Foto: Jože Žerdin
Pri vaško-gasilskem domu v Lipi je včeraj zadišalo po sveže ocvrtih langaših, odvijala se je 15. Langašijada.

Vas Lipa v občini Beltinci je bila že od nekdaj znana po pridelavi krompirja. Kmetovalci so se v veliki meri ukvarjali s pridelovanjem več sort krompirja, saj je bil pred 40 in več leti trg s krompirjem zelo širok. Pridelovalci so krompir prodajali v kmetijsko zadrugo ali doma na drobno prodajo, veliko pa so ga prodali tudi za takrat jugoslovansko vojsko.

Da pa spomin na tiste čase ne bi šel povsem v pozabo, so se v Turističnem društvu Lipa pred 15 leti odločili in prvič pripravili Langašijado - tekmovanje v pripravi langaša.

V Lipi pripravili tradicionalno Langašijado

To tekmovanje se je iz leta v leto razvijalo in z leti skorajda preseglo občinske meje, tokrat se je pri vaško-gasilskem domu v Lipi odvijala že 15. Langašijada, v pripravi langaša pa se je pomerilo kar enajst ekip.

Ekipe so si najprej pripravile zmes, in sicer za langaš se potrebuje kuhan krompir, ostro moko, vodo, kvas in sol. Nato pa so iz sestavin zamesile testo ter iz njega naredile majhne kepice, katere so morale nekaj časa počivati, da je testo lepo vzhajalo. Testo so nato pridne roke tekmovalcev raztegnile v obliko kroga in ga dale cvrt v vroče olje.

Še vročega so ponujali kot klasičnega ali z različnimi prelivi.

V pripravi langaša se je pomerilo 11 ekip

Brž, ko so ekipe ocvrle langaš, so ga kot vzorec dale oceniti tudi tričlanski komisiji v sestavi Anica Horvat, Metka Jerebic in Marija Bras. Komisija je v prvi vrsti ocenjevala okus, izgled in zapečenost langaša pa tudi delovno pripravo, kreativnost, delovno mizo, čistočo in pristop k pripravi zmesi.

Ob koncu 15. Langašijade pa so nato razglasili najboljši krompirjev langaš.

Prvo mesto je zasedla ekipa članov Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica, v sestavi Simona Kučko, Petra Magdič, Ivanka Muhvič in Ivan Čeh. Iz pripravljene zmesi so ocvrli kar 16 langašev. Kot so povedali zmagovalci so na langašijadi sodelovali drugič in letos prvič zmagali.

Drugo mesto je zasedla ekipa Turistično društvo Brod Melinci, tretje mesto pa je pripadlo Društvu upokojencev Beltinci, ki so za sodelovanje prejeli priznanje in priložnostno spominsko nagrado.

Sodelovale so še ekipe Turistično kulturno športno društvo Pečarovci, Nogometno društvo Lipa, Kulturno društvo Bukovci v občini Markovci na Dravskem polju, Turistično društvo Lipovci, Krajevna organizacija Rdečega križa Lipa, Prostovoljno gasilsko društvo Lipa ter Kulturno društvo Lipa.

Skupno ocvrli kar 700 langašev

Kot so ob koncu dogodka povedali organizatorji, je letošnja 15. Langašijada uspela, obiskovalci so bili nad kulinarično ponudbo nadvse zadovoljni.

Domačini so se potrudili in za obiskovalce skupno pripravili in ocvrli čez 700 langašev. Nekateri so jih poskusili kar na sami prireditvi, drugi pa so jih odnesli še tople domov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
😂 (ni preverjeno)

bravo Melinčare 👏

Krofas (ni preverjeno)

Kamenodobci melinčki en cigel bi si ocvrlii 🤣🤣

In reply to by 😂 (ni preverjeno)

:))) (ni preverjeno)

Pravijo ka so v Lipi vsi v sorodi. Pa ka se te sorodniki dale plodijo med sebof? No vmes je prej kaksen caren kundravi od cigana. Tak pac pravijo :)

liplenčar (ni preverjeno)

če maš jajca, se predstavi z pravim imenom in priimkom, pa te klati takše neumnosti....

In reply to by :))) (ni preverjeno)

ledomania (ni preverjeno)

liplencar ne seri

Duša (ni preverjeno)

Ka ta dva pri Pečarovcih moreta vedno biti poleg??? Ta moški pa ta njegova z očali??? Aja njidva sta blagajna,kjer je zastonj sta poleg hjao 🙈

Duša (ni preverjeno)

Ka ta dva pri Pečarovcih moreta vedno biti poleg??? Ta moški pa ta njegova z očali??? Aja njidva sta blagajna,kjer je zastonj sta poleg hjao 🙈

Starejše novice