Slika je simbolična.
Začenja se kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije.

Začenja se letošnja kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije iz novega programskega obdobja skupne kmetijske politike do 2027.

Kampanja se letos začenja pozneje kot ponavadi zaradi številnih novosti na tem področju. Kmetovalci imajo z nekaj izjemami do 10. julija čas za oddajo vlog. Skupni obseg sredstev za letos je okoli 236 milijonov evrov.

Letošnja kampanja se začenja pozneje kot ponavadi

Z letošnjim letom je v veljavo stopil nov strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo, s tem pa tudi nove intervencije oz. doslej imenovani ukrepi. S kampanjo oddajanja oziroma zbiranja vlog za kmetijske subvencije se novi strateški načrt dejansko začenja izvajati.

Razlog za to, da se letošnja kampanja začenja nekoliko pozneje kot ponavadi, je bil v nujnosti ustrezne priprave vseh potrebnih nacionalnih pravnih podlag in programskih orodij za vlaganje zbirnih vlog. Prav tako je bilo treba vse novosti in spremembe pri izvajanju intervencij predstaviti vsem deležnikom v kmetijstvu.

Vloge je potrebno oddati do 10. julija 2023

V času trajanja kampanje bo kmetom zagotovljena tako vsebinska kot tudi tehnična pomoč, je na novinarski konferenci v torek zagotovil generalni direktor Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja Miran Mihelič.

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v kmetijski svetovalni službi. V pomoč pri izpolnjevanju zbirne vloge sta agencija in kmetijsko ministrstvo pripravila posebna navodila, vlagatelji pa se lahko za dodatne informacije obrnejo tudi na klicni center agencije, stanje obravnave vlog pa lahko preverijo v spletnem pregledovalniku.

Kmetovalci morajo vloge oddati do 10. julija 2023, z izjemo zahtevka za podintervencijo dobrobit živali - drobnica, za katero je rok oddaje do 5. maja, ter pri posebnih kulturah, kjer je rok za oddajo zbirne vloge 30. junij.

Skupni obseg sredstev za leto 2023 znaša približno 236 milijonov evrov, od tega je za neposredne podpore namenjenih dobrih 131 milijonov evrov. Skupno pa je za izvajanje strateškega načrta do 2027 na voljo skoraj 1,8 milijarde evrov.

Komentarji (20)

paver (ni preverjeno)

Subvencije mora Golob dvigniti 200%, kako si bomo sicer kupili velik nov traktor !

Taktak (ni preverjeno)

Za taktor dobis nepovratna sredstva in brezobrestni kredit na 20 let! Subvencije so za drugo ;)

In reply to by paver (ni preverjeno)

Prop4ad (ni preverjeno)

Ge bi tudi taksno firmo mel ka bi dobo subvencijo od drzave..

Lovec (ni preverjeno)

Jbg,nemas,nej si sposoben bil to ustvariti v zivljenji.

In reply to by Prop4ad (ni preverjeno)

Prop4ad (ni preverjeno)

Mas prav. Sam sem ustvaro. Brez drzavne pomoci. Prinas dela 50 lidij. Pa pri tebi? Prezives brez subvencij?

In reply to by Lovec (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

vcasih sem v redu
vcasih pa ne
Mi nekaj ne štima v glavoj so mi rekli doktori v ormoži
Ne smem piti
ker takrat sem se slabši

In reply to by Prop4ad (ni preverjeno)

😳 (ni preverjeno)

Nej samo to, mel bi firmo, za kero bi dobo nepovratna Evropska sredstva, Slovenske subvencije, odskodnine v primeri naravnih nesrec, razpise za sofinanceranja ograj, brezobrestne kredite, cenejso gorivo, delno pokritje gnojil, semen itd. itd. Pa te po vsen ton, bi lejko svoj produkt prodal v tujino, ker bi tan vec “placali” za njega, neglede na to ka bi ti Slovenija in vsi Slovenci ze placali vse od A do Ž! To je hardcore :) Skrajni CAS je ka ukinemo subvencije in zacamo placuvati VEC za proizvode, magari 20x cene, itak de na konce ce menje… ker ka nan vala vse to davati kmeton, te pa ide vse v tujino

In reply to by Prop4ad (ni preverjeno)

Zelenii (ni preverjeno)

Ja pa najvecja fora, ka ma marsikeri kmet v najemi njive od drzave, za gumbe… ge ma neka posejano in te na konce to zmulca. Samo ka pride do subvencij. Marsikome se niti nejde za proizvod ale ka de kaj pridelo. Ide se samo ka vlecejo subvencijo. To neje nobena skrivnost! Znas kelko vec bi lejko pridelali, pa bili bole samooskrbni. Pac posteno placati pridelek in to je to. Meni tudi delodajalec ne kupe avtoja, pa placa bencin, cote, garazo, pa neven ka vse ka priden delat…

In reply to by 😳 (ni preverjeno)

kualak (ni preverjeno)

upajmo, da dobim vsaj toliko da bo za malega porscheja

:) (ni preverjeno)

Bao, bao! Brez brige :) pa se za novoga John Deera pa za Chanel ale Louis Vuitton za ljubico :)

In reply to by kualak (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

vcasih sem v redu
vcasih pa ne
Mi nekaj ne štima v glavoj so mi rekli doktori v ormoži
Ne smem piti
ker takrat sem se slabši

In reply to by :) (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Eni rejsan se znate vej pa či je tak dobro biti kmet mate šanse kelko ščejš kujpite zemlo pa kmetujte.

.....porshe (ni preverjeno)

bi pa ne moremo brez njiv, ker kulaki vse prej pokupijo in plačajo nad tržno ceno in pri tem še izigravajo zakonodajo. Povej mi kje je njiva vsaj 1ha, da jo lahko kupimo, brez da je "kupec že znan".
Kmetijstvo se izplača, v času eu subvencij, to naj noben ne govori, da se ne. Zakaj? Ker so subvencije in kopop plačila vezana na površino in ne na količino pridelka ki ga pridelaš, to je napaka, velika napaka.

In reply to by .. (ni preverjeno)

Heeeh (ni preverjeno)

Ja? Ge lejko zemljo kupes? Vecino je v lasti zemljiskoga sklada, keri zemljo oddaja in za najem imajo kmetje absolutno prednost! Tak ka lepo prosin mi povej ge lejko kupen ale konec koncov najamen zadosti zemlje, ka mo sploj dobo status kmeta? Ale naj zemen v najem 50 arov v Bakovcaj, 3O arov v Lipi, 90 arov v Salamencaj pa 40 arov v Verzeji? :) eni tak radi bluzite pa lajate, ampak
Cistak brez osnove

In reply to by .. (ni preverjeno)

0303030 (ni preverjeno)

baje se bo ukinilo obvezno članstvo v kmetijski zbornici.

🥷🏿 (ni preverjeno)

Ukinitev subvencij!!! Ampak placilo pridelka in produkta posteno visoko! Ce meni lejko kmet odavle bucno olje za 18€ na liter, in cebelar 15€ na 7dcl meda, lejko po toj ceni produkt odkupi tudi drzava!! Nej ka kmet odavle olje firman/drzavi za 4€, in liter meda za 3€. Kaksna logika je to? Naj se pac posteno placa ka kmet pridela in to je to! Mo glede na kolicino obdelovalnih povrsin samooskrbni, pa nede trbelo olja uvazati iz Ukrajine in meda iz Kitajske!

::::_ (ni preverjeno)

iz Kitajske ni medu, to je ponaredek, saj nazadnje so v koprskem pristanišču zavrnili 260ton ponaredka medu iz Kitajske. Potem pa jejte ta mix od sirupa iz kitajske.

In reply to by 🥷🏿 (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Daj no ge kmet oda državi olje za 4 Evre. Olje je iskano tak ka se oda čista se po rejdni cejni.

Medibrundk (ni preverjeno)

Prodam bučno olje

paver (ni preverjeno)

Po kelko ? 10 evro ?

In reply to by Medibrundk (ni preverjeno)

Starejše novice