Foto: Peter Dominko
Odločitev, da se Hotizo, Grad in Tromejnik izključi iz Pomurske nogometne lige, je v prejšnjem tednu dvignila precej prahu. Pri trojici klubov se z odločitvijo očitno še niso sprijaznili, v igri naj bi bila tudi odškodninska tožba.

Izvršna odbora Medobčinske nogometne zveze Lendava in Murska Sobota sta pred dnevi sprejela sklep, da NK Hotiza, NK Grad in NK Tromejnik v sezoni 2023/24 ne bodo nastopali v Pomurski nogometni ligi.

Gre za odločitev, ki je bila sprejeta na podlagi propozicij tekmovanja, ki velevajo, da morajo klubi Pomurske nogometne lige v sezoni nastopati tudi s predpisanim številom mlajših nogometnih selekcij.

Pri izključenih klubih se z odločitvijo izvršnih odborov obeh medobčinskih zvez še vedno niso sprijaznili. Še več, po informacijah, ki krožijo v nogometnih krogih, naj bi družno napovedali pritožbo pri pristojnih organih. 

Čeprav bojda ne oporekajo kazni, naj bi jih zmotilo to, da vsi klubi po njihovi oceni niso bili obravnavani na enak način. Pri trojici izključenih klubov naj bi trdili, da se je nekaterim konkurentom pogledalo skozi prste, zato naj bi razmišljali tudi o odškodninsko tožbi.

Pravila so jasna

»IO MNZ Murska Sobota in IO MNZ Lendava sta v mesecu juliju 2022 sprejela Propozicije Pomurske nogometne lige za TL 2022/23, ki so jih vsi klubi PNL prejeli 6. julija 2022. Dokument je javno objavljen na spletni strani MNZ Lendava in so z njim seznanjeni vsi klubi. 

Deveti člen Propozicij pravi, da mora klub, ki nastopa v PNL, v tekmovalnem letu obvezno v prvenstvu MNZ ali višjem rangu tekmovanja (NZS) nastopati z mladinci U19, ali kadeti U17, ali U15 in še najmanj dvema ekipama izmed kategorij U13, U11, U9, U7. Skupno najmanj s tremi ekipami mlajših kategorij.

Deveti člen propozicij PNL: 
Klub, ki nastopa v PNL, mora v tekmovalnem letu obvezno v prvenstvu MNZ ali višjem rangu tekmovanja (NZS) nastopati z mladinci U19, ali kadeti U17, ali U15 in še najmanj dvema ekipama izmed kategorij U13, U11, U9, U7. Skupno najmanj s tremi ekipami mlajših kategorij. V kolikor klub v tekoči sezoni odstopi od tekmovanja z mlajšimi kategorijami in tako v celoti ne izpolnjuje kriterijev za nastopanje v PNL, se v novi tekmovalni sezoni, ne glede na uvrstitev, ne uvrsti v PNL.

IO MNZ Lendava in IO MNZ Lendava sta po koncu tekmovalne sezone sprejela sklepe, da se ekipe, ki niso izpolnile pogojev glede nastopa mlajših selekcij v sezoni 2022/23, v sezoni 2023/24 ne uvrstijo v PNL. Na seji koordinacije PNL je bilo ugotovljeno, da NK Hotiza, NK Tromejnik Montpreis in NK Grad v tekmovalni sezoni 2022/23 niso izpolnili kriterija nastopanja in odigravanja tekem s skupno najmanj tremi ekipami mlajših selekcij. Na osnovi sprejetih sklepov IO MNZ Lendava in IO MNZ Murska Sobota je vodstvo tekmovanja omenjenim klubom izdalo naslednji sklep:

Na podlagi vseh dejstev, ugotovljenih v postopku, Propozicij PNL in Tekmovalnega pravilnika NZS, se ne glede na uvrstitev, ne uvrstijo v Pomursko nogometno ligo v TL 2023/24, NK Hotiza, NK Tromejnik Montpreis in NK Grad,« so v minulem tednu za Sobotainfo pojasnili pri MNZ Lendava, ki je v letošnji sezoni vodila tekmovanje v Pomurski nogometni ligi.

Hotiza, ki je s člansko ekipo osvojila Pomursko nogometno ligo, se je v letošnji sezoni prijavila za nastop v ligi MNZ Lendava U15, a selekcija ni odigrala niti ene tekme. Prvaki so v tekmovanjih MNZ Lendava nastopali le s selekcijama U9 in U7.

Grad je v letošnji sezoni tekmoval s selekcijo U15, ki pa je odigrala le deset tekem, U13, U11 in U7, Tromejnik pa s selekcijami U9, U11 in U17, a je kadetska ekipa do konca maja odigrala manj srečanj kot večina ligaških konkurentov, saj je bilo precej tekem Tromejnika prestavljenih.

Kakšna bo prihodnost Pomurske nogometne lige?

Ob napovedih o pritožbah in odškodninskih tožbah se marsikdo sprašuje, kakšna bo bodočost Pomurske nogometne lige. Praktično nemogoče je pričakovati, da bi organi v MNZ Lendava in Murska Sobota izključeno trojico naknadno vrnili v Pomursko nogometno ligo.

Po nekaterih informacijah iz vrst sodelujočih klubov so bila vodstva pomurskih ligašev o propozicijah tekmovanja in izpolnjevanju že omenjenega devetega člena znova opozorjena med zimo. Skozi sezono je tako nekaj klubov uredilo razmere v mladinskih selekcijah, ne tudi vsi. So pa bili s pravili vsi seznanjeni že poleti, zato je težko govoriti o tem, da se je komurkoli pogledalo skozi prste. 

Ob tem je pomembno izpostaviti še nekaj. Ne glede na vse nižje število otrok, njihovo (ne)zainteresiranost za športno udejstvovanje in posledice epidemije koronavirusa, se je potrebno zavedati, da predpisi o mladinskem nogometu niso sprejeti le zaradi tega, da se jih zapiše na list papirja. 

Nenazadnje je tudi v Prekmurju v zadnjih letih z delovanjem prenehalo nekaj klubov, le kakšna pa bi bila nogometna prihodnost, če klubi povsem zanemarili področje mladinskega nogometa? Marsikdo se očitno še vedno ne zaveda, da so prav mlajše selekcije temelj in ogrodje nogometa. Nadobudneži, ki danes nastopajo za selekcijo U10, čez 15 let ali pa še prej tvorili okostje ekip Pomurske nogometne lige.

Kakšna bo usoda Pomurske nogometne lige v sezoni 2023/24? O Že v kratkem bo jasno, kdo vse bo oddal prijavo za nastop v prihajajoči sezoni, rok za prijave se izteče jutri, 16. junija. Izvršna odbora MNZ Lendava in MNZ Murska Sobota bosta sestavo lige potrdila predvidoma v začetku julija.

Kot izhaja iz propozicij tekmovanja, bo liga v sezoni 2023/24 štela dva kluba manj kot v pravkar končani sezoni, ko je v njej nastopalo 16 ekip.

Komentarji (13)

Sobočanec 75 (ni preverjeno)

Če so napisana pravila, se jih je potrebno držati in upoštevati, ne pa da se vedemo kot na divjem zahodu.

gost81 (ni preverjeno)

Točno tak, pravila je treba spoštovati, ne vem kaj se imajo sploh pritoževati. Če noben klub ne bo imel selekcije potem se lahko vprašamo kdo bo za par let igral nogomet .

In reply to by Sobočanec 75 (ni preverjeno)

ododo (ni preverjeno)

povej to tem in prešnjim ki so na oblasti. pravila si išejo sami. vse se lahko spremeni, če tako želijo in je komu od njih v korist, samo ko gre za tebe, se je treba držati pravil

In reply to by Sobočanec 75 (ni preverjeno)

Yyyyyy (ni preverjeno)

Tisti keri mamo mladino bi delali za tiste ki nimajo mrš.

In reply to by ododo (ni preverjeno)

gost81 (ni preverjeno)

pravila so bila jasno podana pred začetkom prvenstva, zdaj če se nekdo tega ni upošteval pa sledijo sankcije ki so pravtako bile zapisane v pravilniku. Hotiza je prijavila ekipo v upanju češ prijavili bomo, igrali pa ne , saj ne bo nobene sankcije.

In reply to by ododo (ni preverjeno)

10. marec (ni preverjeno)

Če imajo denar za člansko ekipo naj ga najdejo tudi za mlajše selekcije. V omenjenih klubih razen redkih vsi dobijo nek ,, đeparac,,. Kakšen je sploh smisel obstoj kluba, če nima podmladka??? V vsakem statutu društva je vzgoja mladega kadra...... za rekreacijo lahko igrajo v MNL MS oziroma MNL Lendava...

. (ni preverjeno)

Ma dajte no nej je se čarno bejlo. Dejstvo je ka mladine nega zadosta ka bi sestavili ekipo, je pa rejsan ka je klubov ogromno pa se tou razprši in posledično mladih nega.

xgxgx (ni preverjeno)

In kaj bi ti, da drugi klubi delajo za vas , dovolj klubov je, da priskrbijo mladino vi pa nočete samo korist bi radi, na goričkem Imate dosti mladih samo zakaj se bi z njimi JEBALI . ZVEZA NE NOSI ŽENSKIH KRIL IN TO NAJ DOKAŽEJO . VSI TRIJE BI LAHKO IMELI DOVOLJ SELEKCIJ PA VERJETNO NISTE SPOSOBNI....................................................................ENI klubi odite v VERŽEJ po mladino z penezi samo ka svoje potrebe zakrpate ....

In reply to by . (ni preverjeno)

Interista (ni preverjeno)

V Veržej hodijo po svoje domače dečke, ker brez njih nemrejo igrati v tej PNL. Začaran krog, saj tudi v Veržeji ne igrajo samo domačini

In reply to by xgxgx (ni preverjeno)

Interista (ni preverjeno)

V Veržej hodijo po svoje domače dečke, ker brez njih nemrejo igrati v tej PNL. Začaran krog, saj tudi v Veržeji ne igrajo samo domačini

In reply to by xgxgx (ni preverjeno)

Šavel (ni preverjeno)

Če jih nebi trenejrali Veržeji bi bili nesposobni za P.L. Keri pa majo MLADINCE V P.L. ali 2 ligi.

In reply to by Interista (ni preverjeno)

Cokal (ni preverjeno)

Ma ne ligo nareti brez obveznosti do mladih MNZ KAJ ČAKAŠ ZA PAR LET TE ŠPILALI VIJ NA MNZ MED SEBOV.

Pravilnik (ni preverjeno)

Liga brez obveznosti je 1. medobčinska Lendava pa verjetno 2. Soboška, tak ka lejko vsi keri nemajo selekcij tam nastopajo. Ta poteza mnz-ja da forsira delo z mladimi je spoštovanja vredna ker če ne bo tega, bodo lahko res ti na mnz-jih igrali med sabo.

In reply to by Cokal (ni preverjeno)

Starejše novice