Notranji ministri Evropske unije so potrdili vstop Hrvaške v schengen s prvim januarjem.

Notranji ministri Evropske unije so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, so za STA potrdili na slovenskem notranjem ministrstvu.

»Schengensko območje se bo zahvaljujoč češkemu predsedstvu prvič po več kot desetletju povečalo. Ministri so podprli članstvo Hrvaške s 1. januarjem,« je češko predsedstvo Svetu Evropske unije zapisalo na Twitterju. Hrvaška bo postala 27. članica schengna.

Nadzor na hrvaških kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna bo tako odpravljen 1. januarja prihodnje leto, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Vstop sosednje države je podprla tudi Slovenija, ki je članica območja brez nadzora na notranjih mejah od leta 2007. Ob tem je podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje in da je treba mejo še določiti.

Hrvaška je v Evropsko unijo vstopila julija 2013, ocenjevanje njene pripravljenosti na vstop v schengen pa se je začelo tri leta kasneje. Bila je deležna najobsežnejšega ocenjevanja med članicami schengna, izpolniti je morala 281 priporočil, od tega se jih je 145 nanašalo na nadzor zunanje meje.

Ocenjevanje se je končalo maja 2019, Evropska komisija pa je nato oktobra istega leta ocenila, da je Hrvaška izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengen. Decembra lani so to potrdili še notranji ministri članic Evropske unije. Nato je sledilo še sprejemanje končne odločitve o pridružitvi slovenske južne sosede temu območju, ki se je zaključilo danes.

Vstop Bolgarije in Romunije zavrnjen

Notranji ministri Evropske unije so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije v schengen.

Ti dve državi, ki sta se Evropski uniji pridružili leta 2007, sta sicer pogoje za pristop k schengnu izpolnili že leta 2011. Zadnji misiji, ki sta ju Romunija in Bolgarija povabili prostovoljno, sta oceno njune pripravljenosti na članstvo opravili v zadnjih mesecih. Komisija je sredi novembra znova poudarila, da obe državi izpolnjujeta pogoje.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cc (nepreverjen)

Kaj pravi Fajon-ka ki je pred volitvami zaterjevala da HR ne more v schengen dokler ne izpolni arbitražnega sporazuma.Velik uspeh SLO politike.

Tecumseh (nepreverjen)

"Zarečenega kruha se največ poje!"
Še bolj "odločen" je bil svoj čas Šarec, ko je skoraj prekinil vse odnose s sosedi in se nekako "zaklel", da dokler sosedna država ne sprejme, implementira sporazum, se z sosedom premierom ne bo sestal, niti tja potoval, niti oni ne bo smel k nam. Njegovo "odločnost" je prvi "preveslal" Janša, Golob pa samo nadaljuje.
Nam je v interesu, da je Hrvaška v šengenu, sporazum pa je vsaj za sedaj mrtva črka na papirju. Svojo veliko priložnost smo zamudili v času vladanja Pahorja in takrat ne bi smeli sprejeti odločitev, da damo zeleno luč Hrvaški za vstop v Unijo. Pika!

In reply to by cc (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

Šarec splošno nima iskati kaj v tej vladi.Ljudstvo ga ni izvolilo.On je velika Golobova prevara SLO volilcev.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Moralno gledano imaš prav, drugače pa lahko Golob postavi za ministra tudi naju, če mu razmere to omogočajo. Navadno so ministri vsi vodje parlamentarnih strank, ostalo pa se skupaj sestavi glede na kadre.
Ne pozabimo, svoj čas je bil finančni minister pri Bratušekovi komaj sedemnajsti kandidat. Torej ji je prej odpovedalo šestnajst kandidatov.

In reply to by 1 (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Na vse prejšnje komentarje, smo le lepo prikimali, se strinjamo, da nas Hrvati j . . . jo po svoje !

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Urška zabuhla (nepreverjen)

mejo je treba še določiti
Po sredini piranskega zaliva bi bila najboljša varianta
Moj čale iz Bosne bi rekel POLA POLA to je najboje pošteno

In reply to by asdasd (nepreverjen)

Alesss (nepreverjen)

Slovenski hlapci politiki so spet pokleknili kot vedno. Hrvaška vedno dobi kar hoče. Slovenija nikoli. Avstrijci so tudi nasprotovali vstopu Hrvaške v Schengen pa jih je Plenkovic pelal na Krk ogled plinskega terminala pa so spremenili mnenje. Dobili bodo plin. Romunije in Bolgarije pa ne bodo spustili v Schengen. Kaj pa so naši politiki dobili za Slovenijo? Se izgubili slovensko zemljo!

hja no.... (nepreverjen)

Ko je bila leta 2004 Slovenija sprejeta v Schengen tudi ni imela rešenim mejnih vprašanj, pa so nas vseeno sprejeli.

In reply to by Alesss (nepreverjen)

cc (nepreverjen)

Se strinjam ampak zakaj so pred volitvami toliko trobili da je sporazum pogoj za vstop HR v schengen.Samo zato da so prišli na oblast?To je za mene pokvarjenost politikov.

In reply to by hja no.... (nepreverjen)

hja no.... (nepreverjen)

Kaj ti si se včeraj narodil? Pa ne da nasedaš političnim puhlicam pred volitvami? :)

In reply to by cc (nepreverjen)

cc (nepreverjen)

Ja sem že pred 25 leti spoznal da res ne razumem politike.In ker ne razumem se več ne udeležujem nobenih volitev.

In reply to by hja no.... (nepreverjen)

cc (nepreverjen)

Da pa res nič ne razumem pa sta dokaz izzida referenduma o vladi in o dolgotrajni oskrbi.Namesto da bi povečali denarna sredstva za oskrbo starejših in da b zmanjšali državno birokracijo, so se ljudje odločili drugače.Zdaj me razumete zakaj nič ne razumem.

In reply to by cc (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

cc,
tij sploj ne vejš, za koj se ide.
Z referendumom smo spotrli še en poloužek, ka ga je Jajo naslednikon nastavo!

In reply to by cc (nepreverjen)

Urška zabuhla (nepreverjen)

Je ona Nika no kako se že piše
ali Svinjskoglava
ali Pasjeglava
da je Golobizem še sabši od Janšizma
Mislim da je narobe napisala

In reply to by janez janez (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

da so hrvati prišli v Schengen je kriv Janez Janša
naj se mu za kazen kurec stanjša

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

obiskovalec (nepreverjen)

kakšen šengen saj ne vejo kje je meja

Gees (nepreverjen)

Finta je v ton da shengen nede vec na nasi meji! Pa do hrvati morali to gospodo migrantsko na svojih balkanskih mejah stavljat! Zdaj so jih lukavo dale puscali, naj se mi z temi nemska sociala suckerami cejsemo, pomalig de pa tak pa trbelo vojsko z ostrimi naboji na granice, da de milijarda ljudi v evropokoromandijo scelo, poleg taksne idiotske politike kak jo sprovajajo ti evropski politiki , se ten siromakom davle vupanje da jih tu komaj cakamo!

In reply to by obiskovalec (nepreverjen)

Taraaa (nepreverjen)

Hrvati ne sodijo v schengen zato ker: nimajo rešene meje z slovenijo,črno goro,bih,... potem pošiljajo begunce v slovenijo kot za šalo, meja z bosno je kot švicarski sir. In ignorirajo arbitražo z slovenijo. Kdaj se bo rešila meja lahko grejo sedaj pa ne. Zanima me koga so spet podkupili v bruslju podmazani hrvati da oni grejo v schengen romuni in bolgari pa ne.

Taraaa (nepreverjen)

Hrvati so taki pokvarjenci da jim ni para vse okrog prinesejo. Hinavci

. (nepreverjen)

Pokvarjeni gor ali dol, uspevajo pa le. Važno je doseči cilj.

In reply to by Taraaa (nepreverjen)

josipkomunski (nepreverjen)

prodao se narod za dva bungalova! bravo drislav golaub

janez janez (nepreverjen)

kakšiva dva bungalova??
Vej pa slovenci majo v lasti 20% jadranskih nepremičnin!!!!! Pa 10% jaht, ki jih tan vidiš!!!!

In reply to by josipkomunski (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pravi neumnež.

In reply to by josipkomunski (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

Hrvaško morje je najlepše na celom sveti
Našo morje pa je greznica

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice