V naselju Sveti Lovrenc se je včeraj, nekaj pred 13. uro, zgodila velika tragedija. Otroka, starega niti dve leti, so pred domačo hišo pustili v vročem avtomobilu. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega in nudenju prve pomoči fantka niso uspeli rešiti.

Tragični dogodek v majhnem naselju Sveti Lovrenc je za celotno občino Prebold in Slovenijo velik šok, ki je pretresel tudi tamkajšnjega župana.

»Dejstvo je, da so občanke in občani pretreseni ob tem, kaj se je zgodilo, to je vsekakor tragedija, ki se ne bi smela zgoditi,« je dejal Marko Repnik, župan občine Prebold.

Župan poudarja, da so odrasli in starši tisti, ki morajo biti bolj zbrani in morajo zagotoviti, da se takšne stvari ne bodo dogajale, to je naša odgovornost.

»Skrb je tista, na katero bomo morali dati večji poudarek, sploh v teh dneh vročine in mislim, da mora vsak malo bolj razmišljati o tem.«

Tako pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kot pri agenciji za varnost prometa opozarjajo, da v avtu ne puščamo nikogar. 

Telesna temperatura otroka narašča tri- do petkrat hitreje. Če to damo na osnovo hitro naraščajoče temperature v vozilu in imamo zunaj 26 stopinj, je v desetih minutah v vozilu 32 stopinj, v pol ure 45.

Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da so posebej ogrožene ranljive skupine, starejši ljudje in tudi otroci, ki še nimajo tako dobro razvitega termoregulacijskega sistema.

Žleze znojnice ne delujejo tako dobro kot pri odraslih. Prav tako imajo manjšo površino telesa, glede na volumen, zato je pregrevanje veliko hitrejše.

Malo odprto okno ali predhodno hlajenje s klimatsko napravo enostavno ne more preprečiti hitrega segrevanja avtomobila, ki lahko že po nekaj minutah deluje kot vročinska past. 

Simona Felser, direktorica Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, opozarja, da že vrsto let skozi preventivno akcijo Varno v poletje poudarjajo ravno ta priporočila, napotke, kako ravnati v poletnem času, ko smo zaradi daljših potovanj in vročine lahko še bolj utrujeni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tovrstnih primerih, kot je bil včerajšnji, poziva k klicu na 112, saj lahko nato reševalec hitro posreduje in klicatelju poda ustrezne napotke. Perčič pa dodaja tudi, da res morda vsi mislimo, da je nemogoče, da bi se to lahko zgodilo nam, zato ne obsojajmo, raje pomagajmo. 

Oba starša preminulega otroka sta bila kmalu po dogodku pridržana, celjski policisti pa bodo več podrobnosti o primeru razkrili jutri.

Komentarji (12)

tuncika

Po smrti otroka v razgretem avtomobilu v Sv. Lovrencu so se pojavile govorice, da naj bi se mama otroka in njen partner, ki sta že pridržana zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, pečala z nedovoljenimi substancami. Anonimni uporabniki družbenih omrežij na primer pišejo: »Ta dogodek se je zgodil le nekaj metrov stran od nas in jaz krivim sistem naše države. Mama in vsi, ki živijo v tej skupščini, so narkomani, pa jih ni nikoli CSD vzel pod nadzor.«

Realnoo,. (ni preverjeno)

Gledam kako vzorno urejeni vrt imajo
nikjer plevela

In reply to by tuncika

Bravooooo... (ni preverjeno)

Največje zlo na svetu je prav NOVINARSTVO.
Za lepi denar pišejo kar hočejo in to samo slabe stvari samo da pumpajo že tako zbegano prebivalstvo.

In reply to by tuncika

fdsfdsfdfsd (ni preverjeno)

Ni prvi ne zadnji.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Na 24 ur so zapisali, da naj bi to žensko, mamo od pokojnega otroka in njenega partnerja policija že večkrat obravnavala za različna kazniva dejanja.

Tudi premoženjska.

Zato se mi zastavlja vprašanje, kaj če je ubogi otrok mogoče bil življenjsko zavarovan in namerno nameščen v avtu na soncu.

Pri takih se nikoli ne ve česa vse so zmožni.

Mura je večna (ni preverjeno)

v tistem konci slovenije si pa ja roke vstran žagajo
Tu mi nekaj smrdi
Kakšni občani takšen župan

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Kaj tam delajo?
ma ne!

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

KA ZDAJ TE NA TAU TRAGEDIJO OBJAVILI 10 CLANKOV?

VERJETNO SE VAN VSE SMIGE OD ZADOVOLSTVA!!!

jaz tudi (ni preverjeno)

Ta skrajno žaljivi sobota info bi trebalo zapreti.Gnoj.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

zapreti Gnoj
je
tvoja mama

In reply to by jaz tudi (ni preverjeno)

Bogme res (ni preverjeno)

Kaksa norost sce vrt slikajo pa okoli odijo novinari ko norci. Nic se nede spremenilo tudi ce celo rodbino sliknete.
Z clankami pa se itak pretiravle. V prvi objavi je tak ponavadi vse napisano.vse drugo nakladanje je odvec

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

pa objavili so kaj je župan rekel
Jutri bodo objavili
kaj je šolski kuhar rekel
pojutrišnjem
pa bodo objavili
kaj je Suljo Nateguzovič rekel

In reply to by Bogme res (ni preverjeno)

Starejše novice