Slika je simbolična.
Danes je mednarodni dan boja proti korupciji.

Komisija za preprečevanje korupcije je tako že v sredo na Brdu pri Kranju organizirala dvodnevni dogodek Nova smer: krepitev integritete, kjer so izpostavili prenovo resolucije o preprečevanju korupcije in izpostavili, da Slovenija na indeksu zaznave korupcije nazaduje.

Na komisiji so v odgovoru pojasnili, da prejemajo največ prijav suma korupcije, ki se nanaša na poslovanje javnih zavodov in občin.

Po področjih so obravnavali največ prijav glede javnega naročanja, javnih razpisov, okolja in prostora, zdravstva, gospodarstva, finančnega in delovnopravnega področja.

Za prijavami sumov korupcije sledi področje nasprotja interesov, kjer se srečujejo s primeri popolne ignorance zakonskih določb, največ tega komisija zaznava na področju lokalne samouprave in javnih zavodov, vendar do teh kršitev prihaja tudi na najvišji ravni v državni upravi.

Lani prejeli manj prijav

Glede na leto 2020 je v letu 2021 sicer skupno število prejetih prijav upadlo za 14 odstotkov, vendar komisija ob tem pojasnjuje, da po njeni oceni »nekoliko manjše število prejetih prijav v primerjavi z letom prej ni odraz večje skladnosti ravnanj uradnih oseb.«

Prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji podpisalo 140 držav

Generalna skupščina Združenih narodov je 9. december proglasila za mednarodni dan boja proti korupciji. Datum zaznamuje obletnico podpisa obletnico podpisa konvencije Združenih narodov proti korupciji v Meridi v Mehiki.

Ta prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji je podpisalo že 140 držav.

Glavni poudarki so ukrepi za preprečevanja korupcije v zasebnem in javnem sektorju, dosledno preganjanje in kaznovanje koruptivnih dejanj ter mednarodno sodelovanje na področju preprečevanja in boja proti korupciji.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

En dan je premalo.

Hurikane (nepreverjen)

Potem takem bi trebelo ukiniti občine in bi bilo konec teh umazanih poslov, korupcije... Zato se je ta prokleti magyar trgal za stolčeka, ka bo še dale kradel, koruptivni prasec eden!

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Komedija določenim najdejo milijon v gotovini pa korupcije ne dokažejo, či pa dokažejo pa pa ne obsodijo. Slivenija je raj za korupcijo.

gru (nepreverjen)

pri nas je korupcija legalna po zakoni,pac glede na barvo

gru (nepreverjen)

Pri nas korupcija ni legalna brez zakona in barve.

In reply to by gru (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

pri nas ni korupcija po zakoni.

In reply to by gru (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Daleč najbole prednjači delovni inšpektorat....! Daš prijavo za hude kršijtve pravic zaposlenih, pa sploj ne dobijš odgovora, v konkretnon primeri 10 MEJSCOF!!!!!!!

. (nepreverjen)

Če ne dobiš odgovora, se je treba obrniti na drugi naslov, ne pa na Sobotainfo?! Vsak prijavitelj mora po ZUP dobiti odgovir.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Takjepraf (nepreverjen)

Sobotainfo je najboksi naslov. Ka se javno to izpostavi, ka lidje znajo. In kda lidje znajo se zacajo spremembe. Nej ka se na taksnon in drugacnon zavodi potihoma vse pometa pod preprogo. Javnost more znati!!!!

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

To že, ne more pa pomagati. Sam je treba iti do konca.

In reply to by Takjepraf (nepreverjen)

Suad Ibro Al Kohol (nepreverjen)

Janković, Ljeljak, Janša, po novem tudi Golob, vam čestitajo in pozdravljajo ob Mednarodnem dnevu boja proti korupciji! Hkrati vas opominjajo, da se spomnite na 7. sklon "koruptivnik" - Komu in koliko? #brezprovizijnamlahkoni

. (nepreverjen)

7. sklon?

In reply to by Suad Ibro Al Kohol (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Zgolj število prijav, ne kaže dejanskega stanja korupcije. Pretežno ostaja le pri sumu koruptivnih dejanj, ki dobijo epilog le v medijih, ne pa tudi na Sodiščih. Boj proti korupcij, zaradi njene razširjenosti, ne more prinesti želenih pozitivnih rezultatov.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice