Foto: Bobo
Ministrstvo za delo se je odzvalo na nedavne navedbe društva Humanitarček.

Nedavno smo pisali o nemoči društva za pomoč starejšim Humanitarček, na katerega se kljub prezasedenosti obračajo osebe v finančni stiski, saj naj bi jih nanje napotili delavci na centrih za socialno delo, še preden jih sami vključijo v obravnavo.

Nekdanja predsednica društva Ninna Kozorog je navedla tudi primer obupane gospe, ki se je nanjo obrnila, ker njena socialna delavka odhaja na dopust.

Na navedbe Humanitarčka in njihove ustanoviteljice ter nekdanje predsednice Ninne Kozorog pa so se zdaj odzvali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod vodstvom Luke Mesca.

Po poročanju portala N1 se zavedajo problematike kadrovske podhranjenosti Centrov za socialno delo, ki jo tudi uspešno rešujejo, vendar ta ne more biti opravičilo za morebitna takšna ravnanja strokovnih delavcev, kot jih opisuje društvo Humanitarček, če navedeno drži.

Tovrstna ravnanja obsojajo, so dejali in povedali tudi, da je organizacija dela na posameznem centru za socialno delo v pristojnosti direktorja centra, ki je dolžan zagotoviti nadomeščanja v času dopustov in drugih odsotnosti.

Dejali so še, da imajo tisti, ki zaznajo konkretne primere nespoštovanja zakonov in strokovnih smernic delovanja, možnost pritožbenih poti, v okviru katerih se lahko presodi pravilnost delovanja centra za socialno delo.

Nadzor nad delom centrov za socialno delo opravlja Socialna inšpekcija – socialni inšpektor ugotavlja in preverja izvajanje določb, uporabo strokovnih metod, strokovnost dela pri izvajanju storitev in programov ter kvaliteto storitev.

Pri tem organu lahko stranke podajo pobudo za izvedbo izrednega inšpekcijskega nadzora.

Če je stranka nezadovoljna z izvajanjem socialnovarstvenih storitev, pa lahko poda ugovor zoper delo strokovnega delavca na svet CSD-ja.

Svet zavoda mora ugovor preizkusiti, določiti, kaj naj se ukrene ter o tem obvesti upravičenca, ki je ugovarjal, v roku 15. dni od prejema ugovora.

»V primeru, da stranka ocenjuje, da je prišlo pri delu določenega strokovnega delavca CSD do kršitve določil Kodeksa etičnih načel v socialnem varstvu, pa je za obravnavo tovrstnih prijav pristojno Častno razsodišče Socialne zbornice Slovenije,« so pojasnili.

Kako ministrstvo rešuje kadrovsko podhranjenost centrov za socialno delo?

Kot so prejšnji teden razkrili pri N1, so z novembrom odobrili več kot 40 novih zaposlitev, zaposlenim pa bodo delo olajšali tudi z nadgradnjo informacijskih sistemov, ki jih bo deloma razbremenila administrativnega dela.

Od strokovnih delavcev na centrih za socialno delo pa pričakujejo, da z vso resnostjo in odgovornostjo pristopijo k reševanju vsake problematike osebe, ki se obrne nanje za pomoč, kjer mu predstavijo in pomagajo pridobiti možne oblike pomoči, ki so jih lahko deležni.

To so tako možnosti do pridobitve pravic iz javnih sredstev, kamor na primer spadajo denarne socialne pomoči, otroški dodatki in subvencije najemnine, kot oblik pomoči, ki jih centri za socialno delo nudijo kot socialnovarstvene storitve, npr. prva socialna pomoč, osebna pomoč, pomoč družini za dom.

Dodajajo, da morajo strokovni delavci stranke seznaniti tudi z drugimi oblikami pomoči in podpore, ki je glede na njegove težave dosegljiva v lokalnem okolju. To so na primer socialnovarstveni programi in humanitarne organizacije.

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lukecklovn (nepreverjen)

Na nedavnem obisku ministra Marjana Šarca v Kijevu se ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov z njim ni udeležil uradnega fototermina. Razlog pa naj bi bil nedavno glasovanje poslancev levice v Evropskem parlamentu, ko niso podprli resolucije proti Rusiji (hladen tuš za dvoličnost naše levice).

Jjpusiona (nepreverjen)

Vir?

In reply to by lukecklovn (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Oster odziv Ministrstva za delo: »Kadrovska podhranjenost" , kaj pri nas ni podhranjeno ? Odgovor: Draga delovna sila !!

In reply to by Jjpusiona (nepreverjen)

en en (nepreverjen)

mladina, delo, vecer. dnevnik.......ipd sigurno ne

In reply to by Jjpusiona (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Branje za poštene in normalne Slovence.

In reply to by en en (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Kolikor vem dva leva poslanca nista podprla resolucije oz. sta se vzdržala glasovanja. Ampak glej ga zlomka, dva pa sta se podpisu izognila zaradi neudeležbe z obrazložitvijo bolniške (Grošelj, Joveva).
Če k temu dodamo še, da je Šarec strahovito proti oborožitvi oz. boxserjem me ne čudi, da se ukrajinski obrambni minister ni hotel udeležiti fototermina. Ker je Šarec zagovarjal tudi ene vrste teritorialno obrambo me res zanima, koliko vojske je pripravljen poslati v gozdove, da bodo eventuelno parirali Rusom???
Dvoličnost naših levakov so hitro spoznali.

In reply to by lukecklovn (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Največji dvoličnež je bivši levak JJ. Nima, in še dolgo ne bo imel prave konkurence.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Naše levake so že zdavnaj odpikali. Imamo pa to srečo, da smo majhni,....drugače bi se že nekdo oglasil v Evropi. Vse kar so Toninu in Janši očitali, sedaj sami delajo (Fajon, Šarec), razen tega, da se Ukrajinci Zelenski in minister za obrambo nočejo javno z njima rokovati. V domači hiši se pa verjetno Golob ne najboljše počuti, ko se Levica in SD ne odzoveta na zasedanju "Svet za nacionalno varnost". Seveda, Bog ne daj, če do kaj pride, bo nato spet poskrbela desna pol. opcija.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

gumilarof (nepreverjen)

Ge se s Šarcon tudi nebi nigdar sliko pa san levičar, nej pa ka bi se ukrajinski nacisti z njin slikali. Aja, pa dajte si ednouk loleki desničarski že ednouk razjasniti što so v naši politiki lejvi in što so liberalci in kakšna je razlika med njimi. Lejvi so pri nas edino Levica, vse ostalo so liberalci keri so v svojih dejanjih bole desni od desnih. Ali loleki desničarski mislte ka so tou kao nekši komunisti, zato ka van je to ležej razmiti, kak pa ka bi se malo pozanimali glede neoliberalne politike. Prav patetični ste glede toga ka vse povprek obkladate z levičarami in komunisti..

In reply to by lukecklovn (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nekateri pač ne ločijo zrna od plevela, pa kljub temu iz dolgočasja bluzijo in utrujajo.

In reply to by gumilarof (nepreverjen)

Bronja (nepreverjen)

Glede na to, da se je v zadnjih letih število brezposelnih oseb več kot prepolovilo, število svetovalk na zavodu za zaposlovanje pa je še vedno isto oz. celo več jih je, bi bilo pravilno, da se te osebe prerazporedijo na CSD-je in tam dalje opravljajo svoje poslanstvo (svetujejo), za katerega so plačane !

23pspss (nepreverjen)

Čakaj, čakaj kaj pa splone kvote?? pa ne morejo samo ženske biti na CSD. enakopravnost, takoj.

In reply to by Bronja (nepreverjen)

9999 (nepreverjen)

Minister - čundraš za delo brez 1. dneva delovne dobe ZEMLA ODPRI SE !

Jack000000 (nepreverjen)

prihajamo nazaj v SFRJ - sedam filozofira, radi jedan.. Pol pa je ta kriv, da ni vse narejeno.
Saj ne, da so na CSDjih nadpovprečno zagnani, samo če se nam revščina dviga in je vlog vse več, potem ne folgaš. Bo treba mesečar na ministrstvu tudi kaj naredit.

y y y (nepreverjen)

Tej posranec ,de neka goučal posrani .Nej teoko star keoko mam ges delovne ,dobe posranec preklejti zdrogerane.Svojo heravo mater naj cejca

Jbse (nepreverjen)

Prav ma!!! Mi ka delamo v proizvodnji, ge je tuj ceduze veksi osip delovne sile moramo tuj vec delati, nega izgovorov. Kelko pa sledin to politiko moran priznati da se levica edino cese za dvig delavskih plac, drugi, pa to vsi brez izjeme pa edino za gospodo Ce pa steroga muci ukrajina naj prosim ide ta pa pomaga,! se tajvanci so rajsi zvolili prokitajsko stranko , scejo meti mir! Nemres se zajebavati z velesilo, gospodarsko in vojasko so pac superiorne!

" (nepreverjen)

Jbse.......... Idi Meseci in vsem v Levici poliži rit in đajca .Oni so samo glasni ,da pridobijo več norlecov takšnij,kot si ti in tebi enaki

In reply to by Jbse (nepreverjen)

Ldld (nepreverjen)

Tajvance zdaleč nemajo pro CCP vlade. Nej nej so superiorne.

In reply to by Jbse (nepreverjen)

Bodoči vardist (nepreverjen)

Vsi ki rabijo pomoč naj se obrnejo na institut 8 marec!

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Hmmm, ko pride spet prava kriza bodo rabili na CSD-jih še nekajkrat toliko ljudi, da bodo reševali zadeve.

Cigoinitiator (nepreverjen)

Goricko je vecno

Domoljub1234 (nepreverjen)

Ne ven ka zaj šinflete tou vlado pa ministre.
Ge ste pa bilij,kda so bile volijtve.
Loli!

Strokovnjaki (nepreverjen)

Genialno tako naprej.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice