Slika je simbolična (Vir: Vrtec Beltinci).
Po napovedih o dvigu cen v soboških vrtcih smo preverili podražitve še za ostale pomurske vrtce. Preverili smo, za koliko bo višja cena varstva.

Poročali smo, da se v vrtcih v Murski Soboti kmalu obeta dvig cen za približno 13 odstotkov. Na podražitve bodo med drugim vplivale višje cene materiala, živil, energentov in dvig plač javnih uslužbencev. 

»Ocenjena vrednost povišanja cene je 12,8 odstotkov,« je za Sobotainfo pojasnil ravnatelj Vrtca Murska Sobota.

»Če se bo ekonomska cena povišala, kdaj se bo povišala in za koliko se bo povišala v javnem vrtcu, se bo posledično dvignila tudi ekonomska cena v vrtcu Lavra,« so razložili v Vrtcu Lavra. 

Kako je z dvigom cen v ostalih pomurskih vrtcih?

Ker pa soboški vrtci še zdaleč niso edini, ki se v zadnjem obdobju srečujejo s težavami in podražitvami na vseh področjih, smo preverili, kako je z dvigom cen v ostalih pomurskih vrtcih. 

V Lendavi napovedujejo dvig cen za približno od 14 do 17 odstotkov

Kot so nam pojasnili v Vrtcu Lendava, tudi pri njih že nekaj časa razmišljajo o tem, da bi zvišali cene varstva otrok. 

Iz veljavne ekonomske cene, ki je bila določena jeseni 2022 niso mogli pokriti vseh višjih stroškov, nastalih zaradi sprejetega dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, so dejali.

»Zaradi vseh navedenih ukrepov smo že jeseni predlagali dvig ekonomske cene, a zaradi lokalnih volitev do uskladitve te do konca leta 2022 ni prišlo,« so pojasnili v Vrtcu Lendava.

O predlogu uskladitve ekonomske cene v lendavskem vrtcu se bo sicer odločalo na naslednji seji Občinskega sveta Občine Lendava. Kolikšen dvig cene pa torej pričakujejo in kdaj bi lahko bil ukrep izveden?

»Dvig cene je odvisen od tega, kako bodo odločili glede premostitvenih sredstev. Če bodo sprejeli sklep, da bodo ta v celoti bremenila občinski proračun bodo odločali o 14 do 15 odstotnem dvigu ekonomske cene.

Če pa bomo morali v ceno všteti tudi sredstva poračuna stroškov dela ob koncu leta 2022, bodo odločali o 17 do 18 odstotnem dvigu ekonomske cene. Nove cene bi morale stopiti v veljavo čim prej,« so še dodali.

Podražitve tudi v vrtcih v Beltincih in Ljutomeru

Podobna situacija kot v Lendavi in Murski Soboti pa je tudi v vrtcih v Beltincih in Ljutomeru. Tudi tam se bo zaradi višjih stroškov kmalu oblikovala nova ekonomska cena, kar bo privedlo do dodatnih podražitev vrtcev.

»Ja, tudi mi razmišljamo o dvigu cen. Razlogov za povišanje je gotovo več, med njimi tudi dvig vseh plač, povišanje cen energentov in drugih življenjskih stroškov,« so dejali v Vrtcu Ljutomer

Točnega zneska glede dviga cene in datuma, ko bo prišlo do podražitev za zdaj sicer niso mogli podati, saj morajo o tem odločati na občinah.

»Na podlagi sprememb na področju vseh elementov, ki sestavljajo ekonomsko ceno, pripravljamo izračune za oblikovanje ekonomske cene za leto 2023. Točnih informacij vam še ne moremo podati,« so pojasnili v Vrtcu Beltinci

»O datumu in višini povišanja še nimamo podatkov,« so še dodali v ljutomerskem vrtcu.

V Gornji Radgoni cene ne bodo znova dvignili

Za razliko od zgoraj omenjenih vrtcev, v katerih se kmalu obeta dvig cen, pa so nekateri pomurski vrtci podražitve vpeljali že v lanskem letu. Med takšnimi je na primer Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona

Kot so nam pojasnili, o dodatnem višanju cene vrtca v tem letu ne razmišljajo.

»Občina Gornja Radgona je  povišala cene vrtcev s 1. julija 2022. O ponovnem dvigu cen programov vrtca v tem trenutku ne razmišljamo,« so za Sobotainfo pojasnili v Vrtcu Gornja Radgona.

Odgovorov glede dviga cen iz ostalih pomurskih vrtcev do objave članka še nismo prejeli.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ledva vrtec (nepreverjen)

V lendavi župan nasprotuje dvig stroškov. Sicerpa ravnateljici nitreba vlečt še dodatka za hungariš saj neve hungariš abecedo ne da bi govorit znala. Pa so še vmes take zgojiteljice ki nemajo pojma o hungariš pa prejemajo lep dodatek za to. Balažekova spakiraj se za ajtekom

Krigl (nepreverjen)

pa mesečno 25000 e izgube dela nepoštena nepotistična asimpatična direktorica.

In reply to by Ledva vrtec (nepreverjen)

1wlwlww (nepreverjen)

Pomočnicam vzgojiteljic višje plače, NE vzgojiteljicam. Tako da dvig vrtca sploh ni upravičen, kot napoveduejo. Pomočnicam se dvigen pla za okoli 12 oziroma 13 odstotkov. Vrtec pa dvigenjo prav tako za 12 %. Halo kekci, Ni vsaka tam zaposlena POMOČNICA.
Sedaj pa koristijo priložnost nesposobnega vodstva vrtcev, ki ni uspelo podpisati pofgodb z dobavitelji nižjih cen stroškov materila. Naj starši plačajo. Elektriko imajo po Uredbi, plin po Uredbi.

PRINC (nepreverjen)

TRI VZGOJITELJICE ŠTIRJE OTROCI TO TI JE STROKOVNO.

ZDAJ PLEŠITE (nepreverjen)

NE ZDAJ JOKAT VSI KI STE VOLILI TO MAFIJSKO VLADO ZDAJ PLEŠITE. A STE ŽE PRIŠLI K PAMETI KAKŠNO ŠKODO STE NAREDILI SAMI SEBI ? ALI PA STE ŠE VEDNO V SVOBODI.

Gnojnikgobob (nepreverjen)

Noben jih ni volil vsake volitve so ZLAŽIRANE IN NAMEŠČENE to bi zdaj že lahko ugotovil retardiranec!

In reply to by ZDAJ PLEŠITE (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Mafijska Vlada je že odplesala na smetišče. Sedaj je čas za svobodni ples! Zavedni JJ norci kar žalujte, imate vso pravico. Ljudi je pač srečala pamet, saj vedo, da jim bivši partijski izdelek s svojo druščino ne more, razen razdora, prinesti normalne sedanjosti niti prihodnosti. Sicer pa določenih podražitev nobena Vlada ne more preprečiti.

In reply to by ZDAJ PLEŠITE (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...tancujmo...tancujmo...tancujmo...sakša je pa li lejko ravnatelca vrtca...tak kak svoj čas Mirka zapijta v Böltincaj... ... ... e moj Finžgar...pod svobodnim suncon je kmica... ... ...

BELTINCI ZAVAJANJE (nepreverjen)

Zdaj bomo videli novo sestavo občinskega sveta v Beltincih, ali ste kaj drugačni od prejšnje pokvarjene sestave. Začnite najprej varčevati pri sebi profesionalni župan Virag in še dva podžupana, ker Virag ne lada delati, zmanjšati za polovico zaposlenih v občinski upravi, zmanjšati sejnine vsem komplet, ukiniti malo morje odborov, ukiniti zavode ZKŠT popolnoma brez koristi zaradi malomarnosti se jim je mlin potopil. Šele ko boste to vse naredili lahko razpravljate o povišanju cen vrtca v Beltincih zaradi 3 pomočnic vzgojiteljic, ki so se jim malo povečale plače. Oprava vrtca direktorica imate subvencionirano od države elektriko, plin, JA KAJ BI ŠE RADI ? Ja v takih časih moraš biti sposoben menedžer ne pa samo dvigovati staršem cene, ki tako ne morejo živeti človeka vredno življenje.

Zhukov (nepreverjen)

Napisano Glede župana Viraga, se gli nemren strinjati, ker je se je kar nekaj stvari obrnolo na bokše v občini Beltinci... Ampak glede ZKŠT-ja, pa se popolnoma strinjan. Dva dogodka majo za organizejrati na letnoj ravni (dan priključitve Prekmurja in Folkorni festiva), vlečejo pa plačo za cejlo leto, ker pač je njihovo delo sideti na kavici na otoki, pa turiston razlagati kak je zdaj otok ŠE bole privlačen, ker nega več mlina na Müjri. Mislin.. Kda vidin tisti reklamni pano v Moravcaj: "Beltinci 100% Panonija" - mi vse na smej vdari, ker neven, ka ma npr. en turist iz Nemčije tan za viditi "100% Panonskoga"? .. Mogoče Bevery Hills kučo od bivšoga župana Beltinec? Bi lejko skinuli te "neverjetno učinkovit" zavod, pa sredstva namenili kama drugan, npr šolstvo eli vrtce.

In reply to by BELTINCI ZAVAJANJE (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

V Avstriji imajo v nekaterih deželah vrtec popolnoma brezplačen.

V drugih pa se plača minimalno stroški hrane.

Dajte mediji malo preveriti koliko mladih se je trajno odselilo iz Slovenije v Avstrijo.

Z srednjimi poklicnimi šolami odlična plača.

Nova naselja rastejo, kot gobe po dežju.

V dveh letih si za ugodno ceno postaviš hišo v lastni režiji.

Vrtci brezplačni ali zelo ugodni.

.. (nepreverjen)

Lukčev Mesec ja si na glavo spadno ka takšne norosti pijšeš.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

buckee (nepreverjen)

Ti senjas malo nej? ale si to vgojdno pri mleki cuo? Edino ka je v AT nace kak prinas je minimalna placa, ta je v Avstriji visja kak prinas, te vse ostale place dale so sorazmerne z nasimi. Pa vrteci nikoli nejso in nikole nedo brezplacni, razen za ekstremno ogrozene lidi, to pa je prinas tudi. Tak ka prosin ne odavli buck, pa ne senjaj ka je Avstrija obljubljena dezela, ker neje. ma pa seveda saki sanso, ka ide ta! Dvomim ka je sto privezani v Sloveniji za drevo, pa ga ne pistijo iti. P.s. Saki vrtec ma online tudi cenik, malo jih precekeraj ;)

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

nemaš pojma (nepreverjen)

Edino ka je drugače v avstriji je minimalna plača? Ti isto tak bučke odavleš, ker v avstriji je marsikaj več drugače od Slovenije kak samo minimalna plača. Seveda Avstrija ni obljubljena dežela. Po drugi strani pa narod ne odi brezveze ta gor delat pa firme odpirat, ko bi jih lejko odpirali v tej "sorazmerni" Sloveniji. Malo boljše se pouči.

In reply to by buckee (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mi nismo Avstrija in nikoli ne bomo. Zato so navedene primerjave neumestne.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Domoljub1234 (nepreverjen)

Saj ste pa dobili za 100€ vekkše plače,ka te zaj jamrate?

linkss (nepreverjen)

bougi narod, malo mislite drugič, koga volite, lejvi so zatou lejvi, ker so zanič

m57 (nepreverjen)

Uboge "ovce" še vedno živite v prepričanju, da vam bodo le desničarji prinašali med in mleko!?

In reply to by linkss (nepreverjen)

Hp (nepreverjen)

V Velkoj Polani je že dugo vrtec med drakšimi. Ovi lalek od šerifa svoje tira že par lejt.

JIN BIN (nepreverjen)

najbause,ka de ti župan plačuval vrtec!

In reply to by Hp (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Misliš šerifa z DARS-a ???

In reply to by Hp (nepreverjen)

Hp (nepreverjen)

Ja, točno toga. Dvojno plačo vleče, pa še njami ne folga.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Etna (nepreverjen)

Ste pa pajaci, preverjali ste na napačni strani. O dvigu cen ne odločajo v vrtcih, ampak v občinskih svetih občin ustanoviteljic.

293383378 (nepreverjen)

odločajo na občinskih svetih, predlog pa pride od vrtca in občinske uprave.

In reply to by Etna (nepreverjen)

Etna (nepreverjen)

Predlog sestavi vrtec, predlog sklepa pa predlaga OU in župan, ki ga uvrsti ali ne uvrsti na sejo OS. V vsakem primeru to še ne pomeni, da bo kot tak tudi sprejet (nazadnje primer v Lendavi).

In reply to by 293383378 (nepreverjen)

Komentarist (nepreverjen)

Kava se podražila pa čiki. Valda ka tvaršice nucajo več pejnez.

gfdaasd (nepreverjen)

Kda palik kaksni pajaci ala Jansa in ostala politicna smetana kricijo o nataliteti in o premalo delavcof, se lejko pitamo:

- Glede na rast stroskov stanovanj in vrtcov itd, zakoj bi mel nesce glede na mizerne place deco, ce komaj za sebe ma?; hkrati

- Tudi ce san zadosti pogumen in napravin deco--> Zakoj oz kak naj iden delat, ce je vrtec tak dragi. Rajsi ostanen doma in pazin san na dejte (povecini de to zenska) --> tj., med drugin, izgubljena delovna sila

Ce drzava ne poskrbi za socialno varnostno mrezo (za kar nucamo davke in prispevke, med drugin tudi podjetij, ka non stop kricijo proti), te tudi taksni probleme nedo reseni. Pa lejko pijavke drzavnoga kesa ala Jansa in NSi se ne ven kelko lapajo o "lenih" lideh.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Smučan na vogli,pa je kak prekmurje v malen,ge so še pa te drüjga smučišča.
Tak ka ne jamrajte ka van slabo ide.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice