Slika je simbolična.
20-odstotno sezonsko povišanje ni nekaj novega; kljub temu pa se letos poleti obetajo višje cene kart za trajekte na večini linij.

Hrvaški otoki imajo svoj čar – so tam plaže lepše, dopust bolj umirjen? O tem je težko soditi, a da bi se prepričali na lastne oči, brez trajekta ne gre. Na trajekt pa ne brez karte.

Kot poroča spletna stran Avtokampi.si, na skoraj vse hrvaške otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na Rab lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Cene v evrih

Hrvaška se je 1. januarja letos pridružila evrskemu območju. Kot se je izkazalo pozneje, je menjava kun v evre razmeroma malo vplivala na rast cen, izjema so le cene storitev.

Letos so zaradi menjave valute cene trajektov spremenjene v evro.

Fiksno povišanje

Kot že rečeno, so te povišane poleti, in sicer od junija do konca septembra, ponekod že od aprila in maja dalje, denimo na linijah do Cresa, Raba in Brača.

Poletne cene so v primerjavi z zimskimi višje za 20 odstotkov, letos pa so na določenih trajektnih linijah za določene kategorije vozil cene fiksno povišali, poroča spletna stran Avtokampi.si. 

Če imate kolesa na strehi vozila, to ne vpliva na ceno. V primeru, da jih prevažate na prtljažniku na vlečni kljuki vozila in ste zaradi tega presegli dolžino petih metrov, se obračuna višja cena.

Takšne so njihove ugotovitve: 80 centov na osebi; 40 centov za otroke, starosti od tri do 12 let; 2,5 evra za osebna vozila do petih metrov, prikolice in avtodome; en evro za motorje in štirikolesnike; 40 centov na tono nosilnosti za tovorna vozila. 

Cene za osebna vozila, ki so daljša od pet metrov, in avtobuse se niso spremenile. Prav tako ostajajo nespremenjene cene na trajektnih linijah Valbinska – Lopar na otok Rab, Zadar – Preko na otok Ugljan in Split – Vis.

V podobni meri so se povišale tudi cene za prevoz s trajektov na otok Rab, ki jih opravlja prevoznik Rapska plovidba.

Komentarji (23)

.. (ni preverjeno)

Kot da slo venci ne dražijo.

Gay is Not OK (ni preverjeno)

Hrvaška adio

. (ni preverjeno)

bomo šli v slovenijo, kjer je dvakrat dražje od hrvaške

In reply to by Gay is Not OK (ni preverjeno)

helmut (ni preverjeno)

Nič ne bomo ker bomo poletje preživeli na soboški kamešnici :D

SHadOW-666

Boš, ne govori za vse.
Pa ta voda smrdi.

In reply to by helmut (ni preverjeno)

tuncika

Kmalu na HR in ostale tuje destinacije le bogataši, raja ostaja doma (lavor + slana voda).

23 (ni preverjeno)

In ta raja z nogami v slani vodi, se bo z grenkobo spominjala bivše YU, ko je lahko tudi delavec letoval na morju. Ljudje vedno tišje preklinjajo bivšo Državo in sistem.

In reply to by tuncika

Bojan iz Notranjske (ni preverjeno)

Pa bi ti šel zdaj spet kampirat,zjutraj stat v vrsti za čučavac, opoldne v vrsto za pomivanje posode z mrzlo vodo in zvečer spet v vrsto za tuš z mrzlo vodo? Ne opevajte bede, če je niste doživeli. Če pa ste jo, bodite pošteni in iskreni...

In reply to by 23 (ni preverjeno)

23 (ni preverjeno)

Beda? Kak za koga. Nimamo vsi slabih iskušenj. Primerjava z danes je neumestna in neumna. Za takratne razmere (koliko let nazaj?) je bilo kar solidno. Če smo iskreni in pošteni, je danes največja beda, da si nižji sloj z nizkimi dohodki ne more več privoščiti te "bede" - morja. Ali je to bolj vredno opevanja? Ne, nikoli ne bo več tako kot je bilo. Tudi s pljuvanje po dolgem in počez ni mogoče izničiti, kar je bilo dobrega in koristnega za širši krog ljudi.

In reply to by Bojan iz Notranjske (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

Čemu ste izbrali to "bedo"? Italija, Španija idr., so že takrat "imeli morje"! Baje so imeli tudi tuše s toplo vodo, pa tudi čakalnih vrst ni bilo. Če smo pošteni in iskreni, pa je bila tam cena za lepa doživetja, bistveno drugačna?! No ja, nekoč je veliko tujih turistov zahajalo na našo obalo. Morda pa so bili ljubitelji mrzlih tušev in vrst? Kdo ve, kaj jih je tako vleklo v to bedo?

In reply to by Bojan iz Notranjske (ni preverjeno)

SHadOW-666

Kapitalizem. Jebi ga.

In reply to by 4r (ni preverjeno)

štajerec

dobro tak,boljše pol gostov manj pa tiste dobro obriti,komu je predrogo naj bo duma

Tgdedxxxs (ni preverjeno)

Nej ite pa naj vse crkne čist enostavno! Stop podražitvam ali ste vsi fuknnjeni ka to podperate pa s ten še sebej zajebete na dugi rok opice brez možganof!

00bl (ni preverjeno)

Za vse ki prigajajo iz avstrije, nemcije in bolj severno na dopust na hrvasko je to vse zelo poceni, zato taka okupacija z teh dezel.

RACIONALNEŽ (ni preverjeno)

Naj se s temi povišanji cen jebedo. Nazadnje so me v Dalmaciji videli leta 1985. Že takrat sem zaznal, kaj se bo cenovno z leti godilo, zato me tam ne vidijo nikoli več!

Taraaa (ni preverjeno)

Hrvaška je bedna in predraga

realnooo (ni preverjeno)

TIPICEN KIRI PRISPEVEK

lukčev mesec (ni preverjeno)

Eh, ne delat panike !!!

Samo slikice je treba pogledati in vidiš samo lepe drage avte na trajektu.

Hrvati itak vedo, da noben ne bo obubožal za dodatnih 20 %.

Siromaki se ne vozijo tja.

Siromaki tudi nimajo nepremičnin tam dol.

Tak, da dobro vejo, koga lupijo.

Ilija (ni preverjeno)

Ma še premalo

649 (ni preverjeno)

Z uvedbo EUR, so se tudi pri nas na splošno cene na vseh področjih povišale. Tudi HR, gre sedaj po isti poti. Torej ne gre za nikakršno presenečenje! Dobri stari časi so pač mimo! Med navadnimi delavci in bogatimi, je vedno večji razpon. Kaj, kje in koliko si bo lahko kdo privoščil, pa je odvisno od osebne blagajne posameznika. Zagotovo morje ne bo za vse enako "slano".

. (ni preverjeno)

zato pa je fajn evropa, pa da lahko slo venec plača 22 procentni davek, nemec pa 19. lopovska in arijska rasa

In reply to by 649 (ni preverjeno)

Bojan iz Notranjske (ni preverjeno)

Ni to kriva arijska lopovščina, ampak naša, ljubljanska

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Telko ka boš znao, Slovenec z povprečno plačo ži čista normalno, Nemec z povprečno plačo pa životari.

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice