Pred leti sta bila kot rešitev za čim manj nasilja v šoli imenovani preventiva in sistematično prizadevanje šole za izgrajevanje kulture nenasilja.

Nove pojavne oblike nasilja so povezane tudi z razvojem tehnologije, že leta 2016 pa so na posvetu na to temo, ki ga je organiziral zavod za šolstvo, poudarili, da vsi dosežki in rezultati prihajajo z nekim faznim zamikom, zato je treba v izobraževanje vlagati, da ne bi čez deset let zabeležili obrata v drugo smer.

Se nam dogaja ravno to?

Nasilje v porastu

Te dni Slovenijo pretresa nasilje med mladoletnicami v Celju, ki ga je ostro obsodila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

V raziskavi med učenci zadnjega triletja iz leta 2019, ki je zajela nekaj več kot 4500 učencev in učenk iz 70 šol, je 89 odstotkov vprašanih potrdilo tradicionalno medvrstniško nasilje vseh oblik - verbalno, fizično in odnosno.

Medvrstniško nasilje ni novost, vendar pa statistika kaže, da ima inšpektorat za šolstvo vse več dela s prijavami domnevnih primerov nasilja v šolah. 

Zgodovina nasilja

Tako je leta 2018 odmeval primer ene od ljubljanskih osnovnih šol, na kateri so se že dlje časa soočali z nasilnim učencev, mediji pa so izpostavili imena in funkcije staršev tega otroka. 

Istega leta je bil precejšnje medijske pozornosti deležen primer medvrstniškega nasilja, ko sta se pred trgovino v Murski Soboti stepli dve skupini mladoletnikov. Dve osebi sta dobili vbodnine v spodnje okončine, policija pa je ovadila dva mladoletnika. 

Leta 2020 sta se pred eno od velenjskih osnovnih šol sporekla mladoletnika, pri čemer je eden izvlekel nož in drugega dvakrat zabodel in ga lažje poškodoval. Tudi njega je policija kazensko ovadila.

V lanskem letu pa je odmeval skupinski napad na osnovnošolca na območju Policijske postaje Ljubljana Bežigrad – pet najstnikov je napadlo 13-letnega fanta, posnetek pa objavila na spletu. Policisti so po prijavi medvrstniškega nasilja kaznivega dejanja nasilništva osumili štiri mladoletnike.

Enako izpostavljena spola

Medvrstniško nasilje ni omejeno na določen kraj, ampak se lahko pojavi povsod. Dekleta in fantje so enako izpostavljeni ustrahovanju, vendar so dekleta pogosteje žrtve psiholoških oblik ustrahovanja, fantje pa so bolj izpostavljeni fizičnemu nasilju in grožnjam.

V raziskavi med učenci zadnjega triletja iz leta 2019, ki je zajela nekaj več kot 4500 učencev in učenk iz 70 šol, je 89 odstotkov vprašanih potrdilo tradicionalno medvrstniško nasilje vseh oblik - verbalno, fizično in odnosno.

43 odstotkov mladih pa je poročalo, da so vsaj enkrat doživeli eno od oblik spletnega nasilja, približno tretjina pa, da so sami vsaj enkrat izvajali tovrstno nasilje.

Okoli četrtina jih je imela izkušnje s tem, da so jih žalili preko sporočil ali o njih grdo govorili drugim, najmanj je takih, ki so bili deležni zlorabe njihovih osebnih podatkov ali fotografij.

Hitro in učinkovito

A medvrstniško nasilje je še v porastu, kot sta te dni izjavila tako predsednica republike kot tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Slednji je poudaril, da je v primeru zaznane potencialne ogroženosti mladoletnih in vseh, ki potrebujejo posebno skrb, edina možna reakcija v šolskem okolju hitra in učinkovita reakcija šolskih oblasti in potem po potrebi organov oblasti. 
 

Komentarji (21)

buntamerlog (ni preverjeno)

Sto bi si mislo

. (ni preverjeno)

Tou so mamini sončeki, da smo mij v šoulo odili smo se kelkokrat vkup zgrabili pa smo se med seof rejšili. Zdaj pa so starši več po šoulaj kak pa deca pa lobejrajo za boukše ocejne pa pritožbe.

realnooo (ni preverjeno)

JUHU, ZDAJ MA SOBOTAINFO KAJ ZA PISATI.

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij pa vred z njimi. Prekleti psihič.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Naj imajo možnost nakupa orožja, da bojo lažje rešili probleme, ker nimajo druge pomoči v tej brezizhodni situaciji.

čarni vrag (ni preverjeno)

Istega leta je bil precejšnje medijske pozornosti deležen primer medvrstniškega nasilja, ko sta se pred trgovino v Murski Soboti stepli dve skupini mladoletnikov. Dve osebi sta dobili vbodnine v spodnje okončine, policija pa je ovadila dva mladoletnika.

Policija ju je ovadila, na sodišči pa verjetno nula. Mogoče sta še nej prišla na vrsto, ali pa ju materinska sodnica oprostila. Pa tudi če bi dobila kazen se to drži v tajnosti, zato nega efekta zastraševanja. Celi te sistem permisivne vzgoje je zgrešen.

. (ni preverjeno)

Kakatejeto vzgoja?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

….. (ni preverjeno)

Slovar tujk vzemi v roke, pa si preberi!

In reply to by . (ni preverjeno)

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

V prekmurju so to večinoma cigani... Naj jih država naprej tak veselo krmi, mij mo pa delali za njih....

školnik (ni preverjeno)

V Murski Soboti so trije učenci napadli s feferoni učenca. Starši enega učenca so se uprli v šoli, da je njihov otrok priden in učitelji jih ne smejo kazniti.

43444 (ni preverjeno)

tile mali frajerčki iz polpismenih družin brez vrednot s slabo vzgojo, so imeli zelo prirezane peruti v času šolanja od doma.
Zelo dobra rešitev je da se čim več najstnikov šola od doma, kjer važičke z trenirkami blagovnih znamk ne pridejo do izraza

DRŽAVA JE V K… (ni preverjeno)

KAK STE JIH NAUČILI IN V PRAKSI POKAZALI, 2 LETI PO LJUBLJANI LEVIČARSKI KONJI, TO ZDAJ IMATE. KAKO NAJ BODO DECA DRUGAČNA ČE STE SE 2 LETI DRLI PO LJUBLJANI "UBIJ, UBIJ, UBIJ ...... " VSE TO JE DOKAZ DA JE DRŽAVA KOMPLET V K................. žal bolj primerne besede ni.

školnik (ni preverjeno)

Poglej kaj JANŠISTI govorijo v parlamentu in boš videl kdo širi nasilje !

In reply to by DRŽAVA JE V K… (ni preverjeno)

vosafdk (ni preverjeno)

U cant be dat dumb bruh

In reply to by DRŽAVA JE V K… (ni preverjeno)

placanopazovalec (ni preverjeno)

Ka ocitno nekomi ne pase resnica, ka brisete komentarje, nasa je odla k tomi M.Z. pa ji je zaco pisati tudi izven delovnega casa, zato vec ne odi k njemi, telko samo

asdasd (ni preverjeno)

Pretresljiv napad v Celju zgolj vrh ledene gore ! Kaj dela ministrstvo za notranje zadeve in "svoboda" , za ministranta pokljukanega je znano, da se le oblizuje kot je bilo objavljeno ??

In reply to by placanopazovalec (ni preverjeno)

Ajta (ni preverjeno)

Pripelajte vi meni te vitamin papeke k meni domov. Za 14 dni do tak disciplinerani ka do lejko ameriski marinci. Samo mi pripelajte to mularijo posrano smrklavo. Navcili do se oni reda pa spostovanja socloveka!!!

. (ni preverjeno)

Neven ka tak pretiravlete. Kelkokrat smo se mij v saule zgrabili skup. Pa smo resili stvarij :D. Dobo si pocke, drujgec si nazaj dal pocke pa nakonce smo blij kolegi. Pa smo se vne kda smo pilij z toga smijali kak smo nori blij. Pac deca so krute eni bole kak drujge . Jbga.

tutu (ni preverjeno)

Ja, vse lepo in prav... A problem nastane, kda je eden šibkejši in nemre dati nazaj počk.A dobivle jih od vseh drugih... Tej je zadel na tomboli. Ma do določene mere uničeno otroštvo. In kar še hujše, tej posledice čuti tudi kda je odrasel. Ja, dokeč si tisti, šteri počke davle ali nazaj davle, te je vse vredi in nega problema...

In reply to by . (ni preverjeno)

SM (ni preverjeno)

vsen telefone pobrati pa de že malo bokše

326 (ni preverjeno)

Zakaj brišete komentarje? Ko napišeš resnico, zato? V nakupovalni center jih zaprite, pa za kazen naj te smrklja ribjo tla, ne vem, če jim več kdaj pride na misel kaj tako podlega.

Starejše novice