Nedolgo nazaj smo poročali, da za prenovo Partizana, za zdaj še vedno ni zagotovljenih sredstev. Preverili smo, v kakšnem stanju je dotrajani objekt in s katerimi preglavicami se soočajo društva, ki delujejo tam.

Kot smo nedolgo nazaj poročali, je Mestna občina Murska Sobota pojasnila, da je objekt TVD Partizan, potreben celovite prenove, vendar še vedno obstaja razkorak med razpoložljivimi finančnimi sredstvi in stroški izvedbe posameznih investicij.

Stanje smo preverili sami

Da bi izvedeli več, zakaj še vedno ni prišlo do same prenove in s kakšnimi ovirami se spopadajo društva, smo se odpravili v TVD Partizan, kjer smo se srečali z Igorjem Makarijem, predsednikom Športno strelskega društva Murska Sobota, in Goranom Gutaljem, sekretarjem Športne zveze Murska Sobota. 

Makari je dejal, da se v zgodovinski objekt v osmih letih, od kar je tam, ni vlagalo nič: »Leta 2016 že bili idejni načrti, od takrat pa vse potihnilo, denar je verjetno šel drugam.« 

Ob tem v društvih razumejo pristojne na občini, s katerimi pravijo, da dobro sodelujejo in poskušajo najti skupne rešitve, hkrati pa izpostavljajo, da je že skrajni čas za ukrepe: »Zdaj pa res voda teče v grlo. Poglejte zunanjost in tudi okna, ki se ne morejo odpreti, sanitarije, ki so zanič

Prenova korak za korakom?

Tako Makari kot Gutalj sta prepričana, da bi pri sami prenovi bilo treba ubrati drugačen pristop: »Ne, vse bomo naenkrat, vsako leto nekaj. Ta objekt je zelo pomemben v centru mesta je, za mlade, za otroke, ki jim ni problem priti na igrišče. 

Ljudje se vračajo sem, saj v objektu deluje več društev, kjer se lahko udeležijo različnih športov, od gimnastike, akrobatike, karateja, strelstva, juda in vse do vadbe v fitnesu. 

Sogovornika skrbi, da jih bo kmalu sam izgled in propadanje objekta odvrnilo od udejstvovanja v športnih dejavnostih ...

Nekdanji nogometaš Gutalj meni, da se to nikakor ne bi smelo zgoditi, pa ne samo zgolj zaradi sentimentalne zgodbe nekdanjega Sokolskega doma:

»Tu se začnejo prvi koraki, generacije in generacije Sobočanov so šle tukaj skozi, so naredile prve športne korake. To je malo tudi emotivna zgodba, veliko ljudi je naklonjenih prenovi.«

Na popravilo strehe čakali skoraj eno leto

Lani je na določenih delih začela puščati streha, nekje junija oziroma julija so prijavili škodo, sanacijo te so dočakali šele sedaj.

Gutalj poudarja, da s takimi popravili ni pametno odlašati: »To so nujna dela, treba je takoj odreagirati.« Zaradi prepočasnega ukrepanja so se pojavile dodatne težave in nove potrebe po sanaciji. 

»Če je lastnik v hiši dober gospodar, hiša dobro izgleda«

Težava naj bi tičala predvsem v sami organizaciji, kot pravi Gutalj, nekdo mora prevzeti odgovornost: »Če je lastnik v hiši dober gospodar, hiša dobro izgleda.«

»Noben ne odgovarja za to, kar se tukaj dogaja, kanalov ni dobro speljanih, kam se lahko obrneš. Te stvari prijaviš, poveš tu, poveš tam, oni pa nimajo s tem nič, naletiš na gluha ušesa. Potrebno je določiti upravljalca in odgovorno osebo na občini, da se objekti popravijo in ne propadejo ter se ne naredi večja škoda,« izpostavlja Makari. 

V preteklosti so preventivno leto prej načrtovali, kaj je potrebno urediti, če pa je ostalo kaj denarja, so ga porabili za nujna opravila. 

Težava je tudi v sami odzivnosti, meni Gutalj: »Občina kot lastnik bi morala poskrbeti, da se vse hitreje premikalo, počasi se dogaja. Če bi se streha pravočasno popravila, bi bila manjša investicija in manj škode.«

Preveč vlaganj v gradnjo novih infrastruktur? 

V dotrajani stavbi delujejo tudi številna druga društva in klubi, na katere smo se obrnili, da nam pojasnijo več o stanju objekta. V Fitnesu Krpan izpostavljajo prepočasno ukrepanje:

»Stavba Partizana je, tako kot je vidno vsakemu mimoidočemu že na prvi pogled, v slabem stanju in nič drugače ni v njenih prostorih.

Sami smo v zadnjih nekaj letih imeli največ težav predvsem s streho, saj je ta zaradi dotrajanosti prepuščala vodo na več mestih v našem fitnesu, kar pomeni, da smo ob vsakih najmanjših padavinah morali nastavljati vedra in biti pozorni na odpadajoči omet.

V tem tednu se je občina končno odločila nekaj ukreniti glede tega, tako da trenutno potekajo popravila na strehi prizidka Partizana (nad našim fitnesom).«

Ob tem menijo, da gradijo zgolj nove stvari, v že obstoječe objekte pa se ne vlaga dovolj:

»Pripomniti želimo, da je velika škoda, da občina ne vlaga v obnovo in redno vzdrževanje obstoječih športnih objektov, znotraj katerih je na vsakodnevni ravni aktivnih veliko društev, klubov in tako dalje. 

Ampak raje vlaga v gradnjo nove infrastrukture, s čimer bodo med drugim posegali in uničevali velike naravne površine znotraj občine (načrti za izgradnjo športne dvorane in ostalega na območju Fazanerije).«

Predsednik Društva za športno rekreacijo Murska Sobota Darijo Ilič pa poudarja samo kompleksnost prenove:

»Ker je dom pod spomeniškim varstvom in ker celovita obnova zahteva velika investicijska sredstva, se seveda išče vire financiranja, ker po mojem vedenju tudi Mestna občina Murska Sobota ni sposobna sama tako velikega izdatka za obnovo 'Partizana'. 

Kot vidite je v zapisu dosti 'kerov' in 'zatojev' in je proces kompleksen, vse skupaj traja. Seveda bi bili vsi mi zelo zadovoljni, da bi se dom obnovil in bi tudi gimnastika kot bazičen šport, dobila kvaliteten prostor za vadbo.«

Tudi Jože Ružič, predsednik Planinskega društva Matica Murska Sobota, meni, da se celotna stvar že predolgo vleče: 

»Prvotno je bilo krivo lastništvo, ker tudi prejšnji lastnik ni nič vlagal v obnovo. Sedaj ko je lastnik mestna občina, pa je ponovno problem financiranja. Mogoče tudi načrti o dograditvi nekaterih novih prostorov (kegljišča?). 

Prostori so v zelo slabem stanju (podstrešje) in smo jih sami uredili, ko smo se vselili. Bi jih pa tudi sedaj, vendar zaradi obljub o prenovi to ne bi imelo smisla.«

Dodaja pa, da imajo z občino korektne odnose. 

Že v osnovnih šolah pojav sladkorne bolezni in povišanega holesterola

Po besedah Gutalja in Makarija lahko dobra in urejena športna infrastruktura reši nekatere pereče probleme družbe, kot so na primer bolezni povezane z nezdravim načinom življenja.

Bolezni, ki načeloma ne bi smele prizadeti šoloobvezne otroke, se zdaj pojavljajo že v osnovnih šolah: sladkorna bolezen tipa 2, debelost in povišan holesterol. 

Strokovni delavec za šport opaža, da so te na porastu tudi v Pomurju. Ob tem poudarja ključni pomen športa kot tudi samega objekta, ki na dolgi rok prihrani mnogo preglavic: »To je javni interes, za najmlajše

Kompletna investicija bi rešila številne težave, ki nastanejo s pomanjkanjem športa, od bolezni do samih stroškov zdravljenja teh. 

Bo Anželj presekal gordijski vozel?

Gutalj in Makari sicer poudarjata dobro sodelovanje z občino, občutek imata, da ima župan Damjan Anželj posluh za težave, s katerimi se spopadajo: »Čutim željo iz njegove strani, da se dejansko nekaj naredi.«

Tudi Makari meni, da slednji pristal v nezavidljivem položaju: »Dosti je preteklih grehov, ki jih mora sedaj novi župan reševati, stvari, ki se niso dokončale za časa prejšnjega župana.«

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lovec (nepreverjen)

Zakoj ma objek hisnika,verjetno zato,ka sproti sanira stvari. Ce bi se sproti vse saniralo,nebi prislo do tega. Tej hisnik hodi samo v sluzbo,ali dela tudi kaj?!!!

Robin hud. (nepreverjen)

17 lejt nazaj kda san se odo na karate k zadravci, ze te je biu partizan v boznon stanji!!!

In reply to by Lovec (nepreverjen)

yuytybe (nepreverjen)

mene zanima kaj zavraga dela tale Gutalj, leta zaposlen na zktš kot glavni za šport v občini, naredil pa dobesedno nič.

če je že občini malo mar za športne dejavnosti občanov, naj vsaj ne zapravlja denarja za eno fikus delovno mesto

In reply to by Lovec (nepreverjen)

Lidlen (nepreverjen)

Ka hišnik de strejo menjo pa novo fasado delo? Vejpa čedni bojte.

In reply to by Lovec (nepreverjen)

Brdajz (nepreverjen)

Mene pa zanima kdaj se bo prenovil gasilski dom v MSurski Soboti? V tak slabem stanju gasilskega doma po vsej Sloveniji še nisem videla.

:) (nepreverjen)

Naj zacajo odavati sexy kolendar pa hitro pridejo not pejnezi za novi dom :)

In reply to by Brdajz (nepreverjen)

Hp (nepreverjen)

Bravo sobotainfo. Sami ste šli preverit. Cilou nej trbelo članka nekomi drugomi pisati, pa van pošiljati.

ZTR (nepreverjen)

Mariupol?

teliček (nepreverjen)

nekak tak bo zgledalo da se fkup podere

In reply to by ZTR (nepreverjen)

Oran Gutan (nepreverjen)

Mene zanima, kdaj se Gutalj misli naučiti našega jezika? 30 let živi v MS in nič. Sekretar športne zveze je javna funkcija in pogoj za takšno službo bi moral biti tekoče znanje slovenskega jezika.

:😝 (nepreverjen)

Keri jugovic pa se je nafco slovensko? Vejpa jugo doktori pricajo se po +40letaj. Ocitno vse kar je na iĆ je zanić .😝

In reply to by Oran Gutan (nepreverjen)

Franz aus tirol (nepreverjen)

Gda de te pa na iĆ v bolnici ali ge indri pregledavo, boš pa menjši kak makovo zrno gelibar; neustrašni mišek.

In reply to by :😝 (nepreverjen)

Lovec (nepreverjen)

Bravo….to tudi menej zanima,da de se tej neaposobnez na svoji nastavlene funkcije nafco slovenski jezik.

In reply to by Oran Gutan (nepreverjen)

čobanizem (nepreverjen)

Kak bi se nafčo, če pa še žena s njin guči bosansko gda jiva ge v trgovini. vidiš. Itak je pa na to funkcijo prišo gda je Sabina bijla Tončekova in ga je on kak župan ta nastavo brez kakšnih koli referenc ali preverjanja, če zna slovensko ka bi resno mogo biti pogoj za opravljanje javne funkcije.

In reply to by Lovec (nepreverjen)

Pimpek laja (nepreverjen)

Zakoj pa ga tij kda v bunti za njin odiš ne pijtas to. Pa bi ti njeva takoj lejko vse razložila

In reply to by čobanizem (nepreverjen)

gondoljer (nepreverjen)

Tej takše stvari so samo v Soboti, drugje pa toga nega, bravo Sobota tak smo kak v Albaniji, sramota

Lovec (nepreverjen)

Zalostno,ka je niti tak nej kak v Albaniji. Tan je dosta boukse.

In reply to by gondoljer (nepreverjen)

Trr (nepreverjen)

Ka de tej gutalj guco on pa njegova zena najveksiva soboska lopova ka ci bi ga ger na samon dobo bi ga fkup potro pa nazaj poslo v bosno al srbijo al skec pizde maternje je vupan ka prestej tej komentar

220 (nepreverjen)

Ime stavbe odraža njeno stanej v notranjosti

Sportas (nepreverjen)

Ka cakate od mesta steri pod športi razmi samo fuzbal?pac najvec pejnez ta ide te pa za ostalo zmanjka....pac prekmurje kak prekmurje...

Lidlen (nepreverjen)

Ne spomnim se gda je tej partizan bil nazadnje v dobron stanji. To je moglo biti še v jugoslaviji.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice