Na Sobotainfo in TV IDEA smo pred nedeljskim drugim krogom lokalnih volitev ponovno soočili kandidata za župana Mestne občine Murska Sobote Damjana Anželja in Andreja Mešiča.

Dva kandidata, en županski stolček. Na župansko mesto se bo za prihodnja štiri leta zavihtel nov obraz. Damjan Anželj (SD) je v prvem krogu županskih volitev prejel 42,42 odstotka glasov, Andrej Mešič (SDS) pa 32,38.

Ker nas do drugega kroga lokalnih volitev 2022 loči le še nekaj dni, smo na Sobotainfo in TV Idea ponovno soočili mnenja obeh kandidatov za župana Mestne občine Murska Sobota. 

Beseda je tokrat tekla o bolj konkretnih tematikah in spremembah v soboški občini. In sicer o evropskih sredstvih, investicijah, selitvi avtobusne postaje, soboški univerzi, upravljanju z nepremičninami ter novih območjih za stanovanjsko gradnjo. 

Kako gledata na to, da prihajata iz nasprotnih strank?

Za začetek smo županska kandidata povprašali o tem, kako gledata na to, da prihajata pravzaprav iz nasprotnih strank, torej Andrej Mešič iz stranke SDS in Damjan Anželj iz stranke SD.

Koliko te nasprotne ideologije torej čutita v predvolilni kampanji?

»Neke take frontalne zadeve glede same ideologije ni bilo. Res pa je, da so nekateri v nasprotnem polu, taboru izkoristili priložnost in seveda z nepravilnimi informacijami pozivali volivce, to zdaj lahko tudi povem. Minister je na primer javno izjavil, ko so imeli upokojenci, je bilo 400 ali 500 upokojencev v Diani, da sem bil tja povabljen tudi jaz in ostali kandidati ampak tja nismo bili povabljeni, torej je to bila izrečena laž, bil je pa samo Damjan tam. To so take neke neideološke. Ker to je enostavno bila laž, jaz vabila nisem dobil, in to je bilo tam 400 upokojencev,« je povedal Mešič.

»Bom razložil. Gospod Mešič verjetno ve, da sem zaposlen v mestni upravi in moram tudi v kampanji opravljati svoje službene dolžnosti. Ker pokrivam socialo in zdravstvo in neposredno srečanja starostnikov, spadajo pod moje delovno področje, ker sem bil tudi vpet dejansko v to samo organizacijo. Normalno sem bil tudi tam. In to, da je gospod minister povedal, da je bil povabljen, koliko se jaz spomnil je edino povedal, da je upal, da tudi ostala dva kandidata prideta. Zdaj glede vabila, tudi jaz nisem bil povabljen, jaz sem bil po službeni dolžnosti tam,« je pojasnil Anželj

Kako izboljšati način pridobivanja evropskih sredstev?

Ker je delovanje občine in izvajanje nekaterih investicij v veliki meri odvisno tudi od evropskih sredstev, smo kandidata povprašali tudi o tem, kako bi se po njunem mnenju lahko izboljšalo način pridobivanja teh sredstev. 

»Jaz menim, da pridobivanje sredstev trenutno ni dovolj dobro. Tudi v samem programu sem navedel, da hočem izboljšave v razvojnem centru, ki vbistvu črpa ta sredstva. To bo ena izmed prvih nalog, da prevetrimo zgodbo, na kakšen način, kje, zakaj se črpa sredstva,« je pojasnil Andrej Mešič. 

»To ni ravno tako, mestna občina je bila uspešna pri pridobivanju sredstev. Če samo vzamemo evropska in državna sredstva, preko razpisov, je tukaj bilo počrpanih, od 2014 do 2022, 16,5 milijonov, kjer pa ni všteto osem milijonov, ki jih je na račun Mestne občine Murska Sobota pridobila nosilna občina Grad v sistemu vodovoda B. Torej sredstva so šla preko 20 milijonov. Je pa bilo že tako daleč, da bi se morali dejansko zadolžiti, ker nismo več mogli zagotavljati tistega lastnega deleža. In če bi se zadolžili za to zadevo, potem si omejimo tudi možnosti tega kreditiranja, kar pa je včasih potrebno vzeti tudi kredi za kakšno bolj pomembno zadevo,« je razložil Damjan Anželj. 

Mešič bi preselil avtobusno postajo, Anželj bi jo obdržal na tem mestu

Že nekaj časa je v Mestni občini Murska Sobota govora tudi o tem, da bi se naj sčasoma preselilo avtobusno postajo, predvidoma zraven železniške postaje v Murski Soboti.

O tem je med drugim Andrej Mešič govoril tudi v svoji predvolilni kampanji. 

»Ja jaz imam predvideno lokacijo, ali pred, ali za železniško postajo. V sodobnih mestih po Evropi in tudi drugod je pomembno, da so na primer take stvari, kot so železniška postaja, avtobusna postaja, taxi postaja, da so združene in potem seveda gredo vsi na svoje točke. Tako, da bi bilo to zelo pomembno in bomo iskali to rešitev. V vsakem primeru, jaz sem naklonjen temu. Tako s tistimi prebivalci, ki so zraven in tistimi možnimi zemljišči, ki so zraven železniške postaje, da to lepo uredimo, kot je to po vzoru evropskih mest,« je poudaril Mešič. 

Kaj pa o tem meni njegov nasprotnik?

»Avtobusne postaje ni potrebno seliti. Dejansko če bomo jo izselili, bomo še izgubili tiste ljudi, ki sedaj prihajajo v center mesta. Imamo pa že narejen idejni načrt, ki sovpada z okoljem, za novo avtobusno postajo na isti lokaciji in, ki bo tudi umeščena v ta prostor ustrezno. Ker avtobusi se tukaj ne zadržujejo, tukaj le odložijo ljudi, garaže so izven mesta. Zato ne vidim nobene potrebe po selitvi te avtobusne postaje in se mi zdi, da je tukaj čisto vredu. In tudi, ko se bo izgradil ta nov stanovanjski kompleks zraven, bo zelo lepo sovpadala s tem kompleksom,« je pojasnil Anželj.

Kaj bi kandidata naredila s Hartnerjevo vilo?

»Hartnerjeva vila je eden izmed prepoznavnih objektov v našem mestu in nisem naklonjen temu, da se vse zgradbe porušijo, ker dejansko mesto s tem izgublja tudi svojo dušo. Ostala mesta skrbijo za svoje markantne zgradbe in takšna je tudi Hartnerjeva vila, kjer se da urediti protokularni objekt. Obstaja tudi že projekt. In dejansko protokularni objekt, ne samo za župana, tudi za druge organizacije. Da se zelo lepo urediti okolica, da se tam urediti poročna dvorana, tako da vidim v tej zgradbi en večnamenski projekt,« je poudaril Anželj.

»Seveda o rušitvi te zgradbe je nesmiselno govoriti, ker je Hartnerjeva vila zgodovinsko zaščitena. Gre za eno lepših vil oziroma tega kar je zgodovinskega in to je treba obdržati in sem absolutno za to, da se to obnovi. In seveda potem, če bomo ostali brez sejne sobe, da se tam uredi, ali pa če se proda urad, da bo tam mesto za župana,« je dodal Mešič.

Celotno soočenje in odgovore na ostala vprašanja si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku. 

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zz (nepreverjen)

Se strinjam z anzeljem kar pravi glede avtobusne postaje, nepotrebno metanje denarja stran! Moram priznati da me presenetil z tako prizemljenim razmisljanjem.

Mrgan (nepreverjen)

Mešiču pa se je že malo odpeljalo ali? vedno bolj bluzi, oz daje vtis,da sploh nima pojma o lokalni in tudi regionalni politiki.... pa da ne bo pomote, nisem levo usmerjen volilec,pa tudi svobodnik ne.....

Kukulellee (nepreverjen)

Ne daje vtis ampak tak je, da ne ve za kaj se ide.

In reply to by Mrgan (nepreverjen)

Kukulellee (nepreverjen)

Anželj in nihče drugi.

11111222 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kukulellee........ Tebi v čobe sral nišče drugi

In reply to by Kukulellee (nepreverjen)

Kukulellee (nepreverjen)

Že tebi zadosti ne, da bi še meni.

In reply to by 11111222 (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

in črpanju evropskih sredstev ?? A ne vesta ali nimata pojma; Evropskih sredstev NI, so le sredstva zbrana od članic EU razporejena v sklade, za katera je potrebno zaprositi !!

In reply to by Kukulellee (nepreverjen)

Khmmm (nepreverjen)

Ka pa o kombiji za 4 OS solo? O ciganaj ka delajo pizdarije v novih blokaj?? O oddajanji obcinskih stanovanj samskin zenskan? O nepreverjanji sto je v obcinskih stanovanjaj? Kaksne pomembne stvari???

SvobodaNI (nepreverjen)

Anželj je bil na srečanju upokojencev po uradni dolžnosti in je to pač izkoristil za predvolilno kampanjo z ministrom... a to ni sporno nikomur? Ko si v službi v kateri te plačujemo vsi spotoma delaš še na osebni kandidaturi... In to potem izjaviš še javno??? To pa je Svoboda

katka09 (nepreverjen)

sobočanci vas ni sram, da ste volili ta dva 'pacienta' brez zamere

cunea (nepreverjen)

Anželj ve kaj govori, me je danes pozitivno presenetil, Mešič naklada in ne ve skupaj spraviti en stavek, ki bi kaj povedal. Retorično slab, samo ve da je proti, nima pa rešitev. Njegova ekipa bo vse pripravila - ja koga pa imajo v SDS tako sposobnega, da bi jim lahko pripravljal projekte?

Desni (nepreverjen)

Kot sem že enkrat napisal,me žalosti od.kod stranka SDS v Pomurju najde te gumpece, pa te takega vele gospodarstvenika za kandidata....če gledamo širše jaz v Ponurju niti enega normalnega iz SDS ne poznam.... ni čudno da jih je svobodni manager povozil..... nekaj bodo morali enkrat spremeniti,beri zamenjati te gumpece, če ne pa bo stranka še bolj životarila..... ali pa JJ-ju paše,da ima nesposobneže okoli sebe....?

In reply to by cunea (nepreverjen)

. (nepreverjen)

JJ je največja beda v političnem prostoru. Kaki pastir, take ovce. Sloveniji v sramoto.

In reply to by Desni (nepreverjen)

icterus (nepreverjen)

Realno je brez zveze, ka sploj so soočenja. Lejko što koli pride kak protikandidat SD-ji, pa de še vedno premalo za zmago. Sobota je že en čas trdo vkopana v rdeče kremplje starih/novih prisklednikov, kere boli K za te varaš, jin je pa fino ka so šerifi. Žal.

Kukulellee (nepreverjen)

Nej je brez razloga skoraj celi regiment mestnih občin janšariji dal brco.

In reply to by icterus (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pametno in upravičeno.

In reply to by Kukulellee (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pametno in upravičeno.

In reply to by Kukulellee (nepreverjen)

Jenomene (nepreverjen)

In so volili Jankovića! Bravo!

In reply to by Kukulellee (nepreverjen)

Tuneksvéti (nepreverjen)

Ojoj, kje izbirajo te kandidate na desni?! Stavek dva je fajn smiselno, povezano, celovito,... povedati! Kdo nas bo pa razumel, poslušal, upošteval s takim stokanjem, jamranjem, nakladanjem. Kandidat je edino še eden!

Fox (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka je govna komunistična, komentejrata svojo govno ka ste izasrali

0099 (nepreverjen)

Mešič je zgubil nede zmago ka je sds Janšovec .

gru (nepreverjen)

Ja, zagotovo ga bo kar njegova lastna stranka pokopala. Doživel bo isto usodo kot Logar. Žal.

In reply to by 0099 (nepreverjen)

Frap (nepreverjen)

ka majo idioti v glavi
zunaj fuj notri uj

. (nepreverjen)

Droga, alkohol?

In reply to by Frap (nepreverjen)

Kukulele sds (nepreverjen)

Ajajaj, Mešič kak pravi politik, gučij pa gučij pa nika nemre fküper spraviti!
Un de delo projekte, da se njeme pa postavi vprašanje, kakše, pa nema odgovora...
Anželj ga je povozo na ton soočenje!
Za Mešiča bi naj boukše bilou, ka odstoupi od kandidature, ka si nede še vejkše bruke delo...

Sobota2 (nepreverjen)

Svejta boža istina.
Ge san ga nej razmo nika, samo na konci ka je on Andrej Mešič

In reply to by Kukulele sds (nepreverjen)

Jenomene (nepreverjen)

Anželj 25 lejt preklado papejre na Upravni enoti pa na občini. Pojma o gospodarjenji nema pa bi vodo občino!

In reply to by Kukulele sds (nepreverjen)

čkalja (nepreverjen)

In zakaj to vprašujete ti dve osebi? Sta mar strokovnjaka z prostorsko načrtovanje, urbanizem, razvoj mesta, prometno ureditev, arhitekturo,..... ? Aja, sta. Za vse!

Anti (nepreverjen)

Se ze vidi ka se pa podle igre idejo SDjovci. Te bi prvo mogli presteti bonton. Pa nerealni komentari ka jih tu sten… anzelj glumi pa ne vej stavka tvoriti na vsakon soocenje. Taka ne ven ka vi gledate.

latralala (nepreverjen)

Anežlj govori samo na splošno. Je res, da mu je občinska uprava pripravila vse polno podatkov - s tega vidika ima veliko prednost. Na soočenju se vidi, ko voditelj postavi vprašanje, Anželj potegne vnaprej pripravljen list z odgovori na vprašanje. Kot, da bi vedel za vprašanja vnaprej. O razvoju prostora, urbanizmu, investicijah, novih programih na določene punkte Anželj nima blage veze. Govori, bolje bere iz listov to kar so mu drugi napisali. Manjka mu širina in NJEGOV, LASTEN pogled na določeno tematiko. Glede študijskih programov ne vidi nič slabega če študenti odhajajo drugam. Ja za božjo voljo, a ne bi bilo boljše če imamo več študentov v MS - mesto bi zaživelo. Glede štipendiranja Anželj bluzi - če bi občina povečala sredstva in nekoliko znižala pogoje bi štipendistov bilo znatno več. Anželj sedaj pa ste v celoti izgubili moj glas.

Sobota2 (nepreverjen)

Če njemi falij širina, ščejte povedati ka jo Mešič ma?
Še Blanka je čedejše gučala, nej pa ka g.Mešič samo neka cejli čas napada Anžela, ne vej pa od ge de sredstva zel.
Ges tuj lejko gučin ka mo vse delo, samo ne ven od kejc pejneze zemen.

In reply to by latralala (nepreverjen)

ms varas (nepreverjen)

Na vseh soocenjih kandidati dobijo teme o katerih bo tekla beseda, tak da ne napamet.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice