V Celju narašča število primerov medvrstniškega nasilja. Center za socialno delo opozarja na družbena omrežja, celjski župan pa izpostavlja, da je mladim treba zagotoviti varen prostor druženja, saj nakupovalna središča to očitno več niso.

Celjski primer medvrstniškega nasilja razkriva, da mladoletniki tovrstnega ravnanja ne skrivajo. Še več, po družbenih omrežjih ga celo napovedujejo in organizirajo zbiranja, kjer nato napadejo posameznike.

»Res se mladoletniki organizirajo preko teh omrežij, da se seznanijo, objavijo in to že načrtno pričakujejo in čakajo prav, da bodo to posneli,« je izpostavil vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi Celje Jože Bračko.

Bodo posnetki v opomin staršem?

Celjski župan Matija Kovač je sicer zgrožen na tem, na kakšen način in predvsem s kakšno hitrostjo se je posnetek medvrstniškega nasilja razširil med ljudi.

»Upam pa, da bo s tem tudi v opomin številnim staršem, ki imajo odgovornost za svoje mladoletne otroke, da mogoče premislijo, na kakšen način do njih pristopiti in se o zadevah, ki se dogajajo izven vednosti, tako šol kot družin, tudi pogovoriti,« je dejal Kovač.

Porast medvrstniškega nasilja tako med osnovnošolci, kot srednješolci

Predlani so celjski policisti obravnavali okoli 80 primerov medvrstniškega nasilja, lani pa že 109.

Za kazniva dejanja lahko obravnavajo le starejše od 14 let, pri mlajših pa podajo prijavo na center za socialno delo, ki nato obravnava celotne družine.

»Zaznavamo porast teh oblik nasilja. Porast je tako med osnovnošolsko populacijo, kakor tudi srednješolsko,« je povedala pomočnica direktorice Center za socialno delo Celje Nataša Omladič Ograjenšek.

Zasmehovanje, žalitve in izločanje

Porast medvrstniškega nasilja na centru za socialno delo vsaj delno pripisujejo družbenim omrežjem, kjer so mladoletniki za svoje vrstnike lahke žrtve.

»Kjer so zasmehovani, blateni, izpostavljeni žalitvam in posledično potem tudi izločanju. To so Snapchat, TikTok in Instagram, torej zelo popularna družbena omrežja, kjer izvajajo nasilje,« je dodala Omladič Ograjenšek.

Trendovsko zbiranje v trgovskih centrih očitno ni več varno

Celjski župan pa se ob tem sprašuje, kako pomagati tej generaciji najti prostore, kjer se bodo sami znali kreativno izživeti in poiskati možnosti za svojo ustvarjalnost ter preživljanje prostega časa. 

»Zadrževanje pred trgovskimi centri je že kar nekaj let trendovska praksa in očitno je to tisti prostor, kjer se počutijo dovolj samostojne, sproščene in varne. To seveda ne drži, to so prostori, ki so očitno zelo nevarni, in če je tak primer prišel v javnost, lahko sklepamo, da je primerov takega ravnanja med vrstniki bistveno več,« je še opozoril župan Celja Matija Kovač.

Komentarji (31)

someone1 (ni preverjeno)

To ni nič novega. To se dogaja že od nekdaj. Vedno so bili in bodo nasilneži. Že v otroštvu se kaže, kdo bo hvatal krivine in kdo bo pridno delal. Iz moje generacije se vsaj tako na hitro spomnim vsaj treh posameznikov, ki so ustrahovali celo šolo. Pa ji m nihče ni mogel popolnoma nič. Verjetno tega prej ni bilo toliko kot zdaj bilo pa je vedno prisotno samo govorilo se ni o tem.

Redno (ni preverjeno)

100 clankov ne trebej. Vsi so isti.vse smo prečitali ze v prvom

kuntakinte (ni preverjeno)

... dobro si prečitajte uvod v tou temo... trgovinski centri nej so primeren kraj za drüženje mladostnikov...pa šteri glupson je tou vkup spijsau???pa povedau...tou je skrajni komunist levičar nouvi župan Celja...deca... lidje so se sigdar najprle vzgajali znoutraj familije...pod varnov strejov staršov... NEJ PA NA ASFALTI KAK JE VAŠA KOMUNISTIČNA DOKTRIJNA LGBTQ...trotlini vij samo plešite... ŽITELJE SLOVENSKO ŽE BRÜJSI KOSE PA RASUJE(nej rašuške)... ... ... komunistična sobota more spadnoti...in tou ZA NARODOV BLAGOR...

Tecumseh (ni preverjeno)

Nekako si nekoliko zavil tudi iz smeri bi napisal!
Tako nasilje je bilo tudi v prejšnjem sistemu, vendar menim da ne drži, da se takrat ni bolj rigorozno in hitro ukrepalo. Tiste čase se starši niso posluževali groženj s sodišči in ne vem še čem. Prav tako ne mladostniki, vsak je dobro vedel, da ga bo miličnik za poduk naprej krepko okoli ušes in šele potem bo pisal prijavo. Pa se ni nihče bunil, tudi nikomur se zaradi ene ali dveh "šamarčin" skisalo v možganih. Pa še doma se je lahko pričakovala kakšna porcija v smislu telesnega kaznovanja ali ukinitve kakšne svoboščine. V sedanjih časih pa...?
Dandanes pa je splošni trend, da ima vsak samo pravice, obvenosti pa nobenih oz. redke. Vzgoja otrok se začne v družini in tule ima "kuntakinte" kar prav, ko piše, da leva politika to precej zanemarja. Zanika tradicionalne vrednote že do take mere, da več ni ničesar sveto, kakor se temu pravi.
Mi dali prav ali ne, če otrok ne uboga oz. ponavlja slabo obnašanje, je še vedno najboljše zdravilo ena klofuta in pika! Po stari metodi, pa smo vseeno zrasli do odraslih in sam se ne spomnim, da bi kdaj nas nekaj napadlo sovrstnika ali mene več teh pretepalo. Tudi za neki fair play smo vedeli!

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... v prejšnjon sistemi... za časa Marije Terezije ... pa za časa trdoga komunizma...so se deca vzgajala doma ... in tou v veri do Boga in spoštovanja bližnjega... ... ... samo komunisti so vzgajali satane v človeškoj podoubi...jes pa moji starši se tomi nigdar nejsmo priklonili... normalnio vzgojeni lidje vrvlemo v pravičnost in ljubezen do sočloveka...

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Lulu (ni preverjeno)

Pa ka lejko en pameten clanek napravite nej 100 člankov na isto temo?

wertzuio (ni preverjeno)

da je bijla epidemija nej bilo druženja in nej nasilja - zaj pa...

tuncika

Najprej starši in potem učitelji so popolnoma odpovedali. Ne enim in drugim se očitno ne gre za varnost otrok. Ne razumem starše da ne zaščitijo svojih otrok - se bo potrebno fajtati za lastne otroke, ni rešitve. In otroke takoj vpisati v tečaj borilni veščin.
To kar opisujete je naravnost izživljanje enega nad drugim in multi-kulti dela s polno paro.

Monaco (ni preverjeno)

Čontala je novi vodja mladinske šole pa ge mo bruho...

Pa (ni preverjeno)

Za vse to so krivi starši dati jim za delati kaj ne da lenarijo
Ko pa pridejo v službe pa nič ne vejo niti meter ne vejo v roki držati
Potem pa da ne dobijo službo pa gdo bo to gledal
Mislim da bodo mogli starši živet do otrokove smrti da jih bodo financirali

Zemljarič (ni preverjeno)

Kriv je JANŠA, ker je zapiral šole in otroke izoliral po domovih, da se zdaj več ne vejo družiti v živo in ne morejo prav uživati svobode.

. (ni preverjeno)

janša nema nič pri tem. to so telefoni in računalniki in življenje v virtualnem svetu. ko jim enkrat to fila možgane, jim ni več za skoraj nič.

In reply to by Zemljarič (ni preverjeno)

9999 (ni preverjeno)

Se čudite, zanimivo, vse to je odraz družbe in Slovenije, 2 leti je bilo po Ljubljani 2 krat na teden "UBIJ, UBIJ" pa razbijanje in napadi na drugače misleče, in vse to je storilcem bilo oproščeno, čeravno so dokazljivo in javno kršili zakon. To imate sedaj posledice, vzemite si ogledalo in se dobro pogledate ne se zdaj čudit. VSE SE VRAČA VSE SE PLAČA ŠE SAMO HUJE BO.

Bjbv (ni preverjeno)

Kulturni janšizem s svojim spodbujanjem sovraštva do vseh, ki ne sodijo v njihove ozke pravoverne kalupe, je razčlovečil celotno družbo, še posebej veliko škodo pa povzročil ravno mladostnikom. Škodo bomo odpravljali še lep čas

vfghjz (ni preverjeno)

matr si blesav

In reply to by Bjbv (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

TO JE STVAR POLICIJE IN CSD. S TEM DA MEDIJI OBJAVLJATE VIDEJE DELATE ZRTVI VELIKO SKODO!!
VAM SE ITAK GRE SAMO ZA KLIKE!!!

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si pa socialni problem....

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Glede na to, ka je zadeva bila objavlena na interneti, je video nej namenjeni samo policiji... Sicer pa, super, ka gej video. Zaj se sigurno več guči o toj tematiki in cela javnost ma več predstave o ton. Tudi žrtvi to sigurno bole pomaga kak pa, če bi doma ali pri učitelon gučala, kak doživla mobing pa je nišče nebi resno gemo. Pri večih stvareh bi mogli objavlati videe, pa bi ljudstvo hitro zahtevalo spremembe oziroma diskusijo...

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

vfghjz (ni preverjeno)

ta dekleta in njihovi starši imajo srečo da se to ni zgodilo moji hčerki. jaz jo slečem do nagega posnamem in dam na internet čisto vse po vrsti, če pa me še ne zaprejo pa ubijem njihove starše na mestu ker si ne zaslužijo tacati p otej zemlji če so tak gnoj na svet prinesli. Pa ne govorim tja v tri dni saj sem svoje že preživel

. (ni preverjeno)

ka bi še tebi delali

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

sedi cvek (ni preverjeno)

13letniki se zgučijo in delajo ka ščejo brez vednosti staršev-samo tak jih same pustijo v gužvo-te pa zokoj je pogrešan?

penzionist (ni preverjeno)

Zakoj pa te šmrkle, ka se spravijo na drugo šmrklo, NE POKAŽETE OBRAZE, naj jih vidi cela SLOVENIJA, zamegli jih TV in tudi VI. Če so takšne frajerke za pretep naj se same pogledajo v medijih.

gledaj (ni preverjeno)

mojega so tudi mlatili v soli, zatal je pa zabiti kak cvek

Čuftek (ni preverjeno)

Ja problem je ka se v današnjon čase oz. v današnjon sisteme, nej ka se nemre ali se nesme ampak dobesedno se nešče red napravite, in te je tou nekša varnost, pa mislen halo. Sramota!!

čarni vrag (ni preverjeno)

Elita šče vladati zato spodbuja divje priseljevanje zaradi zbijanja cene dela. Nadalje pospešeno spreminja šole v štale. Kak naj pouk deluje, če pa v razrede vključujejo šiptarsko , sirijsko in ukrajinsko deco brez znanja jezika. A vi rejsan mislite, ka do oblastniki kakorkoli ukrepali. Njihov cilj je uvedba polvojnega, brezpravnega stanja.

Foreign (ni preverjeno)

"elita" želi obladovati manjšinsko sceno in ostale pačasi izločiti iz družbe-ampak o tem se ne govori (se ne sme) kot v času partije ki so bili "elita"

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

nesmisel smisla (ni preverjeno)

poanta!!!!!!!!!!!!!! ta nervozna shizofrena mladina(le skupina) ki se imenuje horda ali krdelo zveri uživajo da enega uničijo!!!! ta nasilna skupina je le avtorefleksija zaradi problemov družini oziroma travme iz nje in otroštva!!!!!! ker se ne morejo ali upajo spraviti nad starše pač izberejo eno žrtev za izločitev in pogubo kot je bilo to pri poganih!!!! sreča da je niso prisilili da bi se še dol vrgla s terase---bolana družba!!!!!!!!!!

nesmisel smisla (ni preverjeno)

mladoletniki sami organizirajo brez vednost staršev žurko po nakupovalnih objektih-na strehi!!!! pa kje so varnostniki???
a lahko vsak dela kar hoče na katerikoli strehi?????
in mladoletniki se sami izolativno izpostavljajo ker nimajo varstva in potem se starši čudijo da jih pogrešajo, ne vedo kje so - da jih ni kdo ugrabil-in cel halo!!!!!

defaktolog (ni preverjeno)

a si lahko zamislite, se postaviti v njeno situacijo in da dobivate nekontrolirane udarce iz vseh smeri in ne veš kako se bo končalo?!

Judoka (ni preverjeno)

Zato pa starsi otroke vpisat v borilne sporte da se naucijo braniti...seveda se bodo tezko ubranili pred takim stevilom!Bodo pa nasilnezi dvakrat premislili ce se splaca s kom ki trenira borilne sporte srecati ena na ena....No pa kak nogomet pomaga ce mas hitre noge da pobegnes...

326 (ni preverjeno)

Za kazen tem smrklja v nakupovalni center čistit, tla pomivat, smeti nosit, delo jim dati, ne da jih doma ujčkajo. Naj se pokažejo z temi grdimi, umazanimi rokami, da jih ni v dušo sram, kakor tudi njihove starše, da jim niso privzgojili nobenega sočutja, kako bi, če ga sami nimajo. To je pa samo to, ker ni nobenega spoštovanja..... brez veze, nesramnice. Vse se začne doma!

Starejše novice