Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Na celjskem sodišču se je danes začelo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Veselinovič očita Janši, da ga je v objavi na družbenem omrežju Twitter obtožil sodelovanja pri umoru novinarja in odgovornega urednika STA Boruta Meška leta 2010. 

V objavi je Janša zapisal: »Neverjetno za Evropsko unijo v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.«

Veselinovič je povedal, da je hudo prizadet zaradi obtožbe s strani Janše. Dejal je, da je bil deležen številnih vprašanj na to temo, omenil je tudi zdravstvene težave, ki so sicer že mimo, a dodal je, da bolečina povzročenega dejanja ostaja.

Vložil je tožbo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Ocenjuje, da je objava bila del pritiska na STA oziroma nanj.

»To je bilo znotraj 300 dnevnega boja STA za obstanek in ko ni bilo nikakršnih argumentov več za ustavitev financiranja, je bil na dan povlečen ta nesrečen dogodek, ki se je končal tako, kot se je. S smrtjo,« je dejal.

Janša je na drugi strani Veselinoviču očital šikaniranje in izvajanje mobinga nad Meškom, to pa naj bi imelo negativne posledice. Izrek izredne odpovedi je po njegovo slabo vplival na človeka, ki je že takrat bil zelo bolan in slednje, naj bi pospešilo poslabšanje zdravstvenega stanja.

Na posredovanje sodnice je pripomnil, da za to nima zdravniških izkazov, le pričevanje takratnih zaposlenih na STA

Pred obravnavo je Janša dogajanje komentiral tako: »Ste novinarka ali novinar, zbolite za težko boleznijo, direktor vas šikanira, nato pa vas še vrže iz službe. Kako to vpliva na potek vaše bolezni in vašega zdravljenja?«

Veselinovič na drugi strani pravi, da v trenutku izdane odpovedi za zdravstveno stanje Meška ni vedel. Ta mu je sicer zaupal, da čuti bolečine v hrbtu, ki naj bi pojenjale.

»O hudi bolezni Boruta Meška niti v času delovnega razmerja na STA, niti ob izročitvi odpovedi nisem vedel ničesar. Pol leta zatem je žal umrl, 11 let zatem me je pa Janez Janša obsodil oziroma obtožil,« je dejal na sodišču.

Težava je tudi v razlogih za odpoved. Medtem ko obramba trdi, da so ti bili neutemeljeni, Veselinovič odgovarja, da Meško ni izpolnjeval delovnih pogojev in nalog ter je zato bil kot odgovorna oseba primoran v reakcijo in s tem k odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Zastopnik Veselinoviča Gorazd Fišer je povedal, da je danes vse potekalo v skladu z pričakovanji: »Vsi obrambni manevri so vedno pričakovani in nikoli nas ne smejo presenetiti.«

Sodnico je zanimalo, zakaj se je Janša za javno komentiranje odločil šele leta 2021 - potem ko je Meško umrl 2010. Odgovoril je da je njegovo objavo spodbudilo javno nastopanje Veselinoviča, v katerem je trdil, da je takratna vlada nehumano ravnala s STA.

Veselinovič je dodal: »Ne smemo dovoliti tega, da bi lahko na tak način kdorkoli, sploh pa ne predsednik vlade v tistem času, opletal in obtoževal.«

Na prihodnjo obravnavo sta kot priči vabljena Uroš Urbanija in pa Alen Pivk, ki sta oba nadomeščala Boruta Meška, v letu pred odpovedjo kot urednika, ko je ta bil uredniško odsoten.

Sodnica je na tem mestu vprašala, če je od namestnikov zahteval enake naloge kot od Meška in Veselinovič, je odgovoril pritrdilno. Sledilo je še vprašanje, če sta jih izpolnjevala, na to je odgovoril z: »Ne.«

Sojenje se bo tako nadaljevalo 17. maja.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Kanglera si naj zeme za odvetnika, pa nič bat.

Marija!PaFego (nepreverjen)

Goloba do tudi odstranili.. kak serje z visjimi davki, visjimi placami samo “javnemu sekturju” delavnemu hehe 🤣🤣 manjakon po domace… serje po celoii drzavi… kao premalo elektrike, kao kriza v ukrajini…. samo vas za norce delajo ka
vrvlete tomi ekonomisti keri je mel miljonske “nagrade” v energetiki… pa
je sel za premiera vlade za placo 3000€ dajte ne vrvlete niti sami sebi k str zvolili lopovscino… sramotni ste volilci SVOBODE… to gnilobo od jankovic&kucan family mafia…. luka mesec je minister keri se fiksa… zakoj nejso sprojali zakona za testeranje poslancov na droge?? dajte no akademiki pa prazne buce zaj protesterajte ali mate kaj od toga? mate zaj vec? mate moj ku*** palac prizadetonje

In reply to by . (nepreverjen)

f561546es (nepreverjen)

Kje pa gnili golob ki samo serje in serje in serje a še ta drogeraš i kriminalac ni u doživljenski čuzi.

45 (nepreverjen)

JJ je že res celi gnili, toliko krat ga je že "Golob" posral. Prav imate, pa še bo sral! Revež se nikoli ne bo izkopal iz dreka. Ubogi kriminalec.

In reply to by f561546es (nepreverjen)

lejvi (nepreverjen)

Ta fešist Janči že celo življenje sere in muti !

In reply to by 45 (nepreverjen)

3a (nepreverjen)

Tudi tako se daleč pride.

In reply to by lejvi (nepreverjen)

3753 (nepreverjen)

Pač vsak dela tisto, kar zna!

In reply to by lejvi (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...tou maš pa prav..JJ-Jaša Jenul bi mogel biti že dugo v čuzi...pa do smrti tan ostati...

In reply to by 45 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Obstajata dobri in slabi JJ!

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Soboški prdec, (nepreverjen)

ZPrekleti jugovići v vse pore življenja so se zavlekli, naj źivi J.J.
I

3a (nepreverjen)

Naj živi Kumrovec in partijski izdelek JJ!

In reply to by Soboški prdec, (nepreverjen)

tnt66 (nepreverjen)

lejvi so malo?

Verifying (nepreverjen)

Tale psihopat veselinović je zelo nevaren hudič,imate srečo kateri ga ne poznate!

38 (nepreverjen)

Večjega psihopata in hudiča kot je JJ, ne poznamo. Pa tudi za mir je konstantno nevaren! Povsod seje le razdor.

In reply to by Verifying (nepreverjen)

MS-Center (nepreverjen)

Betežniki levi spet napadajo Janšo. Zgleda, da jim je tokrat kriv, ker sami ne vedo več, kako
vladati dalje, če še sploh. Koruza še ni posejana, ne vznikla, ne zrasla. Razumete?

3753 (nepreverjen)

Betežniki levi spet napadajo preoblečenega bivšega, še bolj betežnega levaka JJ. Če pa to ni nesramno!?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice