Slika je simbolična.
Farmacevt Bojan Madjar je v oddaji Minute za zdravje podal napotke, s katerimi si lahko pomagamo pri lajšanju ali zdravljenju alergijskega rinitisa.

Narava se prebuja, z njo pa se povečuje tudi občutljivost na alergene snovi pri mnogih. Naš imunski sistem se v nekaterih primerih odzove pretirano aktivno, sploh pri alergijah, saj takrat dela okrepljeno in reagira na substance, ki pri nekaterih ljudeh povzročajo preobčutljivost.

Alergijski rinitis je vnetje nosne sluznice zaradi preobčutljivosti na alergene v okolju in lahko močno okrni kakovost življenja prizadetemu posamezniku, saj vpliva na njegovo koncentracijo ter povzroča utrujenost in motnje spanja. 

Simptomi, ki jih povzroča alergijski rinitis

Simptomi oziroma znaki, ki se ob bolezni običajno pojavljajo, so ponavljajoče se kihanje, obilen izcedek iz nosu ali zamašenost nosu, izguba vonja, glavoboli, bolečine v ušesih, rdeče in otečene oči, ki srbijo in se izdatno solzijo, prisotni pa so lahko tudi utrujenost, zaspanost in slabo počutje.

Najpogostejšo obliko zdravljenja predstavljajo tablete

Za zdravljenje alergiskega rinitisa lahko uporabljamo različna zdravila v različnih farmacevtskih oblikah. V obliki tablet običajno zaužijemo zdravila, ki kot učinkovino vsebujejo enega od antihistaminikov

Antihistaminik je učinkovina, ki preprečuje ali zmanjšuje biološki učinek histamina v organizmu.

Starejši izmed teh so imeli posebno lastnost, da so lahko prehajali v možgane in zaradi tega pogosto povzročali zaspanost. Novejši antihistaminiki imajo možnost prehajanja v možgane precej omejeno, zato tudi redko povzročajo zaspanost. Iz tega razloga več ni priporočljivo striktno jemanje zvečer, ampak se jih lahko zaužije v katerem koli delu dneva. En odmerek dnevno je praviloma optimalen za učinek.

Včasih pa se kljub temu zgodi, da kdo ob zdravljenju z novejšimi antihistaminiki opaža zaspanost. Takim posameznikom se svetuje odmerjanje zdravila zvečer

Kljub temu da tako zdravilo zaužijemo skozi usta, učinek praviloma zaznamo hitro (v eni uri). Ta zdravila blažijo tudi težave z očmi (srbenje, solzenje), ki so pogosto sočasno prisotne, niso pa uspešna ob zamašenem nosu.

Na voljo pa je tudi zdravilo v obliki tablet, ki poleg antihistaminika vsebuje simpatikomimetik (pseudoefedrin), učinkovino, ki deluje kot nosni kongestiv, kar pomeni da odpre nosne prehode in olajša dihanje skozi nos.

Čeprav je zdravilo možno dobiti brez recepta, je priporočljivo, da se posameznik pred nakupom posvetuje v lekarni, saj določene osebe ‒ na primer tiste s povišanim krvnim tlakom ali drugimi srčno-žilnimi boleznimi, zvišanim očesnim tlakom, čezmerno dejavno žlezo ščitnico, osebe, ki imajo težave z odvajanjem seča ali zaporo sečil ‒ zdravila ne smejo jemati.

Za najmlajše priporočljivi sirupi

Za otroke, predvsem mlajše, tablete niso primerne, zato so za njih na voljo sirupi, peroralne suspenzije oziroma raztopine, ki jih odmerjamo s priloženo žličko ali brizgo.

Nekatere od teh oblik zdravil, na primer sirupi in peroralne suspenzije oziroma raztopine, so uporabne le določen čas po prvem odprtju, zato moramo zmeraj preveriti, do kdaj je zdravilo uporabno (ali do izteka navedenega roka uporabnosti ali določen čas po prvem odprtju).

Tegobe si je možno lajšati tudi s kapljicami in pršili

Pri alergijskem rinitisu prevladujejo nosni simptomi, za lajšanje katerih pogosto uporabljamo kapljice ali pršila za nos. Pred uporabo kapljic za nos moramo dobro očistiti obe nosnici, najbolje s fiziološko raztopino v obliki kapljic ali pršila.

Kapljice v nos apliciramo ležé, s čimer preprečimo iztekanje tekočine v usta. Za starejše osebe je zaradi potrebnega premikanja glave priporočljivejše dajanje kapljic sedé.

Po aplikaciji predpisanega števila kapljic počakamo nekaj trenutkov. Glavo je priporočljivo čez 30 sekund premakniti v najmanj tri različne smeri ‒ levo, desno, naprej, nazaj ‒ da se lahko tekočina enakomerno razporedi po nosni votlini.

Uporaba nosnih pršil je praviloma enostavnejša. Če gre za zdravilo v obliki suspenzije, ga moramo pred uporabo pretresti. Pred prvo uporabo pršila za nos je potrebno sprostiti nekaj zdravila iz pršilke v zrak, in sicer tako, da nastavek nekajkrat potisnemo navzdol, pri čemer se mora pokazati fino razpršena meglica.

Zdravilo v obliki pršila apliciramo tako, da glavo nagnemo nekoliko naprej, toliko, da vidimo prste na nogah. Z desno roko namestimo nastavek v levo nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni. Nastavek potisnemo navzdol, da se sprosti odmerek, in ob razpršitvi zdravila nežno vdihnemo skozi nosnico.

Nato z levo roko nastavek namestimo v desno nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni. Odmerek sprostimo in ga vdihnemo. Po uporabi nastavek obrišemo s čistim robčkom in ga zapremo z zaporko.

Včasih je za »pravi« učinek potrebno počakati nekaj dni

Pri uporabi zdravil v obliki nosnega pršila, ki kot učinkovino vsebuje kortikosteroid, je potrebno upoštevati dejstvo, da se optimalni učinek pokaže po nekajdnevni uporabi. Ob aplikaciji je potrebno nosni nastavek usmeriti stran od nosnega septuma, s čimer zmanjšamo pojavnost nekaterih neželenih učinkov (npr. perforacije septuma).

Pršilo s kortikosteroidom deluje proti vnetju in tako odpravlja vse simptome alergijskega rinitisa, saj blaži tudi težave z očmi, a ob nepravilni uporabi lahko pride do krvavitev iz nosu. 

Nosne dekongestive (v obliki kapljic ali pršil) uporabljamo le omejen čas (od pet do sedem dni), da se izognemo povratnemu rinitisu in izsušenosti nosne sluznice.

Priporočljiva uporaba fiziološke raztopine 

Priporočamo tudi uporabo fiziološke raztopine v obliki kapljic ali pršila za nos, in sicer pred aplikacijo zdravil za nanos na nosno sluznico (npr. pršila z dekongestivom ali kortikosteroidom). Fiziološko raztopino pa lahko uporabljamo tudi tekom dneva, saj z njeno pomočjo speremo alergene iz nosne sluznice in tudi na ta način pomagamo pri blaženju simptomov.

Poskrbimo tudi za oči

Očesne simptome pomagajo blažiti kapljice za oči, ki vsebujejo protialergijske učinkovine. Te kapljice ponavadi apliciramo enkrat do trikrat dnevno, in to po eno kapljico v vsako oko. Pred dajanjem kapljic v oko si roke skrbno umijemo.

V vseh primerih s prsti ene roke povlečemo spodnjo veko navzdol, pogledamo navzgor in kanemo eno kapljico v notranji kot očesa. Nekajkrat pomežiknemo, pri tem pa imamo glavo ves čas nagnjeno nazaj. Če imamo težave z ravnotežjem, se lahko uležemo. Po nanašanju nekajkrat pomežiknemo.

Pri nanašanju na očesno površino moramo biti pozorni, da se s konico vsebnika ali tube ne dotaknemo očesa, vek ali trepalnic. S tem tvegamo možnost okužb (predvsem pri večodmernih pripravkih brez konzervansa) in/ali poškodbo roženice. Vsebnike po uporabi takoj dobro zaprimo. Na vsakem vsebniku ali zunanji ovojnini (škatla) je naveden rok uporabnosti, ki ga je potrebno striktno upoštevati. Ob tem moramo vzeti v obzir, da je uporabnost omejena tudi s prvim odprtjem vsebnika. 

Načeloma jih smemo po prvem odprtju uporabljati od nekaj tednov do nekaj mesecev. Izjema so enoodmerni pripravki, ki jih po uporabi zavržemo. Čeprav se rok uporabnosti ni iztekel, po predpisanem času po prvem odprtju vsebnika pripravka ne uporabljamo več.

Pozornost treba posvetiti tudi navodilom za uporabo

Informacije o uporabi zdravil so obvezen dodatek vsakemu zdravilu, napisane pa so v priloženem navodilu za uporabo. Pomembna navodila ob izdaji posredujejo farmacevtski strokovni delavci, ki so pravi naslov za vsa vprašanja ob morebitnih dvomih.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alergije (nepreverjen)

Naucite se razliko med senenim nahodom in alergijskim rinitisom.

Medibrundk (nepreverjen)

Zdrkaj si ga v nos

Starejše novice