Slika je simbolična.
Zaradi pomanjkanja primerne delovne sile delodajalci vedno težje pokrivajo potrebe. Zdaj vse bolj narašča povpraševanje po delavcih iz tujine.

Kot smo že poročali, se Avstrija trenutno sooča z najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v zgodovini, posledično je vse večja tudi potreba po delavcih iz tujine.

Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest, hkrati pa ima Avstrija tudi najvišjo stopnjo zaposlenosti vseh časov.

»Trenutno beležimo rekordno zaposlenost z več kot 3,9 milijona zaposlenih. To pomeni, da je zaposlenost skoraj pet odstotkov višja kot pred pandemijo leta 2019,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister za gospodarstvo Martin Kocher.

V Sloveniji zaposlenih več kot 120.000 delavcev iz tujine

V luči tega smo preverili, kakšno je stanje s prostimi delovnimi mesti v Sloveniji, natančneje v Pomurju in kakšna je potreba po delavcih iz tujine v Pomurju.

Oktobra 2022 je bilo v Sloveniji med 910.000 delovno aktivnimi prebivalci 125.000 delavcev iz tujine.

Povpraševanje je največje v turizmu, gostinstvu, logistiki, zdravstvu in sociali, vendar pa tuji državljani čakajo tudi do osem mesecev, da prejmejo vso potrebno dokumentacijo.

Največ tujih delavcev prihaja iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, v zadnjih mesecih pa narašča tudi število delavcev s Kosova in iz Turčije, vse več je tudi Indijcev.

Povpraševanje po delovni sili ogromno

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Murska Sobota, so za Sobotainfo odgovorili, da je bilo prve tri mesece letošnjega leta objavljenih prostih delovnih mest nekoliko manj kot v lanskem letu.

»Kljub temu lahko povemo, da se srečujemo z velikim povpraševanjem po delovni sili. Potrebe delodajalcev tudi vedno težje pokrivamo, zaradi pomanjkanja primerne delovne sile,« so pojasnili za Sobotainfo.

Kot so povedali, ustreznega kadra primanjkuje malodane na vseh področjih in ne samo v deficitarnih poklicih: »Ker se tega delodajalci zavedajo, velikokrat niti več ne objavijo prostega delovnega mesta pri nas oziroma kader iščejo tudi po drugih kanalih

Pričakovati je porast števila izdanih delovnih dovoljenj in soglasij

Tudi v Pomurju večje povpraševanje po delavcih iz tujine: »Število sporočenih prostih delovnih mest za delavce iz tujine je letos nekoliko višje kot v lanskem letu, torej so potrebe delodajalcev po delavcih iz tujine dejansko porasle

»Za vsako razpisano prosto delovno mesto za zaposlitev tujca, ki ga objavijo na zavodu, delodajalci ne uspejo pridobiti delovnega dovoljenja ali soglasja za zaposlitev tujcev,« so še pojasnili.

Delodajalci vedno težje pokrijejo svoje potrebe: »Glede na to, da delodajalci vedno težje pokrijejo svoje potrebe po delavcih na domačem trgu, se vedno bolj ozirajo v tujino. Pričakovati je porast števila izdanih delovnih dovoljenj in soglasij.«

Komentarji (10)

Delavec navadni (ni preverjeno)

V enem podjetju su že prišli Nepalci,nebom govoriti na kerem podjetju,v glavnem črna rasa bomo bili če se Slovenija ne razbudi.Dno dna!
Bodo delati za te denarje kere kdo ima na socijali.Lejko noč bela rasa,dobrodošli črni

Ilonka (ni preverjeno)

Vupan ka si nej starš. Kak prvo fčijš deco rasiszma, kak drugo ti inteligenca dela probleme. Ka ma veze kakše barve je človek, na konci je iste krvi kak ti. Zdaj ka se je nešče rodil par tisoč kilometrov fkraj v revščini in išče priložnost za boukši život je pa
menje vrejden? Daj se malo zamisli nad seuf.

In reply to by Delavec navadni (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... moj pajdaš kak brezposelni Slovenec nej doubo dela ...zriktau si je beloruski pašoš .. zaj pa ma 5 ponudb za delo ... tou ti je rasizem pa budalizem po domače...

In reply to by Ilonka (ni preverjeno)

jao (ni preverjeno)

malo menje nore24 čitaj, perejo te rejdno

In reply to by Delavec navadni (ni preverjeno)

Kjjjjhhvvv (ni preverjeno)

Plače zvišajte namin 1500netto pijzda vam je materna parazitska nesposobna!

per (ni preverjeno)

Pa tebi maalo pameti zvišati ka se boš normalno izražo

In reply to by Kjjjjhhvvv (ni preverjeno)

Geza 007 (ni preverjeno)

Če pridejo črni oni imajo velike tako da bo žene vesele

. (ni preverjeno)

vejpa, tij pa maš premaloga ka bi ga štera sploj najšla med dlakami

In reply to by Geza 007 (ni preverjeno)

Hazariii (ni preverjeno)

V Sloveniji ni delavcof ker nas je večina direktorof in vedno več se nas, ko jebe delavcof.

zlatka (ni preverjeno)

Clovek je clovek pa ce je caren, ali bejli, pa rasa nema veze z delon. Ce si nej manjak te ne odpistijo. Naj vecji problem je tau ka te ka majo sociale( pa nej vsi) ka se razmimo. Tisti lenivci bi naj drzava uvedla ka bi sli javna dela delat in kosijt ka komunala tak ne lada, pa okapat malo pa pomoci na kmetijaj pa bi si tau lezanje zaslujzili. Ne pravin za tiste ka so betezni ali tezje zaposlivi. Ale zalostno je ka delavec na cesti dobi taksno placo kak ov doma pa nikaj ne dela. Gnes den nisce ne bi rad delo jamro bi pa zakoj ma takso malo placo. Te pa zavolo puno manjakov iscejo zunanje delavce zakoj? Zatau ka te delajo kak somarje pa ne jamrajo za placo, so veseli ka delo majo pa te svojim.se domau posilajo. Sramota.

Starejše novice