Vir: Facebook profil Fud snacks
V Mariboru si lahko od lanskega aprila privoščimo hrustljavo zapečen krompirček kar iz avtomata. Le vstavimo denar, pritisnemo in gumb in počakamo na svojo porcijo 'pomfrija'. Trem avtomatom s krompirčkom, so se nato pridružili še pišek popsi.

Belgijci, ki sami sebe razglašajo za izumitelje ocvrtega krompirčka, so leta 2013 v Bruslju postavili prvi samopostrežni avtomat za pomfri. Tega je aprila lani dobil tudi Maribor.

Kot je za Mariborinfo pojasnil Jure Frank iz podjetja Automatic fud, so v Mariboru startali z eno lokacijo, in sicer tisto v centru mesta na Orožnovi ulici. Po okoli enem mesecu so odprli še dodatno lokacijo v Supernovi Maribor.

Zaradi velikega zanimanja se jim je kasneje pridružila še tretja lokacija v Mariboxu. A ne le krompirček, za obiskovalce so tam na voljo še pišek popsi – kroglice iz rezanih piščančjih prsi, povaljane po hrustljavi panadi in ocvrte v sončničnem olju. 

Avtomat, ki poteši lakoto 24 ur na dan

Prvi avtomat na Orožnovi ulici, bo kmalu praznoval prvo obletnico. Kakšno je zanimanje Mariborčank in Mariborčanov? Frank razlaga, da je bilo zanimanje največje na samem začetku: »Bil je tisti 'boom', novost. Čez poletje je promet padel, zdaj čez zimo pa se ponovno dviga.«

»Mariborčani smo zelo posebni,« dodaja: »Zanimanje je veliko, vendar potem težko sprejmejo nekaj novega in inovativnega.«

Kot pravi je še vedno prisoten nek strah pred nepoznanim. 'Kaj pa je noter?', 'Joj, iz avtomata?', se nekateri sprašujejo. »Prisoten je strah in mogoče malo negativizma, s tem kako drugemu privoščit uspešno poslovno pot,« dodaja Frank. 

Pišek popsi – nekaj drugačnega in boljšega kot 'nageci'

Avtomat s posebnim piščančjim prigrizkom – pišek popsi, so postavili testno, a Frank pravi, da so odzivi dobri. 

»Vsekakor večina, ko jih poskusi, definitivno pride po še,« razlaga: »Nismo želeli klasike, vendar nekaj drugačnega in zagotovo boljšega kot 'nageci', ki jih poznamo. So hrustljavi in res kvalitetni.«

»Ne želimo prodajati nečesa, česar sami ne bi želeli jesti«

Če si zaželimo krompirčka, je treba najprej v avtomat vstaviti drobiž. Pišek popsi so skladiščeni v zalogovniku in ob oddaji naročila avtomat stehta eno porcijo, jih sveže ocvre v sončničnem olju in servira.

»Sama sestava Popsov je vrhunska,« pravi Frank: »55 odstotkov je rezanih piščančjih prsi, ostalo je hrustljava panada, kar se tudi vidi, če ga pregriznete na pol.«

»Držimo se kvalitete, saj ne želimo prodajati nečesa, česar sami ne bi želeli jesti. Hrana je resna stvar,« dodaja. 

Kot pravi, skrbijo, da imajo odlično olje, ki ga redno preverjajo in menjujejo, da so izbrali dober, okusen krompir brez alergenov in premazov. »Vsak krompir ni za vse,« razlaga: »Tudi ketchup imamo drugačen kot je tisti iz trgovine. Je precej dražji, vendar se splača.«

Trenutno aktivni dve lokaciji, avtomat v Supernovi trenutno umaknjen 

Avtomat s krompirčkom na Orožnovi ulici obratuje 24 ur na dan. Tista v Mariboxu, ki nudita hrustljav krompirček in pišek popse, sta na voljo od šeste ure zjutraj do polnoči, torej v delovnem času kompleksa Maribox. 

Na lokaciji Supernova so avtomat s krompirčkom umaknili, saj je trenutno v delavnici. »Lokacija je zelo popularna in sedaj, ko je bil odstranjen čutimo pritisk ljudi, 'kje je?, Kam ste ga skrili? Se bo vrnil?, Naši otroci ga pogrešajo',« je povedal Frank.

Dodaja, da bo avtomat dobil novo 'obleko', nato pa ga bodo vrnili na teren. Točna lokacija še ni znana, najverjetneje ga bodo vrnili v Supernovo. »Smo še v dogovoru,« pojasnjuje Frank. 

V načrtu tudi sladki program, a rdeča nit ostaja krompirček

Kot pravi nap sogovornik, jim načrtov za naprej ne zmanjka, prisotna je tudi želja po širitvi izven štajerske prestolnice. 

»Lokacije za Maribor imamo pokrite, morda bomo kakšnega samo preselili, v kolikor se pokaže možnost po boljši lokaciji,« je povedal Frank.

Dodaja, da želijo ponuditi več, tudi sladki program. A rdeča nit ponudbe ostaja hrustljav krompirček. 

Komentarji (9)

anton77 (ni preverjeno)

Pridobijtev...????? Za idiote mogouče.....

km (ni preverjeno)

Pridobitev za Maribor. Nej za Soboto, novinarčki - pisunčeki

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

KIRI , ZNAN KA TI ZEMLJEPIS NEJDE, SAMO SOBOTO IN MB BI LEJKO ZNAU LAUCITI

Hehehhe (ni preverjeno)

Maribor je zabite pol-marke predalec nej? Trbej meti avto, te pejneze za bencin, vinjeto pa se pejneze za pomfri. Aja pa se nekoga razen mamike ka ide s tebof. Huuuh tezka a? Srmak

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Hungry Hippo (ni preverjeno)

Nekak je zgubo zemljevid, Sobota je nej okoliš Maribora

Pohorčan (ni preverjeno)

Ameriško, prekleto sranje naj si vteknejo v auspuch....ameriška golazen.

anton77 (ni preverjeno)

Špej, domači kruj pa luk.... Hrana za bogove (in pametne ljudi)

In reply to by Pohorčan (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Ampak tega si kdor koli ne more privoščiti !!

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

Mambo (ni preverjeno)

Ocvrti krompir in piščanec si niso izmislili v ameriki. In ta stroj so izumili v Belgiji.

In reply to by Pohorčan (ni preverjeno)

Starejše novice