Foto: Jure Banfi
Po Mariboru je pred Muro pokleknila še Olimpija. Sobočani so, čeprav so skoraj celoten drugi polčas odigrali z možem manj, s srčno igro ugnali vodilno ekipo prvenstva. Kaj je na obtožbe Alberta Riere odgovoril Dejan Grabić?

Dejan Grabić se je v Fazaneriji razveselil še enega odmevnega skalpa, po Mariboru so Mursko Soboto sklonjenih glav zapuščali še nogometaši Olimpije.

Čeprav so zmaji z enajstmetrovko Maria Kvesića povedli že v 12. minuti, so gostitelji še pred odmorom prišli do preobrata. Hitro je s prvoligaškim prvencem in pravim evrogolom izenačil 17-letni Niko Kasalo, pred odmorom pa je za vodstvo zadel Kai Cipot.

Domača fanta sta priigrala pomembne točke, s katerimi Mura ostaja v igri za uvrstitev v mednarodna tekmovanja, a si pohvale za igro zasluži celotna ekipa. Uvodni komentar Dejana Grabića po tekmi ni bil dolg.

»Veliko srce in taktična perfekcija ob impulzu s tribun. To je tisto, kar upamo, da bomo videli čim bolj pogosto,« je občutke po novi zmagi strnil strateg črno-belih, ki je nato dočakal serijo vprašanj. Za nekaj od njih je z nastopom na novinarski konferenci poskrbel kar Albert Riera.

Z Riero se po tekmi ni rokoval

»Ne bi preveč govoril o tem. Vsak odgovarja za svoja dejanja. Jaz za svoja odgovarjam. Moj komentar je, da je najprej potrebno biti človek, potem pa vse ostalo, trener ali uradnik. To je moj edini komentar na to.

Če pogledate dejanja v preteklosti, lahko za njih odgovarjam. Če pogledate drugam, si hitro vsi seštejemo,« se je Grabić dotaknil dogajanja takoj po zadnjem žvižgu, ko se ni rokoval s strategom Olimpije.

Španec je na novinarski konferenci dejal, da ga je trener Mure po tekmi grobo užalil, a je ob tem tudi pred zbranimi novinarji (vnovič, kot že nekajkrat to sezono) ošabno komentiral taktični načrt nasprotne ekipe. 

Tako mu tokrat ni bilo všeč, da Mura ob igralcu manj in vodstvu ni »hotela igrati«, s tem pa je seriji besedih obračunov po spomladanskih tekmah z Mariborom, Koprom in Domžalami dodal še enega. 

Grabić se na izjave Riere na novinarski konferenci ni odzval, prav tako pa je ostal hladen tudi ob prošnji, naj pokomentira sodniški kriterij Alena Borošaka, ki je nekajkrat razhudil Fazanerijo:

»Nočemo biti skromni ali ponižni oziroma se pustiti, vendar vseeno ne bi komentiral, saj je to v domeni sodniške organizacije. Vem, da dobro delajo in bodo vse analizirali, javnosti predstavili kočljive situacije in tisto naj potem drži.«

Po izključitvi trpeli do zadnjega žvižga

»V takšnih trenutkih nič časa za strah, ampak se je potrebno odzvati. Zavedali smo se, da bomo trpeli do konca srečanja, tako je tudi bilo. To so stvari, ki jih ne moreš sistemsko uigravati, čeprav se lahko na treningu braniš z enim manj, vendar za to še nismo imeli časa. 

Vsa čast igralcem za kakovost in izkušnje. Tvegali smo, saj je Gregor Balažic še načet, poškodovan, Žiga Kous je bil bolan in je bil pripravljen za kvečjemu deset minut. Pokazali so srce za klub in ekipo,« je trener črno-belih dejal glede izključitve Srđana Kuzmića.

Mladi bočni branilec prekmurskega prvoligaša je bil izključen že v uvodu drugega polčasa. Grabić se je kmalu po tem odzval tako, da je v igro naenkrat poslal kar četverico rezervistov, Gregorja Balažica, Žigo Kousa, Domantasa Šimkusa in Lazarja Zličića.

Takšnega manevra ni načrtoval, čeprav se je že pred tekmo zavedal, na katerih položajih bo verjetno potrebno opraviti menjave. Ob izključitvi je šlo za izreden dogodek, ko je bilo potrebno povsem spremeniti postavitev ter na te položaje postaviti karakterne izkušene igralce.

Strateg Mure je bil zadovoljen z odzivom moštva, ki pa ga je tudi pričakoval, saj dvoboji z Mariborom in Olimpijo prinašajo dodatno mero motiva:

»To so tekme, ko ni potrebne posebne motivacije, še posebej ne tukaj, v Fazaneriji. Težje je s takšno energijo vztrajati proti izzivalcem, ko ni toliko ljudi, ko gre tekma v napačno smer. Ko zna ekipa to preklopiti, postaja vrhunska.«

Foto: Peter Dominko

Po dveh prostih dneh sledi naporno delo

»Ta zmaga bo prišla zelo prav. Trenerjem je lažje, saj bodo igralci bolj sledili temu, kar bomo pričeli razvijati od zdaj naprej. V desetih dneh praktično nismo mogli trenirati nič pametnega zaradi ritma tekem, poškodb in bolezni. Tega prej nisem želel omenjati, da se ne vzame kot alibi. 

Mislim, da se bomo počasi sestavili in bomo z dobro energijo trenirali še boljše, bolj intenzivno, bolj agresivno in bolj dosledno. 

Želimo napredovati v fazi branjenja, kar je osnova, saj smo do zdaj reševali na kakovost, srce in izkušnje, vendar moramo to urediti, če mislimo točke osvajati v kontinuiteti. Ob tem je v načrtu še nadgradnja igre v napadu,« se je 42-letnik ozrl še v bližnjo prihodnost.

Črno-beli bodo po zmagi dobili dva prosta dneva, več pa si po besedah trenerja niti ne morejo privoščiti, če želijo dobro izkoristiti dvotedenski reprezentančni premor, po katerem sledi gostovanje v Domžalah.

Še prej bodo Sobočani odigrali pripravljalni obračun, konec tega tedna se bodo srečali z Varaždinom.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
buntis (nepreverjen)

Očino je Riera z vsemi v nasprotju in je prepričan, da se je v Sloveniji nogomet začel igrati z njegovim prihodom. Aroganca na višku!

teliček (nepreverjen)

brezvezna trenerska prepucavanja keri de bole mudrijaški izpado

njiva

Tej Riera resan nema sej paperov. Ka de nan zaj un gučo, kak mo mij špilali?
Čestitke za srčno in borbeno igre za celo tekmo, z malo sreče in predvsem znanja, pa bi leko z kontre dali še kakšen gol.
Grabič, de mogo najti enoga drugoga igralca keri de skako na žogo in jih talal naprej. Daku ne more san skakati z tremi igralci, triblati in še gole davati, čeprav so ostali fraj, ampak se premalo vklučujejo v napad. Istotak, da ma nasprotnik korner, mora po mojon mišlenji, Daku stati na 20 metrov in čakati na kontro, nej pa, ka se tudi on povlečej nazaj. Edino tak mo lejko odšpilali kvalitetno kontro. To de se vse z čason in treningi popravilo in de čeduže bokše, čeprav nekateri igralci si resan ne zaslužijo Murinoga dresa in niso kvaliteta, ampak samo, da se popuni igralski kader.
Pohvalo bi celotno ekipo za borbenost, posebej Kasala in Mihelaka.

vrag od vraga (nepreverjen)

Pa Cipota in Morisa si pozabo glede na borbenost

In reply to by njiva

Opazovalka (nepreverjen)

Riera si domislja da je Mourinho😝😝😝😝😝

IV Dragan (nepreverjen)

Izbrisan komentar ker sem kritiziral novinarje glede znanja in presoje o nogometu.

Monaco (nepreverjen)

Kvota na zmago mure je bila 3 .00 cela liga je namescena olimpija ma kakovost samo penez nej ... zato so pustile domzalam se kome kaj nej jasno ..par potez z strani olimpije je visek fuzbala za celo ligo ..
Pa se neka:
Ne zmagas gorice(1:1)
Poraz z koprom
Poraz z mariborom
In nato cudezna zmaga ze pred tekmo se je znalo ka mura zmaga olimpija ma dolgove in nekde jih morejo pokrite.
Riera je najvecji trener trenutno v slovenji in z tem se ene tezko nosijo...
Mene samo zanima ce se resno vse v naprej zmenijo...
Pa par murinih igralcev je ze v pretekloste mutilo stave vsaj vsi to delajo.
FUZBAL JE BIZNIS ZE OD NEKDAJ ZATO PA SO PRIPELALE VAR.
SE spomnite bobija on nede nikole sau z mure malo so njeme keš pokazali ze je leto pred par kol se pa se lovil za grb KEŠ TI JE SVETINJA NEJ GRB.
Če be nafta dala 8000e bi leto v nafto samo oni nemajo norca so se delali z mure zdaj se pogejo .... se vedno njim je 5:2 zakon in ta tekma v lendavi je bila odana zna se sto je kome odal pa lp vsem

penal 11 (nepreverjen)

Mura je zmagala z Mariborom! Nič je nej nameščeno, misliš, ka so namerno zadeli 2 krat vratnico...

In reply to by Monaco (nepreverjen)

Starejše novice