Slika je simbolična.
Poletna sezona še niti približno ni tu, a kdor prej pride, prej melje.

Kdor še ni rezerviral apartmaja za letošnjo počitniško sezono v poletnih mesecih, se tega morda loteva te dni.

Tovrstne ponudbe je mogoče zaslediti tudi na družabnih omrežjih, omenimo le tonamenske Facebook skupine, kjer so objave s takšnimi in drugačnimi ponudbami praktično dnevni pojav. 

Sumljivih ponudb na družabnih omrežjih ne primanjkuje, zato pamet v roke.

Ideja, da gremo mimo uradnih kanalov, vzbuja vtis nižjih stroškov, a kaj hitro lahko nasedemo na čereh, ki so nam jih nastavili goljufi.

Na kaj velja biti pozoren

Kako torej izgleda izkušnja rezervacije apartmaja na podlagi ponudbe na družabnih omrežjih, če se kljub neverjetno ugodnim cenam za tako odlično lokacijo in najnovejšo opremo počutimo »pogumne«?

Po izkazanem interesu običajno sledijo fotografije nastanitvenega objekta in njegov naslov ter spisek takšnih in drugačnih pritiklin.

Če je mogoče, velja ponudnika poklicati po telefonu in preveriti vse pogoje najema apartmaja.

Za rezervacijo je običajno treba plačati visoko akontacijo – izogibati se velja nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, zlati če zahteva plačilo prek sistema Western Union. Če je mogoče, velja ponudnika poklicati po telefonu in preveriti vse pogoje najema apartmaja.

Bobo

Vsekakor velja preveriti tudi naslov apartmaja na Googlovih zemljevidih in se prepričati, če se ta nastanitev res nahaja tam. S tega vidika je priročen tudi tako imenovani »ulični pogled«, ki ga omogoča Google, s pomočjo katerega lahko primerjate zunanjost stavbe.

Previdno z osebnimi dokumenti in podatki kreditne kartice

Program Varni na internetu, ki ga izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, nadalje svetuje, da se fotografije, ki jih je poslal ponudnik, preveri s funkcijo tako imenovanega povratnega iskanja fotografij.

Na ta način je mogoče izvedeti, ali se fotografije nastanitve pojavljajo tudi na drugih lokacijah.

Optično prebrano kopijo kreditne kartice je mogoče uporabiti v drugih spletnih goljufijah.

Zgodi se lahko tudi, da ponudnik od zainteresirane osebe zahteva kopijo njenega osebnega dokumenta ali podatke kreditne kartice.

Optično prebrano kopijo je mogoče uporabiti v drugih spletnih goljufijah, »številke kreditne kartice pa nikakor ne delite z drugimi kot dokaz 'rezervacije'«, še opozarja program Varni na internetu.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. (nepreverjen)

Kopijo osebne pa kopijo plačilne kartice pošijlati nekan samo budale delajo. Rezervacija na boocking pa direktno hotel je varna ostalo pa lejko je lejko nej.

grade (nepreverjen)

Shereina me redno opeharila, sploj san apartmaja vido nej

. (nepreverjen)

Ite na hrvaško pa nete meli teh provlemof

.. (nepreverjen)

Na hrvaški je marsišto nasanko.

In reply to by . (nepreverjen)

Fluxflux (nepreverjen)

VI ste največji goljufi ka 24h 10x na den lažete pizda vam je materna podkupljena roka lažnivih posrancov!

.. (nepreverjen)

Muva mava na Cipri rezervejrani hotel, rezervacija 0 Evrov lejko par dnij pred kak datumom rezervacije odpovejva pa ne plačava nika. Zdaj samo še letalski prevoz poceni pa de na polovico cejne kak či bi šla preko turistične agencije.

.. (nepreverjen)

Tej keri mi je minus dao še dale od Hrvaške neje bio. Muva sva že prejk bookinga rezervejrala pa šla msrsikama.

In reply to by .. (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Samo šopajte minuse muva va šla na Ciper za 900Evrov letalski prevoz 7 dni apartma, mogouče de še menje, letalski prevoz se spreminja z dnejva v den, dostakrat je najboukše okouli polnoči rezervejrati ka so smejšne cejne.

In reply to by .. (nepreverjen)

Starejše novice