Slika je simbolična.
V nedeljo, 20. novembra, se začenja svetovno nogometno prvenstvo v Katarju. Na svetovno prvenstvo se je uvrstilo 32 reprezentanc, naslov pa brani reprezentanca Francije, ki je pred štirimi leti v finalu premagala Hrvaško.

Svetovno prvenstvo v Katarju bo najdražje prvenstvo doslej. Izvedba prvenstva naj bi Katar stala okoli 191 milijard evrov, kar je 20-krat več, kot je stalo do sedaj najdražje svetovno prvenstvo v Rusiji, ki je stalo okoli 10,5 milijard evrov.

Ogromno smrtnih žrtev

Organizacija svetovnega prvenstva je bila Katarju dodeljena leta 2010, od takrat pa naj bi življenje izgubilo 6500 tujih delavcev iz Pakistana, Indije, Nepala, Bangladeša in Šrilanke.

Od tega naj bi okoli 200 nepalskih delavcev življenje izgubilo med letoma 2009 in 2017 zaradi izpostavljenosti pretirani vročini.

Točna številka preminulih delavcev, ki so pomagali pri organizaciji svetovnega prvenstva verjetno ne bo nikoli znana.

Organizacija, ki se ukvarja z varovanjem človekovih pravic, Human Rights Watch pa poroča, da katarske oblasti niso uspele raziskati vzrokov smrti več tisoč delavcev.

Po oceni Amnesty International, naj bi bila FIFA primorana izplačati okoli 423 milijonov evrov družinam preminulih in poškodovanih delavcev v Katarju.

Kritični tudi trenerji, igralci in drugi znani

Sepp Blatter, dolgoletni predsednik mednarodne nogometne zveze, je v intervjuju za Tages-Anzeiger med drugim dejal, da je bil proti izvedbi svetovnega prvenstva v Katarju.

 »Bil sem proti, a mi je Michel Platini dejal, 'kaj bi pa ti storil, če bi te poklical predsednik države?'« je povedal za švicarski dnevni časopis.

Do svetovnega prvenstva v Katarju je bil kritičen tudi trener Liverpoola Jürgen Klopp.

»Kako je mogoče, da je takrat bila zgolj zgodba o dodelitvi svetovnega prvenstva, čeprav je že takrat bilo jasno, kaj se bo zgodilo. Zdaj pa govorimo, da je težko zgraditi stadion med poletjem v Katarju, ko je zunaj 50 stopinj,« je med drugim dejal.

Slika je simbolična.

Nizozemska nogometna reprezentanca se je tako odločila, da bo v času svetovnega prvenstva v Katarju svoje drese namenila za dražbo, izkupiček pa v celotni namenila tamkajšnjim delavcem migrantom.

Rod Stewart zavrnil bogato ponudbo

Na kršenje človekovih pravic so se odzvali tudi številni znani, ki so zavrnili nastope na svetovnem prvenstvu ravno zaradi zgoraj omenjenih številk.

Med drugim so nastopanje zavrnili Dua Lipa, Melanie C in Rod Steward, ki naj bi zavrnil ček v višini enega milijona evrov.

Javno pa so izvedbo svetovnega prvenstva v Katarju kritizirali tudi komik Joe Lycett, novinarja Ian Hislop in Richard Madeley ter mnogi drugi.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

koga briga!!!

Bojkot Katar (nepreverjen)

Nizozemska reprezentanca se naj v rit pijše s temi svojimi dražbami. Če bi jin resno tak nej vseeno bilo bi morali bojkotejrali to prvenstvo, isto tak vse ostale reprezentance. Zdaj se pa vsi nekaj fine delajo, na konci itak vsi ta idejo in do uživali sadove tistih bougih živih in mrtvih delavcov. Še najbole pa je tudi zato potrebno vse to bojkotejrati, ka je itak vsen zdaj že jasno na kakšne način je bilo dodeljeno prvenstvo Katari, Zdaj pa vsi nekši kritični pa moralni pa ne ven ka vse nej, vsi do pa to gledali ali v živo ali po TV. Itak pa je fuzbalski folk najbole zabiti in do palik vsi na pune gledali tekme, ne glede na vse.

Mura je pri Ledavi (nepreverjen)

Da, organizacijo so dobili s podkupovanjem. In že nekaj let se ve, da so strahovito izkoriščali tujo delovno silo. Nihče ni ukrepal!
Vse v imenu denarja, kateri je sveta vladar!

In reply to by Bojkot Katar (nepreverjen)

jokica (nepreverjen)

ka ma veze kje je? glavno je ka de se špilo dober fuzbal!

anton77 (nepreverjen)

Dober fuzbal za vas praznoglafce..... No, pa uživaj v fuzbali, pijvi pa čipsi!!!! Žena pa vupan, ka si tej čas vo zeme.... Ali pa notri dene...

In reply to by jokica (nepreverjen)

black panter

Bojkot, nosate carne muslice,v bejlih cotaj zamotane

Opazovalka (nepreverjen)

Bojkotiram to groteskno prizorisce SPja 😡😡😡

Platini pa naj ne glumi nedolzneza, ze ve za koliksne pare je pokimal katarju za izvedbo 😡

Starejše novice