Kmetje zahtevajo umik uredbe o Naturi 2000 in predloga o nadzoru rejnih živali.

Kmetijske organizacije so po torkovem protestnem shodu na politični vrh naslovile zahtevi za takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in predloga novele zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali.

Če to ne bo izpolnjeno, bodo nadaljevale protestne aktivnosti.

»Zahtevamo, da se predlog zakona in uredba umakneta ter da nam posamezni resorji v roku 14 dni pošljejo smiselne rešitve za ostale naše zahteve,« so danes sporočili iz Sindikata kmetov Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine in Zveze kmetic Slovenije.

Te zahteve so v sredo naslovili na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, predsednika vlade Roberta Goloba, poslansko skupino SD, ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko, so dodali.

Organizacije zahtevajo predloge, ki vsebujejo uporabne in izvedljive rešitve, so navedli.

»Predlogi o prehodnih obdobjih za nas niso sprejemljivi. Ne sprejemamo rešitev, za katere si ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prizadeva, ne pride pa do dejanj, ne sprejemamo navedb ministrstva za finance, ki se je na zahteve odzvalo s pojasnili, zakaj predlogov ne podpira. Ministrstvo za naravne vire pa je poslalo predloge, ki predvidevajo nadaljevanje uredbe, ni pa podalo niti rešitev za območja občutljivega trajnega travinja,« so zapisali.

V torek v središču Ljubljane potekal drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni

V torek je pred poslopjem DZ v središču Ljubljane potekal drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni. Po oceni predsednika sindikata kmetov Antona Medveda je na njem sodelovalo več kot 1500 traktorjev in več tisoč ljudi.

Kmetje zahtevajo, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredba o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

Vlada je po navedbah ministrice Šinko prejšnji četrtek predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so po njenih besedah predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih. Glede Nature 2000 predlagajo, da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno, glede trajnega travinja bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje, je povedala.

Da s kmetijskim ministrstvom iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov, so zatrdili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Komentarji (23)

Gost81 (ni preverjeno)

z enimi stvarmi se strinjam z enimi ne. Ukinit je potrebno tudi nepovratna sredstva- subvencije, s tem da se boljse placuje pridelek.

Gost55 (ni preverjeno)

Kot mali kmet sem takoj za to. Takoj ukiniti vse subvencije, vse razpise, kmetu plačati fer ceno, da lahko preživi in to je to. To se pa nažalost nikoli ne bo zgodilo ker od subvencij samo v sloveniji dobro živi nekaj tisoč birokratov. Na nivoju eu pa na stotisoče parazitov, ki samo drek mešajo. Iz tega se napaja italjanska, nemška, ..., agro industrija. Ni ga junaka, da bi tole ukinil. Se bo pa zgodilo to, da kmetje več ne bomo vzeli subvencij, ker nam je zadosti omejitev in nebuloz, ki nimajo nobene veze, ne z varovanjem okolja, ne z dobrimi kmetijskimi praksami.

Pa če smo že pri subvencijah, predlagam, da se ukinejo tudi subvencije na električne avte, sončne elektrarne, toplotne črpalke, ...

In reply to by Gost81 (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

jaz imam pa tako veliko rit
da bi potrebovala eno tako traktorsko zračnico
kot jo imajo ti veliki traktorji
za rešilni pas
ker ne znam plavati

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

surveter (ni preverjeno)

za tvojo zabuhlo bučo
pa bi potrebovala verižico,
ki bi jo spravila čez
v obliki traktorskih verig

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

km (ni preverjeno)

Ukiniti subvencije na prazne njive, nafto naj plačajo kot vsi ostali, naj plačajo pokojninsko kot ostali in vse ostale prispevke in DAVKE od njiv in premoženja in zastonj mega traktorje in PORŠEJE na se vozijo s cliotom če so res takšni reveži.

Gost55 (ni preverjeno)

Ukiniti subvencije za vrtec, šolsko prehrano, za sončne elektrarne, fasade, električne avte, ... naj vsak dela in si zasluži vse to, ne pa da moramo drugi financirati, Ukiniti socialne, vsi ki so sposobni naj grejo delat, kdo pa je bolan pa bomo za njega poskrbeli, ne pa da moramo mi, ki delamo, hraniti manjake, ki cele dneve drek mešajo. Da vidimo koliko kratkovidnim "junakom" sem stopil na žulj in mi bodo dali minus. Ja, resnica boli.

In reply to by km (ni preverjeno)

km (ni preverjeno)

Jaz sem 40 let pošteno delo in vse davke plačo brez subvencij. Če ne bi delo, danes ne bi dobil pokojnine in nihče mi ni nič podaril. Vam kmetom pa samo podarja in daje država in nikoli vam ni zadosti. Enkrat se to mora končati in začnite delati kot delajo delavci v tovarnah. Kateri delavec je dobil samo cliota s subvencijo da se lahko vozi v službo.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Aha, en zafrustriran penzionist, ki ne vidi dalje od svojega nosa in mu je kmet glavni državni sovražnik. Kaj pa tisti, ki so pokradli miljarde? Ti si vsaj prišel v penzijo, mi se je več ne bomo dočakali. Nazaj k kmetom, meni kot malemu kmetu nihče nič ne da. Subvencije je cca 200 eur na ha in za to je potrebno delati, se držati, večkrat nesmiselnih predpisov, voditi evidence in na koncu prodati pridelek pod ceno, da potem lahko prekupčevalec kuje mastne dobičke. Zaradi te ta iste subvencije moram vsak stroj, ki ga kupim preplačati ker si je vsaj prodajalec v ceno že vštel subvencije in razpise. Na razpise se ne prijavljam ker nimam pogojev. Aja pa dobim povrnjene nekaj
trošarine, vsaj do letos je bilo, zdaj moramo tankati kurilno olje, ki pa je vprašanje kakšne kvalitete. Kot kmet nosim vsa tveganja, kmetijstvo je tovarna pod milim nebom, pride moča, pride suša in vzameta. Požre divjačina pridelek pa meni nič tebi nič. Zdaj se bo našel spet kakšen pacient, ki bo rekel, da nam država povrne škodo po suši. Tole je navadna laž, v 30 letih kar se spomnim za nazaj smo dobili dobesedno nekaj evrov, pa še tega denarja nismo nikoli videli ker je bilo pod neko mejo. Lanska suša se je na veliko popisovala, denarja ne bo nikoli, samo da so pridobili podatke za evidence in pa, da se je naivne ljudi spet naščuvalo proti kmetu.
Mogoče delavec ni dobil novega cliota, je pa dobil druge subvencije.
Aja, kot mini kmet hodim v službo in po službi delam doma na kmetiji, ja doma delam ko se marsikateri čoha po jajcih in se po eni strani norčuje z mene kako nor sem, da delam. Njemu pa pride socialna vsak mesec na datum. Po drugi strani pa ko s pomočjo tega dela kaj kupim, pa sem spet bogata svinja, vse mi da država. Ljudje, dobesedno se vam je odpeljalo. Sploh se ne zavedate da človek rabi samo tri osnovne stvari da preživi, to je hrana, voda in zrak. Vse ostalo je luksuz. Ko enkrat enega od tega ne bo bomo vsi pocrkali.

In reply to by km (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Morda bo še nekdaj "hlapec Jernej" imel veliko dela!

In reply to by km (ni preverjeno)

zlejve (ni preverjeno)

sama pokvarjenost od kmetov, vse de se van podrejalo, valda. če van je težko kmetovati pa ne kmetuvlite. povprečni slovenci že dugo ne kupuvlemo slovenskoga, ker slovenski ide v tujino. to je samo ekonomija. ide se samo za vaše interese, za dobro družbe pa prihodnosti pa ne gledate nič. jes se z vašimi zahtevami ne strinjan.

Gost55 (ni preverjeno)

Če pa je slovensko za avstrijca in italjana kvalitetno in plača ustrezno ceno, za slovenca pa vse kar je domače smrdi. Po drugi strani pa kupuje pomije z poljske, odpad z ukrajine in drek z madžarske, vse prvovrstna roba, ki je nihče drug noče. Za slovenca bo pa ja dobra, pa seveda ekološka, čeprav ima nekajkrat večji co2 odtis, uporabljajo kemijo, ki je pri nas že desetletja prepovedana.
Glavno da ni domače, pa kmeta je potrebno ubiti saj ga ne rabimo, je bogata svinja z veliki stroji, slogan zavožene, razvajene in kratkovidne tikitoki generacije. Po drugi strani pa je politikain razni priskledniki pokradla in v davčne oaze premaknila čez 50 miljard premoženja, to pa je ok, samo da je kmet vsega kriv.

In reply to by zlejve (ni preverjeno)

km (ni preverjeno)

Kdo pa je hotel demokracijo, da so se debele svinje lahko nakradle ? Vi in vaša ljudska stranka, a ni bil lopov Podobnik vaš ?

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Bečki konjušar (ni preverjeno)

V socializmu so pa itak vsi kradli vsem po horizontali in vertikali, zato pa je bila takšna inflacija in topčidersko štancanje

In reply to by km (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In koliko ti je uspelo nakrasti!?

In reply to by Bečki konjušar (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Km: ojoj, tebi se pa še kolca po socializmu, si pa vse povedal. Saj zdaj ste spet dobili levico, samo pazite se lažnjivega kljukeca ta dela samo za svoje interese in svoj žep. Ostalo je samo fasada, vas bo še žejne peljal čez muro.

In reply to by km (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Lažnjivi kljukec iz Trstenjakove!? Kučanov vajenec, ki ga niti partija ni marala?

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Franc, Satahovci (ni preverjeno)

Ka, smečeni Tratnjek, debil bakofski, zaj si se že na nas, kmete, spravo?
Brez kmeta, pa brez sociale boš crkno od lakote, kak crkvena miš.

Vej pa (ni preverjeno)

Ka, grinta socialaška, šče tij bi kmeta rad za norca meu?
Nej si za drűjga, ka bi te zagifto kak podgane.

. (ni preverjeno)

Začni pri sebi! Bo najmanj škode!

In reply to by Vej pa (ni preverjeno)

m57 (ni preverjeno)

Kmetovje neotesano nenasitno! Predobro vam gre, zato se lahko vdajate nahujskanosti in kot biki rušiti vse pred saboj po projektu desnice. Ve se, kaj je vaš cilj, zato tudi takšen odnos do pogajanj za mizo. Navedeno ne velja za poštene in dobronamerne kmete. Verjamem, da je tudi teh več kot dovolj. Vsem tem želim uspešno kmetovanje. Naj vašo zdravo kmečko pamet, ne napade virus hujskaštva!

Gost55 (ni preverjeno)

Dobro gre mogoče procentu kmetov in to ta velikim, ki so pri koritu, ostali životarimo in umiramo na obroke. Po drugi strani pa gre dobro vsem manjakom na sociali, v JU/JS in v raznih NVO-jih tipa 8 marec, za zaščito živali, ..., ki mešajo drek. To pomeni, da je razmerje komu gre dobro mogoče nekaj 100 kmetov proti nekaj 100 tisoč parazitov. Kje bi pametni delal najprej red? Vem, da je pameti v Sloveniji izredno malo, je pa po drugi strani veliko preveč zavisti oz. hinavščine, tu smo pa svetovni prvaki.
Protesti so pa tako ali tako politični, oglašajo se ljudje, ki so krivi za tako stanje in že vsaj 30 let načrtno uničujejo malega kmeta. Če se bo te nagnalo se bomo pridružili tudi mali, ki najbolj trpimo.

In reply to by m57 (ni preverjeno)

Gehen gleich (ni preverjeno)

Tile velki posestniki šteri se imajo za kmeta so fejst mimo drapnuli..,tau več niso kmeti ampak izdajalci in hinavci šteri uničujejo okolje in prostor!
Samo gmo promovirajo za globalistu,vse ka proizvajajo je čisti strup,ljudje pa počasi pocrkavlejo od vse te kemije ... Mrš posestniki izdajalci,ubijalci Narave!!

Vili76 (ni preverjeno)

Kmet, cerkef, desnica marš! Ko vas jebe, crknite!

Starejše novice