Športni (in tekaški) navdušenci že odštevajo trenutke do najstarejšega tekaškega maratona v jugovzhodnem delu Evrope.

Danes je v Salonu zdravja v Zdravilišču Radenci potekala tiskovna konferenca, na kateri so spregovorili Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 41. maratona, Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Marian Šefčovič, direktor Radenske, d. o. o., ter predstavnik Zelene straže, dijak ljutomerske gimnazije, ki je zastopal mlade prostovoljce z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, podpornike pri ekološko usmerjenih prizadevanjih organizatorjev. 

Bogata tekaška tradicija v Radencih

Maraton treh src, znameniti tekaški dogodek, ki ga organizirajo v Radencih, je lansko leto praznoval neverjetnih 40 let. Tokratna 41. izvedba je, kot pravijo organizatorji, nekoliko drugačna, kajti po dveh letih, ki sta bili zamejeni v okvirih t. i. koronskih ukrepov, se organizacija (in upajo tudi obisk) vrača v ustaljene tirnice. 

Pintarič je dejal, da so zaradi tega bolj mirni, čeprav se lahko izzivi pojavijo vedno, Šefčovič pa pravi: »Zdaj imamo mir in se lahko fokusiramo na to, kaj vse lahko naredimo, da pripeljemo več tekačev in da niti oni niso zaskrbljeni.«
 

Tudi letos raznoliko dogajanje

Na Maratonu treh src, ki bo tokrat potekal 20. maja, je ljubiteljem športa tudi letos omogočeno sodelovati v vseh standardnih tekaških disciplinah.

Izvedeni bodo maraton (42 kilometrov), polmaraton (21 kilometrov), v katerem bo letos potekalo tudi državno tekmovanje, teka na deset in pet kilometrov, nordijska hoja (10 kilometrov), rekreativni pohod, otroški teki ter pravi družinski tek s štirinožnimi prijatelji, ki poteka že tri leta in »promovira« odgovorno ravnanje s psi.

Tudi letos bodo v Radencih »okronali« nove državne prvake v polmaratonu, zahtevni disciplini, ki terja obilico vztrajnosti in odrekanj.

Prijavite se lahko do 10. maja

Prijave na dogodke so že odprte ‒ do sedaj je zbranih približno 1500 prijav ‒ vse do 19. aprila pa se lahko na katero od aktivnih doživetij prijavite po nižji ceni. Če še niste prepričani, ali bi se pridružili, imate čas za razmislek (in prijavo) do 10. maja. 
 

Pintarič je dejal, da organizatorji na letošnjem športnem dogodku pričakujejo približno 10.000 udeležencev.

Starta tekov na 42 in 21 kilometrov bosta ob 9.00, deset minut kasneje začnejo teči na 10 kilometrov, tek na 5 kilometrov pa se prične ob 9.15. »Nordijski« pohodniki, ki bodo morali prehoditi 10 kilometrov, se bodo na pot podali ob 9.20, tisti, ki bodo sodelovali rekreativno, pa bodo »štartali« ob 8.00. 

Najmlajši s tekom pričnejo šele popoldne, in sicer ob 16.15, tek s kužki pa se začne točno ob 16.00. 

Na maratonu, ki letos »pade« na 20. maj, bodo poleg ljubiteljskih tekačev in pohodnikov sodelovali tudi profesionalni atleti. Tudi tokrat je povabljenih nekaj najboljših tekačev.

Eden od tujih povabljenih tekačev nad 42 kilometrov z zelo dobrim časom je maratonsko progo pretekel v dveh urah in štirinajstih minutah, a letos bi lahko rezultat celo izboljšal. Pintarič je dejal, da je potrjenih tudi nekaj domačih atletov, udeležbo je tako potrdila lanskoletna zmagovalka Andreja Gorčan, na maratonsko progo pa se bo podal tudi Rok Puhar. 
 

Skrb za okolje z roko v roki s tekaškim dogodkom

Dolgoletna tradicija maratona je bila vmes prekinjena za dve zaporedni leti. V tem času so izvedli virtualni maraton, na katerem so celo tekli »okrog sveta« in obdobje izkoristili »plodno«: ob tekaški trasi v Šratovcih so po dogodku zasadili drevesa, s čimer je Maraton treh src dobil tudi svoj naravni spomenik.

V lanskem letu so zbirali odpadke, na kakšen način pa bo organizator odgovornost do okolja in narave izkazal letos?

Že v minulem letu so prvi izpeljali Zero Waste dogodek in pridobili certifikat. Z Ekologi brez meja in ljutomerskimi gimnazijci bodo tudi letos poskušali zbrati več kot 90 odstotkov pravilno ločenih odpadkov in tako skušali podaljšati to »zero waist značko« ter si še nadalje prizadevati za »nepuščanje (ogljičnih) odtisov« v naravi.

Direktor Radenske je ob tem dodal, da je trajnostna smer, v katero gre podjetje in v katero bi moral iti vsak, nujna za ekologijo. Ob tem pa, pravi, nadaljujejo tudi z zasajevanjem dreves.

Tudi letos večerni program

Seveda pa tekaški spektakel nikoli ne mine brez spremljevalnega večernega programa. Kaj je na vrsti letos?

Pintarič: »Na odru bodo gimnazijski bendi čez dan … po vsem tem športnem dogajanju pa kot nekakšen zaključek ‒ koncert ‒ z enim redkih performerjev v Sloveniji, ki je starejši od našega maratona, to je Tomaž Domicelj.« 

Komentarji (3)

Ikooij (ni preverjeno)

Kako kaj napreduje maraton hišnih ljubljenčkov v okviru te prireditve?

Joooj (ni preverjeno)

Domicelj???
Upam, da je tiskarski škrat…

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ti si pravi tiskarski škrat.

Si premlad, da bi vedel, kdo je Tomaž Domicelj !!!

Ti lepo piše, da je gospod starejši od tega maratona.

In reply to by Joooj (ni preverjeno)

Starejše novice