI !
PEACE MODERFUCKERS 🖕🖕

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Seveda, izstop… (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/pojasnjeno-zakaj-je-golob-prisepal-na-vrh-nata-... NATO.exit

In reply to by Radnik (ni preverjeno)

Francoska politika (ni preverjeno)

novice.svet24/clanek/novice/svet/macron-proti-siritvi-nata-v-blizino-kitajske-zda-pritiskajo-u-napacno-smer

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Znate ka? Meni je pa to fejst blesavo, ka morajo nakljucno izbrani lidji podati mnenje o necem, ka jih kaj dosti ne briga niti se zato ne zanimlejo in te v anketi nekaj morejo povedati.
Nato samo nesmi medsebe zelensko grinto prikluciti in de vse ok.

tvoj sosid (ni preverjeno)

Zelensko grinto? Idi v rusijo živet če ti tak diši

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Miki Mali (ni preverjeno)

Podpora Natu?? Podpora Ukrajini??? Zakaj več sto milijona € odhaja v Ukrajino in nato zakaj,?? Ta denar bi vložili v zdravstvo Slovenije, za zdravljenje otrok Slovenije pa se pobiranju zamaški in prispevki, istočasno Ukrajinci se vozijo z avti višek cenovnog razreda po Slo in Jadranu, bez vinjet, pri zdravniku ni čakalnih dob in, in....
Vse je to ena velika orožarska mafija, na račun delavnog ljudstva.

. (ni preverjeno)

Mar se ne zavedate, da smo hlapci EU in o ničemer ne odločamo sami? Ta podpora NATU, nas drago stane! Podpiramo Ukrajino, kar nam bolj škodi kot koristi.

In reply to by Miki Mali (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Najslabše v zadnjih 30 letih kar se nam je zgodilo v povezavi z nekom iz tujine.

Gay is not OK (ni preverjeno)

NATO podpira ukrofašiste in uničuje Ukrajno, vse zaradi svojih interesov

.... ..... (ni preverjeno)

Ja, to je prava resnica. Zaradi te preklete zahrbtne politike, pa umirajo na bojišču nedolžni ljudje. Tudi mi lahko imamo slabo vest glede teh žrtev vojne!

In reply to by Gay is not OK (ni preverjeno)

Tuji vojaki na tuji (ni preverjeno)

zemlji moriju na mafijski nalog

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Rruik (ni preverjeno)

Skrajna Levica je bila za izstop iz Nato, ko so v vladi so tihi kot riti glede tega, še več tiho so ko kupujemo orožje. Ni vprašanje ali ga potrebujemo, vprašanje je načelnost in in laganje ljudem v obraz s strani skrajne Levice. Banda.

. (ni preverjeno)

Skrajna desnica je v tem smislu še večja banda, pokvarjena do skrajnosti!

In reply to by Rruik (ni preverjeno)

Lemdaa (ni preverjeno)

Hvala bogu da je kot je ta oblast. Če bi bila na oblasti skrajna desnica SDS bi že prostovoljno pošiljali naše vojake na fronto za Ukrajino kot "dober zgled".

In reply to by . (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Nič lepšega, nič bolj koristnega kot to, da bi celoten SDS transportirali na fronto. Življenje v SLO, bi postalo veliko lepše, predvsem pa mirno, brez sovraštva med ljudmi. Toda, pozabite na te sanje!

In reply to by Lemdaa (ni preverjeno)

h-rom (ni preverjeno)

Slovenci nadpovprečno skeptični do članstva v Natu, saj so že dvakrat bili na Ruski fronti, vedno tepeni, le kdo si želi ponovno tja ??

Ne zaupat Turkom (ni preverjeno)

hurriyet/gundem/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-ab-uyeliginin-onunu-acin-

Islamisti ne (ni preverjeno)

bi smeli biti u NATO

In reply to by Ne zaupat Turkom (ni preverjeno)

Jack00000 (ni preverjeno)

Mi smo itak hlapci EU, niti prdnit ne smemo, če nam to ne dovolijo v Bruslju. Pa to na vseh področjih,od likvidacije bank do kupovanja nafte... EU pa je hlapec ZDA, brez lastnega mnenja. Oni bodo drek zmešali,mi ga pa picali..Tako da itak brez veze to "javno mnenje"...

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne bi bilo slabo, če bi objavili koliko so nas stale "misije" v Afganistanu, kjer so naši inštruktorji vežbali vladno vojsko, ki je potem razpadla v dveh tednih.

Smrkci (ni preverjeno)

Amerika in nato napadata Rusijo z vsemi sredstvi, ki je Amerika skuhala tretjo svetovno vojno, kot vse ostale vojne do sedaj, prvo, drugo in sedaj tretjo ampak se svet ne zaveda da bo malo konec sveta zaradi amerikanec prekleti idioti.

Nujno moramo (ni preverjeno)

zapustiti NATO

In reply to by Smrkci (ni preverjeno)

Starejše novice