Slika je simbolična.
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije opozarja, da januarske pokojnine ne bodo tako visoke kot novembra in decembra.

Pokojninski zavod je pred izplačilom pokojnin za januar, ki bo izvedeno zadnji dan v januarju, spomnil, da bodo zneski znova nižji.

Pokojnine in invalidska nadomestila so bili namreč novembra in decembra 4,5 odstotka višji na podlagi zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev, ni pa to bila uskladitev pokojnin, so pojasnili.

Pokojnine, invalidska nadomestila in drugi prejemki pa se bodo znova povišali z redno februarsko uskladitvijo, ki je predvidena višini 4,9 odstotka prejemka, kot je bil izplačan oktobra lani.

Usklajeni prejemki bodo skupaj s poračunom za januar izplačani konec februarja, so napovedali na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

V januarju bo izplačan znižan znesek

Poleg tega so opomnili, da je konec decembra poteklo triletno obdobje v skladu z novelo, ki je začela veljati s 1. januarjem 2020 in po kateri se je izplačilo dela starostne pokojnine v višini 20 odstotkov povečalo na 40 odstotkov.

Novela je prinesla tudi povišanje za delne pokojnine oziroma sorazmerni del pokojnine. Vendar pa je bilo skupno obdobje prejemanja teh izplačil omejeno na največ tri leta vključitve v obvezno zavarovanje.

Po poteku triletne vključitve v obvezno zavarovanje bodo upravičencu izplačevali del pokojnine v višini 20 odstotkov starostne pokojnine, delno pokojnino, povišano za sorazmerni del izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine oziroma sorazmerni del starostne pokojnine, povišan za sorazmerni del izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine.

Zavod bo tudi upravičencem, ki jim je te prejemke začel izplačevati kadarkoli od 2. januarja 2020 do 31. januarja 2020, že v januarju izplačal znižan znesek za celoten mesec. Pripadajoči višji del zneska za del tega meseca pa bo nakazan s posebnim nakazilom, so napovedali.

Za prejemnike teh pravic bo vsak mesec preverjal iztek triletne vključitve v obvezno zavarovanje in postopal na enak način kot pri tistih upravičencih, ki jim je te prejemke začel izplačevati kadarkoli od 2. januarja 2020 do 31. januarja 2020.

Odtegljaji pri pokojninskih in invalidskih prejemkih bodo zaradi zvišanja minimalne plače nižji

Zavod bo vsakemu prejemniku, ki se mu bo znižal znesek dela pokojnine, znesek povečanja delne pokojnine ali znesek povečanja sorazmernega dela pokojnine, poslal obvestilo o nakazilu s pojasnilom, so zagotovili.

Prejemnikov, ki se jim bo z januarskim izplačilom razpolovil znesek, je nekaj nad 3800.

Zavod je nenazadnje opomnil, da bodo odtegljaji pri pokojninskih in invalidskih prejemkih zaradi zvišanja minimalne plače nižji. Bremenitev rubljivih pokojninskih in invalidskih prejemkov je izvedena, če je znesek vsote rubljivih prejemkov višji od 76 odstotkov minimalne plače oziroma višji od 50 odstotkov minimalne plače, če gre za terjatve na področju preživnin.

Zaradi nove višine minimalne plače, na katero je vezan limit za odtegovanje, bodo pokojninski in invalidski prejemki od 1. januarja dalje lahko bremenjeni z odtegljaji v nižjih zneskih kot v preteklih mesecih. Na znesek minimalne plače je namreč vezan limit za odtegovanje.

Ker od 1. januarja znaša minimalna plača 1203,36 evra bruto, limit za odtegovanje od 1. januarja dalje znaša 914,55 evra oziroma v preživninskih terjatvah 601,68 evra.

Limit za odtegovanje je v letu 2022 sicer znašal 816,57 evra oziroma v preživninskih terjatvah 537,21 evra.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anton77 (nepreverjen)

Nikak more plačati prostitutkino novoletno pout na dunajski koncert, Goloub pa zeme tan, ge je najmenje, pa tan ge nišče glasa nede zdigno, pri penzionistaj.... Ogabno do amena

Niko i ništa (nepreverjen)

Prostitutka te rodila.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

tebe pa je prostitutka skotila

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

Papaštrumpf (nepreverjen)

Janša vzel 2012-2013, upokojencem cca 24% izračuna osnove za pokojnine, to naj vrnejo nazaj na stari količnik.
Ni bilo denarja za proračun, pa dajmo po upokojencih, ki so delali cc 40 let, eni več, eni manj, da bi lahko na stara leta
dostojno živeli... Povprepčni upokojenec tako na leto dobi cca 7100 €, zdravnikove pol plače...ki pa seveda NE MORE PREŽIVET.. Hvali vsem ki ste to brali, ter se malo zamislili.. KAKO UPOKOJENCI PREŽIVIJO.....lp

realnooo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ti si tak pameten kot pes
lahko bi na letališču mamila iskal

In reply to by Papaštrumpf (nepreverjen)

--- ---- (nepreverjen)

ne žali psa
že njegovo mater so nategovali pripadniki JLA
zato je tak fuknjeni

In reply to by Papaštrumpf (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

a je to res da je moral biti v isti sobi
Ubošček
Veste to pusti globoke posledice

In reply to by --- ---- (nepreverjen)

Niko i ništa (nepreverjen)

Desničaron vam je ostali samo to zajebavanje na forumih, po KATASTROFI na volitvah in vaših referendumih, da vas ni sram. Jaz bi se pogrezno v zemljo.

In reply to by Tanja flasskon (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

ti si tak pameten kot pes
Lahko bi na letališču mamila iskal

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

Lejpo (nepreverjen)

Lepo napisano "po KATASTROFI na volitvah" ja res to katastrofo na volitvah že vidimo.

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

F..Satahovci (nepreverjen)

Debeli Fuknjenec, tij si en velki niko i ništa. Pogrezni se v zemlo, ka ta gnoj nűca .

Heidiii (nepreverjen)

Ljudje pa ka je s vami, to ka van dela golob je v resnici njegov vodja v ozadju družina janković, Ja dragi ljudje jankovići vas kradejo in vsi ste tiho, ovce budale zaj ko vas na veliko krade jankovići ste takoj prenehali kolesarit, picka van materina sajava

3753 (nepreverjen)

Kaj je ta zapis prišel iz kakega zaprtega oddelka v Ormožu?

In reply to by Heidiii (nepreverjen)

black panter

to so vse krivi golobinjekovi idiotski volivci

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice