Slika je simbolična.
Neodvisni sindikat delavcev Slovenije opozarja, da Wolford ni edino podjetje v Pomurju, ki je začelo z odpuščanji delavcev. Glede stanja na trgu dela so zaskrbljeni.

Kot smo poročali pred dnevi, so se v podjetju Wolford, ki v Pomurju zaposluje čez 200 ljudi, z letošnjim letom začela odpuščanja. V zadnjih dneh naj bi bilo odpuščenih več deset delavcev.

Odpuščanja so za Sobotainfo potrdili tudi iz podjetja Wolford: »V povezavi z globalnim prestrukturiranjem skupine Wolford z namenom nujnih prihrankov pri stroških poslovanja in kadrovskem področju je bil iz poslovnih razlogov neizogiben razhod z zaposlenimi

Za dodatne informacije smo se obrnili tudi na Neodvisni sindikat delavcev Slovenije, kjer so nad trenutnim stanjem v podjetjih v Pomurju in Sloveniji milo rečeno zaskrbljeni.

»Delavcem ne preostane drugega, kot da vzamejo odpravnino in gredo na zavod za zaposlovanje«

Predstavnik Neodvisnega sindikata delavcev Slovenije Boris Perš je za Sobotainfo potrdil, da prejemajo vedno več klicev odpuščenih delavcev: »V zadnjih dneh smo - tako za Wolford kot za druga podjetja - prejeli več klicev ljudi, ki so spraševali, kaj naj naredijo.«

Dejal je, da so od delavcev iz podjetja Wolford v zadnjih dneh prejeli deset ali 11 klicev, nekaj klicev pa so prejeli tudi od zaposlenih iz ostalih podjetij v Prekmurju

»Odpoved lahko dobiš zaradi zmanjšanja obsega dela ali iz katerih drugih razlogov. Delavcem zato ne preostane drugega, kot da vzamejo odpravnino in gredo na zavod za zaposlovanje,« je pojasnil Perš in nadaljeval: »To je edina možna stvar, da prejmejo vsaj nek del finančnih sredstev zagotovljenih.«

»Najbolj pomembno vprašanje je, kje in v kolikšnem času si bodo lahko ti ljudje v Prekmurju našli službe. To je zelo veliko vprašanje,« je še jasen Perš.

»Pripravlja se še večje število odpuščanj, to vemo po informacijah od ljudi. Tako v Prekmurju kot v celotni Sloveniji je stanje katastrofa. Podjetja bi imela enkrat sto zaposlenih, za tem bi vseh teh sto odpustili, saj bi radi imeli delavce na lizing, tako kot avtomobile,« je še pokomentiral predstavnik sindikata.

Izpostavil tudi problematiko zaposlitev v prometu

Perš je izpostavil tudi problematiko zaposlitev v prometu: »Kar se tiče zaposlitev v prometu, tu je samo veliko jamranje, izkoriščanje voznikov in neplačevanje

Problem naj bi bilo celo neredno plačevanje voznikov: »Ker naši delodajalci ne želijo, da bi jim v žepu ostalo manj, kot jim je ostajalo prej, se začnejo zmanjševati plače, začne se neplačevanje dodatkov, nato pa pride do tega, da ljudem enostavno prekipi.«

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Bom rekel takole, kot pravi prijatelj. Sem med temi, ki bodo v kratkem na borzi. Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Vendar vsi bi visje place a ti, ki polnijo blagajno so v vecini od minimalne place do povprecne. Kdaj bodo tile rekli, dovolj mamo tega s....a. Male delodajalce stiska svtovna konkurenca, ne morejo dvigat plac, ce so tudi davki vecji. Malo mi je zal, da nisem JS vsaj odpustili bi me tezko, pa sindikati so dobri.

kuntakinte (nepreverjen)

...pridrüjžite se glasu upokojencov...pa 1. marca v Laibach na protest... male plače, pa male penzije...majo skupni imenovalec...tou je srmaštvo... ... ...več nas bou...bole boumo glasni...

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

v pokoj Lj (nepreverjen)

bomo tudi šli, ka nan je dosta tego golouba in njegove neenakosti, samo za ene ma pejneze, za nas penzionere pa nega!?

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Kaaaj (nepreverjen)

Ne joucite, delo je vseposede, ce sces delati!!

lol lol (nepreverjen)

Po drugi strani pa iz dneva v den čitamo kak v turizmi pri nas primanjkuje ne ven kelko tisoč delavcov. Prekvalifikacija? Selitev na lokacijo ge de ti boukše?

čači mači (nepreverjen)

V turizmu da bi delali? sobota , nedelja! Nemogoče! Kaj pa piknik, tekma, obiski, izleti ....itd, ja pa še otroci so doma ob vikendih, odpade gostinstvo itd.. tudi če bo pol plače, samo da so vikendi frej. Tako je to!

In reply to by lol lol (nepreverjen)

heh (nepreverjen)

no in te smo na tem...
Glavno, da ideš na tekmo... Sicer pa ja zakaj bi delal, če je socialna boljše plačena kak pa delo.

In reply to by čači mači (nepreverjen)

Nepametuj (nepreverjen)

Heh, ne pametuj. Idi ti sužnjarit enomi gostinci za 300 ur in plačo prek 'espeja'. Pa ne pravim ka so vsi takši. Jih je pa dosti in so se zamerili delavcon in pokvarili branžo. Se spomnim enoga pred lejti ka mi je pravo ka pri njemi kelnarce v vrsti čakajo na delo. San njemi pravo ka to nede dugo tak šlo in de narodi enkrat prekipelo in do indri iskali delo. Pa se je smejo z menej. No ja zaj nemre dobiti nikoga in me zanima če njemi je še vedno tak smejšno. Vse se vrača, vse se plača.

In reply to by heh (nepreverjen)

Lajči53 (nepreverjen)

Pri nas moreš mrziti sebe da boš delal v turizmu več kot eno leto ali dve. Nobenega reda ni, nobene poštenosti, samo izkoriščanje in pohlep lastnikov, dokler te čisto ne izžamejo in izgoriš. Kdor je vsaj malo pameten bo čimprej šel ven iz slovenskega turizma, ne pa sužnjarit tja. Naj samo iščejo norce. Narod je vsaj malo k pameti prišel.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

izgleda da nimate pravih sindikalnih predstavnikov! Tile po zapisanem sodeč samo delajo zdraho... toliko potrebe po delavcih kot je sedaj pri nas in onkraj meje ni bilo še nikoli. Slišati je bilo tudi da ta Wolford ni bil ravno neki delodajalec... torej bi lahko delavci glede na razmere dela na tržišču že zdavnaj poskrbeli za svoje boljše jutri... ampak najbolje je jamrati.

Proizvodnja (nepreverjen)

Nevem ce se zavedate kar pisete. Ni se tako lahko prekvalificirati, ce ti manjka nekaj let, do penzije.
Sindikat je kaksen je. Sem bil v druzbi, kjer dva meseca nismo dobili plac. Le trije smo bili, da dol stavimo. Ostali so si mislili, pa naj vsaj za koscek kruha dobim. Osebno sem dal odpoved iz poslovnega razloga in pozabil vse skupaj 5400 eur eni so cez mesec ali dva dobili nekaj iz jamstvenega skada. Srecno Slovenija.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

SINDIKATI BANDA (nepreverjen)

Ne omenjajte sindikate, jim se jebe za delavce, to več ni tisti sindikat ki je obstajal nekoč ampak je podaljšana roka vlade in zlizani z vlado. Ali se spominjajte da so sindikati delavcem kje kaj pomagali ? Take sindikate je potrebno ukiniti.

kamon (nepreverjen)

sindikalisti, to so najslabši delavci, keri si brigajo samo za svoje riti, te pa jin še članarino plačujemo, butlni eni!?

In reply to by SINDIKATI BANDA (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Sindikati zlizani z delodajalci in s tistimi, ki vladajo. Ščitijo svoje ta zadnje.

In reply to by SINDIKATI BANDA (nepreverjen)

likina (nepreverjen)

Realnost je glede tekstilne industrije v Evropi smo spoznali že 20 let nazaj in vsaka nova kriza to še bolj poglobi (Mura, Aha Mura, Arum, Wolford.... Ta proizvodnja tu nemre več preživeti, ker so enostavno vzhodni trgi prepoceni napram nam. Dobro je vsaj to, da čas teče in je tudi prinas šivilj vse manj in več ne bo tako ekstremnih socialnih bomb kak je bila pri prvem kolapsu Mure.

Ginjhgjnhh (nepreverjen)

Takoj nujno prepoloviti odpistite vse državne parazite i podgane pa kdo bo vas plačeval za ne delo in njim znižati plače na minimalca. Davkoplačevalski paraziti preveč vas je tako ne gre več!

vrana (nepreverjen)

ne motaj ka motaš, tao trobilo gzlajzano je tudi že dosadno kak si dosaden ti, javna uprava more biti in bo, je pa problem, da ni plačne discipline-za enako delo in izobrazbo, je v Lj napram Prekmurja mnogo več plačano, razumi če lahko ampak je: Gospodarstvo bi morali davkov razbremeniti, davki v javni upravi bi pa ostali enaki, to bi bil nekk vzdžen recept za prihodnje

In reply to by Ginjhgjnhh (nepreverjen)

JavUpr (nepreverjen)

Ja, javna uprava mora biti, ampak kolikor je slovenske JU, je pa preveč. Prvi problem so že občine, ki bi jih bilo treba zreducirati, samo primerne ljudi obdržati. Bi se prihranilo ogromno denarja.
Če greste na JU, si malo oglejte tempo dela, taki bi (po letih) v privat sektorju pogoreli. Ogromno zadev je že digitaliziranih in se res toliko zaposlenih ne rabi. En problem je tudi izobraževanje teh zaposlenih in demotiviranost, pasivnost. Reorganizacija na več nivojih bi bila nujno potrebna, bi se dalo veliko denarja prihraniti. Ampak ni interesa z višjih položajev, ker to predvsem njim ustreza.

In reply to by vrana (nepreverjen)

asdasad (nepreverjen)

sindikat je na placilni listi bande,nam je razlagal predstavnik sindikata da nimamo pravice stavkat,e jebi ga, taka majmun drzava,na ciji strani so, pa se placas ga

Lidlen (nepreverjen)

To so firme z nizko dodano vrednostjo kere bazirajo na poceni delovni sili. Če se minimalna plača preveč zviša, rajši zaprejo tovarno in idejo drugam. Tak pač je.

Proizvodnja (nepreverjen)

Pa nemrejo si doktorje biti! Sem bral, da doktorov primanjkuje, mi pa sirimo druzboslovje. Slabo se nam pise, z zrenutnim razmisljanjom. Ob osamosvojitvi JS za dvakrat manjsi, kot sedaj pa se racunalnikov ni bilo. Kdaj bo kaksna racionalizacija JS?

In reply to by Lidlen (nepreverjen)

njenje (nepreverjen)

To, kar volite, to imate in bolše si nje zaslužite. Nje.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Za vse so krivi kapitalisti nihče drug.Delavci so si pa sami krivi ker se pustijo manipolirati delodajalcem in kapitalistom ,in vsak dan bo hujše.Danes ste vi jutri bomo pa mi brez zaposlitve to si na vsak delavec zapomni,ne verujte niti enemu kapitalistu in delodajalcu,ker ko se z njim pogovarjate ali rokujete vedno drži roko v levem žepu in vam kaže figo.

bonge (nepreverjen)

Sindikati so zaskrbljeni, še najbolj pa Lidija Jerkič kera ma 5.000 € plače. Poleg tega je bila pa še proti dvigu plače delavcem. Tej sindikate be večinoma vse trbelo razpistite.

ovoug (nepreverjen)

jerkićka ma več kak 5000 eur in Štrukl tudi dosti več, ča pa ma zdravnik takšno plačo za 350 ur, te pa pizdimo, rejsan smo smotane

In reply to by bonge (nepreverjen)

Sijpennnnn (nepreverjen)

Vlad je odločila ka prekmurcan dale od LENDAVE gor do njim NJIVE oz Lendavčani bi rekli (POLJA😝🤣)küpuvala pa do rožice sadili …skoraj isto kak Lüšt samo je bilkica od 2do 4 meterska in je namenjena za zdravstvene namene (zadovoljevanje državnih uradnikov za boljšo razlago DHC da se njim malo bolj v glavi male celice otprejo za razmišljanje ….//Banda //Lo..vska \\\

PRINC (nepreverjen)

KRANJSKA GORA ,PORTOROŽ STA PRENATRPANA

Gees (nepreverjen)

Me zanima ali je wolford odpustil tudi rezijske delavce, problem v teh tekstilnih podjetjih je da se odpusca delovno silo, nobenemu vodilnemu pa ne pade na pamet resetanje viska nepotrebne rezije katera je v vecini dobro placana. Je pa dejstvo da se v svetu se veliki koncerni zdruzujejo, da prihranijo na rezijskih stroskih, sigurno pa ne na proizvodnih delavcih .

cita (nepreverjen)

bo Zden.. vse resila nje se vsakoj firmi bojijo-tak una misli,realnost je pa drugacna

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice