Slika je simbolična.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je obvestilo, da niso prejeli nobene ponudbe za izvedbo letalske obrambe pred točo.

V Sloveniji je nevarnost pojava neurij s točo velika. Neurja vsako leto najbolj prizadenejo kmetovalce, ki zaradi uničenih pridelkov navadno potrebujejo tudi pomoč države.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 9. marca 2023 objavilo javno naročilo ia Izvajanje aktivnosti potrebnih za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju Sevrovzhodne Slovenije v letu 2023 z letalsko obrambo pred točo, do roka pa niso prijeli nobene ponudbe.

Ministrstvo je včeraj, 21. marca 2023 pozvalo občine za posredovanje pooblastil za ponovno izvedno skupnega javnega naročila, rok za oddajo pooblastil pa je do 30. marca 2023.

Toča, ki je klestila lansko leto, je najbolj prizadela kmetovalce

Nevihte s točo se v Sloveniji pojavijo vsako leto večkrat. Toča navadno pusti škodo na pridelkih, pogosto pa močan veter škodo samo še poveča.

Lansko leto je v začetku meseca julija neurje v večjem delu države, tudi na severovzhodu pustilo veliko škodo. Že pred velikim julijskim neurjem pa je toča klestila v mesecu maju in juniju.

Najbolj je prizadela območja Pomurja, Bele krajine, Maribora, Dolenjske in Posavja, škodo pa so utrpeli trajni nasadi, vinska trta, žita, koruza, vrtnine, hmelj, travinja in oljne buče.

Poškodbe so bile zelo različne, gibale pa so se od 50 do 100 odstotkov, predvsem na koruzi in travinju.

Kmetovalci nezadovoljni z zavlačevanjem ministrstva, neurja so lahko hitro prisotna

Franc Küčan, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Küčan je v pogovoru za Sobotainfo izrazil nezadovoljstvo nad obrambo proti toči, opozoril je tudi, da je lansko leto prva toča klestila že meseca aprila.

»Že več časa, dve, tri leta opozarjamo, da ministrstvo žal zavlačuje. Velikokrat se o teh zadevah začnejo pogovarjati že na polovici neurne sezone. Lansko leto je bila prva toča že aprila, do takrat ministrstvo še ni dalo soglasja in odredbe, da bi vlada to sprejela.« je opozoril Küčan.

Küčan je dodal, da so kmetje v veliki negotovosti, saj se dostikrat zgodi, da toča klesti prehitro, kmetje pa si še ne uspejo urediti zavarovanja.

Neurja so lahko hitro prisotna: »Žal imamo v Sloveniji dosti različnih mnenj, ali je protitočna zaščita rentabilna ali ni, ali je kvalitetna ali ni, in ali je celo škodljiva. So plusi in minusi, vendar pa se temperature že višajo in neurja so lahko hitro prisotna.«

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
negativci (nepreverjen)

samo nekšne negativne novice 24/7. nega nič veseloga v prekmurje? malo se potrüjdite "novinarji"
Btw: Toče nede letos!

realnooo (nepreverjen)

FEJK MEDIJ , FUUUUJJJJ....VSE ZA KLIKE

??? (nepreverjen)

Si priso iz zapretoga oddelka nazaj? Pa pa shizofrenija v mlati??

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Penzlin (nepreverjen)

Od tej države tak nikaj nega!
Če nebi bilou avstrijcof kere škropijo okrog svoje meje,.... bi itak bilij brez vsega. Tak ka fala lejpa Avstrija!
Od tej naše bouge države tak nega nikaj pričakuvate samo gejmate znajo.

haklen (nepreverjen)

boli me fasunga

Heeh (nepreverjen)

Nan resno hasni ka mamo Prekmurko Ireno za ministrico! Ona se redno pobriga za nas :)

Tecumseh (nepreverjen)

Dvomim, da je ona sploh kaj kriva? Po svoje tudi vlada, pa prejšnja, pa...
Enostavno imamo za vse nakupe, za vse posle nad toliko in toliko evri, zahtevan javni razpis.
In smo tam: ali je ponudba previsoka, ali je razpis nejasen, prilagojen, pa se potem vsak pritoži, ali... med postopkom spremenijo pogoje, pa smo spet tam!
Smo pač nezaupljivi eden do drugega, stranka do stranke, pri teh razpisih je vpetih toliko ljudi, da ni čudno, da se velikokrat kaj sfiži! Kljub vsemu nadzoru je na veliko prisotna v nekaterih primerih korupcija in kako naj potem kaj uspe? Če bodo kje kupovali za celo državo "srat" papir bo prav tako vse narobe.
Do novembra se že dogovorijo?

In reply to by Heeh (nepreverjen)

G6yjjf (nepreverjen)

Pa ka vi mislite ka do 20 30 let nazaj tudi letala meli ka ebi slucajno strela vdarila? Tak smo inzsulerane pa v vatico oviti ka prvic kak spadnemo se steremo. Svasta naj sekere letije

Gees (nepreverjen)

Ce bi kmetje napnoli bi 100 procentov dobili protitocno obrambo ! Ide pa se jim za odskodnine, ne pase jim ce sonce sije , al pa dez pada , zivimo pac v izkoriscevalski družbi , v steroj najebejo edino delavci ( novodobni suznji) ostala gospoda pa namesto da bi delala samo izsiljuje za denar .

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Kaj ste res tak nepismeni, da ne razumete kaj piše.

Ministrstvo je objavilo razpis, ampak se do sedaj še ni nihče prijavil.

Ne morejo nekoga prisiliti, da bo v nevihti letal okrog.

Tecumseh (nepreverjen)

Saj... verjetno so v samem razpisu takšni pogoji, da res ne morejo nekoga "prisiliti" da se bo javil in letal v nevihti okrog, kakor si napisal.
Brez skrbi, razpis bodo seveda ponovili, pogoje omilili, ampak ko pride do odobritve pa bo res že november!

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To protitočno obrambo ne more izvajati kdorkoli. Tu moraš nabaviti drago specialno opremo, ka boš se prijavo na razpis. Če pa delo ne dobiš ka boš te z velkim dugom. Blesavci ne razmijo ka to nemreš organizirati z javnimi razpisi. Avion je nej bager, ka z njim lejko kopaš kjerkoli.

vagabund (nepreverjen)

Ka pa te ta goričanka čorava Šinkojeva ? Tako so jo eni opevali sedaj pa nič od njenega ministrovanja ni haska .Aha tam je samo zaradi dobre plače

kuma (nepreverjen)

Za kaj mij moramo biti odvisni od Mariborskega centra proti toči ? Imamo letališče imamo pilote in letalo nabaviti in konec .Oni vedno priletijo v naš konec ko toča že sklesti

. (nepreverjen)

Sakši lejko zavaruje pridelek pri zavarovalnici, dobijo subvencije dobijo nepovratna sredstva pa ka bi še radi?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice