V Centru za starejše Murska Sobota so že tretje leto zapored tradicionalno priredili srečanje prijateljev stanovalca Eda Berdena iz različnih klubov ljubiteljev starodobnih vozil.

Zaposleni v Centru za starejše Murska Sobota si prizadevajo, da se z različnimi druženji in dejavnostmi krepijo medsebojne vezi stanovalcev in njihovo vključevanje v ožje in širše družbeno okolje.

Vožnja s starodobniki največje veselje stanovalcev

Tako so že tradicionalno priredili srečanje prijateljev stanovalca Eda Berdena, iz različnih klubov ljubiteljev starodobnih vozil, ki jih je letos povezal Bojan Šulek. Srečanja so se poleg Edovih prijateljev udeležili tudi ostali stanovalci Centra in njihovi svojci. S starodobniki so se imeli tudi priložnost zapeljati, kar so stanovalci pridno izkoristili. Dogodek je popestril harmonikar, za podlago pred opoldanskim kosilom pa so zaposleni postregli s pajanim kruhom.

S cestno hitrostnimi dirkami se je srečal že leta 1960

Edo Berden rojen leta 1943, po poklicu avtomehanični delovodja, se je nad motorji navduševal že kot mlad fant. S cestno hitrostnimi dirkami se je začel ukvarjati že kot »füjčkec«, kot se je sam poimenoval, leta 1960, aktivno pa je začel dirkati leta 1962. Vse se je začelo z mojstrom delavnice, kateremu je pomagal »šrajfati« dirkalni motor, ki ga ni imel časa preizkušati, kar pa je namesto njega z veseljem opravil Edo. Ta se je kot pravi, po dvorišču vozil zelo počasi in v smehu pove, »koliko je letelo«. Po dveh letih je mojster prenehal z dirkanjem in se odločil, da bo motor predal drugemu.

V 12 letni karieri petkrat osvojil naziv državnega prvaka

Da bi dobil motor, se je Edo moral dokazati izmed štirih fantov. S svojo vožnjo je tako navdušil, da se nobeden od ostalih fantov ni odločil potegovati za motor. Tako se je začela njegova 12 letna dirkalna kariera, v kateri je postal petkratni državni prvak Jugoslavije, kar tistega časa ni bilo lahko osvojiti. Največje dobljeno priznanje za športne dosežke za časa takratne skupne Jugoslavije je prejel leta 1971, ko je na mednarodni dirki na Češkoslovaškem zasedel 1. mesto v 125 ccm razredu in tako osvojil »Zlato čelado«.

 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lumpii

EDI - faca in legenda; rejsan poseben človek. Fejst pohvalno ka njemi in ostalin stanovalcon pripravljajo takšna srečanja. Prav lipou je viditi zadovoljne obraze stanovalcov Centra, še posebej Edija.

Vipko
artur

Da so še dirke po Soboti bile. To je bil zakon, saga po etru keroga so cuj davali k benzini ka je bole letelo. Edo je bil moj sosed, sakši den so skoraj šrajfali na dvorišči pa kurblali.
Kak je negda fajn bilou, ka nan je pa falilo....

Starejše novice