Foto: Bobo
Tadej Pogačar je z napadom na zaključni vzpon šeste etape prišel do desete zmage na Touru in prepolovil zaostanek za Jonasom Vingegardom. Komendčanu je zaploskal tudi Emmanuel Macron, slovenski as pa je zmago posvetil zaročenki Urški Žigart.

Marsikdo je menil, da je Tadej Pogačar po včerajšnji krizi na peti etapi že odpisan, a se slovenski šampion ni dal.

Le dan kasneje je v šesti etapi, ki je postregla s kar štiri tisoč višinskimi metri, dolgo potrpežljivo sledil tempu Jonasa Vingegarda in njegovih pomočnikov, po vstopu v zadnje tri kilometre pa na ciljnem vzponu na Cambasque silovito napadel še sam.

Danec, ki je osrednji tekmec za skupno zmago in po današnji etapi prvič tudi vodilni v skupnem seštevku, mu ob nenadnem pospešku ni uspel slediti. Pogačar je zaostanek za lanskim zmagovalcem dirke po Franciji prepolovil na 25 sekund.

»Ne bi dejal, da je to maščevanje, res pa je, da je današnja zmaga sladka. In da sem lahko nadoknadil nekaj zaostanka. Čutim nekaj olajšanja, zdaj se počutim precej bolje,« je nekaj minut po prečkanju ciljne črte dejal današnji zmagovalec.

Ob napadu Danca pomislil na včerajšnji scenarij

»Kdo pa ne bi bil zaskrbljen? Predstava, ki jo jo včeraj pokazal Jonas, je bila neverjetna. Ko je danes napadadel še na Tourmalet, sem pomisil: 'Sr*nje, če se bo zgodilo tako kot včeraj, lahko spakiramo torbe in gremo domov'. 

Na srečo sem imel danes dobre noge, lahko sem mu sledil na Tourmalet. Ko sem začutil, da je pravi trenutek, pa sem napadel. Vse skupaj pomeni olajšanje,« je priznal po deseti zmagi na dirki po Franciji.

Dobro razpoložen se je pošalil z besedami, da se po deseti zmagi podaja v lov na Marka Cavendisha, ki je s 34 zmagami sorekorder dirke po Franciji.

Pogačar se je z napadom v zadnjih treh kilometrih zavihtel na drugo mesto generalne razvrstitve, medtem ko je rumeno majico oblekel Jonas Vingegard. Danes beži za 25 sekund:

»Dejal bi, da je takšna razlika skoraj perfektna. Vse do zadnje etape bo boj izjemno napet.«

Zmago posvetil zaročenki

»Seveda zmago posvečam Urški, saj je včeraj ... danes je že doma, ne dirka več in mi je danes dala moči. Zmaga je za njo,« je še povedal Pogačar, ki je bil še dan prej zaskrbljen predvsem zaradi padca svoje zaročenke in ne zaostanka.

Ob koncu razgibanega in spektakularnega uvodnega tedna 21 etap dolge dirke sledi nekoliko lažja preizkušnja s ciljem v Bordeauxu, na kateri bi lahko na svoj račun prišli sprinterji ali kolesarji v pobegu.

Podoben scenarij se obeta tudi v soboto, konkurenti za najvišja mesta pa bodo znova v ospredju v nedeljo, ko kolesarje čaka 13-kilometrski vzpon La Font de l'Arbre s povprečno naklonino 7,7 odstotka.

V ponedeljek sledi prvi prosti dan na letošnji dirki.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Zidar (ni preverjeno)

Car !

gostek (ni preverjeno)

Urška je padla - a ne pada samo Roglič?

In reply to by Zidar (ni preverjeno)

Tvpok (ni preverjeno)

Kdo je to?

Gripa (ni preverjeno)

Meni je bilo po 5 etapi takoj jasno da jih Pogi malo preizkusa

vrag od vraga (ni preverjeno)

Po taki predstavi bi mu lahko zaploskala tudi naša predsednica, ne samo francoski predsednik.

PujsaPepa (ni preverjeno)

ceplenec smrdljive

trg zmage

Seveda je vse skupaj samo uvertura v Tour! Po svoje je Pogačar pokazal več od Danca, čeprav ima zaostanek.
Včeraj me je malce zaskrbelo, ko je Pogačar ostal brez ekipe. Po drugi strani je ekipa Jubo Visme hotela na hitro "dokrajčiti" našega asa, kar pa jim na Tourmalet ni uspelo. Preizkušena taktika, da na koncu tisti kilometer, dva... v klanec proba vleči še Van Aert je bila porazna, saj je v bistvu še dodatno samo utrudil svojega moštvenega kolega tudi na ravnem, kaj šele na vzponu. Hudo so precenili včerajšnjo pripravljenost svojega najboljšega tekmovalca, kateri je porabil kar precej nepotrebne moči, ko je Van Aert kot zmešan lovil tisto vodilno četverico. A ne poznajo svojih tekmovalcev: kar zmore Van Aert po ravnem in blagih vzponih, hupslih je navadno svetlobna leta pred ostalimi tekmovalci. Seveda pa je na hudih vzponih s svojimi 78 kg nekonkurenčen, na koncu ni več mogel vleči, niti pokriti hud napad Pogačarja.
Priznali Nizozemci napako ali ne, sam se bolj nagibam k misli, da bi počasnejši tempo štiri plus štiri, torej osmerice, ne glede na to, kdo bi na koncu zmagal prinesel vsaj to, da bi Vinegaard in Pogačar prikolesarila skupaj na cilj. Ampak... za računalnikom je vedno vedeti največ že pravilo, resnico pa ne bomo izvedeli nikoli.

Opazovalka (ni preverjeno)

Meni je pa najbolj vsec, da je po tekmi dejal da je zmagal za ursko. Ni tako napacen ta pogi, kakor ga nekateri pluvajo in navijajo zgolj za roglica.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

pogaćar ti vozi za sebe in ne za urško
Urška ode
a medalje bodo ostale tebi
Ti svetujem
mani ti Urško
za sebe se brigaj

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Starejše novice