Slika je simbolična.
Izdana so bila Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine, občina vam lahko med drugim prepove tudi večbarvno fasado.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sklopu državnega prostorskega reda skupaj s Skupnostjo občin Slovenije izdalo Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine.

»Podobe mest, naselij in krajine, ki se odražajo v tipologiji, strukturi, obliki, barvi, svetlobi, zračnosti, materialih, vonjavah in hrupu, dajejo pomemben pečat prostoru, v katerem bivamo, delamo, potujemo in preživljamo prosti čas,« je v priporočilih zapisal Uroš Bežan, minister za naravne vire in prostor.

Občine lahko torej sprejemajo odlok o urejanju naselij in krajine, v katerem lahko prepovejo večbarvne fasade, odločijo, iz kakšnega materiala in kakšne oblike je lahko dvoriščna ograja, kakšna je lahko letna kuhinja in drvarnica ter podobno.

»Podobo naših mest in krajev kazijo kričeče barve fasad, neskladne in iznakažene hiše ter vsiljivi oglaševalski objekti«

Arhitekt Janez Koželj je zapisal, da podobo naših mest, krajev in odprte krajine po vseh slovenskih regijah vse bolj kazijo ruševine, podrtije, neskladne in iznakažene hiše, moteči kamnolomi, vsiljivi oglaševalski objekti in kričeče barve fasad.

»Vidni nered v prostoru narašča zaradi pomanjkanja politične in ponekod tudi strokovne volje, nedodelane pravne podlage zakonskih instrumentov in neenotna ukrepanja,« je dodal v priporočilu.

Priročnik je namenjen občinam, prostorskim načrtovalcem, urbanistom, arhitektom, krajinskim arhitektom ter drugim deležnikom s področja urejanja prostora, ki se ukvarjajo z vprašanji o urejenosti naselij in krajine.

Občine lahko prepovejo zasteklitev balkona in določene naprave za sušenje perila

Občine lahko glede na razmere določijo, v katere od posegov bodo z odlokom posegale, zelo natančno lahko tudi predpišejo, kakšne so lahko fasade, terase, strehe, garaže, drvarnice, letne kuhinje, ograje in podobno.

Med drugim lahko občine prepovejo nedopustne fasadne elemente, kot so kiparska plastika, ornamenti izveski in podobno. Prepovejo lahko zasteklitev oziroma podobne gradbene posege na balkonu, določene naprave za sušenje perila, balkonsko pohištvo, zapiranje balkonske plošče in podobno.

Ne zidanim in drugim masivnim medsosedskim ograjam

V enem izmed osnutkov, ki je predstavljen v dokumentu, lahko razberemo, da so lahko medsosedske ograje narejene samo iz strnjeno nasajenega grmičevja, nizkega drevja, ali lahke lesene ograje. Zidane in druge masivne ograje niso dopustne.

Za žive meje se praviloma lahko uporabljajo avtohtone sorte drevnine, usmeritev letev pri lahkih lesenih ograjah mora biti pokončna, razmik med njimi pa do polovice širine letve. V primeru obcestne ograje je lahko razmik med letvami tudi ožji.

Lahke kovinske ali žične ograje so dopustne v območjih, ki ne vplivajo na arhitekturno in krajinsko podobo naselja. Priporočena višina ograje je 1,2 metra, ne sme pa presegati 1,5 metra vključno z opornim zidom.

V občini Moravske Toplice izvedli barvno študijo vseh 28 naselij

V priporočilih so med drugim izpostavili občino Moravske Toplice, glavne ugotovitve pa so bile, da se občinska uprava zaveda pomena urejenosti naselij in krajine, saj ima območje povišane možnosti za razvoj turističnih dejavnosti.

Izvedena je bila barvna študija fasad za vseh 28 naselij v občini, namen analize pa je bil prepoznati prevladujoč kolorit posameznega naselja.

Posebno pozornost so namenili popisu večjih odklonov oziroma odstopanj, ki negativno vplivajo na urejenost naselij in njihovo podobo.

Komentarji (80)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Ghost (ni preverjeno)

Naj nam še z odlokom doličijo kakšen srat papir moramo uporabljat..

Mc Donalds (ni preverjeno)

Kda se voziš po Goričkon (pa tudi drugje) vidiš svašta od naštetega v članku. Kar dobesedno kazi in razvrednoti pokrajino. Ne priporočila, ne občine; za vsako slovensko pokrajino bi moral biti zakonsko predpisan gabarit. Arhitekt bi se ga moral držati in inšpekcija bi nadzirala gradbene posege. Goričko je lepa pokrajina, kot Toskana; ima pa obupno grde hiše!

In reply to by Ghost (ni preverjeno)

RES (ni preverjeno)

Pravilno razmišljanje. Zakonsko urediti zadevo. Ne vem, zakaj se nekaterim komentatorjem dovoli objavljanje nesramnih, neresnih in skrajno primitivnih komentarjev.

In reply to by Mc Donalds (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Kot kaže, je vse manj takih, ki razumejo pravilno razmišljanje. Primitivnih komentarjev pa je itak več kot preveč. Žal ni malo takih, ki jim je urejenost okolja in arhitektonski izgled, deseta briga. Že davno bi morali to zakonsko urediti. Vse kar si kdo izmisli, pač ne more biti dovoljeno.

In reply to by RES (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

sereš tele mamino

In reply to by 69 (ni preverjeno)

kisilak (ni preverjeno)

Je to konec za zidane in druge med sosedske ograje, pa tudi za večbarvne fasade? Vse mora biti jedno obrazno, kje si svoboda ??

In reply to by Ghost (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

V kratkem bo dovoljeno uporabljati le še smirkov papir za WC, kar je predlagala že bivša Janezova vlada.

In reply to by Ghost (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ampak bivša Janezova vlada je izdala dekret da se lahko med sabo porivajo samo člani komunajzeskih družin
in to zato da bo v Sloveniji čimveč debilov
in ti debili ne bodo več volili levakov
Ta Janez Janša je pravi strateg

In reply to by 45 (ni preverjeno)

Pozor Turki !! (ni preverjeno)

novice.svet24/clanek/novice/crna-kronika/nemec-in-belgijec-sta-turka-v-istri-snemala-gole-otroke
Neresnice su krivice

In reply to by Ghost (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Imamo svobodo, da smo lahko manj svobodni. Pod pretvezo solidarnosti nam kradejo pri belem dnevu. Katastrofa, taubija in tole golazen je potrebno čimprej spraviti na smetišče zgodovine, preden nas do konca okradejo.

.... ..... (ni preverjeno)

Eno golazen smo že spravili na smetišče zgodovine, pa še tam ne miruje. Zares, neuničljiva je v svoji pokvarjenosti.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Oonn (ni preverjeno)

Zakaj zagovarjas bedaka z drugim bedakom? Sam pa zato izpades ven kot opica.

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

3f33f3ff332 (ni preverjeno)

Lažne novice lažete kak svinje kdaj imajo drisko nič vredni paraziti mediji crknite že inauk!

451 (ni preverjeno)

Točno! Lažejo kot N24TV in časopis Demokracija. Njihovi novinarji pa res zgledajo, kot bi imeli drisko. Ja, res so nič vredni paraziti!

In reply to by 3f33f3ff332 (ni preverjeno)

Erik (ni preverjeno)

Vabljeni v Črno goro pa boste spoznali, sa je Slovenija izredno lepa dežela v vseh pogledih.

4r (ni preverjeno)

Res je, vendar bo treba še marsikaj storiti, da bo še bolj arhitektonsko urejena.

In reply to by Erik (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ja najboukše de ka do se iste kuče pa fasade kak v koncentracijskon taborišči. Eni rejsan mijslijo ka lejko prepovejo pa doloučijo se ka jin prijde na misel.

realnooo (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, OPET SI MALO ZMISLAVLETE...VSE ZA KLIKE FEJK MEDIJ

- (ni preverjeno)

ali imaš pederu zopet popadke

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

turk

Nsj si najprej luknjaste ceste pogledajo in uredijo.
Potem se lahko pogovarjamo o barvah fasad pa ograj...

RES (ni preverjeno)

Oboje je enako pomembno.

In reply to by turk

Pinko panko (ni preverjeno)

Samo bedaki in konji....

ssnežak (ni preverjeno)

Da do mi uni financejrali vse tau, te se lejko oglasijo!!!!!

Kuli (ni preverjeno)

Prepoved na prepoved na prepoved na prepoved... najprej cigarete, nato alkohol, te mesau, te tau, te ovo... zdaj še ograje. Hahahaha... prohibokracija. Diktatura prepovedi.

4975 (ni preverjeno)

Določene prepovedi, so lahko za ljudi tudi koristne. Običajno negativne in pozitivne posledice pokaže čas. Očitno imate težave z razumevanjem besede; diktatura!?

In reply to by Kuli (ni preverjeno)

Kuli (ni preverjeno)

Goni se nekan prohibitor.

In reply to by 4975 (ni preverjeno)

Zolna (ni preverjeno)

Ograja mora biti visoka. Posebno ko po hisah kradejo.

čarni vrag (ni preverjeno)

in zato da te pedri ne vidijo

In reply to by Zolna (ni preverjeno)

za Prasca (ni preverjeno)

Na koga meriš v svojon komentari, ka smo oz. ste eno golazen že spravili na smetišče
zgodovine? Prava golazen de se sama spakirala, pa vrgla puško v koruzo, kak do zaj še
v sakokrat. Znamo, štou si, napihnjnec!

.... ..... (ni preverjeno)

Pa saj že gredo s puškami proti koruzi! Ker pa ne marajo zgodovine, jih ne bodo odvrgli! Prav ste ugotovili, da se je napihnjena golazen sama spakirala. Pravijo pa, da bodo s puškami v gozdu streljali divje prasce! Se vam ne zdi, da je to koristno? Plešite in veselite se, je koristno za zdravje in notranji mir!

In reply to by za Prasca (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Kaj, a je mogoče 1. april ???

No, take norosti lahko trosi minister, ki ne vidi dlje od svoje pisalne mize !!!

RES (ni preverjeno)

Gotovo pa vidi dlje kot ti.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

649 (ni preverjeno)

Norci imate vse za norost!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Podpiram, nekateri si vprasljivo funcionalno bajto pobarvajo v oranznodrekasto barvo, nesterni v kislo zeleno, se najbolj prizadeti so tisti ki si hiso zaserejo s kaksno kriceco zivo narvo, npr.rdeco. In te celo naselje zgleda ko urbana dzungla. Tu bi se res morali napraviti vec reda. Pa lidij brez okusa seveda kaznovati 😝😝😝

!!! (ni preverjeno)

Sto pa si ti, ka bos gucala ka je nesce brez okusa? Trgovka iz Lidla, ale kelnarca iz tankstele? Za mene pa so te brez okusa zenske z umetnimi krempljami, zutimi zobami od cikov, z narastkon do tilnika, s cheap parfumom, keroga vlije na sebe, s cheap prepranimi cotami iz Pepcoja. In glede na tvoj zapis, so gli ti ena izmed teh!

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Lepo vablen na ogled moje hise, ka ti zaperem lape. In nisem kelnarca, se manj trgovka.
Dejstvo je ka obcinari nemajo pojma ka je lokacijska informacija je vecinoma spisana pavsalno, posledicno pa so naselja tak sarena kak so. Meni je to grdo in brez okusa 🤮

In reply to by !!! (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Opazovalka či je tebi brfez okusa se lejko odseliš kama na samo pa je. Ti si zadnja kera lejko dolouča nekomi kak naj ma fasado pobarvano kapiš? Pa še tou či bi kaj po svejti odila bi vijdla marsikaj pa nišče ne filozofejra kakšno barvo fasade more štoj meti. Moja lastnina moja barva.

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Stane GORJANC (ni preverjeno)

še malo p a bomo določali katere barve las naj naše ženske nosijo
Po mojem bo prej ko slej prepovedana črna
Bo pa roza in rdeča v ospredju

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če ne razumete tematike, komentirajte zadeve, katerim ste dorasli.

In reply to by Stane GORJANC (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

tvoja majkača be razume tematike kateri ni dorasla
Ti si pa njeno tele mamino pa že zato ker si njen potomec
moraš biti butast
kot da ti je bik v glavo prdnuo

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zelo dobro si se ocenil! Pa le še nisi največji butl!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Po svetu grem obcasno, ker si tudi tako sluzim kruh. Tako da ne laprdaj na pamet 😝😝😝

In reply to by . (ni preverjeno)

!!! (ni preverjeno)

Pridemo Opazovalka. Napisi kama, pa smo tam! Samo zdaj bos pa cudezno izginola in lokacije namisljene hise nemo zvedli nikder nej?!

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

pušča

In reply to by !!! (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Moj dom, hisa ni namisljen objekt. Ka ti dam koordinate? 😝

In reply to by !!! (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

pa te ka si v bloki

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

ofedna (ni preverjeno)

nej ka ma brunarico

In reply to by . (ni preverjeno)

tnt66 (ni preverjeno)

e ja ,novi blok

In reply to by ofedna (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

prdite na Puščo

In reply to by tnt66 (ni preverjeno)

Takjeto (ni preverjeno)

Edina stvar ka mene verjetno moti pri sosedi je smetisce na dvorisce in to samo za to, ka se tan naberajo misi, podgane itd. Za ostale stvari, celo kere si lidje sami placajo in tezko zasluzijo pa naj majo kak scejo!

Šuli (ni preverjeno)

Postajamo Severna Koreja samo še spomenik velikemu golobu manjka🤔

RES (ni preverjeno)

Skrajno primitivno.

In reply to by Šuli (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Ampak primitivne komentarje, ljudje pozitivno ocenjujejo! Nad tako moralno revščino, se je potrebno zamisliti.

In reply to by RES (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

primitivna ti je mama

In reply to by RES (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

primitiven ti je ata

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

primitivna ti je teta

In reply to by 69 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

primitiven ti je stric

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

primitivna ti je babica

In reply to by 69 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

primitiven ti je dedek
ki sem se mu jaz usral u sladoledek

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Si kar si.

In reply to by 69 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Primitiven.

In reply to by 69 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Brez ateja si primitiven.

In reply to by 69 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Brez denarja si primitiven.

In reply to by 69 (ni preverjeno)

2g (ni preverjeno)

Streznite se, če je alkohol kriv!

In reply to by Šuli (ni preverjeno)

5 (ni preverjeno)

Najprej je Janez na vrsti!

In reply to by Šuli (ni preverjeno)

black panter

Prokleta golazen levicarska

22 (ni preverjeno)

V desni preobleki.

In reply to by black panter

H2O4 (ni preverjeno)

SKRAJNO BEDASTO, DOKAZUJE OZKOGLEDNOST MINISTRA

451 (ni preverjeno)

So po vašem tudi v Avstriji, Nemčiji in drugod bedasti in ozkogledni ministri!? Torej tisti, ki bi radi izboljšali urejenost naselij? Tam imajo to že zdavnaj urejeno! Sicer pa; Le čevelj sodi naj kopitar.

In reply to by H2O4 (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Meščani smo nadloga za občino, ki se nas želi znebiti. S parkiranjem in raznoraznimi nelogičnimi omejitvami. K rca neboš smel dvigniti, če ti občinarka nede dovolila, seveda uz neko denarno nadomestilo.

. (ni preverjeno)

Ja pa še tou občinaron se slučajno nede vijdla barva mojoga avtoja pa mi zapovejo ka moren meti načišo barvo avtoja, v tou smer ide ka bi radi nepomembneži na občinaj radi bilij glavni pa zapovidavali.

Plantave (ni preverjeno)

Le kaj se je v otroštvu težkega zgodilo tistemu, ki si je bajto pobarval na zeleno-rdeče... Po sredini po vertikali pa rumen pas od slemena navzdol...

Stane GORJANC (ni preverjeno)

holob s ne vsede na streho
če je pobarvana zeleno-rdeče
in ima Po sredini po vertikali pa rumen pas od slemena navzdol...

In reply to by Plantave (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

Kaj pa ima Golob s to problematiko? Če ste proti urejenosti mest in naselij, se odselite v kakšno romsko naselje ( pa ne na Puščo) kjer boste lahko uživali v vaši željeni neurejenosti!

In reply to by Stane GORJANC (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

crkni

In reply to by 4r (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Dober primer nekoga, ki je brez okusa ali pa ima zelo slab 😝😝😝

In reply to by Plantave (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Občine lahko prepovejo zasteklitev balkona in določene naprave za sušenje perila
komentiram
Občine mi ga lahko samo popušijo

Urška zabuhla (ni preverjeno)

kako pa to izgleda
kako se to dela v naravi
kakšno vlogo ima župan
in kakšno direktorska občinske uprave
pa ne ne nazadnje kakšno vlogo imajo svetniki levakov

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

pušijo

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

jaz bi tudi pušil

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice