Nedolgo nazaj je bil pomurski turistični biser nenačrtovano napolnjen z vodo. Te dni pa je moč opaziti, da o vodi v jezeru ni več ne duha ne sluha. Preverili smo, kaj se dogaja.

Kot smo poročali pred kratkim, je Bukovniško jezero bilo v preteklih tednih vnovič napolnjeno z vodo. Vendar pa polnjenje ni bilo v skladu z načrti, do slednjega je prišlo zaradi poškodbe mehanizma na zapornici.

Okvara zapornice, ki naj bi jo povzročila neznana oseba, je botrovala k ponovno napolnjenemu jezeru. 

Okvara novembra lani

Jezero se je pričelo polniti zaradi poškodbe mehanizma na zapornici, do okvare pa naj bi prišlo že novembra lansko leto.

»Lahko potrdimo, da je prišlo do poškodbe mehanizma na zapornici. Ne glede na okvaro bi bila zapornica zaradi trenutnih vremenskih razmer v tem času zaprta, saj v zadrževalnem prostoru akumulacije Bukovnica zadržujemo viške vode,« so takrat za Sobotainfo pojasnili v Direkciji Republike Slovenije za vode.

Direkcija za vode je v okviru dodatnih vzdrževalnih del izvajala sanacijo pregrade Bukovniškega jezera, dela pa so bila v celoti opravljena

Jezero ponovno prazno, a je zapornica ponovno funkcionalna?

Obilno deževje in padavine so januarja skoraj popolnoma napolnile Bukovniško jezero. Jezero pa je te dni ponovno prazno, sedaj je mogoče videti le še mulj in nekaj vode. 

Zapornica, katero naj bi začeli popravljati 24. januarja, naj bi spet delovala brezhibno.

Da bi pridobili več podatkov o popravilu mehanizma na zapornici in samem poteku sanacije jezera, smo se obrnili na Zavod za turizem okolje in turizem Dobrovnik, Direkcijo Republike Slovenije za vode in občino Dobrovnik. Doslej so nam zgolj potrdili, da je zapornica res popravljena.

Ob popravljeni zapornici pa se mnogim poraja vprašanja, kako napredujejo sanacijska dela in kdaj bo jezero končno urejeno.

Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik, nam je pojasnil, da je samo vodno telo in upravljanje tega v pristojnosti direkcije za vode, občina ureja zgolj samo okolico jezera.

Ob tem je dodal, da se bo jutri odvijal operativni sestanek, kjer bodo potekali pogovori o sami zgodbi Bukovniškega jezera in nujno potrebnih delih, ki ga še čakajo. 

Dela, ki trajajo že dlje časa, so sprožila številne opazke o sami časovnici in trajanju podviga, Kardinar ob tem opozarja na samo zahtevnost projekta: »Ni to tako enostavno, je kar močan projekt.« 

Končna podoba jezera že junija?

Da bi pridobili dodatne podatke, ali in kdaj bo odstranjen mulj iz jezera, smo se obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za vode, pod okriljem katere poteka sama sanacija kot tudi ponovno polnjenje. Na odgovore še čakamo. 

V telefonskem pogovoru z županom občine Dobrovnik smo izvedeli, da naj bi bilo do 1. junija oziroma do poletja predvidoma vse rešeno. 

Ob tem je pripomnil, da jezero že 70 let ni bilo sanirano in si močno prizadevajo, da bo zablestelo v novi podobi: »Ko bo mulj odstranjeni, bomo uredili okolico, brežine, obalo, potke in vse ostalo, kar si želimo.«

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Presihajoče jezero v prekmurju?

98989 (nepreverjen)

k.stec je vrezal nove gvinte na mehanizmu

Strici iz ozadja (nepreverjen)

Kardinari so njegvi ešče vodo kraj zeli, nej samo vseh funkcij :D

Katebriga1 (nepreverjen)

Marjanee jezero bi že moglo bit spucano ampak si napuno svoje žepe rajši

čarni vrag (nepreverjen)

Za časa komunistov so to jezero napravili, zdaj pa niti zapornico so nej sposobni popraviti.

11 (nepreverjen)

Neje baugve ta okolica tam.

Tecumseh (nepreverjen)

Lahko je šimfati odgovorne, pa vseeno:
S to obnovo nasipa, praznjenjem in polnjenjem jezera, problemom mulja, so naredili dobesedno doktorat. Kaj bi šele bilo, če bi bilo to umetno jezero nekajkrat večje?

Niko i ništa (nepreverjen)

Problem je, ker se ni nič vzdrževalo in vlagalo do sedaj.
Če bi to bilo tak enostavno sanirati bi to vsak lolek naredil. Pa ni.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Sokrates (nepreverjen)

Problem je, da tu b Sloveniji, naredijo iz vsake zadeve doktorat

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Sistemic (nepreverjen)

Ponovili ste članek iz novembra, dalje pa absolutno nič relevantnega napisali, zakaj je spet brez vode, pa sploh ni napisano. Članek brez glave in pete, brez rdeče niti, neprofesionalno, nelektorirano....totalno sramotno, iz dneva v dan slabše.

. (nepreverjen)

Kdo še sploh čita članke?

In reply to by Sistemic (nepreverjen)

Jolak (nepreverjen)

očitno ti, če si tu

In reply to by . (nepreverjen)

Xfg (nepreverjen)

Ti sigurno....

In reply to by . (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice