Slika je simbolična.
V Živalskem vrtu Ljubljana je bila potrjena ptičja gripa.

Pri poginulem črnem labodu v Živalskem vrtu Ljubljana je bila potrjena ptičja gripa, so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Obiskovalce živalskega vrta zato pozivajo, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede bivarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami.

Bolezen potrdili pri labodu

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so pri poginulem labodu potrdili visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N1.

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva ni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki).

Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Bolezen potrdili še pri 23-ih drugih labodih

V sredo so pristojni potrdili ptičjo gripo pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja.

V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola.

V ponedeljek je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji v bližini slovenske meje ter jih pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cita (nepreverjen)

prejsnjic so vLendavi nasli vec ptic z gripo ,pa niste porocali

Fifdjkxk (nepreverjen)

Spet prevara isto ko korona NATEG I CRPIVA ZA POBIJANJE LJUDI.

piva (nepreverjen)

Pa ščejo imeti dodatek ?

Amigo (nepreverjen)

Ajde fcepleni, po novo dozo! Hahaha!

Samo pijtan, če (nepreverjen)

Debilni Fuknjenec, so te pa nategnoli na kaučfestivali?

black panter

Hahaha,nategnjeni se ze pa slinijo

Amigo (nepreverjen)

Pa rejsan! Nedo priznali za boga tudi nej, kak so jih na sűjo!

In reply to by black panter

Starejše novice