Slika je simbolična.
Kupec, ki je doma stehtal kupljeno moko, se je počutil ogoljufanega, ko je ugotovil, da je v 'kilogramu' moke kar 150 gramov manj. Preverili smo, zakaj neto količina včasih odstopa od navedene in ali je to dovoljeno.

Uporabnik družbenega omrežja Twitter je delil fotografijo pšenične bele moke. 

Na embalaži piše, da je neto količina 1000 gramov, a ko je izdelek doma stehtal, je tehtnica pokazala le 846 gramov. 

Izmerjena vrednost je bila torej manjša od tiste, ki je označena na embalaži. Gre za goljufijo? Preverili smo, kdo in kako nadzira neto količino predpakiranih izdelkov in kam se lahko kupci pritožijo.

Odstopanje zaradi netočnosti polnilnih naprav 

Množična proizvodnja predpakiranih izdelkov zahteva njihovo strojno pakiranje. Ročnega pakiranja, ki omogoča količinsko kontrolo vsakega izdelka posebej, je vse manj. Vedno več je polavtomatskih in avtomatskih polnilnih naprav, ki v kratkem času zapakirajo veliko število izdelkov.

Njihova slabost je manjše ali večje odstopanje dejanske vsebine v predpakiranih izdelkih, ki so označeni z enotno količino.

Razlike so odvisne predvsem od stabilnosti in natančnosti polnilne naprave in od narave pakiranega izdelka. 

Nazivno količino ureja pravilnik

Nazivno količino oziroma neto maso živila v predpakiranih izdelkih ureja 'pravilnik o količinah predpakiranih izdelkov'. 

Nadzor izvaja Urad Republike Slovenije za meroslovje, kamor se lahko kupci tudi pritožijo in zahtevajo uradni nadzor.

Za točnost navedbe nazivne količine je odgovoren proizvajalec, ki da izdelek v prodajo. Pravilnik določa tudi način, kako mora proizvajalec ali pa tisti, ki živilo pakira, to nadzirati.

Upošteva se načelo povprečja 

Pravilnik povzema evropski direktivi, poznani sta kot direktivi znaka 'e', ki temelji na načelu povprečja. To pomeni, da so v seriji izdelkov, nekateri lahko lažji, kot je njihova nazivna vrednost, vendar pa mora biti zato ustrezno število izdelkov težjih od nazivne vrednosti.

»Zahteve pravilnika morajo biti izpolnjene za celotno serijo izdelkov, medtem ko posamezni izdelki lahko odstopajo od nazivne količine,« pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

To pomeni, da mora biti povprečna vrednost količin vseh izdelkov v seriji večja ali enaka nazivni količini. Število izdelkov, ki lahko odstopajo od navedene količine, pa ne sme presegati 2,5 odstotka.

Ob tem na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da gospodinjske tehtnice niso overjene niti overljive po zakonsko določenih merilih: »Domače meritve so lahko le navidezno neskladne, in sicer zaradi neskladnosti tehtnice same.«

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tonejevse (nepreverjen)

Tudi kda so stvari v hudih akcijaj so slabse ( recimo slabsoga okusa, menje v pakeranji, bole razredceno, drugace zacinjeno, meso recimo bole zilavo oz. Od starejse zivali itd. ) pac kda v seriji
Ide neka narobe te gor denejo “super” akcijo

eeeee (nepreverjen)

Tudi bencina na bencinska črpalka ne dobiš 1 liter, dobiš, ga manj in to je vse po zakonu.

In reply to by Tonejevse (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

In kaj počne tržna inšpekcija? Še sploh obstaja? Kot kaže praksa, je neaktivnost očitna.

In reply to by Tonejevse (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

sereš

In reply to by gru (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

1 x na dan.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Minister (nepreverjen)

Zadnjem odstaveku lepo piše in na katerega se izgovarja dobavitel, inspekcija in sedaj še me je celo presenetilo da je zveza potrošnikov na njihovi strani z izjavo DA GOSPODINSKE TEHNICE NISO UMERJENE IN NISO NATANČNE.
In sedaj jim zastavlam vprašanje če je govora o odstopanju gram ali dva ali je to par deset dek kot v tem primeru.

In reply to by gru (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

kajjjjjjjjjj da domače tehtnice niso točne
Jaz se vagam na domači vagi in v lekarni in vedno obe kažeta enako
103,3 kg
Zato ne me farbat s podatki o netočnosti domačih tehnic

In reply to by Minister (nepreverjen)

dejan svijnnsk… (nepreverjen)

marš svinja zabuhla debela

In reply to by Tanja flasskon (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

To je resan. Saj če smo objektivni, tudi ti bi za menši penez odavo slabše meso ali pa ga začino s slabšimi sestavinami kak meso, s šterin lejko zaslužiš več...

Menej bole motijo druge stvari. Recimo ka zmanšaš pakiranje za 10%, a cena ostane ista. To večina ne skapča. Pa še cena na 100g ali 1kg je napisana tak na malo, ka hitro spregledneš. Ali pa pri sendvičaj, ge zavestno na viden del denejo puno salame pa sira pa zelenjave, tan, ge pa je recimo etiketa (ali pa notri v žemli) pa je žemla prazna. To je bole zavestno zavajanje kupca in tej stvari bi se verjetno dale ležje zakonsko (ali pri zaščiti potrošnika) urediti (kak recimo to, kak je meso začinjeno, če neje akcija in med akcijo)...

In reply to by Tonejevse (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka je to za enih zajebantov. Tu kupljena količina odstopa za -15%, oni pa o netočnosti polnilnih avtomatskih polnilnih naprav. Takšne polnilne naprave spadajo samo na Dinos.
Še vekši šaljivci so na zvezi potrošnikov. Po njihovo, bi mogo človek s to melo iti na nekšno od države poštemplano vago, ka bi ugotovo ka je moke za 15% menje.

Janez j levjesrcni (nepreverjen)

takšen gnoj ki je podal to izjavo ni za kaj drugega
kot da na referendumsko nedeljo gre v volilno komisijo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice