Slika je simbolična.
Tako kot si delavci v javnem sektorju želijo višjih plač, si upokojenci želijo višjih pokojnin. Zato smo se odločili preveriti, ali bralci podpirajo takojšen dvig pokojnin. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

V zadnjih tednih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač. Vladi ob tem očitajo, da problematiko rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi in kulturi. Sedaj pa so se oglasili tudi upokojenci, ki si želijo dviga pokojnin.

Svoje zahteve so včeraj v prestolnici sporočili na shodu tako imenovane ljudske iniciative Glas upokojencev. Med glavnimi točkami so med drugim takojšen dvig pokojnin, kot tudi pravica upokojencev do 13. pokojnine.

Tako želimo preveriti, kakšno mnenje imajo o zahtevah upokojencev bralci in ali podpirajo takojšnji dvig pokojnin.

Kaj sploh zahtevajo upokojenci?

Na shodu na ljubljanskem Trgu republike so med zahtevami našteli takojšen 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Zahtevajo, da se v ustavo kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi RTV prispevek.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Ta je poudaril, da v kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali. Ker gre za starejše ljudi, pa jih po njegovih besedah ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu.

Anketa: Ali podpirate takojšen dvig pokojnin?

Na včerajšnjem shodu so upokojenci zahtevali dvig pokojnin. V iniciativi Glas upokojencev tako zahtevajo takojšnji 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov in 15-odstotni dvig za pokojnine od 1000 do 1500 evrov.

Zahtevajo tudi vpis 13. pokojnine in letnega dodatka v ustavo, plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja in RTV prispevka s strani države. 

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah upokojencev menijo bralci. Glavno vprašanje, ki se torej poraja, je, ali podpirate takojšen dvig pokojnin. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

Anketa: Ali podpirate takojšen dvig pokojnin?

Da.
87% (1185 glasov)
Ne.
9% (128 glasov)
Nisem prepričan_a.
4% (52 glasov)
Skupno glasov: 1365

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
4E23424546T4556T23 (nepreverjen)

TAKOJ NUJNO UVESTI 100EU MINIMALNE PENZIJE IN NETTO 1500EU PLAČE VSE JE ŠLO GOR ZA 100%! LAŽNIVCI ENI VI PA 8% INFLACIJA MATER VAM JEBEM LAŽNIVO SATANISTIČNO!

BGViuiziu (nepreverjen)

res je tako,samo zavajajo.100 % je šlo gor

In reply to by 4E23424546T4556T23 (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...mislo si verjetno 1000 ojrof penzije?...eli pa jes živen v komunističnoj zmoti...

In reply to by 4E23424546T4556T23 (nepreverjen)

Loleki (nepreverjen)

Sobotainfo, ( KOMUNALAINFO ) , SPECIALISTI ZA MEŠANJE DREKA .

In reply to by 4E23424546T4556T23 (nepreverjen)

Kalašnik (nepreverjen)

Pokojnine take kot so v tujini brez pomisleka.

112211 (nepreverjen)

Na vogrskon?

In reply to by Kalašnik (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Podpiram takojšnjo ukinitev pokojnin, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, kmetje razni samostojni podjetniki in veterani, pa kulturniki in ostali, ki se napajajo iz pokojninske blagajne, za te je na razpolago sociala

Pax (nepreverjen)

👍🏻

In reply to by per (nepreverjen)

Poliy (nepreverjen)

Zupnike si pozabo

In reply to by per (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Koncerni z več deset milijoni in še več prometa se bogatijo in živijo na račun delavcov, šteri delajo za minimalca ali pa po možnosti dobivajo celo bruto popravek do minimalca. In posledično lidgej celi život delajo in te nemajo dostojne penzije! Tu je neka močno narobe. Če je to sistem, v šteron ščemo živeti... In nej, rešitev je nej komunizem, preden me SDS-ofce napadnete

.. (nepreverjen)

Nej trbej zdignoti pokojnine niti za 1 % naj dajo upokojencon tou ka so notri vplačevali 40 lejt z obrestmi pa je. Tisti keri so menje plačevali pa je na voljo sociala pa de pravično, či se nemrejo zgučati.

bonge (nepreverjen)

Če be tej pejneze ka so delavce notre plačevale v pokojninsko blagajno 40 lejt vlagale v s&p 500 pri povprečnon donose 7 % bi bilij vsi milijonare. Zatou ge praven ka je pokojninska blagajna nateg stoletja z katere nikak ogromne pejneze vkradne.

In reply to by .. (nepreverjen)

IV Dragan (nepreverjen)

29 let sem plačeval notri zdaj mam 400 E POKOJNINE, JAS PRAVIN TAKO NAJ SE MI PLAČA PENZIJA TUDI TELKO 29 LET DUZE PA NEN ŽIVEL IN TO TISTO NAJNIŽJO ZAJAMČENO. SEM KRIV DA SEM GARAL TEŽKO FIZIČNO DELO KI SEM PRI 30 LET GARANJA OBNEMOGA ZDRAVSTVENO.

In reply to by .. (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Te razmin vendar za takše se pa plačuvlejo zdravstveni prispevki in če si betežen in nemreš več delati dobiš del pokojnine in del zdravstvenega nadomestila to bi bilo pravično

In reply to by IV Dragan (nepreverjen)

Poliy (nepreverjen)

13.pokojnina?????? Zakoj? Dobijo letni regres. Plus se en kup drugih ugodnosti za upokojence. V kon je fora 13.pokojnine, ce so si jo pa nej vplacevali gda so delali.

Tecumseh (nepreverjen)

Dragi Poliy!
Ja, upokojenci dobijo regres, vendar je to za neko srednjo penzijo manj kakor 200 eur. Za letos se predvideva višnaje... če dobro vem, za 5 eur. Pa še to: marsikdo je vplačal veliko več, kakor sedaj dobi. Računaj tudi, da jih je veliko plačevalo 40 let, vsled slabega zdravnja pa so uživali v penziji le nekaj let. Ne moreš vse metati v koš, kaj, koliko in kdaj je kdo kaj vplačeval. To je vsaj moje mnenje!
Nekatere zahteve na protestu so po svoje nerealne, ne pišem, da upokojencem ne bi pripadale, ampak to se ne more urediti čez noč. V to štejem tudi t. i. božičnico. Bi se pa strinjal, da bi upokojencem pripadal regres v višini ene minimalne pokojnine za 40 let delovne dobe... za VSE ENAKO! Ali pa brez tega in enak znesek za vse kot božičnica...
Takojšen dvig za 20% je prav tako enostavno povedano nerealen. Upokojenci niso zdravniki, niso sodniki, niso... in koga bodo prizadeli, če bodo štrajkali? Računajo lahko samo na razumevanje oblasti.
Sedanja tega trenutno ravno nima, pa so imele prejšnje? Nekaj več, ampak le nekaj več od ene drobtinice je imela prejšnja vlada, ni pa niti tisto bila rešitev. Bombastične obljube o tisočaku s strani tistega klovna Erjavca so ostale samo kot smešnica za humoristične časopise.
Tudi, da se je vsem dvigoval odmerni odstotek od leta 2020 do 63%, nekateri pa so ostali na 57,25%, pa naslednje leto na 75,75% in tako dalje... enostavno ni pošteno. Tudi prejšnja vlada... ni imela nobenega posluha za rešitev tega problema.
Reševali pa so, pa jim nič ne manjka zdravnike s pretiranimi kovid dodatki. In ravno ti dodatki so takrat utišali zdravnike, sedaj pa... pohlepnost je spet priplavala na površje. Predvsem z nestrinjanjem, da se popravijo bolj plače mladim zdravnikom in manj starejšim. Višek arogantizma in pohlepa, netovarištva!!!
Pa... ma saj je dovolj!

In reply to by Poliy (nepreverjen)

344234343434 (nepreverjen)

Misliš v čase korona NATEGA in NAJVEČJE PREVARE VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI GREJO DOŽIVLJENSKO V ZAPOR IN SE JIH RAZLASTNINI! KRIMINALCI ENI!

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

mestniobčan (nepreverjen)

Ne se sekirati. Urška golobja že govori, da bodo uvedli evtanazijo. To bo dokončno rešilo upokojence pred prenizkimi pokojninami.

112211 (nepreverjen)

Evtanazija je bila pod vlado puklastoga, pogledni kelko so jih te spakivali.

In reply to by mestniobčan (nepreverjen)

mestniobčan (nepreverjen)

Kje lahko to pogledam?

In reply to by 112211 (nepreverjen)

per (nepreverjen)

V svoji denarnici ali pa v cerkvi ali pa v korivaj na Trstenjakovi kleti v LJ

In reply to by mestniobčan (nepreverjen)

Andrej59 (nepreverjen)

Se vidi, da imaš oprane možgane.

In reply to by per (nepreverjen)

slvkoso (nepreverjen)

Tisti ki jel 40 let delal in plačeval vse prispevke bi moral prejemati najmanj tako visoko pokojnino kot znaša strošek osnovnega bivanja v DOS ne glede kaj je delal, vako delo od čistilke do direktorja je enakovredno

Genesis x (nepreverjen)

Če je eden delal kot direktor je temu primerno bil tudi poplačan, če je bila čistilka, gozdar ali šofer velja isto . Vsi kateri pa več ne delajo in so zaj v penziji pa bi morali dobivati isto vsoto penzije ker ni od njih več noben direktor , nobena čistilka,noben šofer.., Vsi so penzionisti in če bi bilo pravice bi vsi morali imet iste penzije ne pa da eni penzionerji kateri še zraven služijo lepe honorarce (siva ekonomija) organi pregona pa vse to še vedno ignorirajo!

In reply to by slvkoso (nepreverjen)

milenijec (nepreverjen)

Saj je res, da so pokojnine majhne, ampak to je bilo pričakovati glede na politiko, ekonomijo in demografske trende. Dobra stvar je, da denarja še ni v celoti zmanjkalo in se še najde tudi za pokojnine nekaj. Kaj pa čaka nas mlade čez nekaj desetletij? To pa zgleda nikogar ne briga. Težave boomerjev so vedno na prvem mestu, toda na prihodnost mladih generacij pa nihče nikoli ne razmišlja. Še na sedanjost mladih se ne razmišlja. Vedno se mora celi svet vrteti okoli boomerjev in to že od konca 60ih naprej.

janez janez (nepreverjen)

Vej pa to je akcija, ki ji načeljuje Jajotov vojščak Rupar - pregledmednožja.
Vej pa penzija je nej sociala; penzija je ekonomska kategorija - kelko lejt si kelko vplačeval, telko pravic (beri telko penzije) ti pripada.
Ovi s 400 E penzije pa: - kelko lejt ste delali? (znate, ka eni majo 40,41,42 let delovne dobe?)
Pa valda nemreta meti enake penzije tisti, ka je delo 17 let pa tisti, ka je delo 40 let.... to je te pravično?????? Kelko so mamike, ka zdaj majo malo kmečko penzijo, v ZPIZ vplačevale mesečno???? - kelko so pa Murini šivilji vsaki mesec doj potegnoli za ZPIZ????
Ja, tak je, pokojnina more biti ZASLUŽENA, nej je to socialna kategorija.
Ka so pa pri nas pokojnine nizke, pa se strinjan.
Vse, kar ne temelji na letih in višini vplačanih prispevkov, bi moralo iz ZPIZ-a ven (zaslužne pokojnine,...)
Što pa nemre z penzijo živeti, pa ma tan socialo, pa se naj obrne po varstveni dodatek, enkratno denarno socialno pomoč itd. Klaro??
No, pa jasno je, ka more Jajo s svojo NoraTV pa borisvamlaže drek mejšati!!!

ničistotako (nepreverjen)

Da je pokojnina zaslužena, pri nas samo delno velja. Ker imamo državni sistem pokojnin, ki deluje na solidarnostni osnovi. Se pravi tisti, ki so delali pred 40 leti so financirali tedanje upokojence in ko sedaj gredo ti v penzijo jih financira trenutna delovna populacija. In tu se zdaj zapleta, ker mladih je čedalje manj in starih čedalje več. Počasi bo en delal že za dva ali tri upokojence. Pokojninski sistem je pač bil narejen pod predpostavko, da bodo vedno obstajale dovolj velike mlade generacije. No, sedaj se to ruši in prihodnost ni preveč lepa.

In reply to by janez janez (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

Hvala, da si mi obrazložil, da gre za Bismarckov sistem!

In reply to by ničistotako (nepreverjen)

he, per - lajnščak (nepreverjen)

He, štou je pa plačüvo notri za tvoje partizane - borce, te ka so se roudili po letu 1945, pa jih
je če duže več. Več kak v letaj vojne, gda naj bi se borili. Štou? Pa šče z vojaškimi častmi se jih
pokopavle. Skoj se pa gemle pejneze za te?

per (nepreverjen)

Što pa z duhovniškimi častmi pokopavle skoj se pa gemle pejneze za te

In reply to by he, per - lajnščak (nepreverjen)

paprika (nepreverjen)

telko so jih nagovarjali pred volitvah kak do upokojencem dvignili penzijo,samo,da jih volijo,zdaj pa so dobili prst v r.....

paprika (nepreverjen)

telko so jih nagovarjali pred volitvah kak do upokojencem dvignili penzijo,samo,da jih volijo,zdaj pa so dobili prst v r.....

podpiran (nepreverjen)

Dvig pokojnin, pa to le najnižjih do cca 750. Ovi, ka majo 1000 - 3.500 itak dobivlejo ob vsakšnem
povišanji 3- 5 krat več od najnižjih in se jin vsakokrat zviša že itak visoka osnova, ki se samo debeli
in narašča. Konkretno nekdo s 3.000 pok. bo ob 5 % zvišanji zdaj dobo 150 zraven, tisti s 500 pa le
25 evrov. Hrana, zdravila, položnice, frizer, vzdrževanje vozila pa gre gor za vse enako, zato bi bilo
pravično, da vsak dobi zraven enak znesek nominalno. Tisti z najvišjimi pa morda celo ne bi smeli
dobiti nič (če je kriza).

asdasad (nepreverjen)

upokojenci so zjebali demos,naj se jebejo

Genesis x (nepreverjen)

Seveda da podpiramo, vsem županom pa bi bilo potrebno znižati plače saj so se oni sami prijavili za funkcijo župana in to ne zaradi lastnih interesov ampak za dobrobit občanov!!!

župi*12 (nepreverjen)

Vsi bi talali, kda de pa trbelo več dati, te de pa navola :D Folk, ker je mel pred 30 leti minimalno plačo, bi zdaj mel več pokojnine kak majo delavci trenutno minimalno plačo... jok brate, to tak ne funkcionera ;)

998kfleks99 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Upokojenci se naj delat spravijo, lenobe!
Samo bi pejnaze od države cecali.

Bolnik za Ormož (nepreverjen)

Debeli Fuknjenec, smečeni, upokojenci delat, ti pa na kauč festival, na Sobotainfo, pa v sobočke
oštarije na socialnih pejnezih! V Ormoži ti itak nega pomoči.

Smrkci (nepreverjen)

Podpiram tisre, ki imajo maj kot 400e,se kar je nad 400e je že dovolj, tisti, ki imajo 1000e in več jim je treba pa odvzet in dati tistim, ki imajo manj kot 400e.

janez janez (nepreverjen)

Tisti, ka majo 400 E si naj zriktajo VARSTVENI DODATEK (kdaj že čul?),
tisti, ka imajo 1.000 E pa njin je najbrž nešče to izračunal -- in jim valda pripada!!

Meh za smeh (nepreverjen)

Debeli fuknjenec, tebe je pa kauč nategnil, jeli?

Gospodična Gordana (nepreverjen)

Ker je Slovenija v EU, bi tudi pokojnine morale biti evropske! V evropskem parlamentu in prostoru, nikogar ne zanima slovenski kaos.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice