Slika je simbolična.
V uredništvo Sobotainfo smo prejeli pritožbe stanovalcev na Zvezni ulici v Murski Soboti, ki se pritožujejo glede dotrajanosti stanovanjske stavbe. Preverili smo, za kaj gre in kakšne so možne rešitve.

Kot so v zapisu za Sobotainfo navedli stanovalci, naj bi šlo za stanovanjsko stavbo na Zvezni ulici 4, ki se nahaja nad poslovnimi prostori bivšega Borova in ostalih trgovin, kjer so danes poslovni prostori DM-a, NKD-ja, Metrčka, Frizeraja, Telekoma, T-spot studia in ostalih.

Dotrajanost stavbe in ogrevalnega sistema, soglasja za prenovo pa ni

Kot so navedli stanovalci, naj teh prostorov ne bi bilo možno obnoviti, ker lastniki poslovnih prostorov nočejo dati soglasja k obnovi. Zaradi tega sta še vedno neobnovljena tudi fasada in streha. Posluha pa medtem ni niti s strani Komunale, so poudarili. 

»Streha je delno ravna in delno dvokapnica. Ravni del strehe je popolnoma neustrezno izoliran in vmes celo pušča (v stanovanja), dvokapni del strehe pa je iz valovitih (prozornih) plastičnih plošč. Vse skupaj povzroča ogromne toplotne izgube, kar se pošteno pozna na naših mesečnih položnicah. Večji del stanovalcev je upokojencev, ki jih je trenutna draginja še posebej prizadela in si težko privoščijo tudi najmanjše povišanje stroškov. Lastnike poslovnih prostorov naše tegobe seveda ne zanimajo.

Drugi problem je upravnik naše zgradbe, to je soboška Komunala. Od upravnika bi pričakovali pomoč in preboj v postopkih urejanja naših problemov, toda upravnik je popolnoma pasiven. Določeni postopki se vlečejo že več kot desetletje. Na skupnih sestankih je vedno polno obljub, ki pa niso nikoli realizirane,« so izpostavili stanovalci. 

»Komunala že leta obljublja razrešitev situacije«

»Danes smo ugotovili, da bo zaradi nedela upravnika, (morebitna) obnova strehe in fasade stala približno trikrat več, kot pa bi stala pred korona krizo. Stanovalci smo v preteklosti zbirali razne podpise in soglasja za določene spremembe, toda Komunala je vse te dokumente izgubila ali založila in sedaj moramo začeti od začetka. Prav tako se je izkazalo, da upravnik ne spremlja občinskih, državnih, evropskih in agencijskih razpisov ter skladov preko katerih bi lahko dobili nepovratna sredstva, ki bi nam olajšala finančno breme obnove naše stavbe. Komunala že leta obljublja razrešitev situacije, toda do današnjega dne ni storila ničesar.

Komunala se ne zmeni niti za staro dotrajano in potratno peč na kurilno olje, ki greje našo stavbo. Peč je tik pred tem, da bo do kraja odpovedala in bi jo bilo potrebno zamenjati s cenejšim ter ekološko prijaznejšim načinom gretja. Toda tudi na tem področju Komunala ne opravi svojega dela.

Mogoča rešitev bi seveda bila zamenjava upravnika, toda tudi to ni mogoče brez sodelovanja lastnikov poslovnih prostorov, ki pa so neodzivni,« še dodajajo stanovalci.   

Kaj odgovarjajo na občini?

Ker sami ne vemo, kaj točno se dogaja v omenjeni stanovanjski stavbi in ali govorice držijo, smo se odločili, da zadevo preverimo na Mestni občini Murska Sobota. Na njih smo naslovili naslednja vprašanja:

  • Kakšen je vaš odziv na njihov zapis? Ste tudi sami seznanjeni z omenjeno problematiko?

  • Kakšne bi bile možne rešitve za navedene težave?

  • Ali načrtujete skupaj s podjetjem Komunala obnovo omenjene stavbe?

Soboška občina z omenjeno problematiko že seznanila upravnika stavbe

Kot so nam odgovorili na soboški občini, so z omenjeno problematiko že seznanili upravnika stavbe, bodo pa morali stanovalci in lastniki poslovnih prostorov vendarle sami in s pomočjo upravnika najti določeno rešitev, da do omenjenih nesoglasij več ne bo prihajalo.

»Z vprašanji, ki ste jih naslovili na Mestno občino Murska Sobota, smo seznanili javno podjetje Komunala d. o. o., ki je upravnik stavbe na Zvezni ulici 4 v Murski Soboti. Ker se vprašanja nanašajo na zasebno pravna razmerja med etažnimi lastniki stanovanj in poslovnih prostorov, je bil za dovoljenje za razkrivanje pomembnih informacij zaprošen predstavnik stanovalcev, ki pa je navedel, da se problematika stanovalcev na Zvezni ulici 4 tiče samo lastnikov navedenega objekta, zato ne dovoli izdajanja nobenih odgovorov, ki se nanašajo na vsebine, obravnavane na zboru etažnih lastnikov.

Mestna občina nima pristojnosti poseganja v razmerja med etažnimi lastniki in upravnikom, preko svojega Stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota, ki je lastnik dveh stanovanj, lahko le soodloča v enakem obsegu, kot to velja za vse ostale etažne lastnike. Vsekakor si želimo, da lastniki najdejo skupni jezik glede prenove objekta vključno z zamenjavo ogrevalnega sistema, saj lahko na ta način izkoristijo spodbude države za ta namen,« so odgovorili na Mestni občini Murska Sobota.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tonejevse (nepreverjen)

Komunala kasera za vsakoga umrloga 300€ za kvazi 24 urno pripraljenost. in to vsakoga tudi ce storitev izven delovnoga casa nejso nudili/koristili. Taksni pokvarjenci so na Komunali ka cecajo tiste ka so zgubili svojce. in to 300€ za fiktiven strosek. In to je se itak skrito in o ton se se itak ne guci. Kak lejko zivemo v drzavi ka to dolovi - kaserati neka ka je nej bilo nudeno.

dejan svijnnsk… (nepreverjen)

luka mesec pa daj začni že enkrat delat
če ne pa spizdi v severno korejo

In reply to by Tonejevse (nepreverjen)

enapadruga (nepreverjen)

nebi se piše ne bi (narazen, vsaj slovnico vmes preverite

realnooo (nepreverjen)

a je tebi bi v glavo se sprdnuo da si tako fuknjena bi rekel čarni vrag

In reply to by enapadruga (nepreverjen)

PUSSI (nepreverjen)

O slovnici pametuje negdo , ki je začetek stavka začel pisati z malo ter ni naredil zaklepaja in pike na koncu.
Pa to crkneš od smeha.

Pivo (nepreverjen)

Pravilno je nekdo...

In reply to by PUSSI (nepreverjen)

Geeh (nepreverjen)

Ka pa dela presledek pred vecijo? To se otroci v osnovni soli obvladajo! :)

In reply to by PUSSI (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

tou mas pa parf deca v shouli jamo weceje

In reply to by Geeh (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

slovenščina je jezik hlapcev in dekel
Mi pametni govorimo NEMSCHKO

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

mi pametni govorimo HUNGARISCHE SPRAHE
vi vindišari pa jezik hlapcef

In reply to by realnooo (nepreverjen)

11111222 (nepreverjen)

Expano je pojedel ,denar in Soboški beton ovi pa je rit stisno ,da ne bo nič krijv

realnooo (nepreverjen)

tako je

In reply to by 11111222 (nepreverjen)

komunala katas… (nepreverjen)

Komunala je najvecje sranje upravnik. fisa je tudi nej nic nace ampak so vsaj odzivni in se potrudijo za kar se ide. Me zanima kak do najebali zdaj v šavel centri ker idejo na upravnika Komunalo. Zdaj do sigurno na mrzlem. Upravniki Fise so se trudili.Pri komunale pa ci kaj nejde trbej takoj novo kupiti, sploj nisce stanovalce ne pita ka kosta. Sploj pa te Ve…en o dele nema pojma.

Mrgan (nepreverjen)

Malo si preberite pravno podlago, če se večina ne strinja,potem tudi upravnik ne more nič..... ti blokarji so pa tudi....oni bi imeli,glej če nimajo v stanovanjskem skladu zadosti sredatev, je to njihov problem..... kar nekaj, glej pri hiši,če kaj crkne, si moram sam rešiti,ne pa da to na sobota info dajem.....

anton77 (nepreverjen)

Najbole, ka se ten blokašon se k riti prnesej, socialke, fuzbal, dostava na dom, pa najbole, ka njin što ešče rijti zaperej. Drhal nesposobna!

realnooo (nepreverjen)

V Pušči imajo vse porihtano
ker so delovni
blokovski kanon futer je do kurza

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Ciganja na Pujšči san vido delati, marsikeroga, vido delati blokaša...? Redkej kak zelejnoga konja!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

tako je

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Pod soboto mamo toplo vodo,pa tudi nekaj vrtin že dela. V večini pa še kurijo na olje tudi po šolah. Tak ka zgleda ka je tau nekome interes,seveda med njimi je petrol na drugi dtrani pa občina.
SD že dolgo vodi občino,zdaj do pa dobili župana ta ka de dale vse po staren. Nika so nej narejdili,a rdejči narod podpira rdejče. Groza ka je tau za lujdi v Soboti?

pametni (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zakaj je Amerika tako razvita in močna
Ker so rdeče brate pred 500 leti v rezervat poslali
tiste ki niso hoteli iti pa so jih za hec s puškami lovili

In reply to by Munt (nepreverjen)

niko-lajka papagajka (nepreverjen)

ali so jih kaj ulovili

In reply to by pametni (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Eni ste pametni ka nemreš vrvati. Mij smo komunalo zamenjali z Fiso s kero smo zadovoljni. Obnovili smo fasado, streho in okna in še nekatere stvari zato ne enačite Fiso pa komunalo. Ka se pa tijče obnove stavbe pa nede komunala obnavlala, halo tou more lastnijk, komunala je samo posrednik. Stanovalci do mogli z tožbo dosegnoti obnovo či se nemrejo zmeniti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice